عنوان :
تعداد صفحات :۱۶
نوع فایل : ورد و قابل ویرایش
تولید کلزا در ایران از بدو شروع فعالیت شرکت توسعه کشت دانه های روغنی آغاز گردید . در آن زمان بررسی های ترویجی به رقم سوئد که کلزایی از گروه یک صفر محسوب می شود در زراعت بهاره صورت گرفت . ولی بدلیل عدم موفقیت زراعی از یک سو و بالا بودن استاندارد روغن ایران از سوی دیگرگسترش آن بسیار محدود گردید باتولید ارقام جدید از گروه دو صفر مطالعاتی در مورد موسسه تحقیقاتی اصلاح و تهیه بذر و نهال در ایستگاههای مختلف کشور به ویژه در دو ایستگاه تحقیقاتی دشت ناز ساری و عراقی محله گرگان صورت گرفت که نتایج حاصله نشانگر توان قابل ملاحظه کلزا در زراعت پاییزه در مناطق شمالی کشور بود .
واژه های کلیدی: کلزا، کشت کلزا، ایران، ویژگی های مروفولوژیک
خصوصیات گیاه شناسی کلزا ۱
ویژگی مورفولوژیکی گیاه کلزا ۱
مراحل رشد ظاهری کلزا ۲
خصوصیات گونه های مهم متعلق به جنس Brassica ۳
تقسیم بندی ارقام کلزا ۳
تاریخچه تولید کلزا در ایران و جهان ۳
موارد کاربرد فراورده های کلزای روغنی ۴
دلایل برتری کلزا و توجه کشاورزی به آن ۵
شرایط رشد و نمو کلزا ۶
سطح زیر کشت کلزا در ایران ۶
تنظیم کننده های رشد کلزا ۷
مشخصات گیاه شناسی گیاه کلزا ۸
ویژگی های مروفولوژیک کلزا ۸
ریشه ۸
ساقه ۹
برگها ۹
گل ۱۰
مراجع : ۱۲
احمدی ، م .ر.و.، جاویدفر ، ف.۱۳۷۷۳ تغذیه گیاه روغنی کلزا. ترجمه کمیته دانه های روغنی ، ص ۲۹۴٫
خواجه پور،م.،۱۳۷۵٫ تولید نباتات صنعتی . انتشارات جهاددانشگاهی دانشگاه اصفهان.
شهیدی ، ا،و.فروزان ، ک.،۱۳۷۸٫ کلزا. انتشارات شرکت توسعه کشت دانه های روغنی ، ص ۵۱٫
شهیدی ، ا، و. فروزان ، ک.،۱۳۷۸٫ روش اجرایی طرح تامین منابع روغن نباتی(جلد سوم )
فاطمی ، حسن ، ۱۳۸۴٫ شیمی مواد غذایی ، دانشکده فنی دانشگاه تهران ، ص ۲۸۱-۲۸۹
عاشوری ، م.،۱۳۸۰٫ کشت دوم کلزا ، انتشارات افراز تهران .
عزیزی ، م. سلطانی وخاور خراسانی . ۱۳۷۸٫ کلزا(فیزیولوژی ، زراعت ، به نژادی ، تکنولوژی زیستی ) . ترجمه . انتشارات جهاد دانشگاهی مشهد ، ص۲۳۰٫
لطیفی ، ن.، ۱۳۷۲٫ زراعت سویا( زراعت – فیزیولوژی- مصارف). ترجمه انتشارات جهاد دانشگاهی مشهد ،ص ۲۸۲٫
کلزا با نام علمی Brassica napus L. گیاهی از تیره شب بو و از جنس کلم است . این گیاه از تلاقی های متعدد بین جنس های sinapis , brassica حاصل گردیده است. (عزیزی و همکاران ، ۱۳۷۸)
این گیاه دارای دو رقم بهاره و پاییزه است که رقم بهاره نسبت به پاییزه است که رقم بهاره نسبت به پاییزه کم محصولتر و کم ارتفاع تر و با مقاومت کمتر است . این گیاه یکی از گیاهان زراعی روغنی است که می توان آن را درمناطق معتدله و ارتفاعات بالا و تحت شرایط نسبتا خنک کشت کرد و تعداد کروموزمهای آن ۲n=38 می باشد . (عزیزی و همکاران ، ۱۳۷۸)
کلزا دارای یک ریشه اصلی و ضخیم و قوی با تعداد زیادی ریشه فرعی است . ارتفاع ریشه اصلی به cm 80 می رسد در مرحله روزت قد گیاه بسیار کوتاه است ارتفاع نهایی گیاه cm 180-160 بسته به نوع رقم می رسد . برگها در مرحله ابتدایی روزت طویل ، عریض با حاشیه گرد در مرحله ایستاده از تضاریس زیادی برخوردار است . گلهای کلزا عمدتا به رنگ زرد می باشند و دارای ۴ کاسبرگ ، ۴ گلبرگ و ۶ پرچم است .
