مقاله انتفاضه فلسطین و دست آوردهای داخلی،‌ منطقه ای و جهانی

تحقیق و پروژه و پایان نامه و مقاله دانشجویی

عنوان :

مقاله انتفاضه فلسطین و دست آوردهای داخلی،‌ منطقه ای و جهانی

تعداد صفحات : ۳۹

نوع فایل : ورد و قابل ویرایش

چکیده

در این مقاله به بررسی انتفاضه فلسطین ، شروع انتفاضه اول، علل ظهور  و ویژگی‌های انتفاضه و شروع انتفاضه دوم، تأثیرات و واکنش‌های جنگ لبنان در صحنه فلسطین و دست آوردهای داخلی ، منطقه‌ای و جهانی در فلسطین رابیان می کند.

از نظر انقلابیون جهان، انتفاضه حکایت از عملکرد معترضانه و شجاعانه مردم غیرمسلح فلسطین در برابر رژیم اشغالگر قدس دارد. انتفاضه حرکت توده های سنگ به دست فلسطینی است توده های که اعم از پیر و جوان و زن و مرد در برابر سربازان تا بن دندان مسلح اسراییلی ایستادگی می کنند تا پیام مظلومیت و اشغال سرزمین خویش را به جهانیان برسانند.

مهم‌ترین دستاورد جنگ لبنان ریشه‌دار شدن تفکر مقاومت و پایداری در بین ملت‌های تحت ظلم و ستم در مقابل قدرت‌های منطقه‌ای و جهانی بوده است .

   پس از پایان جنگ ۳۳ روزه در لبنان سیدحسن نصرالله، دبیرکل حزب‌الله، در پاسخ به این سؤال خبرنگار که اولین اولویت شما پس از این جنگ چیست؟ گفت: «قضیه فلسطین».

قضیه فلسطین را می‌توان محور اصلی منازعات و درگیری‌ها در خاورمیانه دانست، به‌گونه‌ای که هر مناقشه‌ای در منطقه مستقیم یا غیرمستقیم با این قضیه ارتباط می‌یابد. برای مثال، طی دهه‌های گذشته تحولات در لبنان بیشترین ارتباط را با قضیه فلسطین داشته است، هم‌مرز بودن دو کشور، حضور تعداد قابل توجهی از آوارگان فلسطینی در لبنان، ریشه‌های نژادی و مذهبی مشترک لبنانی‌ها و فلسطینی‌ها، اعمال نفوذ قدرت‌های جهانی و منطقه‌ای و … بر تأثیرات متقابل تحولات لبنان و فلسطین افزوده است.

 واژه های کلیدی: انتفاضه فلسطین، انتفاضه اول، انتفاضه دوم، جنگ لبنان، تأثیرات منطقه ای و جهانی

فهرست مطالب

انتفاضه اول    ۱
۱- شروع انتفاضه    ۲
۲) علل ظهور انتفاضه    ۴
۳) ویژگی‌های انتفاضه    ۷
۱-۳) اسلامی بودن:    ۷
۲-۳) حضور مردم در متن انتفاضه:    ۸
۳-۳) نوع مبارزه:    ۸
۴-۳) شهادت‌طلبی:    ۹
۵-۳) خودجوش و مستقل بودن:    ۹
۶-۳) آگاهی:    ۱۰
رکود انتفاضه و صعود سازش:    ۱۰
انتفاضه دوم    ۱۳
تأثیرات و واکنش‌های جنگ لبنان در صحنه فلسطین    ۲۰
تأثیرات کوتاه‌مدت و بلندمدت جنگ لبنان در صحنه فلسطین    ۲۲
۱٫ کاهش فشار نظامی بر مناطق فلسطینی    ۲۲
۲٫ تلاش برای پیوند روند تبادل اسرا    ۲۳
۳٫ افزایش روحیه و اراده مقاومت فلسطینی‌ها    ۲۴
۴٫ واکنش‌های سیاسی داخلی فلسطین    ۲۶
الف) توازن قوای سیاسی گروه‌ها    ۲۶
ب) تعامل جریان‌های اسلام‌گرا به‌ویژه حماس با جنگ لبنان    ۲۷
ج) عملکرد نظامی و عملیاتی فلسطینی‌ها در خلال جنگ    ۲۹
۵٫ تأثیر در برنامه‌های منطقه‌ای و جهانی در فلسطین    ۳۰
نتیجه‌گیری    ۳۵
منابع:    ۳۶

منابع:

۱. اسداللهی، مسعود، از مقاومت تا پیروزی، (تهران، مؤسسه مطالعات و تحقیقات اندیشه سازان نور، ۱۳۷۹) ص ۱۵۳.

۲٫ الانتفاضه ـ المقاومه الفلسطینه، (بیروت، مرکز باحث للدراسات) ص ۷۳.

۳٫ فصل الله، حسن، الخیارات آخر (بیروت، دارالهادی، ۱۹۹۴) ص ۳۰.

