1,189 views
عنوان :
تعداد صفحات : ۶۰
نوع فایل : ورد و قابل ویرایش
در اصطلاح کشاورزی کود عبارت است از مواد غذایی که گیاه برای تغذیه و ادامه زندگی خود به آن نیاز دارد و زمین نیز با آن حاصلخیز شود.
بطور کلی کودها به دو دسته بزرگ تقسیم میشوند که عبارتند از کودهای آلی یا طبیعی و کودهای معدنی یا شیمیایی.
کودهای آلی موادی هستند که توسط موجودات زنده اعم از انسان، حیوان و گیاه تولید میشود مثل انواع کود حیوانی، کودسبز، تورب ویا کمپوست.
کودهای معدنی موادی هستند که در کارخانهها تهیه شده و اساس تغذیه گیاه را تشکیل میدهند. مقدار و روش و زمان کودپاشی و نیز تأثیر آن بر روی گیاهان مختلف متفاوت است. کودهای عمده شیمیایی عبارتند از:کــودهـای ازتـــه، کــودهــای فسـفره، کــودهــای پتــاســه، کـودهـای کلسیـمدار، کودهـای گـوگـرددار
واژه ها کلیدی: کود، کود سبز، تورب، کمپوست، کود ازته، کود فسفره،
کــــود ۱
کودهای آلی یا طبیعی ۱
کود حیوانی ۱
کــود سبــز ۲
کمپــوسـت ۵
تـــورب ۷
کـودهـای معـدنـی یـا شیمیـایـی ۹
کــودهـای ازتـــه ۹
کــودهــای فسـفره ۱۰
کــودهــای پتــاســه ۱۰
کـودهـای کلسیـمدار ۱۰
کـودهـای گـوگـرددار ۱۱
کـودهـای کمیـاب یا عنـاصـر کـممصـرف ۱۱
محصـولات زراعـی ۱۳
۱-۱- زمان و روش مصرف کودهای ازته ۱۴
۱-۲- نـوع کـود ازتــه: ۱۵
۱-۳- زمان و روش مصرف کودهای فسفاته: ۱۵
۱-۴- نــوع کـود فسفـاتـه ۱۵
۱-۵- زمان و روش مصرف کودهای پتاسیمی: ۱۶
۱-۶- نوع کود پتاسیمی: ۱۶
۱-۷- زمان و روش مصرف کودهای حاوی عناصر کممصرف: ۱۶
۱-۸- نکات فنی هنگام برگپاشی با کود میکروی کامل: ۱۶
روش و زمان مصرف کود ۲۱
محصـولات بـاغـی ۴۴
یــادآوریهــای مهــم ۵۱
منابع مورد استفاده ۵۴
نتیجهگیری ۵۶
در اصطلاح کشاورزی کود عبارت است از مواد غذایی که گیاه برای تغذیه و ادامه زندگی خود به آن نیاز دارد و زمین نیز با آن حاصلخیز شود. اهمیت کود در سبزیکاری بیش از سایر قسمتهای زراعت است. زیرا جذب مواد غذایی از زمین به وسیله سبزیهایی که تماماً قابل استفاده است و پسمانده ناچیزی دارند، زیاد است. بنابراین جبران مواد غذایی جذب شده فقط با کود امکانپذیر است. کود سه عامل مهم را برای حفظ و سلامتی گیاه انجام میدهد که عبارتند از:
خواص فیزیکی خاک را بهبود میبخشد و در نتیجه زمین و گیاه سالم باقی میمانند.
موادی که زمین در اثر شستهشدن و یا تثبیتشدن نمیتواند در دسترس گیاه قرار دهد در اختیار آن قرار میدهد.
موادی که گیاه هر ساله و یا پس از هر بار برداشت محصول از زمین خارج میکند به آن برمیگرداند.
بطور کلی کودها به دو دسته بزرگ تقسیم میشوند که عبارتند از کودهای آلی یا طبیعی و کودهای معدنی یا شیمیایی.
این کودها موادی هستند که توسط موجودات زنده اعم از انسان، حیوان و گیاه تولید میشود مثل انواع کود حیوانی، کودسبز، تورب وی ا کمپوست.
کودهای حیوانی شامل فضولات جامد و مایع چهارپایان همراه با مقداری کاه و یا گیاهان خشک دیگر است. مواد آلی که توسط این نوع کود به زمین افزوده میشود، در مقایسه با سایر کوها نقش مهمتری را ایفاء میکند و در حاصلخیزی خاک نیز بسیار مؤثر است. (جداول ۷-۲ تا ۱۰-۲). هوموس از دسترفته توسط کود حیوانی جایگزین میشود. برای متعادل کردن میزان هوموس در خاک سالانه به ۴ تن ماده آلی خشک در یک هکتار نیاز است که این مقدار با ۲۲ تن کود گاوی و یا با ۱۰ تن تورب جبران میشود. سبزیها در کشتهای متراکم پس از برداشت مقدار زیادی بقایای گیاهی در زمین باقی میگذارند که مقدار ماده آلی آن در اکثر اوقات بیش از ۴ تن است و نیاز به دادن کود حیوانی نخواهد بود.
