مقاله پسته

تحقیق و پروژه و پایان نامه و مقاله دانشجویی

عنوان :

مقاله پسته

تعداد صفحات : ۶۰

نوع فایل : ورد و قابل ویرایش

چکیده

تولید پسته درایران سابقه تاریخی داردوشاید قدیمیترین سندآن رابتوان سفرنامه هرودت مورخ نامی یونان (۴۲۰-۴۸۰ق م)دانست که درموردپسته ووضعیت آن درایران بحث نموده است.

Pistacia Vera  (پسته معمولی )

این گونه به صورت خودرو درشمال شرقی ایران آسیا مرکزی وافغانستان وجود داردوباغات پسته بصورت پراکنده دراکثر نقاط ایران مورد بهره برداری قرار می گیرد.این گونه پسته از مهمترین گونه های این جنس می باشد که به دلیل مقاومت دربرابر شرایط نا مساعد محیطی از قبیل :گرماوسرمای شدید،کم آبی ،شوری زیادخاک وغیره سطح وسیعی از اراضی وزراعی رابه خود اختصاص داده است. اهمیت این گونه به دلیل میوه آن می باشد.که مصارف متنوعی را داراست وازارزش فوق العاده ای برخوردار می باشد.

در این مقاله درباره پسته و انواع ان، چگونگی پرورش و کاشت آن توضیح داده است.

واژه های کلیدی: پسته، بذر کاری، قلمه زدن، ارزش غذایی، افلاتوکسین

فهرست مطالب

تاریخچه .۱
سیستماتیک . ..۱
معرفی برخی از گونه ها ی جنس پسته  ۳
ریشه .۴
تنه و شاخه ها ۵
برگ ۶
گل ۷
نیاز های گرده افشانی  ۸
میوه .۱۰
تشکیل میوه.۱۱
ساختمان میوه ..۱۱
تنفس و تغییرات اتیلن در میوه ..۱۲
مواد تشکیل دهنده میوه پسته .۱۳
شکوفایی آندوکارپ یا پوسته سخت .۱۵
هورمونها ۱۶
گرده افشانی .۱۷
تغذیه ۱۷
پارتنوکارپی ۱۸
تناوب باردهی ۱۹
تاثیر عوامل محیطی روی درختان پسته ..۲۰
شرایط آب و هوایی..۲۰
خاک مناسب پسته کاری ۲۱
ازدیاد درختان پسته .۲۲
ازدیاد جنسی یا بذر کاری .۲۲
کاشت بذر در زمین اصلی .۲۳
خزانه کاری پسته ..۲۴
خصوصیات بذر ۲۵
مشهور ترین پایه ها برای درخت پسته .۲۶
ازدیاد غیر جنسی درختان پسته .۲۷
مراقبتهای مرحله داشت درختان پسته ..۳۱
آفات مهم پسته و روشهای مبارزه ..۳۷
بیماریهای مهم درخت پسته و روشهای مبارزه ..۴۴
برداشت و عرضه پسته ..۵۲
ارزش غذایی و مصارف پسته ..۵۶
منابع .۵۹

منابع:

۱- راد، محمد هادی، معرفی برخی از خصوصیات فیزیولوژیکی و مورفولوژی پسته، انتشارات موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع

۲- ابریشمی، محمد حسن، شناخت تاریخی پسته ایران، مرکز نشر دانشگاهی ایران

۳- بهداد، ابراهیم، آفات درختان میوه ایران

۴- محمد خانی، عبدالرحمان، پسته، انتشارات فنی مدیریت آموزش و ترویج کشاورزی

۵- تاج آبادی، علی، عارضه زود خندانی در پسته، موسسه تحقیقات پسته

۶- ابوسعیدی، داوود، تغییرات میزان آفلاتوکسین در پسته، انتشارات و آموزش و ترویج استان کرمان

۷- دهقانی، حسین، ارزش و اهمیت فزایی پسته، موسسه تحقیقات پسته.

تاریخچه

تولید پسته درایران سابقه تاریخی داردوشاید قدیمیترین سندآن رابتوان سفرنامه هرودت مورخ نامی یونان (۴۲۰-۴۸۰ق م)دانست که درموردپسته ووضعیت آن درایران بحث نموده است.

