پایان نامه بررسی فلور طبیعی در اندامهای مختلف انسان و حیوانات

تحقیق و پروژه و پایان نامه و مقاله دانشجویی

عنوان :

پایان نامه بررسی فلور طبیعی در اندامهای مختلف انسان و حیوانات

تعداد صفحات : ۶۶

نوع فایل : ورد و قابل ویرایش

چکیده :

دراین پروژه به بررسی مختصری از نقش مثبت و منفی  فلور طبیعی در اندامهای مختلف بیرونی و درونی  حیوانات و انسانها و عملکرد این ارگانیسمها در اندامهای مختلف پرداخته خواهد شد.

همه موجودات زنده اعم از انسان و حیوان آن چه که فلور طبیعی نامیده می‌شود را دارند. که شامل باکتری‌ها، قارچها و ویروس‌هایی است که در درون یا سطح گونه‌های مختلف حیوانات و انسانها وجود دارند که بسته به شرایط ومیزبان‌های مختلف ازاندامی به اندام دیگر و از میزبانی به میزبان دیگر متفاوتند.

درحیوانات و انسانهای سالم بافت های داخلی بدن مانند خون، مغز، ماهیچه ها و غیره، به طور طبیعی عاری از میکروارگانیسم ها هستند ولی بافتهای سطحی مانند پوست و غشاهای مخاطی دائماً در تماس با ارگانیسمها و عوامل محیطی بوده.

فلورهای طبیعی انسانی بسیار پیچیده و دارای بیش از ۲۰۰ گونه باکتری هستند. ساختمان و ترکیب فلورهای طبیعی ممکن است توسط عوامل مختلفی مانند ژنتیک، سن، جنس،استرس، تغذیه و رژیم های خاص مرتبط باشد.

سه تغییر رشدی مهم در انسان،از شیر گرفتن، درآمدن دندان و آغاز و پایان عملکردهای تخمدانی، در تشکیل فلورهای طبیعی به ترتیب در مجاری روده ای، حفره دهانی و مهبل تأثیر گذارند. اما در حوزه این تغییرات، فلورهای طبیعی انسانی به شرایط محیطی بسیار وابسته و مرتبط است.

انسان برای اولین بار در لحظه تولد و خروج از رحم توسط فلورهای طبیعی مورد تهاجم قرار  می گیرد. در رحم، جنین عقیم است اما زمانی که کیسه آب مادر پاره می گردد و فرآیند تولد آغاز می شود، کولونیزه شدن سطوح بدن نیز آغاز می گردد. گرفتن نوزاد و تغذیه او پس از تولد باعث استقرار فلورهای طبیعی ثابت در پوست، حفره دهانی و مجرای روده در حدود ۴۸ ساعت می شود.

محاسبه شده است که یک فرد بالغ حدود ۱۰۱۲ باکتری را در پوست، ۱۰۱۰ باکتری در دهان و ۱۰۱۴ باکتری را در مجاری روده ای خود، مسکن داده است. آخرین تعداد بسیار بیشتر از تعداد سلولهای یوکاریودی موجود در تمام بافتها و اعضایی است که در بدن انسان وجود دارد.

فلورهای طبیعی نقش مهمی در سلامتی انسان و حیوانات دارند. میتوانند به عنوان یک مکانیسم دفاعی حفاظتی در بدن میزبان عمل کنند که از فواید این میکروارگانیسمها می باشد.اما در افرادی با ایمنی متوسط و ضعیف باعث بیماری می شود.

چنین در تحریک سیستم ایمنی و تولید ویتامین K و ویتامین B12   نفش بسزایی دارند.

در بررسی ۶ نمونه گرفته شده از بینی بزهای به ظاهر سالم مشخص شد که نمونه های مجهول ما با ۵ جنس  بزرگ از باکتری ها هم سویی دارد که عبارتند از:

۱) استا فیلو کوکوس ها

۲) کورینه باکتریوم ها

۳) اکتینو میست ها

۴) لیستریا ها

۵) باسیلوس ها

در مرحله بعدی به سراغ محیط های تفریقی رفته تا کاملاً از جنس و گونه نمونه های مجهول آگاه شویم که مشخص شد نمونه های مورد آزمایش مربوط به ۲ جنس بزرگ از باکتری ها می باشد که عبارتند از: استا فیلو کوکوس ها و کورینه باکتریوم ها.

