مقاله اثر پکلوبوترازول بر رشد رویشی، گلدهی و کیفیت میوه در هلو

تحقیق و پروژه و پایان نامه و مقاله دانشجویی

عنوان :

مقاله اثر پکلوبوترازول بر رشد رویشی، گلدهی و کیفیت میوه در هلو

تعداد صفحات : ۸۵

نوع فایل : ورد و قابل ویرایش

چکیده

هلو بومی مناطق گرم چین می باشد، ولی به نظر می رسد که سالها قبل از معرفی شدن به اروپا که از آنجا به آمریکای شمالی برده شد در ایران کشت می شده است. اولین کشفیات هورمونهای گیاهی بوسیله فیزیولوژیست ها با مطالعه کاربرد عملی آن را امکان استفاده از تنظیم کننده های رشد شیمیایی جهت تولید میوه های با کیفیت مطلوب سالهای زیاد انجام گرفته است. تری آزولها یکی از مؤثرترین کندکننده های رشد هستند که در باغبانی بعنوان یک تنظیم کننده رشد بیشترین کاربرد دارند. پکلوبوتازول در اوایل سال ۱۹۸۰ توسط استابلی و بوچانان از عصاره خالص شده گیاهی با استفاده از GC و کروماتوگرافی مایع بدست آمد و توسط شرکت ICI انگلستان توسعه یافت که نام تجارتی ان به کولتار، کلیپر، پارالی و بونزی معروف است.

پکلوبوترازول در ارقام مختلف و در غلظت های مختلف تأثیر متفاوتی داشته به طوری که در رقم رداکسین که رقم پر رشدی است غلظت بالا و در رقم جی اچ هیل که رقم کم رشدی است، غلظت پایین بهترین نتیجه را داشت. مثلاً روی عملکرد که یکی از مهمترین فاکتورهای مورد بررسی بود. در رقم جی اچ هیل (کم رشد) بین دو تیمار ۵/۰ و ۵/۱ گرم پکلوبوترازول اختلاف معنی داری دیده نشد ولی در رقم رداکسین که رقم پررشدی است غلظت بالا و برای ارقام کم رشد غلظت های پایین بهتر جواب داد. پکلوبوترازول در هر دو غلظت تراکم گل و درصد تشکیل میوه را در هر دو رقم بالا برد ولی روی میزان مواد جامد محلول و اسید کل میوه تأثیر معنی داری نگذاشت. و همچنین برروی عناصر معدنی میوه نیز اختلاف معنی داری دیده نشد. با تیمار پکلوبوترازول رشد طول شاخه. وزن تر و خشک شاخه های هرس شده کاهش یافت. سطح مقطع تنه در دو رقم جی اچ هیل (کم رشد) تحت تأثیر تیمار پکلوبوترازول قرار نگرفت و با شاهد در یک گروه قرار گرفتند. ولی در رقم رداکسین فقط غلظت بالای پکلوبوترازول سطح مقطع تنه را کاهش داد.

از آن روی که نیاز به ایجاد باغات متراکم برای استفاده بهینه از آب و خاک و افزایش درآمد در واحد سطح اجتناب ناپذیر است، برای رسیدن به این مطلوب کنترل رشد رویشی در درختان ضروری است. با توجه به کمبود پایه های پاکوتاه کننده مناسب در اکثر درختان میوه هسته دار از جمله در درختان هلو و به علت گران و غیر اقتصادی بودن روشهای باغبانی کنترل رشد نظیر هرس شاخه و یا هرس ریشه استفاده از کنترل کننده های شیمیایی رشد توصیه شده است. پکلوبوترازول طبق گزارشات منتشره یکی از بهترین و کم خطرترین کنترل کننده های رشد است.

تیمار با PBZ به علت کاهش چشمگیر در رشد رویشی می تواند برروی هزینه های مربوط به هرس سالانه و هزینه های مربوط به آب و کود مورد نیاز درختان تأثیر گذاشته. با کاهش این هزینه ها و به دنبال آن افزایش قیمت میوه ها به علت زودرسی، درآمدهای حاصل از باغات هلو را به میزان قابل توجهی افزایش دهد. از سوی دیگر کاربرد PBZ و اثر آن برروی کاهش رشد رویشی و اندازه درختان هلو باغداران را قادر خواهد ساخت تا با ایجاد باغات متراکم سود حاصل از باغداری را به میزان قابل توجهی افزایش دهند.

