تحقیق بررسی پیامدهای مهاجرت و علل و عوامل آ‌ن در مبداء و مسائل و مشکلات

تحقیق و پروژه و پایان نامه و مقاله دانشجویی

عنوان :

تحقیق بررسی پیامدهای مهاجرت و علل و عوامل آ‌ن در مبداء و مسائل و مشکلات

تعداد صفحات :۱۰۳

نوع فایل : ورد و قابل ویرایش

چکیده

بطور  کلی مهاجرت بعنوان تغییر مکانی دائمی یا موقت تلقی می شود. از دیدگاه علمای علوم اجتماعی مهاجرت دارای پیامدهای گوناگون اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و روانی است.

هدف ما در این تحقیق اولا یافتن انواع پیامدهای مهاجرت از قبیل پیامدهای فرهنگی، روانی است که بر افراد مهاجر وارد می آید.

ثانیا: تعیین میزان اثر متغیرهای مختلف در ایجاد هماهنگی مهاجرین با جامعه مقصد، میزان سازگاری و یا ناسازگاری آنها درجه فرهنگ پذیری و اثرات روانی ناشی از این نوع مهاجرت است. شناخت پیامدهای مهاجرت بین المللی در زمینه های مختلف اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی، روانی امری کاملا ضروری می باشد.

جهت بررسی مهاجرت و پیامدهای آن وضیعت کلی منطقه ترکمن صحرا و بندرترکمن از حیث جغرافیایی، تاریخی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگ علی الخصوص جمعیت، سطح سواد، درآمد و فعالیت اقتصادی و در قسمت مباحث تئوریک و پیامدهای آن از دیدگاه جامعه شناسی کلاسیک و معاصر در قالب دو رویکرد اجتماعی و اقتصاد سیاسی مورد بحث و بررسی قرار گرفته است. رویکرد اجتماعی عمدتا به تبیین پدیده های اجتماعی از جمله مهاجرت و پیامدهای آن بر اساس نقطه نظرات کارکردگرایی می پردازد. بر اساس این رویکرد هر گونه تغییری که در جامعه روی می دهد در جهت تعادل و هماهنگی می باشد.

مهاجرت به عنوان یک حرکت جمعیتی شرط لازم برای دوام و بقای نظام اجتماعی به شمار
می رود. در یک سیستم اجتماعی بر طبق اصل عمل و عکس العمل، هر تغییری در جامعه با تغییر دیگری که در نیروی محرکه که با آن برابر و در جهت مخالف است، متعادل می گردد. بنا به اعتقاد اندیشمندان این دیدگاه شرط لازم برای دوام و بقاء نظام اجتماعی و موجب بیگانگی و تعادل در نظام می باشد. پس بطور غیر مستقیم می توان بیان نمود که مهاجرت در این دیدگاه بعنوان عاملی در جهت بقاء و تعادل اجتماعی به شمار می رود.

از نظر اندیشمندان، مهاجرت همه افراد را در برنمی گیرد بلکه بخشی از جامعه را وادار به حرکت از مکان خود می نماید. از طرف دیگر تصمیم به مهاجرت داوطلبانه نسبت، بلکه برای آنان که مهاجرت می کنند شق دیگری برای زندگی وجود ندارد و در وضعیت اجبار قرار می گیرند، اما مهاجرت به جاهای نامعین نیست بلکه از روی الگوی خاص به جاها و بخش هایی از جامعه یا جوامع دیگر صورت می گیرد. نیروی اجبار و تحریک کننده مهاجر عمدتا عامل اقتصادی بوده که در سده اخیر نوعی از مهاجرتهای سیاسی نیز به آن اضافه شده است.

بهرحال آنچه که از بحثهای نظری دیدگاههای مختلف در خصوص مهاجرت استنباط می‌کنیم، کلی نگری دیدگاه وابستگی و پرداخت به جزئیات در دیدگاه اجتماعی مسئله مهاجرت است.

در بررسی همه جانبه پیامدهای مهاجرت علاوه بر دیدگاه های فوق الذکر از دیدگاههای جامعه شناختی و روانشناختی مرتبط با موضوع استفاده شده است.

فرضیاتی که پیامدهای روانی ناشی از مهاجرت را بر اساس آزمون مورد سنجش قرار می دهند، با استفاده از متغیرهای مستقل و وابسته و نمره ای که هر یک از مقیاس های سنجش خصوصیات روانی ( افسردگی، اضطراب، پرخاشگری) از تست  S.C.L.90بدست آمده است که با استفاده از سطوح مختلف نمرات  این طیف مراحل مختلف کیفیت سلامت روحی و احیانا بیماری پاسخگویان مورد سنجش و اندازه گیری قرار گرفته است.

