عنوان :
تعداد صفحات :۶۳
نوع فایل : ورد و قابل ویرایش
مصرف شیر و فرآوردههای آن برای سلامتی و شادابی انسان، مخصوصاً از لحاظ انرژی و پروتئینی و املاح (کلسیم و فسفر) و ویتامینها ضرورت داشته و برای تغذیه اطفال و بانوان آبستن و شیرده اهمیت بیشتری دارد.
شیر به خاطر داشتن سه جزء ترکیب دهندهاش یعنی کلسیم، پروتئین و ویتامین، در جیره غذایی دارای اهمیت ویژهای است. پروتئین شیر مرکب از آلبومین و گازئین و گلبولین است که از پروتئینهای با کیفیت و بسیار خوب بوده و در ساختمان ماهیچهها و ترمیم بافتهای بدن بکار میرود. قند شیر یا لاکتور یک منبع انرژی خوبی بوده و به آرامی جذب بدن میشود و در جذب کلسیم و فسفر نقش عمدهای دارد.
چرب شیر یکی از مواد غذایی بسیار زود هضم بوده و علاوه بر تولید انرژی زیاد، محتوی ویتامینهای E, D, A است و همچنین شیر محتوی انواع ویتامینهای B است. مواد معدنی بخصوص کلسیم موجود در شیر از مواد معدنی است که اسکلت انسان احتیاج مبرمی به آن دارد. یک لیتر شیر در روز تمام احتیاجات ریبوفلاوین بچههای در حال رشد و افراد بالغ را تامین میکند.
بنابراین در این تحقیق درباره پرورش گاو شیری و انواع نژاد گاو ها، علائم گاوهای شیری، روشهای رکوردگیری و … بررسی می کنیم.
با وجودی که ایرانیان قدیم از نظر پرورش اسب در دنیا ضربالمثل بودند و توانستند نژادهای خوبی چون آرایی و غرب را به دنیا عرضه کنند و باعث پیدایش نژادهایی چون ترکمن شوند، ولی متاسفانه در زمینهی پرورش حیوانات اهلی دیگر قدم موثری برنداشتند. عدم توجه به گاو علاوه بر این که باعث شده است گاوهای خوب از لحاظ شیر و گوشت در ایران پیدا نشوند، بلکه در بعضی موارد نژادهای موجود روز به روز و از لحاظ اقتصادی سیر نزولی داشته باشند. در حال حاضر گاوهای بومی ایران دارای صفات مشخصی نیستند و خیلی درهم میباشند. به هر حال، میتوان چند نژاد نسبتاً معروف و مشخصی در ایران را ذکر کرد که عبارتند از:
نژاد سیستانی، سرابی، گلپایگانیِ، مازندرانی و اطراف تهران
همچنین بهترین وسیله برای تعیین استعداد شیردهی ماده گاوها و مقدار مواد ترکیب کنندهی شیر آنها (چربی، پروتئینی)، بازرسی منظم و توزین روزانهی مقدار شیر حیوان از شروع آزمایش تا موقع خشک شدن میباشد. بدیهی است نتیجهی این بازرس، استعداد حقیقی حیوان را از لحاظ تولید شیر و چربی محتوی آن و غیره تعیین میکند. با انجام عمل مذکور، میتوان شیر سالیانهی ماده گاو را در هر دورهی شیردهی و تمام تولید شیر را در دورهی زندگی حیوان تعیین نمود.
