مقاله کشت خاک های هیدروپونیک

تحقیق و پروژه و پایان نامه و مقاله دانشجویی

عنوان :

مقاله کشت خاک های هیدروپونیک

تعداد صفحات : ۱۱۴

نوع فایل : ورد و قابل ویرایش

چکیده

کشت بدون خاک به کلیه کشتهایی که درون خاک (محیط طبیعی ریشه خواه خاک طبیعی یا خاک کود و یا مخلوطی از خاکها که جانشین خاک طبیعی کرده باشیم) نمی باشند اطلاق می شود . کشت بدون خاک بندرت در مزرعه صورت می گیرد و بیشتر در گلخانه ها می باشند.

کشت هیدروپونیک : در اینجا ریشه ها درون یک تکیه گاه فیزیکی جامد نبوده و مستقیماً درون باکها و ظروف حاوی محلولهای غذایی غوطه ور هستند که در این موارد گیاه بایستی از محله طوقه یا شاخه ها حمایت و نگهداری شود.

تکثیر گیاهان بسته به موقعیت بدو طریق صورت میگیرد. کاشت بذر و کاشت قلمه بهر صورت بهتر است تکثیر را بروش آبکشت انجام داد تا ریشه های گیاهان از لحاظ شکل ظاهری (مرفولوژی) و وضعیت زیستی متناسب با محیط مایع (چه با بستر و چه بدون بستر) رشد کنند. این امر باعث خواهد شد که گیاه هنگام انتقال به محیط مایع تحت فشار و شوک قرار نگیرد و رشدش به تاخیر نیافتد.

برای حصول فواید کامل کشت بدون خاک محلول غذایی باید مرتباً کنترل شود. در سیستم های باز (مانند کشت در ماسه و پشم سنگ) نمونه ها باید از قطره چکانها با انتهای لوله آبیاری قبل از اینکه محلول غذایی به گیاه برسد برداشت گردد . همچنین نمونه هایی نیز باید از آب زهکشی محلول غذایی تهیه شود.

خطا در تهیه محلولهای غذایی غیرمتداول نمی باشد تجزیه محلول غذایی برای کنترل غلظت نهایی عناصر قبل از استفاده ضرورت دارد . بنابراین از آنجا که غلظت عناصردر محلول غذایی در سیستم هایی که محلول بیش از یکبار استفاده می شود بطور قابل ملاحظه ای تغییر می یابد کنترل و بازبینی ترکیب محلول غذایی به دفعات ممکن از اهمیت زیادی برخوردار است. نتایج ثبت شده تجزیه ها باید نگهداری و بایگانی شود. بر اساس این تجزیه ها تغییر برنامه ها نیاز تأمین مجدد عناصر غذایی و الگوی استفاده و مصرف گیاهان می تواند تعیین شود.

در سیستم های بسته مثل NFT یا کشت آبی ، کنترل محلول غذایی از اهمیت بیشتری برخوردار است. عناصر محلول در آب به همان نسبتی که در محلولهای غذایی موجود هستند جذب نمی شوند مقدار و سرعت جذب به نوع گیاه اقلیم و شرایط محیطی مثل شدت نور و مدت آن حرارت و رطوبت و نیز نوع کشت و مرحله رشد گیاه بستگی دارد. برداشت آب و عناصر غذایی از محلولهای غذایی بطور مداوم باعث تغییر محلول غذایی می شود افزایش غلظت نمکها توازن ترکیبات (اجزاء) را به هم می زند. غلظت یون هیدروژن (pH) بخاطر تغییر فشار اسمزی تفاوتهای جذب و واکنشهای احتمالی بین ذرات جامد با ترشحات ریشه تغییر می کند.

اضافه کردن آب لوله کشی یا آب باران برای جبران آب هدر رفته بوسیله تعرق و رساندن حجم آن به مقدار اولیه صورت می گیرد. بازبینی این محلول رقیق شده نشان می دهد که عناصر غذایی به این محلول رقیق شده باید اضافه شود. این کنترل ما را قادر می سازد که از آب و عناصر غذایی مدت زمان بیشتر و به صورت اقتصادی تری استفاده کنیم . همچنین در مورد تجمع عناصر غیرضروری و ضروری که ممکن است غلظت آنهابه حد سمیت برسد این کنترل و تجربه از اهمیت بسیاری برخوردار است.

