مقاله دام گستری

تحقیق و پروژه و پایان نامه و مقاله دانشجویی

عنوان :

مقاله دام گستری

تعداد صفحات : ۲۹

نوع فایل : ورد و قابل ویرایش

چکیده

مقاله حاضر درباره تعریف دام گستری و انواع آن، مبانی دفاع دام گستری، دفاع دام گستری در حقوق سایر کشورها و جایگاه دام گستری در حقوق کیفری ایران را توضیح می دهد.

دام گستری یعنی تحریک از طریق اغفال یا ترغیب بیش از حد شخصی به ارتکاب جرم از سوی مامور اجرای قانون در اقدام برای تعقیب کیفری همان شخص.

وجود یا عدم وجود دام گستری در نظام کیفری مامور از دو منظر قابل بررسی است. اول از نظر مسئولیت کیفری و دوم از منظر مشروعیت یا عدم مشروعیت. دلایل تحصیل شده در اثبات جرم. از نظر مسئولیت کیفری باز دو مطلب قابل بررسی است. یکی اینکه آیا متهم بخاطر دام گستری واجد شرایط مسئولیت کیفری است و آیا جرم به وی قابل انتساب است؟ دوم اینکه به فرض اینکه مامور دفاع دام گستری را بپذیریم و متهم را مبری از مسئولیت کیفری بدانیم حدود مسئولیت مامور اجرای قانون که اقدام به تحریک و ترغیب متهم نموده است، چگونه خواهد بود؟ آیا وی را می توان به اتهام معاونت در جرم محکوم کرد؟

از نظر اثبات مجرمیت هم به این مسئله توجه می شود که به فرض وجود مسئولیت برای چنین متهمی آیا به خاطر روش به کار رفته در کشف جرم این اتهام قابل اثبات در محکمه می باشد؟ آیا دلایل تحصیل شده از این  طریق در اثبات جرم مشروعیت و وجاهت قانونی دارد؟

پاسخ به سوالات در سه فصل مورد بحث قرار می گیرد.

واژه های کلیدی: دام گستری، دفاع دام گستری، حقوق کیفری ایران ، اثبات جرم، مسئولیت کیفری

فهرست مطالب

مقدمه    ۴
بخش اول    ۶
تعریف دام گستری و انواع آن    ۶
بخش دوم    ۷
مبانی دفاع دام گستری    ۷
بخش سوم    ۸
دفاع دام گستری در حقوق سایر کشورها    ۸
بخش چهارم    ۱۰
جایگاه دام گستری در حقوق کیفری ایران    ۱۰
دام گستری درمرحله حدود مسئولیت متهم تحریک شده    ۱۲
دام گستری در مرحله حدود مسئولیت مامور تحریک کننده    ۱۸
دام گستری در مرحله اثبات جرم    ۲۱
نتیجه گیری    ۲۷
منابع و مأخذ    ۲۹

منابع و مأخذ

حقوق جزای عمومی دکتر اردبیلی، جلد دوم

زمینه حقوق جزای عمومی، دکتر نور بها

بایسته های حقوق جزای عمومی،دکتر گلدوزیان

تقریرات حقوق جزای عمومی، دوره کارشناسی، دکتر باهری

حقوق جزای عمومی، دکتر پرویز صانعی

حقوق جنایی، دکتر حسین علی آبادی

تقریرات آیین دادرسی کیفری دوره کارشناسی ارشد، دکتر موذن زادگان

مقاله مفهوم و مبنای دام گستری دکتر جعفر یزدیان، مجله فقه و حقوق سال ۸۴

ادله اثبات دعوا، دکتر عباس زراعت

قانون آیین دادرسی کیفری ۷۸

قانون مجازات اسلامی

قانون جزای نمونه امریکا

مقدمه:

در بین انواع مختلف جرایم، جرایمی هستند که کشف آنها امری سخت و مشکل می باشد و به گونه ای که ماموران کشف جرم از حالت انفعالی خارج شده و تحقیقات خود را به صورت فعالانه سامان می دهند. این جرایم به طور کلی به سه دسته تقسیم می شوند. اول جرایم فاقد قربانی، دوم جرایم توام با رضایت طرفین و سوم جرایم علیه امنیت و سازمان یافته.

بیشترین کاربرد دام گستری در جرایم سازمان یافته و علیه امنیت است که آن هم به علت هوش و درایت بالای مرتکبان و دشوار بودن مسیر کشف جرم در این گونه جرایم. این نکته در اینجا لازم به ذکر است که دام گستری در کشف آن دسته از جرایمی که علیه رضایت بزه دیده شرط وقوع آنهاست موضوعیت ندارد. مثل آدم ربایی. چرا که به هر حال مامور اجرای قانون با رضایت و آگاهی خود را موضوع جرم قرار داده فلذا یکی از شرایط لازم برای تحقق جرم یعنی همان عدم رضایت مجنی علیه منتفی است.

در سه دسته از جرایم فوق استفاده از روش های سنتی کشف جرم معمولاً ناکارآمد است و لذا ماموران اجرای قانون به روش های تحقیقی روی آورده اند که در آنها گزارش و شهادت در مورد جرم توسط خودشان صورت می گیرد. به دیگر سخن ماموران با تحریک و اغفال و فریب شخصی که در مضان ارتکاب جرم قرار دارد تحقق جرم را تسهیل می بخشند و سپس با ادله ای که از این راه به دست آورده اند در صدد اثبات جرم و محکوم نمودن متهم می باشند.