بیگانگی اجتماعی نیز با استفاده از طیف تعدیل شده ، اسرل مورد اندازه گیری قرار گرفته است.

متغیرهای محلی مورد استفاده در دو بعد: متغیرهای مستقل مانند، جنس، وضعیت تاهل ، سن، میزان تحصیلات، درآمد، جالب بودن تلویزیون ایران، مطالعه روزنامه و نوع شغل می باشند. و بعد دوم: متغیرهای وابسته که میزان سازگاری اجتماعی و عوارض ناشی از مهاجرت است که در سه گروه روانی، فرهنگی، اجتماعی با شاخصهای مختلف مورد بررسی قرار گرفته اند.

– دو گروه عوارض فرهنگی سازگاری مهاجرین را تحت عنوان دو شاخص عمده و اصلی فرهنگ پذیری و رضایت مندی بیان نمودیم. که خود دو شاخص با عوامل تعیین کننده ای مانند زبان رابطه دوستی و غیره مورد سنجش قرار گرفته اند.

– در بعد عوامل روانی متغیرهای افسردگی، اضطراب، پرخاشگری و بیگانگی اجتماعی و در بعد اجتماعی، منزلت و پایگاه اجتماعی مهاجر، میزان سازگاری اجتماعی و فرهنگ پذیری و آگاهی اجتماعی مهاجرین مورد سنجش قرار گرفته است.

– نوع مهاجرت مورد بررسی در این تحقیق از نوع مهاجرت بین المللی و آن هم بصورت مهاجرت سیاسی  است که عمدتا بصورت گروهی و در برهه ای خاص از تاریخ روابط بین  الملل صورت گرفته است.

– در این پژوهش از روش متداول و مرسوم پیمایشی در علوم اجتماعی استفاده شده است و اطلاعات مورد نیاز در این پیمایش از طریق پرسشنامه و از جامعه نمونه مهاجر بدست آمده در تحقیق استفاده شده است.

– واحد مطالعه در این پژوهش فرد مهاجر قزاق و جامعه آماری شامل کلیه مهاجرین قزاق
شهر بندرترکمن می باشد.

– جامعه نمونه: با توجه به آمار بدست آمده از مهاجرین قزاق به کشور ایران تعداد گروه ۹۳ نفر را بعنوان جامعه نمونه انتخاب نمودیم. افراد جامعه آماری عمدتا در گروه سنی ۶۵ سال به بالا می باشند بدون در نظر گرفتن جنسیت آنان.

– حجم نمونه: با توجه به تعداد کل مهاجرین وارد شده به ایران که تا به حال در قید حیات می باشند انتخاب گردیده است، در روش نمونه گیری چون آزمونهای مورد استفاده از نوع معنی داری بوده، از نمونه گیری تصادفی ساده استفاده نمودیم.

– در این پژوهش روش های جمع آوری اطلاعات از نمونه مورد نظر، پرسشنامه می باشد که از طریق مصاحبه رودررو بوسیله پرسشگران قزاق تکمیل گردیده است اطلاعات جمع آوری شده از طریق رایانه ( کامپیوتر) با استفاده از برنامه spss و روشهای آماری مناسب پردازش و مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است.

– افراد جامعه نمونه از نظر وضعیت سن، میزان تحصیلات، وضعیت تاهل وضعیت شغلی، میزان درآمد، مشکلات مختلف در منطقه محل اقامت مورد بررسی قرار گرفتند.

– فراوانی و درصد فراوانی ارقام در جدول توصیف متغیرهای تحقیق نشاندهنده وضعیت هر یک از مهاجرین در این گروه بندی مربوطه می باشد. بعنوان مثال:

در گروه بندی وضعیت تاهل از ۹۳ نفر جامعه نمونه ۴۸ نفر متاهل و ۴۵ نفر  مجرد به دلیل فوت همسر می باشند.

-در بررسی وضعیت مهاجرین از نظر تحصیلات اکثر افراد جامعه آماری دارای سواد اندکی بوده و کمترین فراوانی متعلق به دارندگان مدارک تحصیلی بالا می باشد بطور کلی در این قسمت از تحقیق به توصیف متغیرهای مستقل و وابسته، رسم جداول یک بعدی، توزیع فراوانی مطلق و درصد فراوانی هر یک از متغیرها پرداخته شده است.