۴٫ ابوعمرو، زیاد، جنبش اسلامی در کرانه باختری و نوار غزه، ترجمه حسن خامه یار، (تهران، دفتر نشر و فرهنگ اسلامی، )۱۳۷۳، ص ۱۳۱.

۵٫ مواقف و سیاست القوی الفلسطینیه من التطورات، مجله در اسات باحث، سال اول، تابستان ۲۰۰۳، ص ۱۳۰.

۶٫ فصلنامه مطالعات منطقه ای جهان اسلام

۷. فلسطین، ابعاد و چشم اندازها، (تهران، جمعیت دفاع از ملت فلسطین، ۱۳۸۵)، ص۶ .

۸٫ سلامه، حسین، حزب الله فی العقل الاسرائیلی، (بیروت، مرکز الاستشارات و البحوث، ۲۰۰۶) ، ص ۹۸

انتفاضه اول

در ۸ دسامبر ۱۹۸۷ انتفاضه اول ملت فلسطین علیه اشغال سرزمینشان توسط ارتش رژیم صهیونیستی آغاز شد و تاکنون که دومین انتفاضه را شاهد هستیم این حرکت مردمی توانسته است ضرباتی را در ابعاد گوناگون سیاسی، امنیتی، اقتصادی و … به این رژیم وارد کند.

انتفاضه واژه ای است که از همان سال ۱۹۸۷ (۱۳۶۶) همزمان با آغاز قیام مردم مسلمان و تحت ستم فلسطین وارد واژگان انقلابی- سیاسی جهان شد. از لحاظ لغوی انتفاضه به معنی جنبش و لرزش است که همراه با نیرو و سرعت باشد، اما از نظر انقلابیون جهان، انتفاضه حکایت از عملکرد معترضانه و شجاعانه مردم غیرمسلح فلسطین در برابر رژیم اشغالگر قدس دارد. انتفاضه حرکت توده های سنگ به دست فلسطینی است توده های که اعم از پیر و جوان و زن و مرد در برابر سربازان تا بن دندان مسلح اسراییلی ایستادگی می کنند تا پیام مظلومیت و اشغال سرزمین خویش را به جهانیان برسانند. در تاریخ یک قرن گذشته فلسطین چندین انتفاضه وقیام مردمی رخ داده است از این میان قیامهای ۱۹۲۱، ۱۹۳۳، ۱۹۳۶ همگی کوتاه بودند و خیلی زود توسط استعمارگران انگلیسی سرکوب گردیدند، اما در سال ۱۹۸۷ انتفاضه بزرگ موسوم به “انتفاضه اول”رخ داد.

 ۱- شروع انتفاضه

در این خیزش عمومی، حوادث مهمی اتفاق افتاده است که هر یک در شروع انتفاضه مردمی دخیل بودند: در شب ششم اکتبر ۱۹۸۷، در گذرگاه «الشجیعه» در جنوب شهر غزه، بین نیروهای اسرائیلی و گروهی از مجاهدان فلسطینی درگیری پیش می‌آید. صبح روز بعد با حضور خبرنگاران در محل حادثه، رژیم صهیونیستی اثری از درگیری برجای نگذاشته بود، امّا بعد از مدتی جریان فاش گردید که در این حادثه چهار مبارز فلسطینی به شهادت رسیده‌اند. روز هشتم اکتبر، تمام شهرهای نوار غزه شاهد راهپیمایی مردم خشمگین بود. تا غروب این روز تعداد مجروحین به ۳۰ تن رسید و ده‌ها نفر نیز بازداشت شدند. پس از این درگیری، پلیس بیت‌المقدس اعلام کرد که به گروهی یهودی موسوم به «پاسداران جبل هیکل» اجازه داده است تا در حرم شریف قدس، مراسم دینی خود را برگزار کنند. این خبر، صبح جمعه نهم اکتبر ۱۹۸۷ تمام مردم شهر قدس را برانگیخت تا برای دفاع از حریم بیت‌المقدّس و جلوگیری از آلوده شدن آن بوسیله دشمنان بپاخیزند. در روز موعود، مقاومت فلسطینی‌ها برای جلوگیری از ورود این گروه به حرم شریف قدس، به زخمی‌شدن ده‌ها مسلمان ختم شد و گروه پاسداران هیکل از محل درگیری گریختند. با این حال قدس آرام نگرفت ودر آن روزها نوار غزه، نابلس، رام‌الله، و الخلیل یکپارچه آشوب بود. در ۱۲ اکتبر با شهادت مادر ۳۵ ساله‌ای که دبیر یکی از مدارس رام‌الله بود و نیز با زخمی شدن ده‌ها نفر دیگر، نبرد میان مردم بی‌دفاع و نیرو‌های اسرائیلی شدت یافت. از طرفی با ورود «جرج شولتز» وزیر امور خارجه وقت آمریکا به سرزمین‌های اشغالی، تظاهرات اعتراض آمیز فلسطینی‌ها در نوار غزه و کرانه باختری ادامه یافت و… فرمانده نظامی منطقه جنوب ارتش اسرائیل نیز درپی این اتفاقات، در روز ۱۶ نوامبر حکم اخراج «شیخ عبدالعزیز عوده» رهبر معنوی «جهاد اسلامی» را صادر کرد. در پی انتشار این خبر سراسر مناطق جبالیا، غزه، خان یونس، بلاطه، دهیشه و جنین مملو از تظاهرات و اعتراضات گردید. در ادامه این نا آرامی‌ها «گروه جهاد اسلامی» در شب ۲۲ نوامبر عملیات شهادت‌طلبانه‌ای را در شمال «تل‌آویو» اجرا کرد که منجر به هلاکت عده‌ای از سربازان اسرائیلی شد. همچنین در شب ۲۵ نوامبر نیز چریک‌های فلسطینی جبهه خلق، توسط هواپیمای بادبانی (کایت) به شهرک یهودی‌نشین «الخاصّه» حمله بردند که باعث کشته‌شدن ۶ تن از سربازان اسرائیلی شد. همه این رویدادها زمینه ساز قیامی شد که پس از هشتم دسامبر ۱۹۸۷ با تصادف عمدی یک خودروی ارتش اسرائیل با ۴ تن از کارگران فلسطینی، شعله‌ور گردیده و بزرگترین و گسترده‌ترین خیزش فلسطینیان پس از سال ۱۹۶۷ را رقم زد.