اما چالش اصلی در این روش مشروعیت آن است یا استفاده از مکرو فریب برای کشف جرم جایز است؟ ایا متهمین چنین جرایمی قابل مواخذه هستند؟ آیا می توان برای حمایت از منافع جامعه اجازه استفاده از چنین روش هایی را به مامورین اجرای قانون داد؟

بخش اول

-تعریف دام گستری و انواع آن

تعریف کلاسیک دام گستری توسط قاضی روبرتس در دعوای سورلز در سال ۱۹۳۲ که سر آغاز دفاع دام گستری در حقوق کیفری آمریکا بود، ارائه شده است. طبق این تعریف دام گستری ترسیم طرح جرم توسط مامور و تدارک آن برای شخصی است که تنها به علت حیله و فریب و اغوای مامور تمایل به ارتکاب آن پیداکرده است.

دام گستری از نظر نحوه عملکرد مامور و نقش او در انجام عملیات به دو صورت قابل ارتکاب است. صورت اول این که مامور اجرای قانون در انجام دام گستری نقش انفعالی دارد. یعنی مامور صرفاً با توسل به روش های مخفیانه مثل شنود تلفن و نصب مخفیانه دوربین یا میکروفن در حریم خصوصی افراد و …. مبادرت به کشف جرم و یا اثبات آن می نماید.

اما صورت دوم این گونه است که مامور اجرای قانون در انجام دام گستری به منظور کشف جرم یا اثبات آن نقش فاعلی دارد و خود و خود مستقیماً در عملیات اجرایی جرم داخله می کند. یعنی در این حالت مامور علاوه بر مخفی کردن هویت واقعی خویش از طرقی مانند تحریک و تطمیع و تشویق فرد مورد نظر او را به ارتکاب جرم ترغیب می نماید.

بخش دوم

-مبانی دفاع دام گستری

در مورد مبنای دفاع دام گستری دو دیدگاه وجود دارد. دیدگاه شخصی و دیدگاه عینی.

در دیدگاه شخصی اولاً بررسی می شود که آیا تحریک به جرم توسط مامور بوده است یا نه و ثانیاً آیا متهم تمایل به ارتکاب جرم موضوع اتهام داشته یا نه؟ متهمی که مایل به ارتکاب جرم بوده است آماده ی ارتکاب آن تلقی می شود. اگر تمایل متهم به ارتکاب جرم احراز گردد دفاع دام گستری کارایی نخواهد داشت. به دیگر سخن در معیار شخصی تاکید روی رغبت متهم به ارتکاب جرم است نه سوء رفتار مامور.

اما تمرکز دیدگاه عینی بر تحرکاتی است که توسط مامور اجرای قانون صورت می گیرد. اگر تحریک مامور خطری قابل ملاحظه برای ارتکاب جرم باشد دفاع دام گستری اثبات می گردد.در واقع وقتی دام گستری به عنوان یک دفاع مطرح می گردد که تحریک و تشویق مامور موثر در ارتکاب جرم توسط شخص باشد.

طرفداران این دیدگاه معتقدند که خودداری از محکوم نمودن متهم به دام افتاده بدان علت نیست که رفتارش در محدوده نهی قانون گذار نیست، بلکه به جهت آنست  که اگر هم تقصیر وی ثابت شود روش حکومت در وقع جرم روش قابل حمایتی نیست. اگر مامور اجرای قانون تحریک به وقوع جرم نماید محاکم نباید این رفتار ناشایست را با اجازه محکومیت فرد تحریک شده تایید کنند.

بخش سوم

-دفاع دام گستری در حقوق سایر کشورها:

در نظام های مختلف حقوقی رویکرد تثبیت شده ای در مورد دام گستری وجود ندارد. علت این امر این است که پذیرش و عدم پذیرش دفاع دام گستری سبب ایجاد تعارض میان حقوق فردی و منافع اجتماعی می گردد. چرا که اگر این روش در کشف جرم پذیرفته شود حقوق متهمین پایمال می گردد و اگر اجازه داده نشود عملکرد مامورین اجرای قانون در ایفای وظایف نظارتی خود در برخی جرایم ابتر خواهد ماند.

30,000 ریال – خرید

جهت دریافت و خرید متن کامل مقاله و تحقیق و پایان نامه مربوطه بر روی گزینه خرید انتهای هر تحقیق و پروژه کلیک نمائید و پس از وارد نمودن مشخصات خود به درگاه بانک متصل شده که از طریق کلیه کارت های عضو شتاب قادر به پرداخت می باشید و بلافاصله بعد از پرداخت آنلاین به صورت خودکار  لینک دنلود مقاله و پایان نامه مربوطه فعال گردیده که قادر به دنلود فایل کامل آن می باشد .

مطالب پیشنهادی: برای ثبت نظر خود کلیک کنید ...

به راهنمایی نیاز دارید؟ کلیک کنید

جستجو پیشرفته

پیوندها

دسته‌ها

آخرین بروز رسانی

    پنج شنبه, ۶ اردیبهشت , ۱۴۰۳
اولین پایگاه اینترنتی اشتراک و فروش فایلهای دیجیتال ایران
wpdesign Group طراحی و پشتیبانی سایت توسط digitaliran.ir صورت گرفته است
تمامی حقوق برایbankmaghaleh.irمحفوظ می باشد.