مقاله تهیه و بسته‌بندی آب معدنی در ظروف PET

تحقیق و پروژه و پایان نامه و مقاله دانشجویی

عنوان :

مقاله تهیه و بسته‌بندی آب معدنی در ظروف PET

تعداد صفحات : ۷۲

نوع فایل : ورد و قابل ویرایش

چکیده

مقاله حاضر در مورد تهیه و بسته بندی آب معدنی در ۷ فصل می باشد. فصل اول موارد مصرف و کاربرد آب معدنی ، فصل دوم آب معدنی و انواع آن و تاریخچه و محل چشمه‌های معدنی ایران را توضیح می دهد. آب معدنی، محصول بسته‌بندی شده، آب گوارا و قابل شربی است با ویژگیهای فیزیکوشیمیایی، میکروبیولوژی و ارگانولپتیکی تعریف شده که مستقیماً از چشمه و یا نقاط حفر شده، از طبقات زیرزمینی بدست می‌آید دارای خواص بهداشتی و درمانی باشد و در معرض هیچگونه پالایش خارج از استانداردهای مربوطه قرار نگیرد و در محل چشمه و یا منابع آبی مربوطه در شرایط خاص بهداشتی، بسته‌بندی گردد.

فصل سوم شرح مراحل مختلف آماده سازی آب معدنی را بیان می کند. تکنولوژی و روش های تولید آب معدنی را می‌توان به دو بخش عمده تقسیم نمود:

آماده سازی و سالمسازی و پر کردن آب معدنی .

تولید ظروف موردنیاز جهت بسته بندی آب.

فصل چهارم ضدعفونی کردن آب به روش کلرزنی و سیستم ضدعفونی آب با اشعه ماوراء بنفش و

سیستم ضدعفونی آب به روش تزریق گاز ازن را توضیح می دهد.

کلر از مهمترین عناصری است که در میکروب زدایی آبها کاربرد وسیعی دارد. ترکیبات کلر همانند هیپوکلریت سدیم و کلسیم و کلرآمین ها نقش میکروب‌زدایی را ایفا می‌کنند. چنانچه کلر به آبهای طبیعی اضافه نمایند ایجاد واکنش شیمیائی می‌کنند.

فصل پنجم آب معدنی گازدار، فصل ششم بسته بندی آب معدنی و فصل هفتم  بررسی مالی و اقتصادی واحد بسته‌بندی آب معدنی را توضیح می دهد.

واژه های کلیدی: آب معدنی، بسته بندی، چشمه‌های معدنی ایران، سیستم ضدعفونی آب ، کلر زنی، اشعه ماوراء بنفش، آب معدنی گازدار