نوع و تعداد دفعات و روش آزمون به اندازه مزرعه نوع محصول شرایط ویژه مثل شوری و وسایل در دسترس بستگی دارد اگر مقدار محلول کم باشد و عناصر شیمیایی نسبتاً ارزان باشند ممکن است این روش آسانتر و ارزانتر باشد که کل محلول غذایی را بجای تجزیه برای تعیین علت رشد ضعیف گیاه تغییر دهیم.

بنابراین صرف نظر از نوع کشت تعدادی از تجزیه های شیمیایی برای کنترل دائمی محلول غذایی باید مورد استفاده قرار گیرند.

تجزیه های محلول غذایی باید شامل pH و تغیین غلظتهای عناصر اصلی، نیترات NO3 و آمونیم NH4+ ، فسفات (P) ، پتاسیم (K) ، کلسیم (Ca) و منیزیم (Mg) می باشد.

تمامی این اندازه گیری ها در محل به راحتی با استفاده از کیت های آنالیز آب انجام پذیر است. اگر چه کیت های مشابهی برای تعیین عناصر کم مصرف در دسترس می باشد. در بیشتر حالتها اندازه گیری های آزمایشگاهی ضروری است. البته اندازه گیری غلظت عناصر کم مصرف به اندازه اندازه گیری عناصر اصلی بحرانی نمی باشد مگر اینکه مشکلی برای یک عنصر کم مصرف وجود داشته باشد.

برای برخی علایم ظاهری ، تجزیه آزمایشگاهی توصیه می شود که شامل کلیه عناصر غذایی می شود (عناصر غذایی پرمصرف و کم مصرف) بیشترین و متداولترین تجزیه های محلول های غذایی شامل تعیین pH و کل غلظت محلول غذایی می باشد و در حالتهای خاص شامل تجزیه ازت (شکل نیترات یا آمونیمی) فسفر (اگر امکان داشته باشد پتاسیم و کلسیم) و میزان اکسیژن محلول است (DO)

سریعترین و متداولترین آزمون عملی با استفاده از کیت های تجارتی صورت می گیرد که به صورت واحدهای جداگانه و مرکب وجود دارد . این روشها ساده بوده و وسایل آن ارزان قیمت می باشند.

 واژه های کلیدی: گیاه، هایدروپونیک، هواکشت،خاک، کاشت بذر، کاشت قلمه، رشد گیاهان، نقش ریشه، عناصر غذایی، آبیاری، محیط های نگهدارنده