هر ۶ نمونه مربوط به باکتری های گرم مثبت بوده و هیچ باکتری گرم منفی در نمونه ها یافت نشد، که ممکن است ناشی از آلودگی بالای محیطی یا ضعف تکنیک باشد.

نتایج بدست آمده تقریباً با نتایج بدست آورده شده در مقاله فلور های طبیعی باکتریایی بز یکسان می باشد.

واژه های کلیدی: فلور طبیعی، اندام حیوانات و انسانها، نقش فلورهای طبیعی، باکتری‌ها، قارچها و ویروس‌ها، پوست، حفره دهانی

فهرست مطالب

چکیده۱
مقدمه۲
فصل اول:
بررسی عوامل فلور طبیعی و عوامل فرصت طلب در برخی از اندامهای خارجی و داخلی۴
کلیاتی در مورد فلور طبیعی۴
بررسی فلور طبیعی در اندامهای مختلف۵
پوست۵
حفره حلق و بینی۶
معده۷
روده کوچک۷
روده بزرگ۷
دستگاه ادراری تناسلی۸
بررسی باکتریهای فرصت طلب فلور طبیعی۸
بررسی عوامل فلور طبیعی و عوامل فرصت طلب۱۰
فلورهای میکروبی انسانی۱۳
ارتباط بین انسان و فلورهای طبیعی۱۷
ویژگی بافتی۱۸
ساختمان فلورهای طبیعی۲۲
فلورهای طبیعی پوست۲۳
فلورهای طبیعی ملتحمه۲۴
فلورهای طبیعی مجرای تنفسی۲۵
فلورهای طبیعی مجرای ادراری و تناسلی۲۵
فلورهای طبیعی حفره دهانی۲۶
فلورهای طبیعی مجرای معدی و روده ای۲۸
تأثیرات مفید و مثبت فلورهای بهنجار و طبیعی۳۱
تأثیرات مضر فلورهای طبیعی۳۳
پوسیدگی دندانی، التهاب لثه و بیماری های دندانی۳۴
مهمترین جنبه های فلورهای طبیعی۳۷
نقش فلورهای طبیعی۳۹
نقش مثبت فلورهای طبیعی۳۹
نقش مضر فلورهای طبیعی۴۱
گستردگی فلورهای طبیعی۴۱
فلورهای طبیعی پوست ۴۱
فلورهای طبیعی موجود در حفره دهانی۴۴
فصل دوم:
مواد و روش کار۵۳
مواد و وسایل لازم۵۳
مرحله جدا سازی۵۳
معرفی محیط های کشت۵۴
مرحله تعیین هوویت۵۵
نتایج بدست آمده اولیه۵۵
نتایج۵۷
بحث۵۸
چکیده انگلیسی۶۰
منابع و مآخذ۶۱

منابع

۱٫  Carter,G.R.,Wise.D.J., (2003). Essential veterinary bacteriology & mycology.6th ed. Iowa state press.

۲٫ Jawetz,E., Melnick,J.L., Adelberg,E.A. (1990). Review of medical

microbiology. 18th ed.Appleton& Lange.

۳٫  Prescott,L.M., Harley, J.P., Klein,D.A., (1999). Microbiology.

۴th ed.WBC.McGraw-Hill

۴٫ Ngatia,T.A., Kimberling,C.V., Johnson,L.W., Whiteman,C.E., Lauermann,L.H. (1985), Nasal bacterial flora of clinically normal gots, Volume 95, pages 465-467.

۵٫Quinn,P.J., Markey,B.K., Carter,M.E., Donnelly,W.J.,       Leonard,F.C.(2002). Veterinary microbiology & microbial disease. Blackwell publishing.

۶٫ Shulman, T.S., Phair, J.P., Sommers, H.M., (1995) The biological & clinical basis of infectious disease. 4th  ed. W.C Saunders company .

