مقاله موقعیت شهرستان شوشتر

تحقیق و پروژه و پایان نامه و مقاله دانشجویی

عنوان :

مقاله موقعیت شهرستان شوشتر

تعداد صفحات : ۵۹

نوع فایل : ورد و قابل ویرایش

چکیده

تحقیق حاضر به بررسی موقعیت شهر شوشتر در ۴ فصل  می پردازد. فصل اول به معرفی روستا به لحاظ موقعیت جغرافیایی، تبیین جایگاه روستا در نظام ساماندهی و فضایی کالبدی از نظر طرح‌های بالا دست، ویژگی‌های اجتماعی و تحولات جمعیتی روستا، ویژگی‌های اقتصادی روستا، شناخت مالکیت، و بررسی معماری و ترکیب‌ فضاهای مسکونی و … می پردازد.

شهرستان شوشتر یکی از شهرستان‌های استان خوزستان است که در مرکز این استان واقع شده است و مرکز آن شوشتر می‌باشد. این شهرستان از سمت شمال با شهرستان دزفول، از غرب با شهرستان شوش، از جنوب با شهرستان رامهرمز و اهواز و از شرق با شهرستان مسجد سلیمان همسایه می‌باشد . و روستای کوشک در فاصله ۱۰ کیلومتری شمال شهر شوشتر قرار دارد. روستای مذکور در میانه دشت قرار داشته و ارتفاع آن از سطح دریا حدود ۵۵ متر است.

روستای کوشکک از نوع روستاهای متمرکز بوده که دارای بافتی متراکم می‌باشد. معابر داخلی آن عمدتاً پر پیچ و خم و خاکی می‌باشد. معبر اصلی روستا که امکان ارتباط به کلیه نقاط را فراهم می‌سازد روستای مذکور را به صورت کلی به دو قسمت تقریباً شرقی و غربی تقسیم نموده که جهت داخل شدن به بافت سکونتی اطراف آن کوچه‌های فرعی منشعب از معبر اصلی احداث گردیده است.

این معبر، عمده‌ی کاربری‌های روستا از قبیل آموزشی- مخابرات، تجاری و… را در کنار خود جای داده است و شیب آن از طرف شمال به جنوب است. عرض آن بین ۱۰ تا ۲۰ متر متغیر می‌باشد.

سیستم دفع زباله در روستای کوشک تابع اصول و قواعد بهداشتی نمی‌باشد به طوری که هر جایی که عرصه خالی و یا زمین بایری وجود داشته، اهالی روستا اقدام به تخلیه زباله نموده‌اند. این اراضی عمدتاً زمین‌های پست اطراف روستا (حاشیه غربی و شرقی) بوده که منطبق بر محل ریزش و انباشت فاضلاب‌ نیز می‌باشد. این در حالی است که محل‌های فوق‌الذکر محل تجمع و تفریح کودکان و نوجوانان روستا است.

 فصل دوم به تجزیه و تحلیل توان‌های اقتصادی، فرهنگی، اجتماعی، تحلیل وضعیت مالکیت‌ها، ترافیک روستا، و بررسی سرانه‌ها و استانداردهای موجود به منظور تعیین کمبودها می پردازد.یکی از معضلات اصلی در ترافیک روستای کوشکک عدم امکان تردد وسایل نقلیه (سواری…) از طریق معبر ورودی ضلع جنوبی (جاده‌ی شوشتر) بوده که علت آن صعب‌العبور بودن آن به دلیل ناهمواری و عرض کم آن در ورود به معبر اصلی است.

یکی از نکات قابل ذکر در ترافیک عبوری روستا، غلبه ترافیک پیاده بر سواره است. این در حالی بوده که عرض کم بعضی از مقاطع و پوشش خاکی آن‌ها در فصل بارندگی تردد افراد و وسایل نقلیه را با مشکل مواجه می‌نماید. همچنین انباشت زباله در کنار معابر روستا و اراضی اطراف بوده که چهره‌ای بسیار غیربهداشتی را به‌وجود آورده است. این در حالی است که مدخل ورود به روستا (ضلع شرقی) آبگیر بوده و محل انباشت زباله و فاضلاب‌ روستا است.

فصل سوم پیش‌بینی جمعیت در ۱۰ سال آینده، پیش بینی اقتصادی، امکانات و محدودیت‌های توسعه کالبدی و تعیین جهت توسعه آتی، نظام مدیریتی روستای کوشکک بر پایه نظام‌های اجتماعی و بومی و طرح نظام مالی، اجرایی و نگهداری طرح هادی را مورد بررسی قرار می دهد.