واژه های کلیدی: هلو، پکلوبوترازول ، رشد درختان، سیستم های کشت، کنترل کننده رشد، باغبانی

فهرست مطالب

تاریخچه و مبدأ‌ پیدایش هلو    ۱
گیاهشناسی هلو    ۲
گلدهی    ۴
عادت گلدهی هلو    ۴
نونهالی    ۵
گرده افشانی    ۶
تشکیل میوه    ۷
وقایع مهم در تشکیل میوه    ۸
رشد و نمو میوه    ۹
ناهنجاری های رشد و نمو میوه    ۱۲
شکافتن هسته    ۱۳
تنظیم رشد میوه    ۱۵
ریزش میوه    ۱۶
دوره ریزش    ۱۶
تنظیم طبیعی ریزش    ۱۸
تنک میوه    ۲۰
رسیدن میوه هلو    ۲۱
هرس درختان هلو    ۲۱
اثر هرس بر کیفیت میوه    ۲۴
نیازهای آب و هوایی هلو    ۲۶
سیستم های کشت درختان هلو    ۲۷
پایه های مورد استفاده هلو    ۲۹
هلوهای بذری    ۳۰
هیبریدهای هلو و بادام    ۳۱
بادام بذری    ۳۲
سیستم های تربیت درختان هلو    ۳۳
تربیت به روش گلدانی    ۳۴
تربیت به روش پنجه ای    ۳۵
تربیت به روش هرمی    ۳۵
تربیت به شکل ‎Y    ۳۶
مواد شیمیایی کنترل کننده رشد    ۳۸
تر ازول‌ ها و اهمیت آنها در باغبانی    ۳۹
پکلوبوترازول    ۴۰
مکانیسم عمل و اثرات PBZ    ۴۳
تأثیر PBZ روی رشد درختان میوه    ۴۵
جذب و نقل و انتقال PBZ    ۴۷
تأثیر نوع و زمان کاربرد پکلوبوترازول    ۵۱
مناسب ترین روش و زمان کاربرد PBZ    ۵۳
اثرات مورفولوژیکی    ۵۵
اثر بر ریشه    ۵۵
اثر بر شاخ و برگ    ۵۶
تأثیر PBZ روی سطح مقطع تنه    ۵۸
تأثیر PBZ برروی تشکیل جوانه های گل، تراکم گل، زمان گلدهی، تشکیل میوه، رشد و نمو و کیفیت میوه    ۶۰
استفاده عملی از ‍PBZ    ۶۸
کاربردهای باغبانی PBZ و تحقیقات سم شناسی برروی آن    ۶۹
بحث و نتیجه گیری    ۷۲

منابع

۱-رسولزادگان، ی (۱۳۷۰) فیزیولوژی درختان میوه مناطق معتدله (تألیف فاست) چاپ اول. موسسه انتشارات و چاپ دانشگاه تهران. ۷۵۹ ص

۲-طلایی، ع (۱۳۷۷) فیزیولوژی درختان میوه مناطق معتدله (تألیف فاست) چاپ اول، موسسه انتشارات و چاپ دانشگاه تهران، ۴۲۳ ص

۳-Mitra, s.k, T.K.Bose and D.S.Rathor. 1991. Temprate Fruits. Horticulare and allied publisher. Calcatta. Indiana, pp. 179-232

۴-Reiger. M.,S.C.Myers. 1977. Growth and yield of high density peach trees as influenced by Spacing and rooting Volume. Acta Hort. 451: 617-676

۵-Field ghelli, C.,G. Dellastrada., F. Grassi, amd G.Morico, 1998 the industry in the world: present situation and trend. Acta Mort. 465:29-40

۶-Giuliani, R., E. Magnanini, L. Corelli-Grapp a delli. 1998. whole conppy gas exchamges and light interception of three peach training system. Acta Hont. 405: 309-317.

تاریخچه و مبدأ پیدایش هلو

هلو بومی مناطق گرم چین می باشد، ولی به نظر می رسد که سالها قبل از معرفی شدن به اروپا که از آنجا به آمریکای شمالی برده شد در ایران کشت می شده است. بجز سیب، هلو وسیعترین درخت میوه خزانه دار کشت شده در آمریکا می باشد و درختی است نسبتاً کم عمر که دارای اندازه متوسط تا کوچک می باشد. از نظر ژنتیکی، هلو خیلی کمتر از سیب و گلابی متغیر می باشد و میوه هر نهال بذری کشت می شود و حداقل قابل خوراک می باشد و طبیعتاً زودبار می دهد لذا اصلاح ارقام جدید آسان می باشد. اغلب ارقام هلو که امروز بکار می روند محصول برنامه های اصلاح نژاد آزمایشی می باشند. برنامه های اصلاح نژاد موفقیت آمیز در مناطق مختلف دنیا منجر به تولید ارقام تجارتی خیلی بیشتری از آنچه که در مورد سیب و گلابی یافت می شود گردیده است که کشت می شود. (۱)

