مقاله زیره سبز

تحقیق و پروژه و پایان نامه و مقاله دانشجویی

عنوان :

مقاله زیره سبز

تعداد صفحات : ۴۰

نوع فایل : ورد و قابل ویرایش

چکیده

زیره سبز بعنوان مهمترین گیاه داروئی اهلی در کشور ما شناخته شده است. این گیاه در حال حاضر در کشور در استانهای خراسان، آذربایجان شرقی، یزد، سمنان، اصفهان و بخشهایی از استان گلستان و کرمان کشت می گردد.

با توجه به منشاء اصلی شدن زیره سبز مناسبترین منطقه رشد برای آن منطقه معتدله می باشد مناسبترین محدوده دمایی مورد نیاز این گیاه ۲۶-۹ درجه سانتی گراد است که این دما در اکثر مناطق زیره کاری در ماههای آخر زمستان و اوایل بهار تأمین می گردد.

اهمیت این محصول تنها در ارزآوری آن برای اقتصاد کشور می باشد بلکه از جهت اشتغال زایی نیز قابل توجه است، زیرا حدوداً یک هکتار زیره کاری ۳۵ نفر کارگر در روز نیاز دارد.

واژه های کلیدی: زیره سبز، کاشت، آفات، خواص، کومین آلدئید، محیط رشد

فهرست مطالب

مقدمه    ۱
فصل اول: تاریخچه و مبدأ زیره سبز    ۳
فصل دوم: گیاه شناسی زیره سبز    ۴
۲-۱ تیره جعفری Apiaceae=Umbellifereae    ۴
۲-۲ جنس زیره سبز Cuminum    ۶
۲-۳ زیره سبز Cuminum Cyminum (14= n2)    ۶
فصل سوم: زیره سبز و نیازهای آن برای رشد و نمو    ۸
۳-۱ محیط رشد زیره سبز    ۸
۳-۱-۱ نیازهای حرارتی زیره سبز    ۸
۳-۱-۲ نیازهای رطوبتی زیره سبز    ۹
۳-۱-۳ خاک مناسب زیره سبز    ۹
۳-۱-۴ نیاز نوری زیره سبز    ۹
۳-۲ اجزای عملکرد زیره سبز    ۹
۳-۲-۱ عملکرد دانه زیره سبز    ۱۰
۳-۳ مراحل نمو زیره سبز    ۱۰
۳-۴ واکنش زیره سبز به تنشهای محیطی    ۱۱
۳-۴-۱ اثر تنش کم آبی بر مولفه های عملکرد بذر در زیره سبز    ۱۱
نتایج    ۱۳
۳-۴-۲ تنش شوری    ۱۴
۳-۴-۳ تنش گرمایی    ۱۴
۳-۵ زیره سبز در تناوب    ۱۴
۳-۶ کوددهی زیره سبز    ۱۴
فصل چهارم: از کاشت تا برداشت زیره سبز    ۱۶
۴-۱ تهیه بستر بذر    ۱۶
۴-۲ آماده سازی بذر جهت کاشت    ۱۶
۴-۳ کاشت بذر زیره سبز    ۱۷
۴-۴ تاریخ کاشت زیره سبز    ۱۸
۴-۵ برداشت زیره سبز    ۱۸
۴-۵-۱ عملکرد زیره سبز    ۱۸
۴-۶ زمان برداشت و آماده سازی محصول برای بازار    ۱۹
۴-۷ آب مورد نیاز زیره سبز    ۱۹
۴-۷-۱ اثر آبیاری بر اجزاء عملکرد زیره سبز    ۲۰
۴-۷-۲ وزن هزار دانه زیره سبز    ۲۰
۴-۷-۳ تعداد چتر در بوته زیره سبز    ۲۰
۴-۷-۴ تعداد دانه در چتر زیره سبز    ۲۰
۴-۷-۵ عملکرد دانه    ۲۱
فصل پنجم: بیماریها، آفات و علفهای هرز زیره سبز    ۲۲
۵-۱ بیماریهای زیره سبز    ۲۲
۵-۱-۱ بیماری بوته میری یا پژمردگی زیرهْ سبز    ۲۲
۵-۱-۱-۱ روشهای مبارزه    ۲۳
۵-۱-۳ بیماری سوختگی زیره سبز    ۲۴
۵-۱-۴ از بیماری های دیگر زیره سبز    ۲۴
۵-۲ آفتهای زیره سبز    ۲۴
۵-۳ مبارزه با علفهای هرز زیره سبز    ۲۵
فصل ششم: خواص، مصارف و جنبه های اقتصادی زیره سبز    ۲۷
۶-۱ خواص و مصارف داروئی زیره سبز    ۲۷
۶-۲ مصارف غذایی زیره سبز    ۲۷
۶-۳ سایر مصارف زیره سبز    ۲۷
۶-۴ اسانس زیره سبز    ۲۸
۶-۴-۱ ترکیبات شیمیایی اسانس زیره سبز    ۲۸
۶-۴-۲ روشهای استخراج اسانس زیره سبز    ۲۹
۶-۵-۱ اهمیت اقتصادی زیره سبز    ۲۹
۶-۵-۲ سطح زیر کشت، تولید و عملکرد زیره سبز در ایران    ۳۰
۶-۵-۳ صادرات زیره سبز    ۳۰
فصل هفتم: ژنتیک و اصلاح در زیره سبز    ۳۳
۷-۱ ژنتیک زیره سبز    ۳۳
منابع    ۳۴