۷٫ Tlaskalová-Hogenová,H.,et al. (2004) Commensal bacteria (normal

microflora), mucosal immunity and chronic inflammatory and autoimmune diseases. Immunology Letters Volume 93, Issues 2-3,  Pages 97-108 )

مقدمه:

 نخستین بار آقای لویی پاستور به این امر اشاره کرد که حیوانات نمی توانند در نبود میکروارگانیزمها زنده بمانند. تلاشهایی بین سالهای ۱۸۹۹ تا ۱۹۰۸ برای ایجاد جوجه های عاری از جرم انجام شد که با موفقیت کمی همراه بود چراکه پرندگان در عرض یک ماه می مردند. لذا اعتقاد بر این بود که باکتریهای موجود در روده برای زندگی و تغذیه پرنده بسیار ضروری اند. به سال ۱۹۱۲ نرسید که طیور عاری از جرم با استفاده از جیره های غذایی خاص تولید گردید با تولید چنین حیواناتی و نیز ابداع روشهای خاص مطالعات پیرامون تداخل میکروارگانیزمها با میزبانهای خویش افزایش یافت. مقایسه حیوانات دارای فلور با حیوانات عاری از فلور راه را برای درک نوع این تداخل ها هموار کرد. با به وجود آمدن کلونی های عاری از جرم در جمعیت های موشها، همسترها، خرگوشها، خوکچه های هندی و یا میمون نماها که با استفاده از عمل سزارین امکان پذیر شده بود راه را برای مطالعه هموارتر نمود چنین عملها ی سزارینی در محیطهای کاملا استریل و عاری از جرم انجام می گیرد. نوزادان متولد شده سپس به دستگاههای عاری از جرمی انتقال پیدا کرده و در انجا نگهداری می شوند و از هوا، غذا و آب استریل تغذیه می گردند. تکثیر در چنین حیواناتی با استفاده از جفت گیری طبیعی در میان کلونی های عاری از جرم انجام می گیرد. چنین اقدامی در طیور بسیار آسانتر از سایر پستانداران است بدین ترتیب که تخم مرغهای نطفه دار ابتدا با جرم کشهای خاصی استریل شده و سپس در انکوباکترهای مخصوص قرار می گیرند. زمانیکه تخم گشایی انجام می گیرد جوجه حاصله می تواند عاری از جرم تلقی شود. برای اطمینان از این امر آب، غذا و فضولات حاصله از حیوان مرتباً مورد آزمایشهای باکتری شناسی قرار می گیرند.

حیوانات عاری از جرم از لحاظ آناتومی و فیزیولوژی طبیعی نبوده و دارای اختصاصات خاصی اند برای مثال آنها بافت های لنفاوی بسیار کمی را دارند. دیواره روده آنها نازک بوده و سکوم بزرگی را دارند. تیتر آنتی بادی در سرم آنها پایین است و در تغذیه نیاز بسیار زیادی به ویتامین های K  و B دارند.

کلیاتی در مورد فلور طبیعی:

 همه موجودات زنده آن چه که فلور طبیعی نامیده می‌شود را دارند.اطلاعات ناچیزی پیرامون فلور طبیعی و رابطه آن با میزبان وجود دارد. اما به نظر می‌رسد رابطه پویایی بین این دو وجود داشته باشد.

به طور کلی رابطه نزدیک و مشترک بین دو موجود غیر مشابه را سمبیوزیس(Symbiosis) و هر یک از دو موجود را Symbiont می‌نامند. این رابطه می‌تواند:

به نفع هر دو موجود تمام شود (mutualism).

به نفع یکی باشد بدون این که به دیگری آسیب برسد (Comensalisn).

به یکی مفید و به دیگری مضر باشد(parasitism)  مضر به یکی باشد بدون این که دیگری آسیبی ببیند(amensalism)و  یا به هر دو مضر باشد (synnecrotic).

رابطه‌ای را که فلور طبیعی با موجود دارد را می‌توان به صورت Comensalisn , mutualism قلمداد کرد. (۳)

اما رابطه‌ای را که اجرام پاتوژن با موجود میزبان خود دارند از نوع رابطه parasitism می‌باشد که بدان بیماری‌زای یا pathogenicity نیز می‌گویند. بیماریزایی توانایی یک باکتری در ایجاد آسیب‌شناختی یا اصطلاحاً بیماری را گویند . (۲)

