مقاله نیشکر

تحقیق و پروژه و پایان نامه و مقاله دانشجویی

 عنوان :

مقاله نیشکر

تعداد صفحات :۲۲

نوع فایل : ورد و قابل ویرایش

چکیده

نیشکر گیاهی است گرمسیری که دارای چهار قسمت اصلی ریشه، ساقه، برگ و گل یا خوشه می باشد. برگ های آن به صورت متناوب و گره ها اتصال دارند. ساقه نیشکر قسمتی از گیاه است که این ماده در آن ذخیره می شود . ریشه نیشکر: استوانه ای است که هر چه نقطه رویش نزدیکتر شود، باریکتر می شود. گل آذین این گیاه خوشه ای است که تحت شرایط آب و هوایی خاصی تولید می شود یعنی ترکیب ژنی، طول دوره نوری، درجه حرارت محیط، تغذیه و کم آبی همگی روی گل دهی و رشد خوشه های گلزار تاثیر گذراند.

موضوع مهم در مورد نیشکر، قند ذخیره شده در داخل ساقه های آن است که شرایط اقلیمی در رسیدن آن اثر بسزایی داشته و برداشت زمانی انجام می گیرد که مقدار قند (ساکارز) ساقه به حداکثر می رسد که آن را رسیدن نیشکر می گویند.

تشکیل صد در ساقه بستگی به شرایط آب و هوایی منطقه، رقم، وضع تغذیه گیاه (آب و مواد غذایی)، شرایط کشت و جنس خاک دارد گاهی ممکن است در شرایط مساوی قسمت هایی از ساقه در یک رقم در فواصل مختلف طول ساقه، مقدار قند متفاوتی داشته باشد. به طور کلی مقدار قند ذخیره شده در قسمت پایین ساقه بیشتر از وسط و در انتهای ساقه کمتر از سایر قسمت ها می باشد.

بهترین زمان برداشت در جنوب ایران، اوایل آبان تا اواخر دی ماه است و گاهی برداشت تا اواخر فروردین ماه نیز ادامه دارد. نیشکر برای رسیدن کامل احتیاج به یک دوره خشکی قبل از برداشت دارد. رسیدن نیشکر در زمین های خشک زودتر از اراضی مرطوب صورت می گیرد و علایم آن عبارت است از زرد شدن برگ ها و ساقه ها و عدم رشد ساقه گیاه.

واژه های کلیدی: نیشکر، کاشت، آبیاری، کود دهی، آفت ها و بیماری ها

 فهرست مطالب

مقدمه   ۱
طبقه بندی گیاهی   ۱
گونه وحشی به نام های   ۲
ترکیبات نیشکر   ۲
نیشکر در جهان   ۳
عملکرد نیشکر در ایران   ۳
فرآیند تولید کاشت   ۴
۲-۲ چگونگی انتخاب قلمه و تهیه آن   ۴
۲-۳ تهیه زمین   ۴
۲-۵-۱ آبیاری   ۶
۲-۵-۳ واکاری   ۶
۲-۵-۳ کود دهی   ۶
۲-۵-۴ علف های هرز آفت ها و بیماری ها   ۷
۲-۶ آفت ها که بر اساس نوع تغذیه و اهمیت به پنج دسته تقسیم می شود:   ۷
۲-۶-۱ ساقه خواران   ۷
۲-۶-۲ آفات مکنده   ۸
۲-۶-۳ حمله کننده به قسمت های زیرزمینی گیاه:   ۸
۲-۶-۳-۳ آبدزدک مانند cryllotalpa sp   ۸
۲-۶-۴ آفات برگ خوار و برگ ریز   ۸
۲-۶-۵ جانوران زیان آور:   ۹
۲-۷-۱ بیماری های انگلی   ۹
۲-۷-۲ بیماری های غیر انگلی   ۱۰
۱۳-۱ رسیدن محصول   ۱۱
۳-۱-۲ چگونگی برداشت نیشکر   ۱۱
۳-۲ فرآورده های جانبی شکر   ۱۲
۳-۲-۳ تهیه کمپوست (کود آبی)   ۱۴
۴-۱ مراحل بازرویی نیشکر   ۱۴
۴-۱-۱- سوزاندن برگ ها وسرنی ها توسط تراکتورهای آتش زنی   ۱۵
۴-۱-۲- شیار زنی سبک روی پشته ها توسط ساب سویلر راتون   ۱۵
۴-۱-۳- فرم دهی مجدد و ترمیم پشته ها توسط دیسک های مخصوص   ۱۶
۴-۱-۵ شمپاشی بر علیه علف های هرز   ۱۶
۴-۱-۶ خاکریزی اطراف مزرعه و تسطیح نهرهای آبیاری   ۱۶
منابع و ماخذ   ۱۸