یافته ها نشان می دهد که اکثر مهاجرین از نظر خصوصیات روانی ذکر شده، در یک حالت نسبتا متعادلی قرار دارند، همچنین سازگاری اجتماعی آنها نیز در مقصد تا حد نسبتا زیادی بالا می باشد.

– در قسمت آزمون فرضیات یافته نشان می دهد که اکثر فرضیات تحقیق پس از بررسی رابطه میان متغیرها در سطح معنی دار و قابل قبول می باشند که نشانگر پذیرفته شدن فرض H1 ( فرض تحقیق) و رد فرضیه H0 می باشد.

با توجه به اینکه هر یک از متغیرهای مورد نظر  در یکی از سطوح سنجش قرار دارند، از روش های آماری خاص آنان نیز استفاده شده است.

بنابراین جهت بررسی روابط میان متغیرها تنها به رسم جداول دو بعدی اکتفا نشده، در مواردی برای پی بردن به نوع رابطه و میزان شدت و ضعف آن از تکنیکهایی مانند (Anova) تحلیل واریانس نیز استفاده شده است.

در مجموع یافته ها نشان می دهد که مهاجرت بین المللی بعنوان یک حرکت جمعیتی بر جامعه مهاجرین از ابعاد مختلف تاثیر گذار بوده است.

نتایجی که از آزمون فرضیات تحقیق بدست آمده بشرح ذیل است:

رابطه میان میزان درآمد بعنوان یکی از شاخصهای پایگاه اجتماعی و سازگاری مهاجرین نیز بیشتر شده است، همین مسئله در ماندن مهاجرین در جامعه مقصد موثر می باشد.

ارقام بدست آمده از رابطه میان پایگاه اقتصادی و اجتماعی با سازگاری نشان دهنده وجود رابطه معنی دار میان این دو متغیر است و شاخصهای سواد، شغل و درآمد با متغیر سازگاری در سطح آماری ۹۹% و با ۰۱% خطا معنی دار است.

–        در فرضیه شماره ۲ با توجه به بررسی میان آگاهی اجتماعی و سازگاری آن پرداخته شده است و نتایج نشان می دهد که شاخصهای متغیر آگاهی ( سواد – میزان مطالعه روزنامه – تماشای تلویزیون) سهم بسزایی در سازگاری مهاجرین در جامعه مقصد دارد. در واقع افراد باسواد بالاتر از سازگاری بیشتری برخوردارند. در بخش سنجش رابطه میان خصوصیات روانی ( افسردگی، پرخاشگری، افسردگی بیگانگی اجتماعی) با متغیرهای مستقل و وابسته دارای رابطه معنی دار می باشند.

رابطه میان سن و خصوصیات روانی معنی دار نمی باشد.

از دیگر فرضیه های تحقیق تعیین رابطه بین وضعیت تاهل و خصوصیات روانی است و در این فرض انتظار بر این است که وضعیت تاهل مهاجرین بر خصوصیات روانی اثر گذار است ولی بررسیهای بعمل آمده رابطه معنی داری نشان نمی دهد که می تواند بدلیل بالا بودن سن مهاجرین مورد بررسی قرار گرفته باشد و داشتن تاهل یا عدم تاهل در این سنین (۶۵ سال به بالا) موجب عدم تعادل در خصوصیات روانی آنان نمی گردد.

در مجموع نتایجی که از آزمون فرضیات بدست آمده نشان می دهد که اکثر فرضیات تحقیق پذیرفته شده و مهاجرت بین المللی بعنوان یک حرکت جمعیتی بر جامعه مهاجرین از ابعاد مختلف تاثیر گذار بوده است.