واژه های کلیدی: گاو شیری، روشهای رکوردگیری، نژاد خالص، نژاد بومی، نژاد خارجی
ارزش و اهمیت شیر در تغذیه انسان ۱
ارزش ظاهری گاوهای شیری: ۲
علائم گاوهای شیری ۳
شکل عمومی – منظره حیوان: ۳
اندامهای متناسب با جنس: ۳
طبیعت حیوان ۴
رشد و نمو دستگاه گوارش: ۵
دستگاه گوارش خون: ۵
پستان: ۶
مواردی که در ارزیابی پستان باید به آن توجه کرد عبارتند از: ۶
حجم پستان ۶
شکل پستان ۷
پستانک – حجم پستانک ۷
اتصال پستانکها ۷
منفذ پستانکها ۸
پستانکهای اضافی ۸
عروق پستان ۸
اساس نمرهگذاری قسمتهای مختلف بدن در گاوهای شیری: ۸
ارزیابی گاوهای شیری از روی رکورد شیر ۹
تاریخچهی رکورد شیر (بازرسی کمی و کیفی شیر) ۹
هدف از رکوردگیری ۹
روشهای رکوردگیری ۱۰
نکات مورد توجه در رکوردگیری ماهانه: ۱۰
تعریف دورهی شیردهی (لاکتاسیون) ۱۲
بررسی صفات اقتصادی مهم در گاوهای شیری ۱۲
مقدمه ۱۴
نژادهای خالص پرورش در ایران ۱۴
الف: نژاد خالص: ۱۴
ج: نژادهای بومی ۱۵
نژادهای بومی ۱۵
۱٫ گاوهای سرابی: ۱۵
مشخصات: ۱۶
رنگ: ۱۶
۲٫ نژاد سیستانی: ۱۶
مشخصات: ۱۶
۳٫ نژاد گلپایگانی: ۱۶
۴٫ گاوهای مازندرانی: ۱۷
۵٫ گاوهای اطراف تهران: ۱۷
نژادهای خارجی ۱۷
۱٫ نژاد هلشتاین: ۱۷
مشخصات نژادی: ۱۷
۲٫ گاوهای جرزی: ۱۸
مشخصات نژادی: ۱۸
۳٫ گاوهای براون سوییس یا شوییتس: ۱۸
مشخصات نژادی: ۱۹
۴٫ نژاد آیرشایر: ۱۹
۵٫ نژاد قرمز دانمارکی: ۱۹
تغذیهی گاوهای شیری ۲۰
تغذیهی گاوهای شیری (در فضای محصور) ۲۰
تغذیهگاوهای شیری در مرتع: ۲۱
خوراک دادن به گاوهای خشک ۲۴
بهداشت دام و دامپروری ۲۵
ضد عفونی کردن دام و دامداری: ۲۷
ب) دود دادن: ۲۸
ج) آهک: ۲۸
د) آفتاب: ۲۸
و) سوزانیدن لاشههای آلوده: ۲۹
فوریتهای دامداری ۲۹
سمتراشی: ۲۹
در تراشیدن سمها میتوان اعمال زیر را انجام داد: ۳۰
قطع شاخ: ۳۱
در گاوهای شیری، سعی میشود که شاخها را از بین ببرند، زیرا: ۳۱
بخش تولید مثل: ۳۲
اهمیت تولید مثل: ۳۳
عواملی که در تولید مثل موثرند، به اختصار عبارتند از: ۳۳
تلقیح مصنوعی: ۳۸
فیزیولوژی پستان: ۳۸
ساختمان داخلی پستان شامل: ۳۹
حبابهای غدهای یا بافت غدهای: ۳۹
اثر عوامل ژنتیکی و محیطی بر تولید شیر و تاوهای شیری ۴۱
۱٫ تولید شیر: ۴۱
۲٫ توارث: ۴۱
۳٫ نژاد: ۴۲
۴٫ فرد: ۴۲
۵٫ کار: ۴۲
۶٫ درجه حرارت و رطوبت: ۴۲
۷٫ منحنی شیردهی: ۴۲
۸٫ تغییرات روزانه مقدار تولید شیر و اجزای تشکیل دهندهی آن: ۴۳
۹٫ تفاوتهای نژادی: ۴۴
۱۰٫ گله: ۴۴
۱۱٫ طول دورهی شیردهی: ۴۵
۱۳٫ سن زایش: ۴۶
۱۴٫ نوبت زایش: ۴۶
۱۵٫ موقع زایش (فصول): ۴۷
۱۶٫ طول مدت خشکی و شرایط جسمانی: ۴۷
۱۷٫ وزن بدن: ۴۹
۱۸٫ آبستن: ۴۹
۱۹٫ فحلی: ۵۰
۲۰٫ بیماری: ۵۰
۲۱٫ غذا و تغذیه: ۵۰
۲۲٫ مواد معدنی و ویتامینها: ۵۱
روشهای مختلف شیردوشی: ۵۲
درجه حرارت آب برای شتشوی پستان: ۵۳
آمادگی گاو برای شیردوشی: ۵۳
گاو شیرده چند بار در روز باید دوشیده شود؟ ۵۵
تشخیص سن گاو ۵۶
تشخیص سن گاو از روی دندانها: ۵۶
تعیین سن از روی شاخها: ۵۷
شیر به عنوان یکی از کاملترین غذاهای طبیعت شناخته شده است و غذای منحصر به فرد بچههای تازه متولد شده پستانداران است و تنها منبع غذایی در ۳-۲ ماه اول زندگی است.