نام پسته درکلیه زبانهاوکشورهای مختلف ریشه فارسی آن مشتق شده است واین خودنشانه ایست برآنکه دنیا اگرپسته رامی شناسد وحتی اگرچنانچه درحال حاضرمعدودی ازکشورهای دنیا اقدام به تولید ویاصدورآن می نمایند تجربیات اولیه خودراازکشورماداشته اند.

ازجمله شواهدی که برای صدق مطالب فوق می توان ارایه داد کتیبه های موجوددرابنیه تاریخی یونان است که درآنهابه پسته اشاره شده است.

براساس اسنادموجودانتشار درخت پسته در اروپا وسواحل مدیترانه مربوط به سده اول میلادی است که بوسیله یکی از امپراطوران رم بنام (ویته لیوس)از ایران به روم وسایر نقاط اروپا برده شده است.

سیستماتیک:(Anacardiaceae)

پسته یکی ازگیاهان مهم ازتیره آناکاردیاسه می باشد.این تیره با حدود۶۰جنس و۶۰۰گونه تیره ای مهم دربین گیاهان می باشد.این تیره دارای خصوصیاتی به شرح زیر می باشد:

گیاهان این تیره اغلب بصورت درخت یا درختچه اغلب با پوست رزین دار برگهای متناوب خزان کننده یا همیشه سبز،ساده یا مرکب وسه برگچه ای یا مرکب شانه ای معمولابدون گوشوارک گلهای منظم وروی خوشه ای ساده یا مرکب،تک جنس(تک پایه یا دو پایه)کاسبرگها به تعداد سه یا پنج وگاهی وجود ندارد.معمولا درقاعده پیوسته گلبرگها سه یا پنج یا وجود ندارند.پرچمها پنج یا ده وروی یک صفحه قرار دارند.

تخمدان فوقانی ومعمولا تک خانه ،تخمک یک یا سه ومعمولا قاعده ای،خامه یک تا سه ومیوه شفت ودارای یک دانه می باشند.ازجمله گیاهان این تیره که درایران وجود دارد می توان به درخت پرRhus cotinus درختچه یا درخت کوچک سماق R.coriaria ودرخت انبه Mangifera indica وتعدادی از گونه های جنس پسته Pistacia اشاره کرد.ابتدا لازم است به اختصارخصوصیات جنس پسته بیان شده وبه گونه های مهم آن اشاره شود.

گیاهان این جنس بصورت درخت یا درختچه های رزین دار برگهای متناوب خزان کننده (گونه ها موجود درایران )شانه ای وبه ندرت سه برگچه ای یا منفرد،بدون گوشوارک گلها روی خوشه ای ساده یا مرکب تک جنس (گیاه دو پایه)کاسبرگها پنج عدد،بدون گلبرگ،گل نر معمولا دارای چهار تا پنج پرچم میله پرچمها کوتاه بساک بزرگ گل ماده تابخدان تک خانه ای،خامه کوتاه،وکلا له سه شاخه ای،شاخه ها پهن برگشته میوه شفت،کم وبیش مورب تک دانه ای دارا یهسته هایی بادرون پر چوبی ودانه هایی با لپه های سبزینه دار،است.

Poatlatica بنه

درختی است با ارتفاع ۲تا۷ متر.خزان کننده ،برگها تک شانه ای دارای یک تا هفت برگچه به ندرت بیشتر ،محور برگها دارای بال باریک که گاهی تا انتها گلبرگ نیز ادامه می یابد برگچه ها به شکلهای مختلف تخم مرغ،مستطیلی کشیده وتیره ای به طول ۳تا۹ سانتیمتر وعرض ۵ /۱ تا۵ سانتیمتر نوک کندونا مشخص گل آذین نر،خوشه مرکب به طول۵/۸ وعرض۶تا۵/ ۹ میلیمتر درزیر گونه های مختلف دارای شکاهای گوناگون وفصل گلد هی اوایل بهار می باشد.این گونه دارای سه زیر گونه به شرح زیر می باشند:

P.a .Subsp Cabulica بال درسراسر محور برگ وجود دارد.برگچه ها تیره ای وکشیده با حداکثر تا محور،دو جفت برگچه انتهایی وجود دارد.برگچه ها به بیضی،تخم مرغی ،یامستطیل.P.a subsp mutica برگچه مستطیلی کوچک چرمی به طول ۸تا۳وعرض ۵/۱تا ۳سانتیمتر با حاشیه محدب دارای میوه های کوچک که عرض آن بیشتر از طول آنهاست.دردو طرف برگچه ها کرکهای کوتاه مشاهده می شوند.