منابع و ماخذ

۱٫زراعت گیاهان صنعتی، دکتر خدابنده

۲٫زراعت در مناطق خشک، دکتر کوچکی

۳٫کشت نیشکر و اهمیت آن، جلال، افتخار

۴٫ آمار نامه های کشاورزی، وزارت کشاورزی، معاونت برنامه ریزی و بودجه، اداره کل آمار و اطلاعات.

مقدمه

نیشکر گیاهی است گرمسیری. این گیاه بومی گیاه بومی گینه جدید بوده و قدمت آن به ۱۵۰۰ تا ۸۰۰۰ سال قبل از میلاد مسیح می رسد. و عمدتاً در حوالی خط استوا بین مدار ۲۶ درجه جنوبی تا ۳۴ درجه ۴۵ دقیقه شمالی می روید. شناخت این نیات و پرورش اولیه آن در منطقه خلیج بنگال روی داده و متجاوز از ۵ هزار سال پیش از آن در هند نیز در اواسط هزاره قبل از میلاد به چین و سپس به ایران آورده شده است که شاید ایرانیان اولین قومی بودند که با اندیشه خلاق خویش توانستند شکر متبلور سفید را توسط آسیابهای سنگی و تغییراتی که بر روی شیره نیشکر به وجود آوردند.

طبقه بندی گیاهی

نیشکر از خانواده Gramineae و جنس saccharum است، که دارای چهار قسمت اصلی ریشه، ساقه، برگ و گل یا خوشه می باشد. برگ های آن به صورت متناوب و گره ها اتصال دارند. ساقه نیشکر قسمتی از گیاه است که این ماده در آن ذخیره می شود و مانند سایر گیاهان تیره غلات بند بند گره دار است که ماده قندی معمولاً در فاصله بین گره ها و در قسمت تحتانی و وسط آنذخیره می شود، قسمتی از ساقه معمولاً در زیر زمین قرار دارد که به آن stubble  یا Root stock می گویند.

ریشه نیشکر: استوانه ای است که هر چه نقطه رویش نزدیکتر شود، باریکتر می شود. گل آذین این گیاه خوشه ای است که تحت شرایط آب و هوایی خاصی تولید می شود یعنی ترکیب ژنی، طول دوره نوری، درجه حرارت محیط، تغذیه و کم آبی همگی روی گل دهی و رشد خوشه های گلزار تاثیر گذراند.

پیش از اینکه برنامه های اصلاح نبات روی این محصول شروع شود، سه گونه اصلی و اهلی به نام های:

۱)saccharum barberi

۲) saccharum sinense

۳) saccharum officinarum

گونه وحشی به نام های

۱)saecharum robustum                نیشکر وحشی آسیایی

۲) saccharum spohtaneum           نیشکر وحشی گینه نو

در جهان وجود داشته است. این گونه ها بیشتر برای به وجود آوردن رقم های جدید مقاوم به امراض و غیره به کار می روند که امروزه بیش از ۲۰۰۰ رقم نیشکر تجارتی در جهان وجود دارد. نیشکر گیاهی است چند ساله و در کشورهای مختلف که شرایط برای زیست این گیاه مناسب باشد، از یک تا چند سال از آن بهره برداری می شود و در صورتی که زمین دارای مولد غذایی کافی و کاملاً حاصلخیز باشد می توان پس از آن نیشکر کشت گردید، مدت بیشتری آن را در زمین نگهداری کرده و هر ۱۲ تا ۱۸ ماه یکبار از آن محصول برداشت نمود و در مواردی که درجه حاضلخیزی زمین کم باشد نمی توان بیش از دو بار محصول خوب برداشت کرد.

ترکیبات نیشکر

بخش عمده مواد قندی موجود در نیشکر از ××× یا قند ۱۲ ×××× (CLZH22O11) می باشد که حدود ۷۰ تا ۸۸ در گیاه را تشکیل داده است. در این میان ترکیبات دیگر قندی شامل گلوکز و فروکتوز به میزان خیلی کم درنیشکر موجود است.

