مقاله زیارتگاه های زرتشتیان در یزد

تحقیق و پروژه و پایان نامه و مقاله دانشجویی

عنوان :

مقاله زیارتگاه های زرتشتیان در یزد

تعداد صفحات : ۱۴

نوع فایل : ورد و قابل ویرایش

چکیده

در این مقاله با زیارتگاه های زرتشتیان یعنی آتشکده ها و دخمه ها آشنا می شویم و با اصول ساخت آتشکده ها و دخمه ها، چگونگی معماری و ساخت آنها، چگونگی دفن کردن مرده های زرتشتی در قدیم و امروزه و از چگونگی انجام مراسم های زرتشتیان در روزهای خاصی از سال آگاهی پیدا می کنیم. یکی از زیارتگاههای معروف زرتشت و یکی از عجیب ترین و راز آلود ترین مکان های مقدس زرتشتیان جاییست در ۵۰ کیلومتری شمال شرقی یزد و بین کوه های اردکان، زیارتگاهی به نام «پیر سبز چک چک» یا همان «پیر سبز» که به نوعی کعبه آمال زرتشتیان و مهمترین  زیارتگاه آنها در ایران است و هر ساله در روزهای (۲۴ تا ۲۸ خرداد) میزبان عده زیادی از زرتشتیان است که در این مکان جمع می شوند و فرائض دینی خود را به جا می آورند و نذوراتشان را ادا می کنند.

دومین زیارتگاه زرتشتیان دخمه ها هستند که زرتشتیان برای بر پا کردن آن مراسم خاصی دارند و محل دفن مرده های آنها بهب شمار می آید.

واژگان کلیدی: زرتشت، آتشکده، دخمه، آتشکده پیر سبز چک چک

فهرست مطالب

چکیده    ۴
مقدمه    ۵
زیارتگاه های زرتشتیان به عنوان یکی از آثار تاریخی یزد    ۶
تاریخچه ساخت آتشکده    ۶
آتش آتشکده    ۷
آتشکده پیر سبز چک چک، اردکان    ۷
دخمه های زرتشتیان     ۹
روش دفن مردگان در آیین زرتشتی    ۹
مدفن مردگان زرتشتی در قدیم    ۹
محل و معماری دخمه ها    ۱۰
اصول ساختن دخمه ها    ۱۰
دفن مردگان زرتشتی امروزه    ۱۱
خلاصه و نتیجه گیری    ۱۳
منابع و مأخذ    ۱۴

منابع و مأخذ:

۱-سید حسین رضوی، یزد، خیال زلال کویر، ص ۲۵

۲- صدیقه رمضان خانی، اکتبر۲۰۹، فرهنگ زرتشتیان یزد، ص نخست

۳- مجله چیستا(پایگاه تخصصی مجلات نور، تیر ۱۳۸۵، زرتشتیان ایران، شماره ۲۳۰، ص۸۵۹

۴- مهتاب چهار طاقی، دی ۱۳۹۰، سفر نامه یزد قسمت سوم، ص۳،۴،۵

۵- دکتر مسعود شهیدی، بهمن ۱۳۹۱، آتشکده پیر سبز چک چک، ص۱،۲

۶- ایرج افشار، بهمن ۱۳۸۵، اطراف اردکان ص۱

۷- بهنام جدی، مرداد۱۳۹۰، روش دفن مرده ها در آین زرتشتی، ص۱،۲،۳،۴

۸- رامبین جازویه ۱۳۸۷، دخمه (برج خاموشان) ص ۲

۹- حسین مقصود لو راد، دی ۱۳۹۰، دخمه زرتشتیان (برج خاموشان)یزد، ص۲

مقدمه

مشخصات معماری آتشکده ها چیست؟ آتش آتشکده ها چه ویژگی دارد؟

مراسمی که در آتشکده ها بر پا می گردد چه اصولی دارد؟ اصول ساخت دخمه ها چگونه بود؟ در چه عصری دخمه ها تبدیل به گورستان شدند؟

آشنا شدن با مکان های تاریخی که از زرتشتیان به جا مانده ارزش و ویژگی این مکان ها در قدیم و امروزه از اهمیت موضوع به حساب می آید.

هدف از بیان این مقاله آگاه کردن دیگران از مکان های مقدس که امروزه به عنوان آثار تاریخی از زرتشت به جای مانده است.

در این مقاله با موضوعاتی چون اصول ساخت آتشکده ها و دخمه ها، چگونگی معماری و ساخت آنها، چگونگی دفن کردن مرده های زرتشتی در قدیم و امروزه و همچنین آتشکده پیر سبز چک چک روبه رو می شویم.