فهرست مطالب

فصل اول
مقدمه     ۱
موارد مصرف و کاربرد آب معدنی     ۲
فصل دوم
آب معدنی و انواع آن      ۳
تعریف و منشأ آبهای معدنی     ۳
– سطحی یا ژئوترمال      ۴
– عمقی یا ژورنیل     ۵
تقسیم‌بندی چشمه‌ها     ۵
– چشمه‌های معدنی     ۵
– چشمه‌های گازدار     ۶
– چشمه‌های طبی     ۶
– چشمه‌های آب گرم      ۶
استخراج آبهای معدنی     ۶
اختصاصات آبهای معدنی      ۸
اختصاصات ظاهری     ۸
اختصاصات ظاهری     ۸
اختصاصات فیزیکی     ۹
– آبده چشمه‌ها     ۹
– درجه حرارت      ۱۰
– مقاومت الکتریکی     ۱۱
– رادیواکتیویته     ۱۱
اختصاصات شیمیائی     ۱۲
– pH      ۱۲
– گازها      ۱۳
– املاح محلول      ۱۴
– املاح تام      ۱۴
هالوژنها     ۱۴
گوگرد     ۱۵
ترکیبات ازته     ۱۵
ارسنیک     ۱۵
کربن و کربناتها     ۱۵
سیلیسیم      ۱۶
بر     ۱۶
کاتیونهای قلیائی     ۱۶
آلومینیوم      ۱۷
آهن     ۱۷
تاریخچه و محل چشمه‌های معدنی ایران پ     ۱۷
فصل سوم
شرح مراحل مختلف آماده‌سازی آب معدنی      ۲۱
آماده سازی و سالمسازی آب     ۲۱
– انتقال آب از منابع آب      ۲۱
– مخازن ذخیره آب      ۲۲
– فیلتراسیون آب      ۲۲
– تعدیل طعم، رنگ و بوی آب      ۲۲
– مرحله فیلتراسیون نهایی آب      ۲۲
– مرحله استریلیزاسیون آب      ۲۳
تصفیه آب      ۲۳
– شفاف کردن آب      ۲۳
– مراحل شفاف سازی     ۲۴
– انعقاد      ۲۴
– لخته شدن      ۲۵
– ته‌نشین‌سازی     ۲۵
– کلاریفایر     ۲۵
– فیلتراسیون     ۲۵
انواع فیلترها     ۲۶
– فیلترهای گراویتی     ۲۶
– فیلتر فشاری     ۲۷
فصل چهارم:
ضدعفونی کردن آب      ۲۸
کلرزنی      ۲۸
اشعه ماوراء‌بنفش     ۲۹
مزایای استفاده از سیستم UV      ۳۱
کاربرد لامپهای UV جهت ضدعفونی‌کردن آب آشامیدنی     ۳۱
سیستم ضدعفونی آب به روش تزریق گاز ازن      ۳۳
تجهیزات جنبی سیستم ازن     ۳۸
فصل پنجم
آب معدنی گازدار     ۴۳
دی‌اکسیدکربن در آب معدنی، ناخالصی‌ها و مقادیر مجاز     ۴۳
خصوصیات کلی CO2      ۴۴
روشهای تولید CO2      ۴۴
ناخالصیهای موجود در CO2     ۴۶
اهمیت تصفیه گاز CO2     ۴۹
فصل ششم
بسته بندی آب معدنی     ۵۲
پرکردن آب معدنی در بطری     ۵۲
– مرحله ردیف کردن بطری     ۵۲
– شستشوی بطری، پر کردن و دربندی     ۵۲
– مرحله برچسب زنی     ۵۳
– مرحله چاپ مشخصات تولید     ۵۳
– مرحله شیرینگ کردن     ۵۴
– مرحله شیرینگ پالت      ۵۴
انواع بسته بندی     ۵۴
– شیشه      ۵۴
– پلاستیک     ۵۵
– P.V.C     ۵۵
– P.E.T     ۵۵
– HDPE     ۵۶
– P.P      ۵۶
– P.C      ۵۶
کارتن های چندلایه مقوایی / آلومینیوم فویل / پلاستیکی      ۵۶
تولید بطری     ۵۹
نمودار فرآیند     ۶۱
فصل هفتم
بررسی مالی و اقتصادی واحد بسته بندی آب معدنی     ۶۴
دلایل احداث کارخانه     ۶۴
– قیمت داخلی و جهانی محصول      ۶۴
– بارندگی سالیانه ایران و جهان      ۶۴
– منابع آب زیرزمینی ایران      ۶۵
– شرایط صادرات محصول      ۶۵
منابع     ۶۶

منابع

کتاب آب شناسی، تألیف دکتر غفوری و دکتر مرتضوی، انتشارات دانشگاه تهران.

اصول کیفیت و تصفیه اب، تألیف دکترمحمد شریعت پناهی، انتشارات دانشگاه تهران.

جزوه استاندارد شماره ۱۰۵۳، مؤسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران، تیرماه ۱۳۷۶٫

جزوه استاندارد شماره ۱۰۱۱، مؤسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران، شهریور ۱۳۷۳٫

مجله آب و محیط زیست، جلد ۱۳، کتابخانه شرکت ملی صنایع پتروشیمی.

طرح تیپ وزارت صنایع.

شناخت آب معدنی و چشمه های معدنی ایران، تألیف دکتر غفوری، انتشارات دانشگاه تهران، ۱۳۸۲، چاپ دوم.

Food packaging principle & practice by Gordon L. Roberton (1993).

Plastic in Food packaging by William E.Brown.

Encyclopedia of packaging Technology by Brody (1997).