در حال حاضر شالوده‌ی نظام مدیریتی روستا و ارتقاء کیفی عملکرد روستا در زمینه اجرای طرح‌های عمرانی و بهسازی روستا اتکاء به تصمیم‌گیری مشارکتی اصلی‌ترین عامل موفقیت شوراها خواهد بود. بدین جهت تقویت ارتباط بین شورا و مردم از طریق گوناگون و سهیم کردن مردم به عمران و آبادانی روستا گامی مؤثر در توسعه نظام تصمیم‌گیری این روستا خواهد بود.

فصل چهارم طرح هادی کاربری اراضی پیشنهادی، شبکه معابر پیشنهادی، مرحله بندی اجرای طرح و ضوابط و مقررات اجرایی طرح را بررسی می  کند.

عمده‌ترین مسایل و مشکلات مربوط به شبکه معابر موجود روستای کوشکک عدم تعریف اجزاء راه از یک طرف و شکل‌‌گیری ارگانیک معابر و عدم پیروی از یک نظم سلسله مراتبی می‌باشد. همچنین نحوه اتصال جاده اصلی به جاده عبوری شوشتر-گتوند سبب ایجاد مشکلات قابل توجهی گردیده است.

در طرح پیشنهادی سعی شده است که شبکه معابر روستا به نحوی طراحی و پیشنهاد شود که بتواند بافت اجتماعی و کالبدی روستا را به نحو مناسبی به یکدیگر پیوند داده و انجام این فضا آن را تقویت نماید.

واژه های کلیدی: روستای کوشک، موقعیت جغرافیایی، ویژگی‌های اجتماعی، وضعیت مالکیت، طرح هادی، نظام مدیریتی روستا، کاربری اراضی

فهرست مطالب

فصل اول: شناخت وضع موجود           ۱
۱-۱- موقعیت شهرستان شوشتر    ۲
۱-۲- معرفی روستا به لحاظ موقعیت جغرافیایی    ۲
۱-۳- تبیین جایگاه روستا در نظام ساماندهی و فضایی کالبدی از نظر طرح‌های بالا دست    ۲
۱-۴- ویژگی‌های اجتماعی و تحولات جمعیتی روستا    ۷
۱-۵- شناخت نظام اجتماعی    ۱۰
۱-۶- نظام تصمیم‌گیری و مدیریت بومی    ۱۱
۱-۷- ویژگی‌های اقتصادی روستا    ۱۲
۱-۸- شناخت کاربری‌های موجود    ۱۵
۱-۹- شناخت مالکیت‌ها (خصوصی. وقفی، مشاع دولتی)    ۱۸
۱-۱۰- شناخت شبکه‌های دسترسی روستا با سایر روستاها و مراکز جمعیتی بالاتر    ۱۸
۱-۱۱- شناخت شبکه معابر    ۱۸
۱-۱۲- شناخت وضعیت ترافیکی    ۱۹
۱-۱۳- شناخت شبکه تأسیسات زیربنایی    ۲۰
۱-۱۴- شناخت کیفی بافت    ۲۱
۱-۱۵- بررسی معماری و ترکیب‌ فضاهای مسکونی    ۲۲
فصل دوم: تجزیه و تحلیل    ۲۴
۲-۱ تجزیه و تحلیل توان‌های اقتصادی    ۲۵
۲-۲- تجزیه و تحلیل توان‌های اجتماعی ـ فرهنگی    ۲۵
۲-۳- تحلیل وضعیت مالکیت‌ها    ۲۵
۲-۴- تجزیه و تحلیل ترافیک روستا    ۲۶
۲-۵- تجزیه و تحلیل خدمات زیربنایی    ۲۹
۲ـ۶ـ تجزیه و تحلیل نظام مدیریت و نحوه‌ی تصمیم‌گیری     ۳۲
۲ـ۷ـ بررسی سرانه‌ها و استانداردهای موجود به منظور تعیین کمبودها    ۳۲
فصل سوم : نتیجه گیری و پیشنهادات    ۳۵
۳-۱- پیش‌بینی جمعیت در ۱۰ سال آینده    ۳۶
۳ـ۲ـ پیشنهادات اقتصادی    ۳۷
۳ـ۳ـ امکانات و محدودیت‌های توسعه کالبدی و تعیین جهت توسعه آتی    ۳۸
۳-۴- نظام مدیریتی روستای کوشکک بر پایه نظام‌های اجتماعی و بومی    ۳۸
۳ـ۵ـ طرح نظام مالی، اجرایی و نگهداری طرح هادی    ۳۹
فصل چهارم : طرح هادی    ۴۲
۴ـ۱ـ کاربری اراضی پیشنهادی    ۴۳
۴ـ۲ـ شبکه معابر پیشنهادی    ۴۹
۴ـ۳ـ نحوه دفع آب‌های سطحی و فاضلاب    ۵۰
۴ـ۴ـ سیستم تنظیم تنظیف روستا    ۵۱
۴ـ۵ـ مرحله بندی اجرای طرح    ۵۲
۴-۶- ضوابط و مقررات اجرایی    ۵۴

۱-۱- موقعیت شهرستان شوشتر

شهرستان شوشتر یکی از شهرستان‌های استان خوزستان است که در مرکز این استان واقع شده است و مرکز آن شوشتر می‌باشد. این شهرستان از سمت شمال با شهرستان دزفول، از غرب با شهرستان شوش، از جنوب با شهرستان رامهرمز و اهواز و از شرق با شهرستان مسجد سلیمان همسایه می‌باشد.