واژه های کلیدی: مهاجرت، افسردگی، اضطراب، پرخاشگری، بیگانگی اجتماعی

فهرست مطاب

مقدمه    ۱
فصل اول : کلیات    ۳
۱-۱- طرح وبیان مسئله    ۴
۲-۱- ضرورت تحقیق و اهمیت موضوع    ۶
۳-۱- اهداف تحقیق    ۶
۴-۱-تنظیم و تدوین فرضیات تحقیق    ۹
۵-۱- بیان متغیر های مستقل و وابسته    ۱۰
متغیرهای مستقل    ۱۰
متغیر های وابسته    ۱۱
۶-۱- تعاریف مفاهیم و متغیر های تحقیق    ۱۱
۱- اضطراب (Anxiety    ) –    ۱۶
۲- پرخاشگری و تندخوئی     ۱۸
۳- افسردگی    ۱۹
۴- بیگانگی اجتماعی ( آنومی )     ۲۲
فـصـل دوم  :    ۲۴
مروری بر مبانی نظری ( تئوریک ) و مطالعات پیشین مرتبط با موضوع مطالعاتی    ۲۴
۱-۲- بررسی آثار موجود :    ۲۵
۲-۲- مهاجرت و پیامدهای آن در مقصد در رویکرد اجتماعی    ۲۵
۳-۲- رویکرد اقتصاد سیاسی در خصوص مهاجرت    ۳۱
۴-۲- مطالعات پیشین :    ۳۴
فــصــل سوم :    ۴۱
نگاهی به اوضاع جغرافیایی ، تاریخی ، اجتماعی ، اقتصادی و فرهنگی منطقه ترکمن صحرا    ۴۱
۲-۵-۱ وضعیت جغرافیایی    ۴۲
۲-۵-۲-  وضعیت تاریخی    ۴۳
۳-۵-۲  وضعیت اجتماعی و جمعیتی :    ۴۶
۴-۵-۲- وضعیت اقتصادی    ۴۷
۵-۵-۲- وضعیت فرهنگی    ۴۸
۶-۲-سابقه تاریخی قوم قزاق و منشاء مهاجرت آنها    ۴۸
۷-۲-وجه تسمیه نامیده شدن قزاقها به این نام :    ۵۱
۳-۲- پراکندگی قزاقهای ساکن در ایران    ۵۲
مسـکـن ، پوشـاک و خــوراک قــزاقــها    ۵۵
ازدواج و طلاق و خویشاوندی و مذهب (( سازمان اجتماعی ))    ۵۶
دیــن و مــذهــب    ۵۸
فـــصـل چهارم   :    ۶۰
مــتـدولــوژی    ۶۰
۱-۳-روش مطالعه    ۶۱
۲-۳-جامعه نمونه و روش نمونه گیری :    ۶۱
۳-۳- تکنیکهای تحقیقاتی (( روشهای پژوهش ))    ۶۱
۴-۳-روش جمع آوری اطلاعات    ۶۲
۵-۳- مشـکـلات تــحـقـیـق    ۶۳
فـــصــل چــهـارم :   تـجـزیه و تحلیل داده ها و آزمون فـرضـیـه ها    ۶۴
۱-۳-توصیف متغیر های تحقیق    ۶۴
۲-۴- آزمون فرضیه ها    ۸۳
فصل پنجم :    ۹۰
خلاصه ونتیجه گیری    ۹۰
ارائه پیشنهادات  ۵- خلاصه : نتیجه گیری- ارائه پیشنهادات    ۹۰
۲-۵- نتیجه گیری:    ۹۶

مقدمه

یکی از موضوعات مورد توجه اندیشمندان علوم انسانی و بخصوص جامعه شناسان که در قرن حاضر از اهمیت خاصی برخوردار می باشد ، بررسی عوارض مختلف ناشی از مهاجرتهای  بین المللی و تاثیر آن درجامعه مقصد و خود مهاجرین است . بر همین اساس چشم انداز متفاوتی در رابطه با فرآیند مهاجرت وجود دارد ، که هرکدام ازاین دیدگاه ها مدل خاصی ، جهت مهاجرت ارائه می کنند.

در مدل اول ، مهاجرت را :‌‌ (( یک حرکت عقلانی و هدفدار به منظور یافتن مکانی برای کار و زندگی تصور میکنند )) .

در مدل دوم :

(( مهاجرت پاسخی غیرارادی به شرایطی است که مهاجر را به نقل مکان سوق می دهد که احتمالاً حرکت او بدون در نظر گرفتن راههای دیگر است )) .

بنابراین دو مدل مهاجرت پویا وناپویا وجود دارد که گاهی عملاً درهم می آمیزد . با پذیرش این واقعیت که پیامدها و یا عوارض مهاجرت از علت مهاجرت جدا نمی باشد ، می توان اذعان داشت که مهاجرت ، پدیده ای است که سازمان اجتماعی را تحت تاثیر قرار می دهد . یکی در مبداً ودیگری در مقصد .