منابع

۱)زرگری، ع. ۱۳۷۶٫ گیاهان دارویی. انتشارات دانشگاه تهران ۲

۲)عطایی، م. ۱۳۵۶٫ زراعت. جلد سوم انتشارات دانشگاه تهران ۲

۳) قهرمان، ۱٫ ۱۳۷۲ کوموفیت های ایران ، جلد دوم، مرکز دانشگاهی.

۴) رحیمی. م ۱۳۷۲٫ بررسی مبارزه شیمیایی با علفهای هرز در زراعت زیره سبز. ناشر سازمان پژوهشهای علمی صنعتی.

۵) رحیمیان مشهدی، ح. ۱۳۷۰٫ اثر تاریخ کاشت و رژیم آبیاری و عملکرد زیره سبز. ناشر سازمان پژوهشهای علمی صنعتی.

۶) ملافیاربی. ع. ۱۳۷۲ بررسی مقادیر بذر و روشهای کشت در عملکرد زیره سبز.  ناشر سازمان پژوهشهای علمی صنعتی.

۷) کافی، م، ۱۳۸۱، زیره سبز فناوری تولید و فرآوری. ناشر زبان ادب

۸) سالنامه بازرگانی خارجی گمرک سالهای مختلف

۹) امین پور و جعفری، ۱۳۷۸، زیره سبز، سازمان کشاورزی استان اصفهان

۱۰) علی اکبر حبشی – صدیقه آناهید.  تأثیر هورمونهای رشد در تولید کالوس و باززایی گیاه از اندامهای مختلف در زیره سبز. نشریه زیتون – ۱۴۱ –

۱۱) فرخزا کاظمی، صادقی فرهی آشتیایی، ابراهیم شریفی آشورآبادی. اثر تنش کم آبی بر مؤلفه های عملکرد بذر گیاه داروئی زیره سبز. پژوهش و سازندگی شماره ۵۴ بهار ۸۱٫

۱۲) حسین حسین زاده و همکاران. اثر ضد تشنجی عصاره اسانس زیره سبز در موش. نشریه گیاهان دارویی – ۲

مقدمه

انسانها علاوه بر تأمین مواد غذایی بسیاری از نیازهای روزمره زندگی خود را از گیاهان تأمین می کنند. شاید بتوان گفت که نقش گیاهان در تأمین اینگونه نیازهای جامعه انسانی، کمتر از نقش آنها در تأمین محصولات غذایی نیست.

از جمله این مواد کاغذ، پلاستیک، چسب، داروهای گیاهی و نوشیدنی هایی مثل چای و کاکائوست که گیاهان مختلفی را ما در تهیه و تولید این مواد استفاده می کنیم.

آنچه که در انتخاب گیاهان زراعی جهت کشت در یک منطقه اهمیت دارد سازگاری با عوامل محیطی و با صرفه بودن از نظر اقتصادی می باشد که باعث می شود که یک گیاه زراعی در یک منطقه مورد کشت کار قرار گیرد.

زیره سبز بعنوان گیاهی ارزشمند از نظر دارویی دارای ویژگیهای است که جایگاه آنرا در الگوی کشت مناطق خاصی از کشورمان تثبیت نموده است. مهمترین این ویژگیها عبارتند از:

۱) فصل رشد نسبتاً کوتاه زیره سبز (۱۰۰ تا ۱۲۰ روز) باعث می شود پس از برداشت محصول زمین را زیر کشت محصولاتی نظیر ذرت علوفه ای، سویا، هویج، ارزن، کنجد و برد و یا اقدامات اصلاحی روی خاک انجام داد.

۲) زیره سبز نیاز آبی کمی دارد. علاوه بر آن، قسمت عمده آب مورد نیاز خود را از نزولات جوی تأمین می کند.

۳) فصل کاری زیره سبز در مناطق کشت با فصل کاری محصولات دیگر تلاقی نداشته و تعادلی در توزیع زمانی کار زارعین و ماشین آلات کشاورزی ایجاد می کند.

۴) زیره سبز در مقایسه با سایر محصولات زراعی از توجیه اقتصادی بالایی برخوردار است، خصوصاً در مناطقی که آب عامل محدود کننده است.

۵) از آنجا که زیره سبز گیاهی صادراتی است، قیمت آن کمتر دچار نوسانات شده و موجب اطمینان خاطر کشاورز از فروش محصول خود به قیمت مناسب می شود. (م ۹)

حال با توجه به این ویژگیها در این پایان نامه به تحقیق و جمع آوری اطلاعات در مورد این گیاه ارزشمند پرداخته ایم.