تعدادی از ارگانیزم‌های Commensal می‌توانند بالقوه بیماریزا واقع گردند. این باکتری‌ها منتظر فرصتی‌اند که بتوانند در آن پاتوژن واقع شوند چنین ارگانیزم‌هایی را فرصت طلب یا Opporunitism گویند. برای مثال پاستورلا به عنوان فلور طبیعی دستگاه تنفسی فوقانی از این دسته باکتری‌‌ها محسوب می‌شوند. (۳)

تعدادی از باکتری‌های بیماریزا نیز وجود دارند که جزو فلور طبیعی نبوده و مدت زمانی را در بدن میزبان حضور می‌یابند و با بیماری‌های خاموش و پنهان در ارتباطند. بروسلاها و مایکوباکتریومها مثال‌های بارز این نوع ارگانیزم‌ها محسوب می‌شوند.

با این مقدمه اگر قرار باشد تعریفی اجمالی از فلور طبیعی را ارائه نماییم می‌بایست بیان داریم که فلور طبیعی شامل انواعی از باکتری‌ها و دیگر ارگانیزم‌ها ست  که در درون یا سطح گونه‌های مختلف حیوانی وجود دارند که بسته به شرایط و میزبان‌های مختلف از اندامی به اندام دیگر و از میزبانی به میزبان دیگر متفاوتند.

بیماری‌های جدید اغلب حاصل تداخل بین میزبان با باکتری‌های فلور طبیعی است. (۲)

ارزش مطالعه  فلور طبیعی شامل موارد زیر است :

آشنایی با انواع مختلف ارگانیزم‌هایی که در سطوح و محل‌های مختلف بدن زندگی می‌کنند و ممکن است به صورت فرصت طلب بیماری‌زا محسوب ‌شوند.

آشنایی با باکتری‌هایی که به طور طبیعی در برخی از اندام‌ها وجود دارند و جداسازی آنها از اندام‌ها دلیل به بیماری نیست.

آشنایی با فلور طبیعی به منظور شناخت ارگانیزم‌هایی که در مراحلی خاص تعداد آنها بسیار بالاتر از آنی است که باید در اندام حضور داشته باشند (مثلاً مصرف آنتی‌بیوتیک‌های وسیع‌الطیف).

سرانجام میکروارگانیزم‌هایی که نقشی را در تحریک سیستم ایمنی میزبان بازی می‌کنند تا از رشد ارگانیزم‌های پاتوژن در یک اندام جلوگیری کنند. (۲)

 بررسی فلور طبیعی در اندامهای مختلف:

 اینک با توجه به موارد بالا به بررسی یک به یک هر اندام می پردازیم.

پوست:

 پوست از لحاظ ساختار تنوع منحصر به فردی دارد. عمل آن از قسمتی به قسمت دیگر متغیر است. برای مثال اختلاف در عملکرد پوست در پلک با پوست سطح بدن نوع و جمعیت میکروب‌ها را تحت تاثیر قرار می‌دهد. بسیاری از باکتری‌های سطحی پوست در سطح روی اپی تلیوم سنگفرشی یافت شده و در سطح کراتینوسیت‌های مرده قرار می‌گیرند. در خصوص برخی از ویروس‌های پوستی وضعیت فرق می‌کند و سلول‌های آلوده زنده نزدیک به لایه ‌زایا در محل آلودگی پوست می‌باشند. (۸و۶)

برای کنترل جمعیت میکروبی سطح بدن پوست چندین مکانیزم پیشگیری دارد. ترشح عرق دارای  لیزوزیم است که در از بین بردن باکتری‌های گرم مثبت مثل استافیلوکوک‌ها موثر است. لیپیدهای پیچیده غدد سباسه بواسطه آنزیم‌های اختصاصی باکتری‌های گرم مثبت تجزیه شده و به اسیدهای قوی غیر اشباع تبدیل می‌گردند. این اسیدها نقش مهم ضد باکتری در باکتری‌های گرم منفی را دارند. (۸و۶)

در حیوانات بسته به عادت و محیط حجم بالا و متنوعی از میکروارگانیزم‌ها را در پوست و مو دارند استاف‌ها عموماً و میکروکوک‌ها، دیفتروئیدها، استرپتوکوک‌های همولیتیک و غیر همولیتیک، پروپیوباکتری‌هاو کلستریدیوم‌ها از موارد باکتریایی مهم و کاندیویاها، موکورها و آبزیدیاها و مالزیاها از موارد قارچی‌اند . تعیین فلور ثابت و گذاری میکروارگانیزم‌ها کار بسیار مشکلی است. (۸و۶)

عوامل دفاعی پوست و تعدیل کننده فلور:

 ۱- خشکی پوست است که اجازه رشد از برخی میکروارگانیزم‌ها را گرفته در حالی که جمعیت در قسمت‌هایی که مرطوبترند بیشتر است.