فهرست مطالب

مقدمه    ۱
تکثیر گیاهان بروش آبکشت    ۶
کاشت بذر    ۷
-کاشت در جعبه تکثیر    ۸
– کاشت بذر در بستر خنثی    ۹
– کاشت بذر در محیط مایع    ۱۱
– تکثیر غیر بذری (کاشت قلمه)    ۱۱
تکثیر گیاهان بروش آبکشت    ۱۴
کشت روی سوبستراها:    ۱۴
گیاهان سازش  پذیر با کشت های بدون خاک    ۱۸
۱-رقم گیاه    ۱۸
۲- کاشت بذور    ۱۹
۳- آبیای بذور    ۱۹
۴- مواظبت از گیاهان جوان (در روش های آبیاری زیرزمینی)    ۲۰
۵- نشاء کاری    ۲۰
کنترل بیمارها    ۲۱
۱- مراقبت های بهداشتی گیاهان بیمار    ۲۱
۲- بیماریهای ریشه    ۲۲
اثرات رشد گیاهان و آزمونهای گیاهی    ۲۳
کارآیی فتوسنتز    ۲۳
۲- روابط جذب عناصر غذایی    ۲۴
اکسیژن    ۲۹
محیط ریشه    ۲۹
نقش ریشه ها    ۲۹
فواید تنش آبی    ۳۱
آبیاری    ۳۱
سرعت تعرق    ۳۲
کنترل سرعت تعرق    ۳۳
تاثیر تنش آبی در رشد گیاهان    ۳۵
پدیده اسمز    ۳۵
تعرق    ۳۷
تغذیه و pH    ۳۹
کنترل رطوبت بستر    ۴۲
کنترل آبیاری بر اساس رواناب    ۴۴
کشت در ریگ – سیستم بسته    ۴۷
عناصر غذایی    ۴۹
ترکیب عناصر در گیاهان    ۴۹
عناصر ضروری برای تمام گیاهان    ۵۰
عناصر پرمصرف    ۵۱
۱- ازت    ۵۱
۲- فسفر    ۵۵
۳- پتاسیم    ۵۶
۴- منیزیم    ۵۸
۵- گوگرد    ۵۹
۶- کلسیم    ۶۰
عناصر کم مصرف    ۶۱
۱- آهن    ۶۲
۲- بر    ۶۳
۳- منگنز    ۶۴
۴- روی    ۶۵
۵- مس    ۶۵
۶- کلر    ۶۶
۷- مولیبدن    ۶۶
عناصر غیرضروری    ۶۷
نکات مهم در علایم کمبود عناصر  غذایی    ۶۸
کودهای مخلوط    ۷۰
مواد متشکله دهنده کلات    ۷۱
pH    ۷۲
عناصر غذایی پویا و غیرپویا    ۷۳
غلظت عناصر غذایی و عملکرد    ۷۴
آماده سازی محلولهای غذایی    ۷۵
تغذیه از طریق برگ    ۷۶
تجزیه محلول غذایی    ۷۶
روش کشت    ۷۹
نکات عمده    ۷۹
محیط های نگهدارنده    ۸۱
محیط های کشت معدنی    ۸۱
محیط های کشت آلی و مخلوط    ۸۸
۱- پیت    ۸۹
۲- مواد جایگزین پیت    ۹۰
کشت در ماسه – سیستم باز    ۹۲
۱- کشت جعبه ای با پوشش پلاستیکی    ۹۳
۲- کشت در ماسه در تمام کف گلخانه    ۹۴
۳- سیستم کشت در ماسه با آبیاری بارانی    ۹۵
۴- ماسه بادی    ۹۶
برنامه آبیاری    ۹۷
۵- محیط های کشت متناوب    ۹۸
۶- تفاوت ماسه و سنگریزه    ۹۸
۷- کشت در جعبه با مواد بستر آلی    ۹۹
۱- کشت در پشم سنگ – سیستم باز    ۱۰۰
ساختن پشم سنگ    ۱۰۱
۳- اندازه پوشش و ترتیب قطعات پشم سنگ    ۱۰۵
منابع و مآخذ    ۱۰۸

منابع و مآخذ

 ۱)      کشت گیاهان بیرون از خاک (کشت هیدروپونیک)، ترجمه علی روستایی ، ناشر موسسه نشر جهاد

۲)   مدیریت کشت بدون خاک، ترجمه کاظم هاشمی مجد / ویراستار علمی: دکتر حسین شریعتمداری، انتشارات باغ اندیشه.

۳)      آبکشت، مهندس عبدالوهاب سجادی

۴)      کشاورزی بدون خاک، مهندس عبدالوهاب سجادی.

مقدمه

آبکشت یا هایدروپونیک روش نوینی برای پرورش گیاهان است که درآن خاک زراعی بکار نمی رود. پایه و اساس این تکنیک عبارتست از تغذیه گیاه در محلولی که کلیه عناصر غذایی لازم و اساسی گیاه در آن وجود دارد. ریشه گیاه ممکن است یا مستقیما در محلول غذایی قرار گیرد و یا در بستری از مواد خنثی که آغشعته به محلول غذایی است.

فن کشت بدون خاک عناوین مختلفی دارد: آبکشت یا هایدرویونیک ، هوا کشت یا ایروپونیک ، هواکشت معلق، کشت در مایع یا هایدروکالچر ، در این بخش از کتاب سعی میکنیم عناوین فوق را که معمولاً به روش های مختلف آبکشت اطلاق میشود شرح دهیم.

آبکشت ، بمعنای عام خود ، شامل همه روش هایی است که در آنها از خاک استفاده نمی شود و آب در یک زمان هم منبع مواد غذایی و هم وسیله انتقال آن به گیاه بشمار میرود، و باین ترتیب همه عناوین فوق را در برمیگیرد. لفظ هایدرویونیک در اصل از کلمه یونانی «یونوس» بمعنای «کار» مشتق شده است و بمعنای چیزی است «که با آب کار میکند» و در فارسی اصطلاحاً آبکشت خوانده میشود. ولی در عمل آبکشت اختصاصا به یکی از روش های کشت بدون خاک گفته می شود که در آن گیاهان در بستری از مواد خنثی که آغشته به محلول غذایی است پرورش مییابند. در حالیکه بستر به زمین متکی است. در این کتاب آنجا که روش های مختلف شرح داده میشوند، آبکشت بمعنای اختصاصی خود بکار رفته است. روش های  دیگر آبکشت را بترتیب زیر می توان توصیف کرد:

هواکشت: ریشه گیاهان در هوا آزاد بوده و در عین حال بنحوی استوار نگهداشته می شوند و محلول غذایی متناوبا روی آنها پاشیده می شود.