فصل اول: تاریخچه و مبدأ زیره سبز

زیره سبز بعنوان یک گیاه دارویی و ادویه ای از روزگاران کهن مورد استفاده قرار می گرفته بطوریکه در کتاب مقدس Ebers Papyrus (1550 قبل از میلاد) به شناخت بذر زیره اشاره شده است. (م ۱)

در مبدأ جغرافیایی زیره سبز اختلاف نظر وجود دار د. بعضی آنرا بومی مناطق جنوبی مدیترانه و عده ای بومی ناحیه علیای مصر و سواحل نیل می دانند. (م ۹)

قدیمی ترین اثری که از زیره سبز در تاریخ بدست آمده مصرف آنرا به ۵۰۰۰ سال قبل می برد که مصریان برای مومیایی فراعنه از آن به همراه بادیان و مرزنجوش استفاده می کردند. از زیره درپاپیروس ها به عنوان یک ضد تشنج، ملین، مسکن و محرک نامبرده و در طب سنتی هند محرک و مفید برای اسهال و ورم روده بکار برده می شده است. (م ۹)

نظر به قدمت و وسعت کشت و تنوع نمونه های وحشی زیره سبز بخصوص گونه Cuminum Setifolium در ایران، این احتمال تقویت می شود که منشاء تکامل و اهلی شدن این گیاه غلات ایران باشد.

در ایران نمونه های نیمه وحشی این گیاه از سبزوار، سرخس و صالح اباد، سرخه سمنان، گرمسار، غرب کاشمر، بین خواف و تایباد، سرخس و دریاچه بزنگان و جنوب تربت حیدریه گزارش گردیده است.

 فصل دوم: گیاه شناسی زیره سبز

برای آشنایی بیشتر با زیره سبز ابتدا گیاه شناسی تیره جعفری که زیره سبز متعلق به این خانواده است بررسی کرده و سپس جنس زیره و بویژه زیره سبز را مورد بحث قرار می دهیم.

۲-۱ تیره جعفری Apiaceae=Umbellifereae

تیره جعفری از نظر داشتن گیاهان دارویی و تغذیه ای اهمیت زیادی دارد. پودر یا دانه بسیاری از گیاهان این خانواده را بعنوان ادویه و بصورت افزودنی وارد غذاها می کنند و یا به شکلهای مختلف مثلاً ضد نفخ، مقوی معده، اشتها آور و … بکار می برند (م ۲)

گیاهان تیره جعفری گیاهانی هستند یکساله، دو ساله یا چند ساله، بندرت بوته ای یا درختچه ای، که در حالت درختچه ای با چوب نرم و گاهی نیز با رشد غیرطبیعی چوب پین همراه می باشند. در اغلب گیاهان خانواده ساقه شیاردار بوده و دارای بافت کلانشیم محیطی کاملاً توسعه یافته است.

برگها متناوب، بندرت متقابل یا فراهم، ساده با مرکب بصورت پری، پنجه ای، سه تایی و یا رشته ای. گل آذین از نوع محدود و به صورت چتر مرکب و گاهی بصورت چتر ساده است.

گلها کوچک، منظم، گاهی نامنظم و جز مادگی ۵ قسمتی (Pentanerous) بالایی و دوجنسی یا یک جنسی است. به ندرت ممکن است گیاه دوپایه (Dioecious) باشد.

40,000 ریال – خرید

جهت دریافت و خرید متن کامل مقاله و تحقیق و پایان نامه مربوطه بر روی گزینه خرید انتهای هر تحقیق و پروژه کلیک نمائید و پس از وارد نمودن مشخصات خود به درگاه بانک متصل شده که از طریق کلیه کارت های عضو شتاب قادر به پرداخت می باشید و بلافاصله بعد از پرداخت آنلاین به صورت خودکار  لینک دنلود مقاله و پایان نامه مربوطه فعال گردیده که قادر به دنلود فایل کامل آن می باشد .

مطالب پیشنهادی:
  • مقاله اثر باکتری های تثبیت کننده نیتروژن بر جوانه زیره سبز
  • مقاله عوامل مؤثر بر بهره وری تولید زیره آبی
  • برچسب ها : , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
    برای ثبت نظر خود کلیک کنید ...

    به راهنمایی نیاز دارید؟ کلیک کنید

    جستجو پیشرفته

    پیوندها

    دسته‌ها

    آخرین بروز رسانی

      پنج شنبه, ۶ اردیبهشت , ۱۴۰۳
    اولین پایگاه اینترنتی اشتراک و فروش فایلهای دیجیتال ایران
    wpdesign Group طراحی و پشتیبانی سایت توسط digitaliran.ir صورت گرفته است
    تمامی حقوق برایbankmaghaleh.irمحفوظ می باشد.