در نظر مهاجر شکل محرومیت از هدفهای بسیار با ارزش فرق می کند ، از زمانیکه جمع نتواند به وسایل حصول به آن هدفها در داخل سازمان اجتماعی خود دست یابد ، چنانچه احساس کند که منابع لازم برای رفع محرومیتهایش در خارج از سازمان اجتماعی وجود دارد ، در آن صورت احتمالاً مهاجرت می کند.  در چنین وضعیتی مهاجر در مقصد به ندرت می تواند به تمام اهداف و آرزوهای خود برسد ، این ناکامی خود می تواند عوارض مختلف اقتصادی ، روانی ، اجتماعی و حتی فرهنگی در جامعه مقصد برجای بگذارد. اگر بپذیریم که پیامد های مهاجرت بر هر سه سازمان اجتماعی ، یعنی سازمان اجتماعی مهاجران ، سازمان اجتماعی مبداء و سازمان اجتماعی مقصد اثر  می گذارد ، بطور قطع میزان این تاثیر یکسان نبوده و به مجموعه ای از متغیر های مختلف  ربط دارد . [۱]

البته تعیین جزء به جزء همه پیامدهایی که ممکن است هر مورد مهاجرت داشته باشد ، اگر نه یک کار  محال ، حداقل کار دشواری است . با این حال معتقدیم که این تصور و برداشت که نظام مهاجرت متشکل از سه سازمان اجتماعی است با ارتباط های متقابل که از طریق جمع مهاجری عمل میکنند و ابزارهای مفیدی است ، برای سازماندهی پژوهش جامعه شناختی در باره پیامدهای مهاجرت .


 ( [۱]  (لهسائی‌زاده،عبدالعلی) نظریات مهاجرت ، شیراز ، انتشارات نوید ، سال ۱۳۶۸ ، صفحه ۴۶

۱-۱- طرح وبیان مسئله

بطور کلی مهاجرت بعنوان تغییر مکان دائمی یا موقت تلقی می شود . هیچ محدودیتی به ساخت حرکت با اختیاری و اجباری بودن ماهیت این عمل و هیچگونه تفاوتی بین مهاجرت داخلی و خارجی وجود ندارد . بنابراین حرکت از یک آپارتمان به آپارتمان دیگر نیز در شمار مهاجرت، همانند حرکت از یک شهر در یک کشور به شهری در کشور دیگری محسوب می شود . اگرچه بدیهی است شروع ونتایج چنین حرکاتی بطور گسترده با یکدیگر تفاوت دارند ، با این وجود این تعریف تمامی انواع حرکات ساختی را در بر نمیگیرد . برای نمونه تحرکات چادرنشینان و کارگران مهاجر ، برای کسانی که محل اقامت دائمی ندارند و دائماً تغییر مکان می دهند ( کسانی که تابستان به کوهستان می روند ) استثناء شده اند در هر صورت خواه حرکات ، مسافتی کوتاه و خواه بلند ، آسان یا سخت باشد ، هر عمل مهاجرتی مستلزم یک مبداء۱  یک مقصد ۲ و مجموعه ای از عوامل بازدارنده ۳ می‌باشد۴   .

از میان عواملی که در تصمیم به انجام مهاجرت و فرآیند آن موثر هستند ما در بحث بررسی پیامدها یا عوارض مهاجرت خارجی ، به چهار عامل موثر در عمل مهاجرت یعنی ۱- عوامل موجود در حوزه ی مبداء  ۲- حوزه مقصد           ۳- عوامل بازدارنده                ۴- عوامل شخصی را مدنظر قرار داده ایم .

روشن است که مجموعه عوامل مثبت و منفی در مبداء و مقصد برای مهاجر یا مهاجرین آینده با همدیگر متفاوت است . در عین حال ممکن است طبقاتی از مهاجرین را که به گونه مشابهی به مجموعه عوامل عمومی در مبداء و مقصد واکنش نشان میدهند از یکدیگر تفکیک کنیم ، بطور دقیق نخواهیم توانست به میزان تاثیر گذاری مجموعه عوامل خاصی که بر مهاجرت تاثیر دارند را مشخص نمائیم . می دانیم مهاجران مقصدی را جستجو می کنند که خواسته های اجابت نشده‌ی آنها برآورده شود ، سازمان اجتماعی آنجا تا حد امکان شبیه سازمان اجتماعی مبداء باشد . منظور این است که مهاجران ترجیح می دهند در وضعیتی جابجا شوند که درسازمان اجتماعی ایشان ، یعنی در انگاره‌های درونی شده رفتار آنان کمترین دگرگونی و آشفتگی پدید آید . بدیهی است که درفرآیند انتخاب ، ارزشها نقش مهمی ایفا میکنند (( مثلاً در تعیین اینکه چه عناصری از سازمان اجتماعی مبداء می تواند به خاطر حرکت فدا شود ))۱

می‌توان وضعیتی را تصور کرد که در آن اهداف مهاجر در اولین قدم برآورده نشود ، لاجرم مهاجران ممکن است بطور لفظی در دو دنیا به سر برند و پیوستگی موقت را هم به مبداء و هم به مقصد حفظ کنند . ممکن است برنامه ی مهاجرت دوم به جای دیگر را بریزند ، حتی ممکن است سرخورده به مبداء باز گردند. و بالاخره ممکن است ارتباط خود را با میراث فرهنگی و سازمان اجتماعی خود ناگهان قطع کنند وفرهنگ و سازمان جدید را بپذیرند . این درحالی است که پیامدهای مهاجرت بر هرسه سازمان اجتماعی یعنی سازمان اجتماعی مهاجران ، سازمان اجتماعی مبداء و سازمان اجتماعی مقصد اثر می گذارد .