مقدمه

آب این ماده حیاتی و پراهمیت استراتژیک در دنیا نقش بسیار مهمی در شکل‌گیری تمدنها و استمرار آنها داشته است مروری بر سوابق تمدنهائی که در طول تاریخ شکل گرفته و شکوفا شده‌اند نشانگر این واقعیت است که وجود آب و امکان دسترسی به آن یکی از کلیدی‌ترین عوامل فراگیری و استمرار آنها بوده است.

جوامع متمدن و توسعه یافته برای تامین نیازهای خود تاسیسات مهندسی پیشرفته‌ای نیز ایجاد کرده‌اند که از آن جمله می‌توان به شاهکارهای مهندسی ایرانیان اشاره کرد. نقش آب در توسعه همواره در تاریخ به عنوان یک شاخص استراتژیک مطرح بوده است. افزایش جمعیت و نیاز به تولید بیشتر مواد غذایی از طریق آبیاری به شیوه‌های مختلف، پراکندگی وتوزیع مکانی اسکان جمعیت و توسعه مناطق شهری، وقوع انقلاب صنعتی وتوسعه سریع صنایع، نیاز بشر به تولید انرژی بیشتر و از جمله نیروی برقی- آبی، استفاده از منابع آب برای پرورش آبزیان و بالاخره تغییرات اساسی که در الگوی زندگی بشر بوجود آمده است. نقش استراتژیک آب را کاملاً پیچیده کرده است. افزایش تقاضا برای آب و اوجگیری رقابت بین مصرف کنندگان مختلف موجب شده انسان برای ایجاد موازنه و تعادل بین توزیع نیازها و منابع آب موجود مستقیماً در وضعیت طبیعی رودخانه‌ها دخالت کند و با ایجاد تاسیسات گوناگون ذخیره و توزیع آب، شرایط طبیعی را به منظور تامین نیازهای خود تغییر دهد. از طرف دیگر نیاز به توسعه در کلیه شئون اقتصادی جامع باعث شده طرحهای مختلف توسعه منابع آب در یک ناحیه جغرافیایی و در سطح حوزه آبریز متمرکز شوند و از سوی دیگر موضوع انتقال بین حوزه‌ای آب برای تامین یا حفظ شرایط توسعه اجتماعی- اقتصادی در حوزه‌های کم آب مطرح گردد.

موارد مصرف و کاربرد:

آب معدنی و آب شرب به عنوان یکی از نیازهای اساسی روزمره انسان و استمرار حیات می‌باشد. میزان نیاز روزمره هر فرد ۲-۱ لیتر می‌باشد که بستگی به شرایط آب‌و هوایی و سن و سال دارد. استفاده از آب آشامیدنی سالم و گوارا یکی از مهمترین فاکتورهای مصرف آب می‌باشد که از سالیان بسیار دور به آن توجه شده است. منشاء حدود ۸۰% از بیماریهای انسان عدم دسترسی به آب سالم است. ۷۵% از مردم جهان سوم از امکانات آب برای مصارف بهداشتی محرومند بنابراین، زمان این تصور نادرست که آب سالم به هر میزان که مورد نیاز باشد به وفور در دسترس است دیگری سپری شده است واقعیت آن است که آب سالم و گوارا کمیاب و گرانبها می‌باشد آلودگیها با ایجاد تغییرات نامطلوب در خواص فیزیکی، شیمیایی و بیولوژیکی کیفیت آب را تنزل می‌دهند و در مراحلی آب را از حیطه انتقاع ساقط می‌نمایند. برخی از آلودگیها زوال پذیرند و به آسانی تجزیه و یا تقلیل داده می‌شوند نظیر مواد زائد کشاورزی و حیوانی و فاضلابهای انسانی بعضی از آلاینده‌ها نیز انحطاط ناپذیرند مانند جیوه، سرب و برخی از ترکیبات پلاستیکها که از افزایش آنها در آب باید جداً جلوگیری شود.