کشت در مایع: ریشه گیاه کاملا در محیط مایع قرار دارد.

هوا کشت معلق: ریشه گیاهان در بستری از مواد خنثی قرار دارد و در محلول غذایی رقیقی غوطه ور است.

آبکشت شناور: روش جدیدی از هواکشت است که در آن گیاهان بر صفحات مشبکی قرار دارند که روی محلول غذایی شناور است.

شرحی که در این کتاب از روشهای مختلف می آوریم می تواند اصول کلی آبکشت را روشن تر کرده و تفاوت ها و شباهت های فنون مختلف آنرا روشن سازد.

برای اینکه خواننده بهتر بتواند کاربرد عملی هر یک از این روشها را دریابد ذیلا بطور مختصر هدفها و امکانات گوناگون کاربرد آنها را شرح می دهیم.

–   تولید میوه و سبزی تازه در زمینهای خشک، سنگی، باتلاقی، و زمینهایی که بدلیلی غیرقابل کشت هستند.

– بهره برداری از اماکن متروکه مثل انبار، گاراژه و غیره.

–  کشت گیاهان علوفه ای بطور متوالی برای واحدهای کوچک دامداری.

–  صرفه جوئی قابل ملاحظه در مصرف آب در مناطقی که آب کمیاب است.

–  بازده بیشتر در تولید سبزیجات و گلهای خارج از فصل در گلخانه.

– سهولت پیشینی میزان عملکرد

–   کیفیت بهتر محصولات.

–  کاهش میزان ابتلا به بیماریهای ارگانیک و انگلی گیاهان.

–   کاهش هزینه نیروی انسانی، بعلت حذف عملیاتی که به خاک مربوط می شود.

–    امکان کشت مداوم یک گیاه معین در یک زمین ثابت، بدون اینکه احتیاج به آیش باشد.

–       سهولت کشت گیاهان زینتی آپارتمانی چه در منزل و چه در گلخانه بعلت یکی شدن عمل آبیاری و کوددهی ، و همچنین بعلت کاهش فضای لازم.

در واقع آبکشت در قرن هفدهم پایه گذای شد. در این قرن یک دانشمند انگلیسی آزمایشاتی برای بررسی احتیاطات غذایی گیاهان انجام داد که دو قرن بعد در سال ۱۸۶۰ دنبال شد. این آزمایشات بمرور تکمیل شدند و نتایج روشنی درباره نحوه تغذیه گیاهان بدست آمد که پس از تلفیق با دستآوردهای علم معاصر به کشف روش نوین آبکشت منتهی شد.

وقتی کشت در خاک زراعی صورت می گیرد، حتی اگر خواص فیزیکی و شیمیایی خاک معلوم باشند و انسان بکمک کودهایی که کمیت و کیفیت آنها مشخص است مداخله کند، تعیین مصرف واقعی گیاهان از توانایی انسان خارج است، زیرا عوامل بیرونی مانند آب، درجه حرارت و تهویه همواره دخالت کرده و با تسریع یا کند کردن واکنشهای شیمیایی و حیاتی، شرایط اولیه را تغییر میدهند. عملیات کشت مثل آبیاری و کودپاشی دقیقاً به این خاطر صورت می گیرند که شرایط مطلوب خاک حتی الامکان حفظ و احیا گردد.

بهمین جهت برای اینکه تحقیقات آزمایشگاهی مذکور از تاثیر عوامل مزاحم خارجی محفوظ باشد دانشمندان مذکور از محلول های غذایی استفاده کردند که حاوی نمک های معدنی مورد احتیاج گیاه بودند. باین وسیله موفق شدند گیاهان را مستقیماً در یک محیط مایع یا در بستری آغشته به محلول غذایی پرورش دهند. این بسترها از لحاظ شیمیایی خنثی بودند. یعنی در تماس با محلول غذایی واکنشی نشان نمیدادند.مواد متشکله این بسترها عبارت بودند از براده پلاتین، کریستالهای کوارتز، قطعات چینی ، زغال و ماسه سیلیسی. سرانجام انجام این آزمایشها با کاربرد بسترهای اصلاح شده و روشهای دقیقتر تجزیه و همچنین با پرورش گیاهان متنوع در مقیاس وسیع از غلات گرفته تا میوه و سبزیجات و گیاهان بدیع کامل شد.