۲-PH است که پوست‌ اندکی اسیدی است و این اسیدیته پوست از غدد عرق و برخی از باکتری‌‌های قارچهاست.

۳- نمک بالای عرق که سطح پوست را هیپراسموتیک می کند و اسمز برای میکروارگانیزم‌ها یک استرس است.

۴-حضور مواد معینی در سطح پوست که ضد باکتری‌اند مثل لیزوزیم غدد عرق که روی Gr+ موثر است و اتصال  اتیل اسید مورامیک اسید و N استیل گلوکز آمین را می‌شکنند.

۵- تولید مواد لیپیدی معین از طرف پوست و تبدیل آنان از طرف  پوست مثل پروپیونیوباکتریوم به اسیدهای چرب غیر اشباع  که موجب تولید بوی بدن میشوند (چون این دسته اسیدهای چرب خوار را نیز شامل می‌شوند).

در پوست در اطراف غدد عرق و سباسه می‌توان  یافت که ترشحات این غدد وسیله‌ای برای بقاست. (۷و۶)

حفره حلق بینی:

 در اینجا اکثریت باکتری‌ها استاف آرئوس و اپیدرمیس است اما در قسمت زیر حلقی بویژه در لوزه‌ها و چین‌ها خلفی برخی از اجرام بالقوه پاتوژن یافت می‌شوند که استرپتوکوک‌های بیماریزا یا نیسریاها، هموفیلوس و کورینه‌ها را شامل می‌شوند (اریزوپیلوتریکی در لوزه خوک). (۸و۵)

در حیوانات میکروکوک، استاف‌ها،‌استرپتوکوک‌ها  همولیتک، باکتروئیدسها، لاکتوباسیل‌ها، فوزوفورم‌ها، اکتینوسیت‌ها، کوکی‌های ، کلی فرم‌ها و پروتئوس ، اسپیروتست‌ها، مایکوپلاسماها، پاستورلاها و هموفیلوس، دیفتروئیدها و مخمرهایی چون کاندیاها در این ناحیه  قرار دارند.

در انسان بین فلور طبیعی و استرپتوکوک‌ها همولیتیک که معمولاً می‌توانند بیماریزا واقع شوند تعادلیست که فلور طبیعی بعنوان آنتاگونیست‌ برای این دسته از استرپتوکوک‌ها عمل می‌کند. (۸و۵)

فاکتورهای همانند خوردن آنتی بیوتیک و بسترهای طولانی مدت بیمارستانی می‌تواند این  تعادل را به هم زند.

معـــده:

هر چند محیط استریلی در تک معدی‌ها است اما به همراه غذا باکتری‌های موجود در غذا و فلور طبیعی دستگاه گوارش فوقانی با آن وارد می‌شوند اما بسیاری از آنان کشته بوده  و زنده نیستند در هر میلی‌لیتر معده ۱۰ باکتری قادر به رویت‌اند که عمدتاً سارسینا، استاف، استرپتوکوک، لاکتوباسیل و مخمرها را شامل هستنند. (۶و۵)

در pH معده ارگانیزم‌ها می‌میرند مگر این که غذا سریع از روده عبور نماید و یا در اثر پس زدن محتویات دوازدهه تغییری در pH معده بروز کند.