نیشکر در جهان

بر اساس اخرین اطلاعات سازمان خوار بار کشاورزی جهان (FAO) در سال ۱۹۹۸ سطح زیر کشت نیشکر در جهان ۱۹۹۰۴ هزار هکتار بوده است که نسبت به سال گذشته ۱۴% در کاهش و نسبت به سال ۱۹۸۹ (سال پایه) ۱۹ درصد افزایش داشته است.

از سال ۱۹۸۹ تا ۱۹۹۸ در یک دوره ده ساله، سطح زیر کشت نیشکر جهان تقریباً نوسان داشته است در این دوره پایین ترین سطح زیر کشت نیشکر جهان با ۱۶۷۲۱ هزار هکتار مربوط به ۱۹۸۹ به بالاترین سطح زیر کشت با ۱۹۹۵۹ هزار هکتار مربوط به سال ۱۹۹۶ بوده است. در این دوره سطح زیر کشت با افزایش برابر ۱۹ درصد و مقدار تولید افزایشی برابر ۵/۲۳ درصد را نشان می دهد.

در بین کشورهای جهان برزیل و هند هر یک با دارا بودن ۴۹۲۷ هزار هکتار اراضی زیر کشت نیشکر، معمولاً حدود ۵۰ درصد از کل اراضی زیر کشت نیشکر جهان را به خود اختصاص داده اند مقام اول را دارا هستند.

عملکرد نیشکر در ایران

عملکرد در هکتار نیشکر کل کشور در سال زراعی ۷۷-۱۳۷۶، ۷۰۳۷۴ کیلوگرم بوده که نسبت به سال گذشته ۵/۱۴درصد کاهش و نسبت به سال پایه ۸۲۳۱۲ کیلوگرم مربوط به سال زراعی ۷۶-۷۵ و کمترین آن با ۵۰۷۶۱ کیلوگرم مربوط به سال زراعی ۶۸-۶۷ بوده است. در سال زراعی ۷۷-۷۶ استان خوزستان با متوسط عملکرد تولید ۷۰۵۳۸ کیلوگرم در هکتار دارای بالاترین عملکرد استان مازندران با متوسط تولید ۲۶۸۰۰ کیلوگرم پایین ترین عملکرد را به خود اختصاص داده است.

فرآیند تولید کاشت

۲-۱ کاشت نیشکر به دو صورت کشت بذر و قلمه انجام می گیرد. کاشت بذر هنگامی انجام می گیرد که هدف، تولید نژاد جدید از نیشکر است که بدین ترتیب محققین اصلاح نبات می توانند نژاد های جدیدی از نیشکر را از نظر زود رسی، مطابقت با آب و هوایی محیط های مختلف، مقاومت در مقابل بیماری ها، افزایش میزان محصول، مقاومت و ××× و درصد قند را به وجود آورند. اما اگر هدف، تولید محصول باشد تکثیر آن توسط قلمه انجام می گیرد. قلمه زدن نیشکر شامل ۳ مرحله است.

۱-انتخاب قلمه         ۲- تهیه زمین            ۳- کاشت قلمه

۲-۲ چگونگی انتخاب قلمه و تهیه آن

20,000 ریال – خرید

جهت دریافت و خرید متن کامل مقاله و تحقیق و پایان نامه مربوطه بر روی گزینه خرید انتهای هر تحقیق و پروژه کلیک نمائید و پس از وارد نمودن مشخصات خود به درگاه بانک متصل شده که از طریق کلیه کارت های عضو شتاب قادر به پرداخت می باشید و بلافاصله بعد از پرداخت آنلاین به صورت خودکار  لینک دنلود مقاله و پایان نامه مربوطه فعال گردیده که قادر به دنلود فایل کامل آن می باشد .

مطالب پیشنهادی: برای ثبت نظر خود کلیک کنید ...

به راهنمایی نیاز دارید؟ کلیک کنید

جستجو پیشرفته

پیوندها

دسته‌ها

آخرین بروز رسانی

    جمعه, ۷ اردیبهشت , ۱۴۰۳
اولین پایگاه اینترنتی اشتراک و فروش فایلهای دیجیتال ایران
wpdesign Group طراحی و پشتیبانی سایت توسط digitaliran.ir صورت گرفته است
تمامی حقوق برایbankmaghaleh.irمحفوظ می باشد.