این شهرستان دارای دو بخش ( گتوند و مرکزی) ۷۰ دهستان و ۲۴۹ آبادی دارای سکنه است.

  ۱-۲- معرفی روستا به لحاظ موقعیت جغرافیایی

روستای کوشک در مختصات جغرافیایی به طول ۵۰/۴۸ شرقی از نصف‌النهار گرینویچ و در عرض ۸/۳۲ شمالی از خط استوا قرار دارد.

این روستا از نظر تقسیمات سیاسی جزء دهستان گتوند، بخش گتوند از توابع شهرستان شوشتر می‌باشد، از نظر موقعیت نسبی در فاصله ۱۰ کیلومتری شمال شهر شوشتر قرار دارد. روستای مذکور در میانه دشت قرار داشته و ارتفاع آن از سطح دریا حدود ۵۵ متر است.

 ۱-۳- تبیین جایگاه روستا در نظام ساماندهی و فضایی کالبدی از نظر

طرح‌های بالا دست (طرح ساماندهی روستاهای پراکنده شهرستان

شوشتر)

 ۱-۳-۱ موقعیت روستا در نظام سلسله مراتب روستایی

بر اساس نظام خدمات رسانی پیشنهادی روستاهای پراکنده شهرستان شوشتر، این شهرستان تحت عنوان دو ناحیه و به دو منظومه تقسیم شده است: شامل ۲ مجموعه روستایی (۱-۱) به مرکزیت شهر گتوند و مجموعه(۱-۲) به مرکزیت سماله است مجموعه (۱-۱) به چهار حوزه‌ی روستایی تقسیم شده است که طبق نمودار نظام خدمات رسانی، در طرح سازماندهی روستاهای پراکنده شوشتر، روستای کوشکک در حوزه‌ی روستایی(۱-۱-۴) به مرکزیت جنت مکان قرار می‌گیرد.

۱-۳-۲- حوزه‌بندی توانهای اقتصادی و جایگاه روستای کوشکک(اشتغال زایی..)

طرح سماندهی شهرستان شوشتر را بر پایه‌ی عملکردهای غالب اقتصادی به چند حوزه‌ی بزرگ تقسبم نموده است که این حوزه‌ها عبارتند از:

۱ـ حوزه‌ی کشت صنعتی: این حوزه مشتمل بر محدوده‌ی مابین رودخانه‌ی شطیط و دز است که عمدتاً دهستانهای جنت مکان و بخشی از سردارآباد و شعیبیه را در بر می‌گیرد. در این حوزه‌ها کشت غالب نیشکر می‌باشد که به صورت صنعتی کشت می‌شود.

۲ـ حوزه‌های دامداری: محدوده‌ی جغرافیایی مذکور به صورت گسترده بخش شرقی شهرستان و شمال شرقی آن را که قسمت‌هایی از دهستانهای جنت مکان تحصیلی و مدرس است را شامل می‌شود. مشخصه‌ی اصلی این حوزه‌ها قرار گرفتن آنها در نقاطی از شهرستان است که بدلیل اختلاف ارتفاع ویا دوری از منابع آبهای سطحی پوشش گیاهی عمده‌ آنها را مراتع طبیعی و در نقاطی محدود و پراکنده زراعت دیم است.

۳ـ حوزه‌های زراعت دیم: این حوزه‌ها عمدتاً حد فاصل مراتع و بخش جلگه‌ای شهرستان را تشکیل می‌دهند که مهم‌ترین تقاط این حوزه‌ها در دهستان جنت‌مکان سردارآباد و مدرس واقع شده است.

۴ـ حوزه‌های زراعت آبی: طبق حوزه‌بندی توان‌های اقتصادی روستای کوشکک در محدوده حوزه‌ی اقتصادی زراعت آبی قرار گرفته که ویژگی‌های عمده‌ی این حوزه به شرح زیر است:

ـ این حوزه‌ها بعد از حوزه‌های کشت و صنعت مهم‌ترین عرصه‌های فعالیت‌های اقتصادی شهرستان می‌باشد که عمدتاً در حد فاصل دو رود بزرگ دز و کارون است.

ـ کشاورزی غالباً به صورت کشت آبی بوده که محصولات رایج آن غلات، صیفی‌جات و سبزیجات است.