روده کوچک :

تعداد کمی باکتری در روده کوچک وجود دارد ولی رفته رفته به طرف روده بزرگ در انسان و حیوانات به میزان آن افزوده می‌شود در دوازدهه در اثر اسید معده ترشحات پانکراس و صفرا تعداد میکروارگانیزم‌ها کم است. کوکسی  و باکتری‌های میله‌ای  از استرپتوکوکوس فکایس ، لاکتوباسیل‌ها ،‌ دیفتروئیدها و مخمرها گاهی در ژژنوم یافت می‌شود در ایلیوم وضعیت به فلور طبیعی روده بزرگ نزدیکتر می‌شود و pH قلیایی می‌شود. باکتری‌های بی‌هوازی و آنتروباکتریاسه‌ها در این محل تعدادشان کم کم رو به فزونی می‌گذارد. (۶)

روده بزرگ:

  تعداد میکروارگانیزم‌های مدفوع را ۱۰۱۲ در گرم تخمین زده‌اند. باکتری‌های بی‌هوازی، گرم منفی باسیل‌های تولید کننده اسپور و غیر تولید کننده اسپور در روده حضور دارند % ۳/۰ باکتری‌های روده آنتروباکتریآسه‌اند و ۱/۰ % از آن Eschericha coli نسبت باکتری‌های بی‌هوازی به بی‌هوازی اختیاری ۳۰۰ است. ۴۰۰۰ گونه مختلف باکتریایی از روده جدا شده است. (۶و۲)

جیره غذایی در تعیین میزان فلور طبیعی روده بسیار موثر است به طوری که جیره غذایی نوزادان انسان و حیوان خود می‌تواند فلور طبیعی متفاوتی با بالغینن داشته باشد. (۶و۲)

در حیوانات Eschericha coli ، کلبسیلا ، آنتروباکتر، سودوموناس، پروتئوس، آنتروکوک، استافیلوکوک، کلستریدیوم پرفریجنس و سپتیکوم و سایر کلستریدیوم‌ها، بسیاری از گونه‌های بی‌هوازی گرم منفی، اسپیرولت‌ها و لاکتوباسیل‌ها را تشکیل می‌دهند. گرم منفی های غیر اسپوردار ۹۰% باکتری‌های روده را تشکیل می‌دهند. مخمرها و تک یاخته‌ها نیز به میزان کمتری در روده بزرگ حضور دارند. (۶و۲)

دستگاه ادراری تناسلی:

 دستگاه ادراری فوقانی تقریباً عاری از میکروارگانیزم است. در قسمت تحتانی نیز تعداد کمی باکتری حضور دارد. در دستگاه تناسلی بالغین بخاطر سطح بالای اندام و نیز ترشحات مخاطی تغییرات میکروبی باسیکل تولید مثل اتفاق می‌افتد. عمده باکتری‌های فلور طبیعی این قسمت لاکتوباسیل‌ها مقاومت در برابر اسیداند که گلیکوز یدهای اپی‌تلیوم را به اسید تبدیل می‌نمایند. (۸و۶و۲)

در حیوانات : دیفتروئیدها ، میکروکوک‌ها ، کلی‌فرم‌ها و پروتئوس ، آنتروکوک ، مخمر و گرم منفی بی‌هوازی حضور دارند . انواع مشابهی از میکروارگانیزم‌ها می‌تواند قضیب نرها نیز ایجاد مشکل نمایند. تعداد و انواع باکتری‌ها بسته به گونه حیوان، سیکل تولید مثل وسن متفاوتند.

سرویکس و واژن قدامی مادیان نیز میزان کمی باکتری دارد . (۸و۶و۲)

60,000 ریال – خرید

جهت دریافت و خرید متن کامل مقاله و تحقیق و پایان نامه مربوطه بر روی گزینه خرید انتهای هر تحقیق و پروژه کلیک نمائید و پس از وارد نمودن مشخصات خود به درگاه بانک متصل شده که از طریق کلیه کارت های عضو شتاب قادر به پرداخت می باشید و بلافاصله بعد از پرداخت آنلاین به صورت خودکار  لینک دنلود مقاله و پایان نامه مربوطه فعال گردیده که قادر به دنلود فایل کامل آن می باشد .

مطالب پیشنهادی:
برچسب ها : , , , , , , , , , , , ,
برای ثبت نظر خود کلیک کنید ...

به راهنمایی نیاز دارید؟ کلیک کنید

جستجو پیشرفته

پیوندها

دسته‌ها

آخرین بروز رسانی

    شنبه, ۱ اردیبهشت , ۱۴۰۳
اولین پایگاه اینترنتی اشتراک و فروش فایلهای دیجیتال ایران
wpdesign Group طراحی و پشتیبانی سایت توسط digitaliran.ir صورت گرفته است
تمامی حقوق برایbankmaghaleh.irمحفوظ می باشد.