بالاخره در جریان جنگ دوم جهانی بود که آبکشت به معنای واقعی مورد استفاده قرار گرفت. نظامیان آمریکایی توانستند در سربازخانه های جزایر آتشفشانی اقیانوس آرام با استفاده از این روش احتیاجات غذایی خود را برآورند. تاسیسات آبکشت روی عرشه کشتی های جنگی و سپس بر عرشه زیردریایی «ناتیلوس» که مدتها زیر آب بود راه پیدا کرد.

با استفاده از روش آبکشت میتوان مسئله مبود آب یا عدم امکان استفاده از آن را حل کرد، زیرا در این روش مصرف آب کم است و حتی شیرین کردن آب دریا (نمک زدایی) باصرفه خواهد بود. علاوه بر این در خاک های سبک که دارای زهکش طبیعی هستند و آب را در خود نگه نمیدارند، و درمناطق گرم که شدت تبخیر بالاست، ممکن است منابع موجود آب برای کشت معمولی کفایت نکنند، در حالیکه بروش آبکشت میتوان به نحو موثری از این منابع استفاده کرد.

بعد از جنگ بخصوص در ایالات متحده آمریکا آبکشت بصور مختلفی پیاده شد ولی نتایج قابل اطمینانی بدست نیامد زیراهنوز این فن به اندازه کافی رشد نکرده بود ولی امروزه این روش علیرغم مشکلات زیادی که هنوز سر راه دارد گسترش قابل توجهی یافته است.

تکثیر گیاهان بروش آبکشت

تکثیر گیاهان بسته به موقعیت بدو طریق صورت میگیرد. کاشت بذر و کاشت قلمه بهر صورت بهتر است تکثیر را بروش آبکشت انجام داد تا ریشه های گیاهان از لحاظ شکل ظاهری (مرفولوژی) و وضعیت زیستی متناسب با محیط مایع (چه با بستر و چه بدون بستر) رشد کنند. این امر باعث خواهد شد که گیاه هنگام انتقال به محیط مایع تحت فشار و شوک قرار نگیرد و رشدش به تاخیر نیافتد.

وقتی گیاه با ریشه های کاملا برهنه و تمیز نشاء‌شود مسئله چندان مهم نیست، بلکه کار هنگامی دشوار خواهد بود که ذرات خاک به
ریشه های کوچک و موبین چسبیده باشند. بعلاوه در کشت معمولی ریشه هیچگاه بطور کامل و دست نخورده از خاک خارج نمیشود وژس از انتقال نیز گیاه برای مدتی پژمرده میشود. بنابراین باید آنرا آب پاشی، برگهای مرده را حذف و باندازه کافی آبیاری کرد. تعیین میزان آب لازم و کافی در این مرحله دشوار است و کوچکترین بی دقتی باعث میشود که آب پای ریشه جمع شده و باعث خفگی و پوسیدن آن بشود. در واقع هنگام نشاء، ریشه ها کار زیادی انجام نمیدهند و زیادی آب بسیار خطرناک است.

ولی هنگامیکه پای محلول غذائی در میان است جابجایی گیاه بیشتر حالت یک «انتقال» ساده دارد تا نشاء زیرا جذب آب و مواد غذایی متوقف یا کند نمیشود. حتی اگر گیاه جوان در خاک پرورش یافته باشد، قسمتهای هوایی آن پس از انتقال به محیط آبکشت هرگز پلاسیده و خشک نمیشود زیرا رطوبت حاصل از تبخیر محلول غذایی، اندامهای آنرا در بر میگیرد. ریشه ها نیز هرگز نمیپوسند زیرا در بستر نفوذپذیری قرار دارند که بخصوص برای گیاهان جوان مناسب است.