 ۲) علل ظهور انتفاضه

اگر چه بررسی همه علل و عوامل انتفاضه مردم فلسطین نیاز به گذشت زمان بیشتری دارد، اما چند عامل مهم بروز انتفاضه را می‌توان بدینگونه فهرست کرد:

۱-۲) تأثیر انقلاب اسلامی ایران بر مردم فلسطین: یکی از دلایل اصلی شروع انتفاضه نگاه ملت فلسطین در تحولات بیرونی در منطقه و انقلاب اسلامی ایران بود که دراین‌باره رهبر سازمان جهاد اسلامی فلسطین، شهید دکتر فتحی شقاقی توضیحات جامعی دارد: “هیچ چیز به اندازه انقلاب امام خمینی(ره) نتوانست ملت فلسطین را به هیجان آورد و احساسات آنها را برانگیزد و امید را در دلهایشان زنده کند. با پیروزی انقلاب اسلامی ، ما به خود آمدیم و دریافتیم که آمریکا و اسرائیل نیز قابل شکست هستند. ما فهمیدیم که با الهام از دین اسلام می‌توانیم معجزه کنیم”. ۲-۲) ناامیدی مردم از رهبران خود: از دیگر عوامل مهم شروع انتفاضه ناامیدی و یاس ملت فلسطین از رهبران خود بود. سازمان آزادیبخش فلسطین(ساف)که در مسیر مبارزات مردمی تا دوران کسب هویت، به عنوان رهبر و نقطه اتکاء مردم فلسطین بخصوص ساکنان مناطق اشغالی تلقی می‌شد، در درون خود دچار تحولات بسیار زیادی شد و از یک سازمان مبارز و مدافع حقوق فلسطینی‌ها به سازمانی تبدیل گشت که برای کسب اولین و ساده‌ترین و پیش پاافتاده‌ترین حقوق مردم فلسطین هیچ‌گونه توانایی از خود نمی‌تواند بروز دهد.

40,000 ریال – خرید

جهت دریافت و خرید متن کامل مقاله و تحقیق و پایان نامه مربوطه بر روی گزینه خرید انتهای هر تحقیق و پروژه کلیک نمائید و پس از وارد نمودن مشخصات خود به درگاه بانک متصل شده که از طریق کلیه کارت های عضو شتاب قادر به پرداخت می باشید و بلافاصله بعد از پرداخت آنلاین به صورت خودکار  لینک دنلود مقاله و پایان نامه مربوطه فعال گردیده که قادر به دنلود فایل کامل آن می باشد .

مطالب پیشنهادی:
  • مقاله مروری بر ریشه‌های مسئله‌ی فلسطین
  • مقاله تاریخ فلسطین
  • برچسب ها : , , , , , , , , , , , ,
    برای ثبت نظر خود کلیک کنید ...

    به راهنمایی نیاز دارید؟ کلیک کنید

    جستجو پیشرفته

    پیوندها

    دسته‌ها

    آخرین بروز رسانی

      چهارشنبه, ۵ اردیبهشت , ۱۴۰۳
    اولین پایگاه اینترنتی اشتراک و فروش فایلهای دیجیتال ایران
    wpdesign Group طراحی و پشتیبانی سایت توسط digitaliran.ir صورت گرفته است
    تمامی حقوق برایbankmaghaleh.irمحفوظ می باشد.