در این میان تغییراتی در نظام مهاجرت روی می دهد که به نوبه ی خود در سازمان اجتماعی جمع مهاجر به صورت نظری در نظامهای فرهنگی ، اجتماعی و شخصیتی ( روانی ) تغییراتی را موجب می شود . لیکن همه تغییرات ناشی از مهاجرت لزوماً معلول مهاجرت نیستند ، این موضوع باید به طور تجربی و با بهره گیری از رهنمودهای مناسب و محدود نظری از نوع        میان گستر مشخص و توصیف شود .

توجه به پیامدهای فوق از مدلهای نظری جامعه شناختی استفاده لازم بعمل آید . قبل از پرداختن به مدلهای نظری به پاره ای از دیدگاه ها و نظریات موجود در زمینه مهاجرت پرداخته و سپس با بهره گیری از مدلهای نظری مذکور به تبیین مسئله مورد پژوهش مبادرت خواهیم نمود .


۲-۱- ضرورت تحقیق و اهمیت موضوع

مهاجرت یکی از مسائل اساسی و عمده مورد نظر جامعه شناسان و کارگزاران حکومتها در قرن حاضر است، بررسی پیامدهای مهاجرت و علل و عوامل آ‌ن در مبداء و مسائل و مشکلات مربوط به سازگاری مهاجرین در مقصد مشکلاتی را برای مهاجرین بوجود آورده است . مهاجرینی که با داشتن زن و فرزند بنا به دلایل سیاسی ، مذهبی ، اقتصادی ، خانه و کاشانه خود را ترک می کنند و در صورتی هم که امکان بازگشت برای آنان وجود نداشته باشد ، مسلماً تحت افکار و عقاید ساکنان آن کشورها نیز قرار میگیرند .

حال آیا الگوهای رفتاری آنها تغییر می کند ؟ که اگر تغییر کند به چه میزان ؟ از طرفی آیا این تغییر بر روی خانواده و بستگان آنها تاثیر داشته یا خیر ؟

ساختار اجتماعی در این میانه چه تاثیری از این حرکت می پذیرد ؟ آیا اعضای این جمع             ( مهاجرین ) که بدون توجه به واقعیات یعنی ساخت اجتماعی و فرصتها دست به مهاجرت زده اند در دگرگونی نظام اجتماعی مقصد نقشی ایفا می کنند ؟

بدین لحاظ می توان گفت : شناخت پیامدهای مهاجرت بین المللی در زمینه های مختلف اقتصادی اجتماعی، فرهنگی و روانی امری کاملاً ضروری بوده و با توجه به مرزی بودن منطقه ترکمن صحرا و افکار مردم این ناحیه در معرض امواج رادیویی و تلوزیونی کشورهای هم جوار قرار دارند ، از اهمیت خاصی برخوردار می باشد . از طرفی می دانیم افراد مهاجر همچون پل ارتباطی میان عناصر دو فرهنگ هستند . اینگونه افراد مسلما ً درصورت بازگشت به سرزمین خود عناصر فرهنگی اخذ شده از جامعه میزبان را به همراه خواهند داشت و همین امر ممکن است باعث ایجاد عدم تعادل در رفتار اجتماعی آنها گردد .