 کاشت بذر

انتخاب بذر بسیار مهم است . بذری که خریداری میشود باید قابلیت سازگاری با محیط مصنوعی و محدود را داشته باشد. از یک واریته خالص انتخاب شود (خلوص ژنتیکی)، از مواد خارجی پاک باشد. اطمینان حاصل شود که سالم و عاری از ویروس است (در غیر اینصورت بیماری ویروسی که علاج ناپذیر است تمام گیاه را فرا میگیرد).

هنگام کاشت بذر باید توجه داشت که همه بذور سبز نمیشوند، بهمین جهت باید مقدار بذر را بیش از معمول در نظر گرفت. این اقدام باعث میشود که خزانه ای در دسترس داشته و در صورت لزوم بتوانیم گیاهان ذخیره را جانشین گیاهان خراب و ضعیف کنیم.

بذر را میتوان در جعبه تکثیر یا مستقیما در خاک کاشت. انتخاب یکی از این دو روش بستگی به مسائلی دارد که در گلخانه های سنتی نیز مطرح است و در واقع به نوع گیاه مربوط میشود. بعضی از انواع گیاهان قابل نشاء نیستند و نمیتوان در یک دوره پرورش کوتاه و در فضای محدود از آنها بنحو اقتصادی بهره برداری کرد. ولی باید ملاحظات اقتصادی را نیز در نظر گرفت، یعنی باید دید که آیا صرفه جویی در نیروی کار (در کاشت مستقیم بذر) جبران کاهش میزان محصول رامی کند یا نه. در این مورد مکانیزاسیون عملیات تاثیر زیادی بر نتیجه حاصله دارد.

 -کاشت در جعبه تکثیر

در آبکشت، جعبه تکثیر را میتوان در گلخانه اصلی قرار داد بشرط اینکه شرایط لازم از لحاظ درجه حرارت، رطوبت و روشنایی برای جوانه زدن بذور مناسب باشد. در غیر اینصورت باید مکان جداگانه ای را برای اینکار در نظر گرفت.

تجهیزات لازم بسته به روش تکثیر فرق میکند ولی اصولا بی نهایت ساده بوده و احتیاجی به حوضچه های کشت و تجهیزات پیچیده دیگر نیست.

 – کاشت بذر در بستر خنثی

بهتر است ماده ای که بعنوان بستر بکار میرود از جنس ماده بستر ماده بستر اصلی کشت باشد ولی با دانه های ریزتر تا ریشه های گیاه جوان بخوبی به آنها بچسبند. خاکدانه های ۳ تا ۴ میلی متری بخصوص برای اینکار مناسبند زیرا سبک و متخلخلند و بخوبی به آب آغشته میشوند. ورمی کولیت و ماسه درشت نیز نتیجه خوبی میدهند. مواد دیگری که میتوان بعنوان بستر کاشت بذر بکار برد عبارتند از: صفحات سخت پلی اورتان منبسط، سلولزی که ساختمان لانه زنبوری دارد و قطعات اسفنج مصنوعی مخصوص.

بهرحال ماده بستر مورد نظر را روی صفحات پلاستیکی سوراخدار یا ساده قرار داده و هر صفحه را در یک جعبه گذاشته و از زی آبیاری و یا مستقیما آنرا در آب قرار میدهیم. روش آبیاری از زیر بهتر است زیرا باعث جابجا شدن بذرها نشده و آب بروش موبین بالا میرود و برای روش آبکشت مناسب تر است.

در تاسیسات تجارتی میتوان از جعبه های چوبی یا پلاستیکی میوه بعنوان جعبه کاشت استفاده و باین ترتیب صرفه جویی قابل توجهی کرد.

دانه (بذر) ذخیره کافی برای تغذیه جوانه و ریشه اولیه دارد. بنابراین تا زمانیکه برگهای جوان «واقعی» بوجود نیامده اند میتوان بذر را با آب معمولی آبیاری کرد. پس از بوجود آمدن برگهای فوق، از محلولهای غذایی گیاه بالغ است استفاده میشود. بعلاوه با توجه به دوره کوتاه اقامت گیاهچه ها در جعبه کاشت، احتیاجی به کنترل ترکیب شیمیایی محلول نیست و میتوان به کنترل PH و جایگزین کردن آب تبخیر شده اکتفا کرد.