خورجین ها پس از تلقیح از پایین به بالا تشکیل شده و همزمان با توسعه گل تکامل می یابند . دانه ها به رنگ قهوه ای تیره یا سیاه بوده و هرچه نارس تر باشند روشن تر هستند. وزن هر دانه بین ۵-۵/۳ گرم متغیر است . (شهیدی و فروزان ، ۱۳۷۶)
کلزا گیاهی است یکساله که همانند سایر گیاهان دارای مراحل خاص فنولوژیکی است .
مراحل رشدی گیاه کلزا را می توان به ۷ مرحله تقسیم نمود .
مرحله A : جوانه زدن – گیاهان ۲ برگ ابتدایی قلبی در این مرحله دارد .
مرحله B : مرحله روزت – این مرحله با توجه به تعداد برگ ظاهر شده به چند مرحله B1,B2,…,Bn تقسیم می شود .
مرحله C : مرحله رشد رویشی- در این مرحله گیاه شروع به ساقه دهی می نماید و میان گره ها قابل دیدن می باشند .
مرحله D : مرحله ظهور غنچه های گل
مراحل F,E (مرحله گلدهی): در این مرحله ابتدا غنچه های گل از هم جدا شده و اولین گلها باز شده و به تدریج به تعداد گلهای باز شده افزوده می شود .
مرحله G : مرحله شکل گیری خورجین (شهیدی و فروزان ، ۱۳۷۶)
کلزای معمولی همان brassica nopus L. است که در اروپا و کانادا کشت می شود . ارقام بهاره و زمستانه این گونه بعنوان منبع روغن گیاهی کشت می شود ولی ارقام زمستانه در شرایط مساعد معمولا پر محصولتر است . بذر این گونه به رنگ سیاه و در حالت طبیعی اشکالی با بذرهای زردرنگ وجود ندارند . (عزیزی و همکاران ، ۱۳۷۸)
کلزای صنعتی : حاوی ۶۰-۲۲ % اسید اروسیک در روغن و ۲۰۵-۱۰۰ گلوکوزینولات در هر گرم کنجاله .
رقم دو صفر : نوع تکامل یافته رقم یک صفر است و حاوی کمتر از ۲% اسید اروسیک در روغن است .
رقم سه صفر : نوع اصلاح شده ارقام B.campeastris است و اصطلاحا به آن canoia گویند . (شهیدی و فروزان ، ۱۳۷۶)
کلزا ۲۰۰۰ سال قبل از میلاد در هندوستان کشت می شد این گیاه حدود ۳۵ سال قبل از میلاد از چین به ژاپن انتقال یافت و تا قرن ۱۳ میلادی تنها اراضی کمی از کشورهای اروپایی به کشت آن اختصاص داشت . اولین سری از روغنهای خوراکی از کلزا در سال ۱۹۵۶ در کانادا به بازار عرضه شد . (شهیدی و فروزان ، ۱۳۷۶)
در ۱۵ سال اخیر بیشترین افزایش در سطح کشت کلزا مربوط به کشورهای چین وهند است . از آنجایی که عملکرد در اروپا نسبت به مناطق دیگر بیشتر است اکنون یک سوم تولید کل جهان را به خود اختصاص داده است . (شهیدی و فروزان ، ۱۳۷۶)
تولید کلزا در ایران از بدو شروع فعالیت شرکت توسعه کشت دانه های روغنی آغاز گردید . در آن زمان بررسی های ترویجی به رقم سوئد که کلزایی از گروه یک صفر محسوب می شود در زراعت بهاره صورت گرفت . ولی بدلیل عدم موفقیت زراعی از یک سو و بالا بودن استاندارد روغن ایران از سوی دیگرگسترش آن بسیار محدود گردید باتولید ارقام جدید از گروه دو صفر مطالعاتی در مورد موسسه تحقیقاتی اصلاح و تهیه بذر و نهال در ایستگاههای مختلف کشور به ویژه در دو ایستگاه تحقیقاتی دشت ناز ساری و عراقی محله گرگان صورت گرفت که نتایج حاصله نشانگر توان قابل ملاحظه کلزا در زراعت پاییزه در مناطق شمالی کشور بود . (شهیدی و فروزان ، ۱۳۷۶)
از آنجایی که دانه کلزا در درجه اول به خاطر روغن آن کشت می گردد اطلاعات مربوط به عملکرد دانه ممکن است با ارائه درصد روغن دانه تکمیل گردد و یا این که بجای عملکرد دانه اساسا عملکرد روغن بعنوان واقعی ذکر گردد . محصول ثانویه مهمی که بعد از استخراج روغن باقی می ماند کنجاله کلزا است که جهت تغذیه دام مورد استفاده قرار می گیرد. (احمدی وجاویدفر، ۱۳۷۷)
جهت دریافت و خرید متن کامل مقاله و تحقیق و پایان نامه مربوطه بر روی گزینه خرید انتهای هر تحقیق و پروژه کلیک نمائید و پس از وارد نمودن مشخصات خود به درگاه بانک متصل شده که از طریق کلیه کارت های عضو شتاب قادر به پرداخت می باشید و بلافاصله بعد از پرداخت آنلاین به صورت خودکار لینک دنلود مقاله و پایان نامه مربوطه فعال گردیده که قادر به دنلود فایل کامل آن می باشد .