مقاله فردوسی و انگیزه او

تحقیق و پروژه و پایان نامه و مقاله دانشجویی

عنوان :

مقاله فردوسی و انگیزه او

تعداد صفحات : ۲۵

نوع فایل : ورد و قابل ویرایش

چکیده

منظومه شاهنامه اثر قابل توجه و بسزایی در فرهنگ و آداب و رسوم ایران داشته است، چرا که هر ملتی همیشه برای افتخار خود به سوابق گذشته اش اشاره دارد و به شیر مردانی که در آن خطه روزگاری می زیسته اند و فردوسی یاد و نام آن شیر مردان و دلاوریهایشان را زنده کرد چنان که خود گفته است:

چون عیسی من این مردگان را تمام           سراسر همه زنده کردم به نام

و از این لحاظ کاری بس ارزنده است.

فردوسی شاهنامه را در طی سی سال نگارش نمود. شاهنامه، منظومه مفصلی است که حدوداً از شصت هزار بیت تشکیل شده است(در برخی منابع شاهنامه را حاوی حدود پنجاه هزار بیت گفته اند) و دارای سه دوره اساطیری، پهلوانی و تاریخی است. دوره اساطیری شاهنامه، عهد کیومرث تا سلطنت فریدون را در بر می‏گیرد و دوره پهلوانی آن شامل قیام کاوه تا مرگ رستم است. قسمت تاریخی شاهنامه، شامل اواخر عهد کیان به بعد می‏شود که این قسمت نیز با افسانه‏ها و داستانهای حماسی آمیخته است.

حال در این مجال به بررسی شخصیت فردوسی، ابعاد شاهنامه و مسائل پیرامون آن می پردازیم.

واژه های کلیدی: فردوسی، شاهنامه، سلطان محمود غزنوی، ویژگی، آرامگاه

فهرست مطالب

چکیده    ۱
مقدمه    ۲
تاریخچه سیستان    ۴
شاهنامه سرایی در زمان فردوسی و قبل از آن    ۵
فردوسی و سلطان محمود غزنوی    ۶
شاهنامه فردوسی    ۹
ویژگی های فردوسی    ۱۳
فردوسی و شاهنامه او در آلمان    ۱۴
طرح یک سوال و پاسخ به آن    ۱۶
بیانیه هفته فردوسی    ۱۶
فردوسی و دوستی اهل بیت(علیهم السلام)    ۱۷
آرامگاه فردوسی    ۱۹
نتیجه :    ۲۰
منابع :    ۲۲

منابع :

فارسی عمومی، گروه مالفان(دانشگاه پیام نور)؛ تهران، مدیریت چاپ انتشارات، ۱۳۸۱٫

فردوسی و شعر او، مینوی، مجتبی؛ تهران، افست مروی، چ۲، ۱۳۵۴

گلگشت ادب، الهام بخش، سید محمود، یزد؛ انتشارات دانشگاه یزد، چ۲، ۱۳۸۴٫

غمنامه رستم و سهراب، شعار، جعفر؛ انتشارات علمی، چ۴، ۱۳۶۸٫

مقدمه

اما فردوسی! نام او را «حسن» یا «منصور» گفته اند. نام پدرش نیز به درستی معلوم نست. آنان که نامش را «حسن» نوشته اند نام پدرش را «اسحاق» یا  «علی» گفته اند و آنکه نامش را «منصور» گفته نام پدرش را «حسن» نگاشته است. اما کنیه او را همه جا «ابوالقاسم» نوشته اند. (غمنامه رستم و سهراب، ص    )

در مورد تولد این حکیم فرزانه اطلاعات دقیقی را نمی توان یافت و به آن استناد نمود ولی مواردی که معروف است را در زیر به آن اشاره می کنیم:

مرحوم مجتبی مینوی (متوفی۱۳۵۵) در کتاب «فردوسی و شعر او» زمان تولد وی را ما بین ۳۲۵ الی ۳۲۹ هجری قمری آورده است که در بیشتر اسناد ۳۲۹ هجری قمری گفته شده است.

۳۲۹ هجری شمسی (غمنامه رستم و سهراب، ص     )

۱۴ دیماه ۳۱۸ هجری شمسی

۳۱۳ هجری شمسی

۵ مهر ۳۱۳ هجری شمسی

۳۲۰ الی ۳۲۹ هجری قمری

فردوسی در طبران طوس هجری بدنیا آمد. پدرش از دهقانان طوس بود و در آن ولایت مکنتی داشت. از احوال او در عهد کودکی و جوانی اطلاع درستی نداریم؛ اینقدر معلوم است که در جوانی از برکت درآمد املاک پدر بکسی محتاج نبوده است؛ اما اندک اندک آن اموال را از دست داده و به تهیدستی افتاده است. چنان که خود او می گوید:

آلا ای برآورده چرخ بلند              چه داری به پیری مرا مستمند

چو بودم جوان برترم داشتی           به پیری مرا خوار بگذاشتی

به جای عنانم عصا داد سال         پراکنده شد مال و برگشت حال

همانطور که گفته شد وی دوران کودکی و جوانی را در خانواده ای که همه دهقان و ایرانی پاک نژاد بودند؛ در فضایی سرسبز و آرام به تحصیل علم و ادب گذراند. علاقه او به داستان های کهن باعث می شد تا گهگاه طبع خود را در سرودن تاریخ ایران قدیم آزمایش کند اما در آن زمان هیچ کس باور نمی کرد که این سروده های پراکنده ادامه یابد و به یک اثر عظیم حماسی به نام «شاهنامه» تبدیل شود.