جدول ۱۰-۲ مقدار مورد نیاز کودهای آلی را در کشتهای چندمرحلهای سبزیها در یک قطعه زمین مشخص نشان میدهد. قابل توجه است مقدار مواد آلی را که بقایای گیاهان در تناوبهای مختلف زراعی به جای میگذارند، بخش مهمی از نیاز مواد آلی خاک را برطرف میکند.
به ازای ۴۰ تن کود حیوانی مقادیر ۲۰۰ کیلوگرم ازت، ۱۰۰ کیلومتر فسفر ، ۲۶۰ کیلومتر پتاس، ۲ کیلوگرم منگنز، ۱۸/۰ کیلوگرم مس و ۵۱/۰ کیلوگرم بردر هکتار در زمین پخش میشود. باید دانس که مواد موجود در کودها در سالهای متمادی در دسترس گیاه قرار میگیرد.
تعدادی از گیاهان خانواده بقولات کود سبز محسوب میشوند که پس از کاشت بذرشان بعد از مدتی که دارای رشد معینی شدند. آنها را دوباره با شخم به زمین برمیگردانند و خاک مدفون میکنند. با این عمل پس از پوسیده شدن برگ و ساقه و ریشه گیاهان در خاک، مواد آلی یا هوموسی تولید میگردد. گیاهانی که به عنوان کود سبز محسوب میشوند میتوانند قبل و یا همزمان با گیاهان اصلی کشت شوند. معمولاً این گیاهان اغلب پس از برداشت گیاهان اصلی کشت میشوند.
جدول ۷-۲: مواد غذایی موجود در کودهای حیوانی (برحسب درصد)
نوع کود |
N% |
P2O5% |
K2O% |
CaO% |
O.S. |
H2O% |
کود حیوانی (تازه) |
||||||
گاوی |
۴۰/۰ |
۱۶/۰ |
۵۰/۰ |
۴۵/۰ |
۳/۲۰ |
۳/۷۷ |
اسبی |
۵۸/۰ |
۲۸/۰ |
۵۳/۰ |
۲۵/۰ |
۴/۲۵ |
۳/۷۱ |
گوسفندی |
۸۳/۰ |
۲۳/۰ |
۶۳/۰ |
۳۳/۰ |
۸/۳۱ |
۳/۶۴ |
کود حیوانی (پوسیده) |
||||||
گاوی |
۵۸/۰ |
۲۸/۰ |
۶۰/۰ |
۵۰/۰ |
۰/۱۷ |
۰/۷۵ |
اسبی |
۶۲/۰ |
۳۰/۰ |
۶۳/۰ |
۳۰/۰ |
۰/۲۶ |
۰/۶۷ |
گوسفندی |
۸۵/۰ |
۳۳/۰ |
۸۰/۰ |
۳۰/۰ |
۰/۲۵ |
۰/۷۰ |
نقل از:=O.S. Klapp, 1967 ماده آلی
جدول ۸-۲- مقدار مواد غذایی موجود در ۱۰ تن کود حیوانی (برحسب گرم)
نوع کود |
منگنز |
مس |
بر |
کودحیوانی جامد |
۵۰۰ |
۵۰ |
۴۰ |
کود حیوانی مایع |
۸ |
۵/۲ |
۵۰ |
نقل از Klapp, 1967
کود سبز علاوه براینکه مواد آلی زمین را افزایش میدهد، باعث نگهداری آب در زمین نیز میشود (جدول۱۱-۲). باید توجه داشت که گیاهان در مراحل مختلف رشد دارای مقادیر مختلفی از مواد غذایی هستند. از این نظر زمان دقیق برگرداندن این گیاهان به زمین مورد توجه است درصد جذب مواد غذایی نیز توسط گیاهانی که بصورت کود سبز کشت میشوند متفاوت است(جدول ۱۲-۲).