گیاهشناسی هلو

هلو (پرنوس پرسیکا) از خانواده رزاسه و زیرخانواده پرونوئیده دارای ۱۶ کروموزوم (۱۶=n2) و بومی چین می باشد. جنس پرونوس شامل هلو، شلیل، بادام، زردآلو، آلو، گوجه و بسیاری از پایه های زینتی می باشد. در این جنس جوانه های گل زودتر از برگ ها باز می شوند و همیشه جانبی بوده، هیچ گاه انتهایی نیستند – هلو و بادام به زیرجنس آمیگدالوس (Amigdalus) تعلق دارند که دارای گل بدون دمگل یا دمگل کوتاه بوده میوه ها کرکی هستند. اندازه درخت هلو. متوسط ارتفاع ۳ تا ۵ متر – شاخه ها در اطراف تنه گسترده و مرکز آن باز است. درخت خزان کننده با سیستم ریشه ای تقریباً عمیق می باشد.

جوانه های گل غالباً دوتایی روی شاخ های یکساله و به طور جانبی در طرفین جوانه، رویشی قرار می گیرند. اما در بعضی موارد تعداد جوانه های گل در یک نقطه می تواند متغیر و از یک یا چهار گل منفرد تغییر کند. میوه هلو از نوع شفت می باشد و ارقام آن به دو دسته هسته آزاد و یا چسبیده به گوشت تقسیم می شوند. اغلب ارقام هلو خود بارور می باشند ولی تعدادی ارقام خود عقیم نظیر Malberta، Mikade و Alamar وجود دارند. J.H Hale از ارقام خود ناسازگار هلو می باشد. هلو میوه زیادی تولید می کند و برای بدست آوردن میوه ای با اندازه و کیفیت خوب باید تنک شود.

درختان هلو سالانه به هرس نسبتاً شدیدی نیازمندند تا علاوه بر تولید شاخه های یکساله با رشد مناسب برای حفظ باردهی خوب با ایجاد تعادل بین ریشه و قسمت هوایی بتوان تولید میوه را بیشتر کرد. (۳)

گلدهی:

گلدهی در درختان میوه را می توان به دو فرآیند نموی اصلی تقسیم کرد. این فرآیندهای نموی عبارتند از آغازش و نمو جوانه های گل که در طول تابستان و پاییز یک سال رخ می دهند و نیز فرآیند گلدهی که در اوایل بهار سال بعد واقع می شود گلدهی در درختان میوه زمانی است که درخت از نظر رشد به سن معینی رسیده باشد سالها طول می کشد تا درختان حاصل از رویش بذر به سن گلدهی برسد. (۲)

عادت گلدهی هلو:

در هلو گلدهی منفرد از جوانه های جانبی ساده، برروی شاخه های فصل قبل تولید می شوند، لذا برای حفظ باردهی خوب هر سال ۴۰ الی  CM50 رشد جدید ضروری می باشد. تمایزیابی در اواسط تابستان شروع می شود و برای چندین هفته ادامه می یابد. هر سال گل کافی برای باردهی سالانه خوب تشکیل می شود ولی به دنبال یک سال پر محصول درختان تمایل به گلدهی کمتری نشان می دهند و اغلب در سال دوم یا سوم بعد از کاشت گل می دهند. (۲)

 نونهالی

نونهالی را می توان بصورت مرحله فیزیولوژیکی یک نهال که در طول آن نهال را نمی توان وادار به گلدهی می کرد تعریف کرد. بسته به نوع گونه ها، گیاهان بطور کلی تعداد زیادی از خصوصیات و صفات مرفولوژیکی خود را تغییر می دهند که خود نشانه پایان دوره نونهالی گیاه است. شکل و ضخامت برگ و آرایش برگی روی ساقه، داشتن خار، توانایی تشکیل ریشه نابجا و صفات دیگر می تواند همزمان یا قبل از گلدهی تغییر کند. سرعت رشد گیاهان نونهال تنها تیماری است که انتقال از دوره نونهالی به دوره گلدهی را سرعت می بخشد.