ـ مشخصه‌ی اصلی این حوزه‌ها کشت شلتوک بوده که تنها در این محدوده قابل کاشت و بهره‌برداری است.

ـ فعالیت اقتصادی خانوارهای ساکن در این حوزه‌ها کار بر روی اراضی قابل کشاورزی، قابل آبیاری و کارگاه‌های تولیدات کشاورزی است.

۱-۳-۳- حوزه‌های همگن اجتماعی و فرهنگی و جایگاه روستای

کوشکک

الف‌ـ حوزه‌ی همگن اجتماعی: در حوزه‌بندی طرح ساماندهی بر اساس همگنی‌های اجتماعی، روستای کوشکک در محدوده‌ی دارای پتانسیل جذب جمعیت بالا قرار دارد.

مطالعات میدانی و بررسی‌های جمعیت‌شناختی که از سوی طرح صورت گرفته است به این نتیجه رسیده است که مجموعه‌ی روستایی جنت‌مکان در دوره‌ی ۱۰ ساله ۶۵-۱۳۵۵ با نرخ رشد ۳/۱۱ درصد از ۲۱۴۹ نفر به ۶۲۵۲ نفر رسیده که این روند در ده ساله ۷۵-۱۳۶۵ ادامه داشته و به ۹۴۰۱ نفر رسیده است. همچنین نرخ رشد جمعیت در طول دوره‌ی ۲۰ ساله ۷۵-۱۳۵۵، ۶/۷ درصد است و روند رشد آن رو به کاهش می‌باشد. نرخ رشد جمعیتی ۱۰ ساله ۷۵- ۱۳۶۵ نشان می‌دهد که جمعیت حوزه از تب و تاب مهاجرت‌های ناشی از اشتغال‌زایی کشت و صنعت‌ رهایی یافته و جمعیت آن با رشدی نسبتاً طبیعی تثبیت شده است. اما اسکان تدریجی عشایر می‌تواند مهاجرپذیری این حوزه را برای آینده حفظ نماید.

 ب‌ـ حوزه همگن فرهنگی: بر اساس مطالعات طرح ساماندهی حوزه‌های همگن فرهنگی شهرستان به شرح ذیل مورد ارزیابی واقع شده است:

–    قبایل عرب زبان: این گروه‌های جمعیتی در نیمه جنوبی شهرستان شوشتر اسکان نموده‌اند. به عبارت دیگر محل سکونت آن‌ها را می‌توان نیمه جنوبی دهستان شهید مدرس و دهستان‌های میان‌آب و شعیبیه عنوان نمود.

–    مناطق بافت ایلاتی و عشایر بختیاری ولد: این حوزه فرهنگی که محل سکونت آن‌ها از نیمه شمالی دهستان شهید مدرس شروع می‌شود، کل نیمه شرقی و شمالی شهرستان را به خود اختصاص می‌دهد. مناطق فوق‌الذکر بیشترین سطح شهرستان شوشتر را در برگرفته به طوری که مرکز شهرستان تحت نفوذ اسکان این حوزه فرهنگی قرار دارد.

–    مناطق تغییر یافته به واسطه احداث مجتمع‌های کشت و صنعت: مهم‌ترین عامل ایجاد این محدوده‌ی فرهنگی جاذبه اشتغال بوده که باعث تداخل قومی و طایفه‌ای شده است.

این منطقه شامل دهستان‌های سردارآباد و جنت‌مکان است که از طرف جنوب با محدوده‌ی سکونتی قبایل عرب و سمت شمال با محل اسکان بافت فرهنگی ایلات و عشایر بختیاری و لر همجوار است. «روستای کوشکک» در این محدوده قرار گرفته و بافت اجتماعی آن ریشه‌ای بختیاری دارد.

55,000 ریال – خرید

جهت دریافت و خرید متن کامل مقاله و تحقیق و پایان نامه مربوطه بر روی گزینه خرید انتهای هر تحقیق و پروژه کلیک نمائید و پس از وارد نمودن مشخصات خود به درگاه بانک متصل شده که از طریق کلیه کارت های عضو شتاب قادر به پرداخت می باشید و بلافاصله بعد از پرداخت آنلاین به صورت خودکار  لینک دنلود مقاله و پایان نامه مربوطه فعال گردیده که قادر به دنلود فایل کامل آن می باشد .

مطالب پیشنهادی: برای ثبت نظر خود کلیک کنید ...

به راهنمایی نیاز دارید؟ کلیک کنید

جستجو پیشرفته

پیوندها

دسته‌ها

آخرین بروز رسانی

    جمعه, ۳۱ فروردین , ۱۴۰۳
اولین پایگاه اینترنتی اشتراک و فروش فایلهای دیجیتال ایران
wpdesign Group طراحی و پشتیبانی سایت توسط digitaliran.ir صورت گرفته است
تمامی حقوق برایbankmaghaleh.irمحفوظ می باشد.