۳-۱- اهداف تحقیق

اساساً مهاجرت یک پدیده اجتماعی در کلیه جوامع بشری بوده و همه جوامع به نوعی با این پدیده مواجه هستند ، برخی مهاجر فرصت و برخی مهاجر پذیرند ، در بسیاری از کشورها نیز به علل گوناگون مهاجرت بین نواحی و مناطق مختلف آن کشور وجود دارد که مهاجرت روستایی- شهری ، نسبت عمده و اصلی مهاجرت ها را تشکیل می داده است . ۱

در کشور ما نیز مهاجرت بین مناطق روستائی و شهری در چند دهه قبل روند رو به رشدی داشته که بعد از پیروزی انقلاب شکوهمند اسلامی و توجه به روستاها و نیاز های روستائیان این روند کند شده ، اما هنوز ادامه دارد . از طرفی مهاجرتهای بین المللی ، بین نواحی مرکزی کشور به کشور های مجاور نیز از قدیم الایام وجود داشته ، از جمله مهاجرت قزاقها به منطقه ترکمن صحرای ایران می باشد هرچند که اکثریت قریب به اتفاق آنها ، ارتباط مداوم با اقوام وبستگان خود در کشور مبداء تا قبل از فروپاشی شوروی سابق نداشتند ، اما از سال ۱۹۹۱ که اتحاد جماهیر شوروی سابق از هم پاشید و جمهوری های آن از جمله قزاقستان مستقل شد ، همه ساله به ایران مهاجرت می کنند و یا اینکه اینها به دیدن اقوام و بستگان خود در آن سوی مرزها  می روند . ۲

با توجه به بررسیهای اولیه دریافتم که دیدگاه ها و رویکردهای نظری گوناگونی در مورد مهاجرت ، علل و پیامدهای آن وجود دارد ، برخی از محققان به علل و عوامل مهاجرت توجه داشته و به بررسی در این خصوص پرداخته اند و برخی دیگر به پیامدهای آن توجه کرده اند که گروه دوم در اقلیت بوده و مطالعات اندکی در این خصوص صورت گرفته است . در این پژوهش سعی بر این خواهد بود که هم علل و عوامل مهاجرت بررسی گردد و هم پیامدهای آن مد نظر قرار بگیرد .آنچه که از گفتار علمای اجتماعی و توسعه بر می آید ، مهاجرت دارای پیامدهای گوناگون اقتصادی ، اجتماعی و فرهنگی و روانی می باشد که هر کدام بنا به موقعیت جامعه مهاجر پذیر  ، در زمانی برجستگی و نمود بیشتری می یابند .

بیشتر مطالعات انجام شده به بررسی مهاجرین مبداء پرداخته اند ، طبعاً پیامدهای اقتصادی ، اجتماعی و فرهنگی را در ارتباط با جامعه مبداء در نظر داشته اند ، چیزی که در این تحقیق کمتر مراد و منظور است و به دلایل گوناگون که مهمترین آن عدم دسترسی به جامعه مبداء می باشد ، انجام این امر در آن جامعه امکان پذیر نیست ، از طرف دیگر جامعه آماری ما کسانی هستند که ((بنه کن )) دست به مهاجرت نزده اند ، بلکه بعضی از اقوام و بستگان و اعضای خانواده آنان در جامعه مبداء بوده  و بدین لحاظ چنانچه تحت تاثیر فرهنگ ، آداب و رسوم ، ایده ها و آمال و آرزوهای موجود در جامعه مقصد قرار گرفته باشند ، می توانند وسیله ای برای انتقال موارد فوق الذکر به جامعه ی مبداء باشند . لذا هدف ما در این تحقیق :

اولاً :  یافتن انواع پیامدهای مهاجرت چون ، پیامدهای اجتماعی ، فرهنگی و روانی ناشی از مهاجرت قزاقها به منطقه ترکمن صحرا برخورد آنان و منطقه است .

ثانیاً : علل و عوامل مهاجرت روشن گردد .

ثالثاً : همانطور که می دانیم انواع پیامدهای فوق الذکر دارای وزن و ارزش همانند نبوده ،          هر کدام به نوعی و در زمان خاص تاثیرات بیشتر یا کمتری روی جامعه مقصد و حتی روی خود مهاجرین دارند ، لذا سومین هدف ما در  این تحقیق این است که وزن هر کدام از عناصر مذکور را در ایجاد هماهنگی مهاجرین یا ناسازگاری آنها ، فرهنگ پذیری ، انزوا و … را با جامعه مقصد بدست آورده و میزان اثرگذاری هر کدام را معین کنیم .


۴-۱-تنظیم و تدوین فرضیات تحقیق

بزعم صاحب نظران ، مهاجرت که دارای کارکردهای آشکاری است ، دارای کارکرد و یا پیامدهای پنهان نیز می باشد ، این پیامدها در زمینه های اجتماعی ، اقتصادی ، فرهنگی و روانی می تواند مورد بررسی قرار بگیرد .

۱-    بین سازگاری مهاجرین و پایگاه اجتماعی افراد رابطه وجود دارد .