فردوسی اوایل حیات را به کسب مقدمات علوم و ادب گذرانید و از همان جوانی شور شاعری در سر داشت . از همان زمان برای احیای مفاخر پهلوانان و پادشاهان بزرگ ایرانی بسیار کوشید و همین طبع و ذوق شاعری و شور و دلبستگی او بر زنده کردن مفاخر ملی، باعث بوجود آمدن شاهکاری برزگ به نام «شاهنامه» شد.

او نظم شاهنامه را حدود سالهای ۳۷۰ یا ۳۷۱ ه . ق شروع کرد و حدود سی و پنج سال، بی‏وقفه در انجام و اتمام این کار کوشش نمود. به عبارتی، او تمام هستی خود را وقف این کار کرد و با وجود چند تن از دوستانش که حامی او در انجام این کار ملی و ادبی بودند، همان طور که گفتیم، به روزگار پیری ثروت دوران جوانی را از دست داد و فقیر و تهیدست، باقی عمر را در بی‏چیزی و افلاس گذراند. حماسه‏سرای بزرگ ایران در سال ۴۱۱ ه.ق درگذشت. برخی تاریخ درگذشت او را ۴۱۶ ه.ق نیز نوشته اند.

تاریخچه سیستان

از آنجا که حکیم فردوسی داستانها و پهلوانانش را از خطه سیستان انتخاب نموده نگاهی گذرا به تاریخچه این سرزمین می اندازیم.

با ورود اخرین دسته از آریایها در حدود سال ۱۲۸ق- م که سکه نامیده می شدند از شمال افغانستان به طرف جنوب یعنی قندهار و سپس به طرف غرب راه پیمودند تا به ایالت زرنک و کناره های دریاچه زره رسیدند و نام زرنک به واسطه ورود سکاها به سکستان تبدیل گردید و عربها سجستان می گفتند و بالاخره به سیستان تغییر نام یافت.که امروزه به همین نام خوانده و شناخته می شود. گرچه در قرن ۱۹ توسط بریتانیا قسمتی از سیستان به وسیله ی عهد نامه پاریس از سیستان جدا گردید،و درآن سوی مرز ماند،اما فرهنگ مردم ،آداب و رسوم،زبان ادبیات آنها همچنان پایدار و پا برجا و یکسان است.

مردم سیستان از نژاد آریایی و زبانشان فارسی و با گویش زابلی(زاولی) است،اکثریت شیعه اثنی عشری و دارای افتخارات در این مورد و خصوصا دوران بنی امیه به علت سب نکردن امام علی (ع) هستند. زندگی اکثریت مردم کشاورزی و دامداری می باشد. تاریخ ایران به نام سیستان افتخار می کند،هر گاه از سیستان نامی به میان آمده،سلحشوری،شجاعت، مهمان نوازی،مرزداری،اعتقاد،قناعت ووفای این مردم به نظرآمده است، بی دلیل نیست که فردوسی متون،داستانها و قصه های تاریخی شاهنامه خود را از سرزمین نیمروز (سیستان) انتخاب و قهرمانان آن رااز این خطه انتخاب نموده است. اگر همت والای مردانی چون یعغوب لیث صفاری نبود که وقتی در برابرش مدح به زبان عربی می خواندند،بر آشفت و گفت(چیزی که من اندر نیابم چرا باید گفت)چه بسا که امروزاثری از زبان فارسی نبود.

شاهنامه سرایی در زمان فردوسی و قبل از آن

در عهد سامانیان در قرن چهارهم هجری، جمع آوری و تألیف سرگذشت پادشاهان قدیم ایران رونق به سزایی یافت. این کتاب ها که به شاهنامه معروف بودند به نثر نوشته شده بود و پیش از آن که از میان بروند، منبع و مأخذ برخی از کتاب های منثور و منظوم تاریخی در زبان فارسی و عربی قرار گرفت. جامع ترین آنها شاهنامه منثور ابومنصوری نام داشت که به فرمان «ابومنصور محمدبن عبدالرزاق» حاکم طوس، در حدود سال ۳۴۶ه.ق به دست جمعی از مورخان و نویسندگان جمع آوری و تدوین گردید. این کتاب، مأخد مهم فردوسی در نظم شاهنامه است.

25,000 ریال – خرید

جهت دریافت و خرید متن کامل مقاله و تحقیق و پایان نامه مربوطه بر روی گزینه خرید انتهای هر تحقیق و پروژه کلیک نمائید و پس از وارد نمودن مشخصات خود به درگاه بانک متصل شده که از طریق کلیه کارت های عضو شتاب قادر به پرداخت می باشید و بلافاصله بعد از پرداخت آنلاین به صورت خودکار  لینک دنلود مقاله و پایان نامه مربوطه فعال گردیده که قادر به دنلود فایل کامل آن می باشد .

مطالب پیشنهادی:
  • پایان نامه سعدی و فردوسی
  • پایان نامه جلوه های اهورایی و اهریمنی در شاهنامه فردوسی
  • مقاله اوضاع سیاسی و اجتماعی و دینی و اوضاع زنان در روزگار فردوسی
  • مقاله تلخیص چند کتاب پیرامون شاهنامه
  • برچسب ها : , , , , , , , , , , , , ,
    برای ثبت نظر خود کلیک کنید ...

    به راهنمایی نیاز دارید؟ کلیک کنید

    جستجو پیشرفته

    پیوندها

    دسته‌ها

    آخرین بروز رسانی

      جمعه, ۳۱ فروردین , ۱۴۰۳
    اولین پایگاه اینترنتی اشتراک و فروش فایلهای دیجیتال ایران
    wpdesign Group طراحی و پشتیبانی سایت توسط digitaliran.ir صورت گرفته است
    تمامی حقوق برایbankmaghaleh.irمحفوظ می باشد.