فصل دوم:آب معدنی و انواع آن

آب معدنی، محصول بسته‌بندی شده، آب گوارا و قابل شربی است با ویژگیهای فیزیکوشیمیایی، میکروبیولوژی و ارگانولپتیکی تعریف شده که مستقیماً از چشمه و یا نقاط حفر شده، از طبقات زیرزمینی بدست می‌آید دارای خواص بهداشتی و درمانی باشد و در معرض هیچگونه پالایش خارج از استانداردهای مربوطه قرار نگیرد و در محل چشمه و یا منابع آبی مربوطه در شرایط خاص بهداشتی، بسته‌بندی گردد.

آب معدنی گازدار- آبی است که پس از تصفیه‌های لازم و بسته‌بندی مقدار گاز آن برابر با مقدار گازی باشد که آب در مظهر چشمه دارد.

آب معدنی بدون گاز- آب معدنی است که پس از تصفیه و بسته‌بندی فاقد گاز کربنیک مازاد بر مقدار لازم جهت نگاهداری املاح بی‌کربنات موجود و یا گازهای دیگر باشد.

آب معدنی گازدار شده- آب معدنی است که پس از تصفیه‌های لازم از منبع دیگری گازکربنیک به آن اضافه شود.

تعریف و منشاء آبهای معدنی

آبهای معدنی طبیعی و گازهای معدنی طبیعی، آبها و گازهایی هستند که از تشکیلات زمین‌شناسی خارج و دارای خواص درمانی بوده که توسط مجمع علمی پزشکی شناخته و دارای اجازه رسمی دولتی برای بهره‌برداری باشند.

منشاء آبهای معدنی را به دو صورت می‌دانند:

۱) سطحی یا ژئوترمال:

این دسته آبها دارای منشاء خارجی یا جوی بوده که به داخل زمین نفوذ کرده و حتی تا عمق زیاد پائین رفته و در این جریان تغییراتی در ترکیب شیمیایی آب حاصل و در یک شاخه صعودی به طرف بالا جریان پیدا کرده است. آب دو حرکت پائین‌رو سرد و حرکت صعودی گرم را داراست.

در صورتیکه ستون آب گرم در نزدیک زمین به یک منطقه بسته برخورد کند سفره آبدار محصور را بوجود می‌آورد، در این صورت می‌توان از این آبها به تعداد فراوان با حفر چاههای عمیق بهره‌برداری کرد و گاهی ترکیب شیمیایی این آبها مشابه آبهای خوراکی می‌باشد.

۲) عمقی یا ژوونیل:

آبهای عمقی یا سنتز شده یا بکر دسته آبهایی هستند که از اعماق بسیار زیاد زمین منشاء گرفته و می‌توانند حاصل بخار اخرین مرحله ماگمای مذاب درون زمین بوده که با تظاهرات آتشفشانی در ارتباط می باشند. غالب آبهایی که در طبیعت وجود دارند از دسته آبهای با منشاء خارجی می باشند و مقدار کمی عمقی هستند.

تقسیم بندی چشمه‌ها براساس املاح محلول، گازهای محلول و درجه حرارت

۱) چشمه های معدنی

به آبی گفته می‌شود که مقدار املاح محلول در آن حداقل یک گرم در لیتر باشد. به چشمه ای که املاح محول در آن به میزان مزبور باشد. چشمه آب معدنی گویند که در سطح زمین از راههای مختلف ظاهر می‌شود. بسته به اینکه کدامیک از یونهای موجود در آب نسبت به یونهای دیگر برتری داشته باشد، آب ها را تقسیم بندی می‌کنند.

× آب های سد یک کلروره: میزان یونهای سدیم و کلسیم بیشتر از سایر یونها می‌باشد.

× آب های کلسیم کلروره: مقدار کلسیم و کلر بیشتر از سایر یونها می‌باشد.

× آب های سد یک هیدروژن کربنات: یون Na و هیدروژن کربنات بیشتری دارند.

× آب های منیزیم – هیدروژن کربنات : یون Mg و هیدروژن کربنات بیشتری دارند.

× آب های سدیک – سولفات: یون Na و سولفات بیشتری دارند.

× آب های منیزیم – سولفات: یون Mg و سولفات بیشتری دارند.

× آب های کلسیم سولفات: یون کلسیم و سولفات بیشتری دارند.