زیارتگاه های زرتشتیان به عنوان یکی از آثار تاریخی یزد:

آتشکده ی زرتشتیان (آتش ورهرام یزد) : این بنا در آبان ماه سال ۱۳۱۳ ه.ش ساخته شد. به روایتی آتش موجود در این آتشکده که زرتشتیان آن را آتش ورهرام می نامند حدود ۱۵۱۵ سال پیش از آتشکده (ناهید پارس) به این مکان آورده شد و تا کنون خاموش نشده است. زرتشتیان یزد مراسم مذهبی، اعیاد، جلسات گردهمایی و سخنرانی خود را دراین مکان برگزار می کنند.[۱]

مشخصات معماری آتشکده

ساختمان اصلی آتشکده بر ارتفاعی حدود ۲۱ متر از زمین و در میان حیاط بزرگی که درختان همیشه سر سبز سرو و کاج آن را پوشانده قرار دارد. نگاره فروهر و سر ستون های سنگی آن زیبایی ویژه ای بدان بخشیده و روبروی این بنا حوض آبی قرار دارد. این که آتشکده ها کنار آب باشند از خصوصیات آتشکده ها بوده است. سر ستون های سنگی جلو تالار به ساختمان اصلی و سنگ های گلدار پای دیوار ها کار هنرمندان اصفهانی بوده است. این هنرمندان سنگ ها را در اصفهان تراشیده و سپس تا یزد برده اند.

نگار کاشی های فروهر بر بالای سر در ورودی، کار هنرمندان کاشی کار یزدی است. و معماری کل این بنا از معماری آتشکده های پارسیان تاثیرپذیرفته است.

تاریخچه ساخت آتشکده

ساختمان کنونی آتشکده یزد در ابان ماه ۱۳۱۳ با سرمایه ی یک زرتشتی پارسی به نام «همابایی» بر قطعه زمینی که از سوی چند تن از زرتشتیان ایران ازجمله برادران امانتبه یاد فوت پدرشان«اردشیر مهربان رستم» امانت وقف شد، ساخته شد. نقشه ی این بنا را مهندسان پارسی کشیده اند و «ارباب جمشید امانت» سر پرستی و نظارت وساخت این بنا را برعهده داشت وی درخاطرات خود نوشته است که برای جلب توجه پارسیان هندوستان پنج بار به آن دیار سفر کرده است. چهاربار با کشتی نجار بر روی آبهای خروشان اقیانوس هند و یک بار پیاده و با شتر در ریگزارهای بلوجستان ایران و پاکستان تا سرانجام انجمن پارسیان هند، پرداخت هزینه ساختمان آتش ورهام یزد را پذیرفت[۲].

خداداد هوشنگ خنجری، زاده محله خرمشاه یزد به سال ۱۳۲۴ خورشیدی بود با مدرک کارشناسی ریاضی به شغل شریف دبیری آموزش و پرورش دراین رشته اشتغال داشت. وی از بنیان گذاران موثر «انجمن دینی زرتشتیان یزد»در سال های نخستین دهه شصت و از سخنرانان ثابت قدم آیین ها و مراسم مختلف زرتشتیان در این خطه بود و عشق جاری زنده یاد خنجری به گسترش راستی و پویایی وی در ژرف کاری فرهنگ ایرانی-زرتشتی و بالندگی ارزش های انسانی او را به جایگاه مشاوری امین و یاوری فروتن و راهنمای به اندیش برای هم کیشان و دیگران رسانده بود[۳].

آتش آتشکده

آتشی که در درون این آتشکده می سوزد بیش ار ۱۵۰۰ سال است که روشن مانده است. این آتش فروزه ای است از آتش آتشکده «کاویان» در لارستان که به عقدای یزد آورده شد و نزدیک به ۷۰۰ سال در آنجا روشن نگه داشته شد و سپس در سال ۵۲۲ از عقدا به اردکان برده شد و نزدیک به ۳۰۰ سال نیز در اردکان یزد بود و در سال ۸۲۵ از اردکان به این شهر برده شد. نخست در محله ای به نام (خلف خان علی) در خانه ی یکی از موبدان بزرگ به نام «موبد تیرانداز آذر گشسب» نگه داری می شد و در سال ۱۳۱۳ پس از ساخته شدن این آتشکده به درون آن برده شد.[۴]

[۱] سید حسین رضوی، یزد، خیال زلال کویر، ص ۲۵

[۲] صدیقه رمضان خانی، اکتبر۲۰۹، فرهنگ زرتشتیان یزد، ص نخست

[۳] مجله چیستا(پایگاه تخصصی مجلات نور، تیر ۱۳۸۵، زرتشتیان ایران، شماره ۲۳۰، ص۸۵۹

[۴] صدیقه رمضان خانی، اکتبر۲۰۹، فرهنگ زرتشتیان یزد، ص نخست

15,000 ریال – خرید

جهت دریافت و خرید متن کامل مقاله و تحقیق و پایان نامه مربوطه بر روی گزینه خرید انتهای هر تحقیق و پروژه کلیک نمائید و پس از وارد نمودن مشخصات خود به درگاه بانک متصل شده که از طریق کلیه کارت های عضو شتاب قادر به پرداخت می باشید و بلافاصله بعد از پرداخت آنلاین به صورت خودکار  لینک دنلود مقاله و پایان نامه مربوطه فعال گردیده که قادر به دنلود فایل کامل آن می باشد .

مطالب پیشنهادی: برای ثبت نظر خود کلیک کنید ...

به راهنمایی نیاز دارید؟ کلیک کنید

جستجو پیشرفته

پیوندها

دسته‌ها

آخرین بروز رسانی

    پنج شنبه, ۶ اردیبهشت , ۱۴۰۳
اولین پایگاه اینترنتی اشتراک و فروش فایلهای دیجیتال ایران
wpdesign Group طراحی و پشتیبانی سایت توسط digitaliran.ir صورت گرفته است
تمامی حقوق برایbankmaghaleh.irمحفوظ می باشد.