مقاله بررسی و ارزیابی نظریات جامعه شناسی انقلاب و ارتباط آن با انقلاب اسلامی

تحقیق و پروژه و پایان نامه و مقاله دانشجویی

عنوان :

مقاله بررسی و ارزیابی نظریات جامعه شناسی انقلاب و ارتباط آن با انقلاب اسلامی

تعداد صفحات : ۱۲

نوع فایل : ورد و قابل ویرایش

چکیده

دراین مقاله نظریات چند تن از بزرگان جامعه شناسی را درمورد علل و عوامل انقلاب از جمله عوامل اقتصادی و اجتماعی، عوامل روانشناسی فردی و اجتماعی انقلاب اسلامی، عوامل مذهبی و سنتی، بررسی عوامل تاریخی و معنویت گرایی و نظریه های انقلاب و انقلاب اسلامی را مطرح می کنیم.

نظریه ماکسی به تحلیل طبقاتی انقلاب و تأکید بر نقش مسلط عامل اقتصاد شده است افراد این دسته دو گروهند : ۱٫ گروهی که انقلاب را انقلاب ندانسته و آنرا یک قیام و حرکت اتفاقی می دانند ۲٫ گروهی که انقلاب را انقلاب دانسته و می کوشند کلیشه های خود را برآن منطبق کنند. این گروه ماهیت مذهبی انقلاب اسلامی و ویژگی های رهبری آنرا نفی می کند. از سوی دیگر هیچ محقق منصفی نمی تواند از نقش امام خمینی در انقلاب ایران بگذرد وی آنچه را وظیفه خود می دانست عمل می کردو اقداماتش دراختیار این یا آن گروه نبود. بنابراین آنطور که گروه دوم براساس عقاید مارکس برژوازی را سردمدار انقلاب اسلامی می دانند نمی توانند هیچ ارتباطی بین رهبری انقلاب و برژوازی پیدا کنند

واژه های کلیدی: انقلاب اسلامی، عوامل اقتصادی و اجتماعی، عوامل روانشناسی فردی ، عوامل مذهبی و سنتی، عوامل تاریخی و معنویت گرایی ، نظریه های انقلاب

فهرست مطالب

مقدمه    ۴
تأکید برعوامل اقتصادی و اجتماعی    ۵
عوامل روانشناسی فردی و اجتماعی انقلاب اسلامی    ۶
عوامل مذهبی و سنتی    ۷
بررسی عوامل تاریخی و معنویت گرایی    ۸
نظریه های انقلاب و انقلاب اسلامی    ۹
نتیجه گیری     ۱۱
منابع و مآخذ    ۱۲

منابع و مآخذ

انقلاب اسلامی و چرایی و چگونگی رخداد آن جمعی از نویسندگان –تهران – نشر معارف – ۱۳۷۹

مقدمه ای بر انقلاب اسلامی- صادق زیبا کلام- تهران- نشر روزنه –۱۳۷۵

انقلاب اسلامی از دیدگاه محققان شوروی –لقمان بایماتوف –تهران – انتشارات مرکز اسناد انقلاب اسلامی ۱۳۸۲

نظریه های جامعه شناسی در دوران معاصر جرج ریتزر – تهران – انتشارات اعلمی ۱۳۷۴٫

تغییر اجتماعی و توسعه الوین سوی

نظریه های انقلاب و انقلاب اسلامی در حدیث انقلاب دکتر مصطفی ملکوتیان

ایرانیان چه رویایی در سر دارند – میشل فوکو- ترجمه حسین معصومی همدانی-

شکست شاهانه –ماروین زونیس –ترجمه عباس مخبر

مقدمه

شاید بتوان انقلاب اسلامی را بزرگترین تحول تاریخی دانست که از ظهور اسلام درایران به وقوع پیوسته است و اگر دقت کنیم تغییرات بنیادی بسیاری در ساختارهای اجتماعی ایران در نتیجه انقلاب اتفاق افتاده است که حتی آثار آن در جهان نیز قابل درک است. از آنجائیکه بنده مربی درس جامعه شناسی درمقطع دبیرستان و پیش دانشگاهی می باشم و مخصوصاً قسمت آخر کتاب نظام اجتماعی پیش دانشگاهی مربوط به نتایج صدور انقلاب می باشد برخود لازم دانستم تا حداقل درحد دبیرستان ابعاد و ریشه های نظری انقلاب اسلامی را از منظر جامعه شناسانی که در حیطه انقلاب بحثهای مختلفی دارند تحقیق وبررسی کنیم. همچنین ایجاد ارتباط و تعامل بین نسل انقلاب و نسل سوم که انقلاب را شاید فقط از واژه های الفبایی کتاب و دریچه شیشه ای تلویزیون دیده باشند باعث شد تا این مطالب را از منابع مختلف جمع آوری کرده تا درصورت لزوم به پرسشهای آنها توانایی پاسخگویی داشته باشم. امیدوارم بتوانم با این چکیده اندک قسمت کوچکی از زحمات شهدا و امام شهدا را جبران کرده باشم.