× چشمه های آهن دار چشمه هایی هستند که میزان آهن آن حداقل
۱۵ میلی‌گرم در لیتر باشد.

۲) چشمه های گازدار

در اینگونه چشمه ها گازهای متعددی مانند اکسیژن، هیدروژن، ازت، انیدرید کربنیک، هیدروژن سولفوره، متان و … وجود دارد.

منشاء O2 از آبهای جوی است که هوا به داخل آب منتقل می‌کند. هیدروژن در چشمه‌های آب فشان که منشاء عمیق و آتش فشانی دارد یافت می‌شود.

گاز هیدروژن سولفوره که در چشمه های گوگردی یافت می‌شود و منشاء آن عمدتاً آتش‌فشانی است. انیدرید سولفوره و متان اغلب با هیدروکربنها مرتبط است و همچنین در اثر احیاء سولفاتها بوجود می‌آید.

۳) چشمه های طبی

نقش درمانی دارند و بیماری‌های جلدی را از بین می برند.

۴) چشمه های آب گرم

در صورتیکه با حرارت سنج معمولی، درجه حرارت آب چند دهانه چشمه را اندازه بگیریم متفاوت خواهد بود. این دما در فصول مختلف و باتوجه به گرمای زمین و فعالیت آتش فشانی در مناطق مختلف متفاوت است.

استخراج آبهای معدنی

بهره برداری از یک چشمه معدنی با کاپتاژ صحیح امکان می پذیرد. کاپتاژ عبارت از تدارکاتی است که در مظهر چشمه فراهم می‌شود به دو منظور: حصول به حداکثر آبده چشمه و دیگر حفاظت از اصالت آب چشمه یا به عبارت دیگر جلوگیری از کم شدن حرارت، آلودگی میکروبی و اختلاط با آبهای سطحی نافذ. عملیات کاپتاژ را بایستی بعد از یک مطلعه زمین شناشی کامل محلی انجام داد. اطلاعات لازم درباره رگه آب معدنی، عمق جریان آب که باعث ساختمان شیمیائی و رادیواکتیویته آب می‌شود بایستی کسب شود.

بهر نحوی که رگه آب معدنی به سطح زمین برسد بایستی کاپتاژ را تا نقطه‌ اصلی خروج آب از گسل یا شکافها ادامه داد که ممکن است بصورت حفریات، گالری افقی، چاه عمیق یا مجرای خروجی کاملاً عایق باشد.

لازم است که رگه آب خروجی خصوصاً در مقابل آبهای خروجی که در سفره‌های سطحی غالباً جمع می‌شوند محافظت شود. عدم رعایت این مسئله علاوه بر آن که احتمال بهم زدن ترکیب اصلی شیمیایی آب را دربردارد می تواند باعث آلودگی میکروبی آب نیز بشود. در بعضی موارد برای جلوگیری از وارد شدن آبهای نافذ به رگه آب معدنی ساختن زه کشهایی در اطراف آن الزامی است.

70,000 ریال – خرید

جهت دریافت و خرید متن کامل مقاله و تحقیق و پایان نامه مربوطه بر روی گزینه خرید انتهای هر تحقیق و پروژه کلیک نمائید و پس از وارد نمودن مشخصات خود به درگاه بانک متصل شده که از طریق کلیه کارت های عضو شتاب قادر به پرداخت می باشید و بلافاصله بعد از پرداخت آنلاین به صورت خودکار  لینک دنلود مقاله و پایان نامه مربوطه فعال گردیده که قادر به دنلود فایل کامل آن می باشد .

مطالب پیشنهادی:
برچسب ها : , , , , , , , , , , , ,
برای ثبت نظر خود کلیک کنید ...

به راهنمایی نیاز دارید؟ کلیک کنید

جستجو پیشرفته

پیوندها

دسته‌ها

آخرین بروز رسانی

    چهارشنبه, ۵ اردیبهشت , ۱۴۰۳
اولین پایگاه اینترنتی اشتراک و فروش فایلهای دیجیتال ایران
wpdesign Group طراحی و پشتیبانی سایت توسط digitaliran.ir صورت گرفته است
تمامی حقوق برایbankmaghaleh.irمحفوظ می باشد.