اولین فرضیه تحقیق رابطه بین سازگاری اجتماعی و پایگاه اجتماعی مهاجرین است . زیرا بنظر می رسد پایگاه اجتماعی مهاجرین می تواند بر سازگاری اجتماعی آنها          اثر گذارد . شاخصهای مورد استفاده جهت سنجش پایگاه اجتماعی مهاجرین شغل و سواد و درآمد است که در قسمت آزمون فرضیه ها به بررسی تاثیر هر یک از شاخصهای مذبور می پردازیم .

۲-    بین سازگاری اجتماعی و آگاهی اجتماعی مهاجرین رابطه وجود دارد .

منظور از این فرضیه این است که هرچه میزان آگاهی اجتماعی افراد بیشتر باشد ، به سازگاری بیشتری دست خواهند یافت . میزان آگاهی اجتماعی به این معنی است که فرد تا چه اندازه با دنیای پیرامون خود در ارتباط بوده و چه میزان با وضعیت دنیای جدید آشنایی و شناخت دارند . عناصر تشکیل دهنده ی این آگاهی اجتماعی عبارتند از میزان تحصیلات – میزان مطالعه روزنامه – استفاده از وسایل ارتباط جمعی                             ( تماشای تلوزیون )  و …

۳-    بین خصوصیات روانی مهاجرین و سازگاری اجتماعی آنها رابطه وجود دارد .

در این فرضیه منظور از خصوصیات روانی استفاده از (( شاخصهای اضطراب -افسردگی- پرخاشگری -بیگانگی اجتماعی  است )) که هر یک با سازگاری اجتماعی مهاجرین از نظر نوع رابطه و میزان همبستگی مورد سنجش قرار خواهد گرفت .

۴-    بین خصوصیات روانی مهاجرین و سن آنها رابطه وجود دارد .

جهت بررسی فرضیه فوق سن مهاجرین را به سه گروه طبقه بندی نموده و هر یک از سه گروه به تنهایی از نظر خصوصیات روانی مورد بررسی قرار گرفته اند و سپس به بررسی رابطه موجود میان متغیر های این فرضیه پرداختیم . در واقع دستیابی به رابطه ای میان سن مهاجرین با میزان پرخاشگری، سن و میزان اضطراب ، سن و میزان افسردگی و بالاخره سن و بیگانگی اجتماعی مد نظر بوده است .


۱ –Origin

۲ -Destination

۳ –Set of intervening obstacles

۴- (لهسائی‌زاده،عبدالعلی) –  نظریات مهاجرت ، انتشارات نوید –  سال ۱۳۶۸ – صفحه ۶۰

۱– (لهسائی‌زاده،عبدالعلی) نظریات مهاجرت ، انتشارات نوید- سال ۱۳۶۸ – صفحه ۶۰

۱– لهسائی زاده ، عبدالعلی ، نظریات مهاجرت ، شیراز ، انتشارات نوید – سال ۱۳۶۸ – صفحه ۱۱

۲– نظر محقق

100,000 ریال – خرید

جهت دریافت و خرید متن کامل مقاله و تحقیق و پایان نامه مربوطه بر روی گزینه خرید انتهای هر تحقیق و پروژه کلیک نمائید و پس از وارد نمودن مشخصات خود به درگاه بانک متصل شده که از طریق کلیه کارت های عضو شتاب قادر به پرداخت می باشید و بلافاصله بعد از پرداخت آنلاین به صورت خودکار  لینک دنلود مقاله و پایان نامه مربوطه فعال گردیده که قادر به دنلود فایل کامل آن می باشد .

 

مطالب پیشنهادی:
  • تحقیق بررسی عوامل موثر بر مهاجرت جوانان
  • مقاله بررسی علل مهاجرت نیروی کار از روستاها به شهرها در ایران
  • مقاله مهاجرت
  • مقاله علل رشد مهاجرت و شهرنشینی در کشورهای جهان سوم
  • تحقیق مقایسه رابطه میزان افسردگی ما بین دو گروه افراد ورزشکار و غیر ورزشکار
  • برچسب ها : , , , , , ,
    برای ثبت نظر خود کلیک کنید ...

    به راهنمایی نیاز دارید؟ کلیک کنید

    جستجو پیشرفته

    پیوندها

    دسته‌ها

    آخرین بروز رسانی

      شنبه, ۱ اردیبهشت , ۱۴۰۳
    اولین پایگاه اینترنتی اشتراک و فروش فایلهای دیجیتال ایران
    wpdesign Group طراحی و پشتیبانی سایت توسط digitaliran.ir صورت گرفته است
    تمامی حقوق برایbankmaghaleh.irمحفوظ می باشد.