P.o. Sub Sp Kurdica برگچه های تخم مرغی به طول ۹تا۴ وعرض ۲تا۵ سانتیمترطول وعرض آن بتریقیب برابر است. برگچه ها دارای کرک کمی می باشند ویا گاهی بدون کرک چرمی وگوشتی می باشند. از اندامهای مختلف زیر گونه P.atiantica استفاده های معدودی میشود که می توان با استفاده ی میوه آن در صنعت روغن کشتی، تهییه کنجاله، ومصارف سنتی استفاده از صمغ انها در تهیه سقز وصنایع شیمایی اشاره کرد.

p.khinjuk اخنجک

درختی است به ارتفاع ۳تا۷ مترخزان کننده برگهای تک شاخه ای گاهی منفرد دارای ۱تا۷ برگچه محور برگها بدون بال وکم بیش دارای کرکهای کوتاه برگچه های بیضی شکل،تخم مرغی یا مستطیلی گاهی به طور تقریبی کرد به طول ۳تا۱۰ سانتیمتر عرض ۲تا۸ سانتیمتر نوک باریک وکشیده وبه طول یک تا ۱۰ میلیمتر قاعده گرد وبه ندرت مورب ،سطح روی برگ دارای کمی کرک که بعدا ازبین می رود،سطح زیرین برگ دارای کمی کرک که ممکن است فقط روی رگبرگها باقی بماند.گلاذین نر خوشه مرکب به طول ۷تا۱۵ سانتیمتر،میوه کوچک به طول ۵تا۸ میلیمتر وعرض ۴تا۶ میلیمتر دارای نوک بسیار کوتاه.

P.terebenus

بسیارگونه شبیه بنه بوده وصمغ آن دارای بوی تندی می باشد.

P.Lentiscus

از این گونه شیره ای تراوش می کند که در سقز مصرف داردوبسیار خوشبوست.

P.integrrima

دارای برگ معطری می باشد .اصل آنرا ازکوههای هیمالیا می دانند.چوب این گونه مصرف صنعتی دارد.

P.Oleosa

ازاین گونه روغن معطر برای خوشبو کردن بعضی داروها استخراج می نمایند.اصل این گونه راازآسیای شرقی می دانند.

Pistacia Vera (پسته معمولی )

این گونه به صورت خودرو درشمال شرقی ایران آسیا مرکزی وافغانستان وجود داردوباغات پسته بصورت پراکنده دراکثر نقاط ایران مورد بهره برداری قرار می گیرد.این گونه پسته از مهمترین گونه های این جنس می باشد که به دلیل مقاومت دربرابر شرایط نا مساعد محیطی از قبیل :گرماوسرمای شدید،کم آبی ،شوری زیادخاک وغیره سطح وسیعی از اراضی وزراعی رابه خود اختصاص داده است. اهمیت این گونه به دلیل میوه آن می باشد.که مصارف متنوعی را داراست وازارزش فوق العاده ای برخوردار می باشد.

ریشه

درختان پسته دارای ریشه افشان وعمودی تاعمق ۵-۶ مترمی باشد.که براحتی درخاک نفوذ می کند.باتوجه به سیستم ریشه این گیاه دربرابر کم آبی ازمقاومت زیادی برخوردار است.قدرت تولید ریشه های فرعی در درخت پسته بسیار ضعیف است وهرگاه انتهای ریشه اصلی به دلیلی قطع می شود درخت دراثرنرسیدن آب ومواد غذایی کافی ،خشک شده وازبین می رود.علت اینچنین خشکیدگی راوجود ریشه های میین جذب کننده آب درانتهای ریشه می دانند که باقطع انتهای ریشه آنها نیز حذف می شود.رشدریشه درسالهای اول رشد نونهال چندین برابرطول اندامهای هوایی می باشد.این خود به استقرار گیاه دراوایل کشت درجهت تهیه آب وموادغذایی کمک می کند.