هنگام نشاء باید گیاهچه ها را طوری بیرون آورد که مواد چسبیده به ریشه از آن جدا نشوند و سپس آنها را در گودیهای کوچکی در بستر اصلی قرار داد. اگر بذر روی صفحات پلی اورتان یا اسفنجهای سلولزی کاشته شود میتوان با بریدن آنها گیاه کوچک را همراه با قطعه ای از اسفنج یا صفحه پلی اورتان بسهولت بیرون آورد.

عده ای بذر را در قطعات خاک یا گلدانهای کوچک توربی می کارند، در اینصورت باید حتما ریشه ها را قبل از نشاء‌کردن بخوبی شست.

برخی دیگر ترجیح میدهند که ریشه گیاه جوان را بتدریج به محیط جدید عادت دهند باین صورت که ابتدا گیاه را در مخلوطی از ماسه و ورکولومیت به نسبت  و  که بخوبی به ریشه ها میچسبند نشاء کنند. این روش اگر چه پرزحمت بنظر میآید ولی میتوان عملیات کشت بذر را با استفاده از دستگاههایی که در گلخانه های سنتی مورد استفاده قرار میگیرد مکانیزه کرد.

برای آسان تر کردن عملیات نشاء میتوان بذر را در قطعاتی از لوله پلاستیکی نیمه سخت کاشت. این لوله را میتوان از جهت طولی بدونیم کرد و در داخل بستر قرار داد. باین ترتیب می توان خاکدانه های ریزتر را جهت کاشت بذر در این لوله بکار برد و عمق آن را نیز تنظیم کرد. هنگام نشاء فقط لوله ها برداشته می شوند و گیاه که خاکدانه های ریز اطراف ریشه آن بصورت فشرده قرار دارد با بستر اصلی تماس پیدا میکنند.

 – کاشت بذر در محیط مایع

در این روش بذر روی توری پلاستیکی قرار میگیرد و ابتدا در ظرفی انباشته از آب لوله کشی شناور میشود. پس از سبز شدن محلول غذایی با  نصف غلظت غذایی اصلی بکار میرود. شبکه ریشه های گیاه جوان از سوراخهای توری که نگاهدارنده آن نیز هستند پایین میرود. برای نشاء‌باید ریشه های گیاه را از تور خارج کرد.

– تکثیر غیر بذری (کاشت قلمه)

تکثیر غیربذری عبارتست از ریشه دار کردن قلمه گیاه و از این کار بعکس بذرکاری بصورت غیرجنسی انجام میشود . این روش درمورد گیاهانی که بذرشان بکندی سبز می شود و بذوری که یکنواخت سبز نمی شوند بکار می رود. عملا گیاهان خشبی و بطور کلی گیاهان زینتی به این طریق تکثیر میشوند. بکمک تولید مثل غیرجنسی میتوان در مدتی کوتاه گیاهان بالغی بدست آوردکه آماده بهره دهی یعنی گل دادن ، میوه دادن، و رسیدن به حالت زینتی هستند.

100,000 ریال – خرید

جهت دریافت و خرید متن کامل مقاله و تحقیق و پایان نامه مربوطه بر روی گزینه خرید انتهای هر تحقیق و پروژه کلیک نمائید و پس از وارد نمودن مشخصات خود به درگاه بانک متصل شده که از طریق کلیه کارت های عضو شتاب قادر به پرداخت می باشید و بلافاصله بعد از پرداخت آنلاین به صورت خودکار  لینک دنلود مقاله و پایان نامه مربوطه فعال گردیده که قادر به دنلود فایل کامل آن می باشد .

مطالب پیشنهادی:
  • مقاله خاک‌های هیستوسول
  • مقاله تعریف خاک و عوامل فرسایش خاکها
  • مقاله وضعیت کشاورزی در ایران
  • مقاله مکانیک خاک
  • مقاله آلودگی خاک
  • برچسب ها : , , , , , , , , , , , , ,
    برای ثبت نظر خود کلیک کنید ...

    به راهنمایی نیاز دارید؟ کلیک کنید

    جستجو پیشرفته

    پیوندها

    دسته‌ها

    آخرین بروز رسانی

      پنج شنبه, ۳۰ فروردین , ۱۴۰۳
    اولین پایگاه اینترنتی اشتراک و فروش فایلهای دیجیتال ایران
    wpdesign Group طراحی و پشتیبانی سایت توسط digitaliran.ir صورت گرفته است
    تمامی حقوق برایbankmaghaleh.irمحفوظ می باشد.