جدول ۹-۲- مقادیر قابل جذب مواد به وسیله گیاهان (کیلوگرم)
سال |
N |
P2O5 |
K2O |
اول |
۳۰ |
۱۵ |
۷۲ |
دوم |
۱۸ |
۹ |
۴۴ |
سوم |
۱۲ |
۶ |
۲۸ |
جمع |
۶۰ |
۳۰ |
۱۴۴ |
نقل از Klapp, 1967
جدول ۱۰-۲- مقادیر موردنیاز کود حیوانی و تورب در تناوب تعدادی از سبزیها
تناوب زراعی |
ماده آلی خشک |
بیلان برای ۴ تن |
مقدار مورد نیاز |
|
(سالانه) |
بقایای گیاهی |
ماده آلی خشک |
کود حیوانی |
تورب |
(تن در هکتار) |
(تن در هکتار) |
(تن در هکتار) |
||
کلم گل+ کلم گل |
./۵ |
./۱+ |
صفر |
صفر |
کاهو + کاهو+ کاهو |
۰/۳ |
۰/۱- |
۵ |
۵/۲ |
ترهفرنگی + کاهو |
۵/۲ |
۵/۱- |
۸ |
۰/۴ |
گوجهفرنگی + کاهو |
۰/۲ |
۰/۲- |
۱۰ |
۰/۵ |
کرفس |
۰/۲ |
۰/۲- |
۱۰ |
۰/۵ |
سیبزمینی |
۶/۰ |
۴/۳- |
۱۸ |
۰/۹ |
نقل از: Fritz and Stolz, 1973
جدول ۱۱-۲- تعدادی از گیاهان کود سبز در سبزیکاری
گیاه |
مقدار بذر |
وزن سبز |
ملاحظات |
لوپین زرد |
۱۵۰ |
۴۰-۳۰ |
زمینهای سبک تا نیمهسنگین اسیدی ضعیف تا قوی، کاشت عمیق |
فازالیا |
۱۵ |
۴۰-۳۰ |
رشد بطئی اولیه، کاشت آن در سایه نیز امکانپذیر است. |
نخود |
۱۷۰ |
۳۰ |
زمینهای سبک و آهکی، رشد سریع اولیه، کاشت عمیق. |
لوپین آبی |
۱۵۰ |
۴۰-۳۰ |
زمینهای سبک تا لومی، اسدیی متوسط، کاشت عمیق. |
نقل از: Fritz and Stolz, 1973
جدول ۱۲-۲- درصد ازت در لوپین زرد در مراحل مختلف رشد
موقع گل دادن |
۲/۵ |
موقع رسیدن غلاف |
۶/۲ |
موقع رسیدن کامل |
۷/۱ |
نقل از: کاشی، ۱۳۶۳
یکی دیگر از کودهای آلی که مخصوصاً در سبزیکاری مورد استفاده زیاد قرار میگیرد، کمپوست است. کمپوست از بقایای گیاهان و جانوران و یا زبالههای خانگی و شهری در اثر تخمیر و پوسیده شدن مواد موجود در آنها به وجود میآید و بر دو نوع است کمپوست باغی و زبالهای. کمپوست باغی را میتوان در باغهای خانوادگی با استفاده از جایگاههایی از جنس چوب یا فلز و یا مواد دیگر که به صورت یک جعبه چهارگوش و به عرض و ارتفاع ۱ تا ۵/۱ متر و به طول دلخواه درآوردهاند با مواد زاید شاخ و برگ گیاهان که معمولاً پس از برداشت محصول در زمین باقی میماند تهیه نمود.
جدول ۱۳-۲- درصد جذب اسید فسفریک توسط گیاهان مختلف
نوع گیاه |
درصد جذب |
جو |
۰ |
یولاف |
۱/۱ |
چاودار |
۳/۱ |
لوبیا |
۰/۵ |
ماش |
۴/۶ |
نخود |
۸/۲۳ |
لوپین |
۲/۲۴ |
نقل از کاشی، ۱۳۶۳
برای این منظور پس از خردکردن مواد به قطعات چند سانتیمتری به نحوی در داخل جایگاه قرار میگیرند که بلافاصله با مقداری خاک پوشیده شوند. این عمل در دفعات مختلف انجام میشود تا اینکه جایگاه موردنظر تا نزدیکی لبه آن پر شود. برای فعالیت باکتریها که در تهیه مواد آلی میکوشند، شرایط محیط را باید به نحوی آماده نمود تا آنها بتوانند به بهترین وجهی عمل تخمیر مواد را انجام دهند. این شرایط عبارتند از رطوبت، هوادهی و آهک که مورد اخیر در تهیه محیط مناسبی از نظر Ph نقش دارد. کمپوست باغی با توجه به نوع و درشتی یا ریزی مواد متشکله آن بین ۶ تا ۱۲ ماه تهیه میشود. با توجه به نیاز مواد آلی زیاد برای حاصلخیزی زمین (رجوع شود به جدول ۱۰-۲) و محدود بودن کمپوست باغی، از کمپوست زبالهای برای بهبود بافت خاک استفاده میشود. جدول ۱۴-۲ مواد غذایی موجود دو نوع کمپوست زباله را نشان میدهد.
جهت دریافت و خرید متن کامل مقاله و تحقیق و پایان نامه مربوطه بر روی گزینه خرید انتهای هر تحقیق و پروژه کلیک نمائید و پس از وارد نمودن مشخصات خود به درگاه بانک متصل شده که از طریق کلیه کارت های عضو شتاب قادر به پرداخت می باشید و بلافاصله بعد از پرداخت آنلاین به صورت خودکار لینک دنلود مقاله و پایان نامه مربوطه فعال گردیده که قادر به دنلود فایل کامل آن می باشد .