همتم بدرقه راه کن ای طایر قدس که دراز است ره مقصد و من نوسفرم

درتبیین علل انقلاب اسلامی ایران برخی براساس نظریه های انقلاب و  برخی براثر برداشت های علم خویش به بررسی پرداخته اند. اما این بررسی ها را می توان براساس یافته های علمی دسته بندی کرد. دقت در آثارانقلاب نشان می دهد هر اثر به یک یا تعدادی یا همه عوامل فرهنگی جامعه شناختی اقتصادی و روانی سیاسی تأکید کرده است. دراین مقاله نظریات چند تن از بزرگان جامعه شناسی را درمورد علل و عوامل انقلاب مطرح می کنیم.

الف) تأکید برعوامل اقتصادی و اجتماعی

(تدااسکاچپل) وی درکتابی تحت عنوان دولتها و انقلاب های اجتماعی ضمن رد ادعای ارادی بودن انقلاب وقوع انقلاب را از پیش تعیین شده می داند و آنرا براساس عوامل ساختاری تحلیل می کند. زیرا وی به نوعی یکی از اصحاب مکتب مارکسیسم ساختاری و تحت تأثیر آنها می باشد. وی نقش انقلابیون را درجریان انقلاب نفی کرده و معتقد است که انقلاب ها ساخته نشده بلکه بوجود می آیند. این تحلیل کلی وی از انقلاب می باشد اما ایشان مقاله ای درسال ۱۹۸۲ تحت عنوان «دولت رانتی و اسلام شیعی» درانقلاب ایران نوشته که کاملاً درآن به وضوح به نقش اراده و  آگاهی و رهبر درانقلاب ایران واقف است. و نظریه ساختاری خود را درمورد انقلاب ایران نقض کرده و تنها انقلاب آگاهانه را انقلاب ایران می داند ضمن اینکه نقش عوامل ساختاری را در ایجاد انقلاب اسلامی نفی نمی کند. عواملی مانند صنعتی شدن، مهاجرت، اصلاحات ارزی، عدم دخالت روحانیون درفعالیتهای مختلف جالب است که وی نقش مساجد را و مخصوصاً شکل فرهنگی تاریخ تشیع و حضرت امام حسین را درجریان انقلاب مؤثر میداند. نقطه ضعف نظریه اسکاچپل درمورد انقلاب عدم اشاره وی به نقش رژیم پهلوی و آمریکا دراین مقاله می باشد که به نوعی یک دترمنیسم پنهان درآن دیده می شود.

15,000 ریال – خرید

جهت دریافت و خرید متن کامل مقاله و تحقیق و پایان نامه مربوطه بر روی گزینه خرید انتهای هر تحقیق و پروژه کلیک نمائید و پس از وارد نمودن مشخصات خود به درگاه بانک متصل شده که از طریق کلیه کارت های عضو شتاب قادر به پرداخت می باشید و بلافاصله بعد از پرداخت آنلاین به صورت خودکار  لینک دنلود مقاله و پایان نامه مربوطه فعال گردیده که قادر به دنلود فایل کامل آن می باشد .

مطالب پیشنهادی:
برچسب ها : , , , , , , , , , ,
برای ثبت نظر خود کلیک کنید ...

به راهنمایی نیاز دارید؟ کلیک کنید

جستجو پیشرفته

پیوندها

دسته‌ها

آخرین بروز رسانی

    پنج شنبه, ۶ اردیبهشت , ۱۴۰۳
اولین پایگاه اینترنتی اشتراک و فروش فایلهای دیجیتال ایران
wpdesign Group طراحی و پشتیبانی سایت توسط digitaliran.ir صورت گرفته است
تمامی حقوق برایbankmaghaleh.irمحفوظ می باشد.