باعنایت به طویل بودن ریشه در اوایل فصل رشد درانتقال نهال ازخزانه به زین اصلی بایستی دقت کافی به عمل آید.ریشه پسته درمقابل خاکهای آهکی مقاوم می باشددربرابر شوری خاک سرمای زیر صفر درجه وگرمای زیاد ازخودمقاومت نشان می دهد.ریشه درخت پسته درمقابل رطوبت زیاد خاک حساسیت فوق العاده ای دارد و به صورت عکس العمل نشان می دهد.بالا بودن سفره آب زیر زمینی در منطقه کشت باعث حالت خفگی در ریشه میشود و درخت خشک میشود. حمله امراض قارچی از جمله phytophthera موجب آن می شود که کشت این گیاه درمناطق مرطوب محدود می شود.

PH قابل تحمل رابرای ریشه درختان پسته pH بین ۵ /۸-۸/۶گزارش کرده اند.هرچه PH بیشتر باشد قابلیت جذب املاحی چون fa Mg -Na کاهش یافته وکمبود آنها دردرخت مشاهده می شود.

تنه هاوشاخه ها

درختان پسته درصورت هرس صحیح بطور معمول دارای تنه های مشخص هستند قطر تنه درخت بطور معمول کمتر از یک مترورنگ بیرونی تنه وشاخه ها خاکستری مایل به سفید می باشد.همانند اغلب درختان در سن پنج سالگی به بالا شکاف برمی دارد.به علت دارا بودن جوانه های نابجا ونهفته در تنه ها وشاخه ها قدرت تولید تنه جوش وشاخه جوش در آنها وجود دارد که دارای رشد کم می باشند.تنه وشاخه اغلب گونه های پسته دارای مجاری تراونده درقسمت خارجی پوست داخل خود می باشد.تراوش صمغ با شروع فعالیت کا مبیوم وباز شدن برگها صورت می گیرد،درماههای تیر ومرداد به حداکثر خود می رسد وبعدا با شروع دوره استراحت درخت رو به کاهش نموده ودرزمستان که درخت درحال استراحت است بطور کلی متوقف می شود.مقدار صمغ درگونه های Lentiscus Atlantica Terebrntus بمراتب بیشتر ازگونه های دیگر جنس پسته است تولید صمغ بیشتر وکاربرد گسترده ای که شیرابه این گونه درصنایع مختلف دارد موجب شده است تابصورت اقتصادی مورد بهره برداری قرار بگیرد.میزان تولید صمغ دراین گونه ها به شرایط آب وهوایی،نور،حرارت،وبارندگی بستگی دارد.درتابستانها ی معمول وخشک تراوش صمغ بطور مرتب ادامه می یابد درحالیکه وزش بادهای گرم ویا آفتاب زده گی وغیره که گاهی به پوست درخت نیز آسیب می رساند ممکن است میزان تراوش صمغ راکاهش داده ودرصورت شدت تراوش صمغ را بطور کلی متوقف سازد،قطر نسبت به تاج ارتفاع شکل ظاهری وعملیات پرورشی مانند تنک کردن درختان وهرس درافزایش صمغ تاثیر دارد.

60,000 ریال – خرید

جهت دریافت و خرید متن کامل مقاله و تحقیق و پایان نامه مربوطه بر روی گزینه خرید انتهای هر تحقیق و پروژه کلیک نمائید و پس از وارد نمودن مشخصات خود به درگاه بانک متصل شده که از طریق کلیه کارت های عضو شتاب قادر به پرداخت می باشید و بلافاصله بعد از پرداخت آنلاین به صورت خودکار  لینک دنلود مقاله و پایان نامه مربوطه فعال گردیده که قادر به دنلود فایل کامل آن می باشد .

مطالب پیشنهادی:
  • مقاله پسته در کرمان
  • مقاله پسته
  • برچسب ها : , , , , , , , , , , , , , ,
    برای ثبت نظر خود کلیک کنید ...

    به راهنمایی نیاز دارید؟ کلیک کنید

    جستجو پیشرفته

    پیوندها

    دسته‌ها

    آخرین بروز رسانی

      جمعه, ۷ اردیبهشت , ۱۴۰۳
    اولین پایگاه اینترنتی اشتراک و فروش فایلهای دیجیتال ایران
    wpdesign Group طراحی و پشتیبانی سایت توسط digitaliran.ir صورت گرفته است
    تمامی حقوق برایbankmaghaleh.irمحفوظ می باشد.