فاست به نقل از وایزر و همکاران (۱۹۷۶) سرعت گلدهی دانهالهای سیب و گلابی را با یکدیگر مقایسه کردند. دانهالهایی که رشد سریعتری داشتند زودتر از آنهایی که سرعت رشد کمتری داشتند وارد مرحله زایشی شدند. (۲)

گرده افشانی

تولید مثل جنسی و نمو دانه درختان میوه منوط به گرده افشانی یعنی انتقال دانه گرده از بساک به کلاله می باشد. دانه گرده بعد از رسیدن به کلاله جوانه زده و ایجاد لوله ای را می نمایند که به طرف پایین خامه رشد می کند. لقاح وقتی صورت می گیرد که هسته نر در لوله گرده، سلول تخم زای داخل کیسه جنینی ترکیب شود. گل در هلو دو جنسه است و اکثر ارقام هلو خودباور هستند بنابراین شکل آنچنانی از نظر تلقیح و گره افشانی در ارقام هلو دیده نمی شود و تنها تعدادی از ارقام هلو از جمله رقم جی اچ هیل خود نابارور است که برای گرده افشانی و تلقیح بهتر است توأم با ارقام تلقیح بهتر بصورت توأم با ارقام تلقیح کننده کشت می شوند. گرده افشانی در هلو توسط حشرات صورت می‌گیرد گلبرگها و عطر گلها حشرات را به سمت خود جلب کرده و پرچم ها در اثر تماس حشرات گرده خود را روی مادگی می افشانند. (۱)

تشکیل میوه

با تکمیل شدن گرده افشانی، لوله گرده از خانه عبور نموده و با نفوذ به میکروپیل تلقیح تخم صورت می گیرد (محرک هورمونی از جنین جوان در حال نمو و از ریزش میوه جلوگیری کرده و باعث بزرگ شدن تخمدان و نسوج مجاور آن و تبدیل به میوه در حال نمو می گردد. تشکیل میوه ها با پژمردگی گلبرگها و در بیشتر گیاهان با ریزش پرچم ها و کاسه گل همراه می باشد و معمولاً در هلو ۳۰-۲۵% گلهای باز شده به میوه تبدیل می شوند. (۱ و ۲)

وقایع مهم در تشکیل میوه

بعد از گرده افشانی، لقاح و شاید قبل از آن وقایع فیزیولوژیک متوالی مهمی اتفاق می افتد تا تشکیل و رشد میوه انجام پذیرد. نخستین پیش شرط برای تشکیل مناسب میوه، نمو به اصطلاح قوی جوانه های گل است که در طول پاییز سال قبل یا تابستان صورت می گیرد و نیاز به مقدار مشخصی از فتوسنتز و ذخیره ازت دارد. این موضوع با نیاز مهم دیگری یعنی گستره درجه حرارت یعنی در طول دوره شکوفه دهی یا بلافاصله پس از آن به لحاظ حصول اطمینان از به لحاظ حصول اطمینان از گرده افشانی کامل رشد لوله گرده و لقاح دنبال می شود. شرایط دیگر مربوط به بعد از لقاح است. به عبارت دیگر زمانی که میوه های جوان در حال نمو به مقدار نسبتاً بالایی از مواد فتوسنتزی نیاز دارند. چنانچه هر یک از این عوامل تأمین نگردد تشکیل میوه اندکی خواهد شد. این بدان مفهوم است که بلافاصله پس از شکوفه دهی بیشتر میوه های جوان خواهد ریخت. (۲)

70,000 ریال – خرید

جهت دریافت و خرید متن کامل مقاله و تحقیق و پایان نامه مربوطه بر روی گزینه خرید انتهای هر تحقیق و پروژه کلیک نمائید و پس از وارد نمودن مشخصات خود به درگاه بانک متصل شده که از طریق کلیه کارت های عضو شتاب قادر به پرداخت می باشید و بلافاصله بعد از پرداخت آنلاین به صورت خودکار  لینک دنلود مقاله و پایان نامه مربوطه فعال گردیده که قادر به دنلود فایل کامل آن می باشد .

مطالب پیشنهادی:
برچسب ها : , , , , , , , , , , , , , ,
برای ثبت نظر خود کلیک کنید ...

به راهنمایی نیاز دارید؟ کلیک کنید

جستجو پیشرفته

پیوندها

دسته‌ها

آخرین بروز رسانی

    شنبه, ۸ اردیبهشت , ۱۴۰۳
اولین پایگاه اینترنتی اشتراک و فروش فایلهای دیجیتال ایران
wpdesign Group طراحی و پشتیبانی سایت توسط digitaliran.ir صورت گرفته است
تمامی حقوق برایbankmaghaleh.irمحفوظ می باشد.