اهمیت تولید شیر تنها از نظر غذایی و تغذیه نمیباشد. گوساله یا برهی تازه متولد شده برای اینکه خوب رشد کند و در مقابل امراض مقاومت داشته و صاحب بنیه خوبی شود و در آینده تولید خوبی داشته باشد، بستگی به مقدار و کیفیت شیری که در دورهی شیرخوارگی میخورد، دارد.
شیر به خاطر داشتن سه جزء ترکیب دهندهاش یعنی کلسیم، پروتئین و ویتامین، در جیره غذایی دارای اهمیت ویژهای است. پروتئین شیر مرکب از آلبومین و گازئین و گلبولین است که از پروتئینهای با کیفیت و بسیار خوب بوده و در ساختمان ماهیچهها و ترمیم بافتهای بدن بکار میرود. قند شیر یا لاکتور یک منبع انرژی خوبی بوده و به آرامی جذب بدن میشود و در جذب کلسیم و فسفر نقش عمدهای دارد.
چرب شیر یکی از مواد غذایی بسیار زود هضم بوده و علاوه بر تولید انرژی زیاد، محتوی ویتامینهای E, D, A است و همچنین شیر محتوی انواع ویتامینهای B است. مواد معدنی بخصوص کلسیم موجود در شیر از مواد معدنی است که اسکلت انسان احتیاج مبرمی به آن دارد. یک لیتر شیر در روز تمام احتیاجات ریبوفلاوین بچههای در حال رشد و افراد بالغ را تامین میکند.
در حدود نیم قرن است که دامداران با استفاده از روش بازرسی کمی و کیفی شیر که در هر یک از ماده گاوهای بطور انفرادی به عمل میآورند، به قدرت شیردهی هر یک از آنها پی برده و آنها را در کتاب انسان شجره نامه یاد کردهاند. در ضمن با توجه به کتاب مذکور و با استفاده از روش انتخابریال به اصلاح نژاد گاوهای خود پرداختهاند.
در کشورها و یا مناطقی که تا کنون سازمان مجهزی برای اجراء این عمل در یک مقیاس قابل توجهی بوجود نیامده باشد، در چنین مواقعی برای پی بردن به ارزش حیوان از لحاظ شیر و چربی محتوی آن، ناچار باید به علائم گوناگونی متوسل شد.
برای اولین بار در سال ۱۸۳۴ در جزیره جرسی، دامداران روش نمرهگذاری را برای گاوهای شیری تعیین نمودند و مورد استفاده قرار دادند. در حال حاضر هر یک از اتحادیههای دامداری برای نژادهای مورد علاقهی خودشان استاندارد خاصی معین کرده و روش تعیین ارزش حیوان را بوسیلهی نمره دادن به اندامهای خارجی دام معمول ساختهاند.
مجموع نمراتی که برای بهترین فرد یک نژاد قائل شد، ۱۰۰ میباشد. در نتیجه نمرهی افراد مختلف همیشه از این کمتر است. نبودن یک اساس علمی برای تعیین نمرات جهت اندامهای خارجی، باعث شده است که همیشه رضایت کامل از این طرز قضاوت حاصل نشود.
دامداران هلندی که در اوایل قرن هفدهم، نژاد هلشتاین را به آمریکا صادر میکردند، روش شمارهگذاری نواحی را انتشار دادند. در آمریکا در سال ۱۸۸۵ برای نژاد جرسی و در سال ۱۸۸۹ برای نژاد هلشتاین – فریژن یک روش نمرهگذاری که با روش دیگران متفاوت بود، قبول کردند.
از روی منظرهی عمومی دام، میتوان تا حد زیادی به صفات شیردهی حیون پی برد. ماده گاوهای پرشیر به حد اعلاء دارای صفات مادینگی باشند و بخصوص باید که رشد اعضاء متناسب با جنس در آنها کامل و واضع باشد. فرم مستطیلی که مشخصکنندهی گاوهای گوشتی میباشد و فرم ذوذنقه که تیپ گاوهای شیری را مشخص میکند، خط پشت و کمر مستقیم و خط قسمت تحتای بدن از جلو به عقب و از بالا به پایین مورب میباشد.
هر گاه یا اسب اخته را در نظر بگیریم، مشاهده میکنیم که بین اعضاء گوناگون حیوان تعادلی برقرار میباشد، اما این تعادل در اسب و مادیان، در گاو نر و ماده از بین میرود.
به عبارت دیگر، اندامهای مختلفی که در حیوان بر حسب جنس بیشتر رشد و نمو میکند، متناسب با جنس و صفتشان را صفات ثانویه میخوانند. بنابراین در گاو ماده باید که هر دو دهانش از یکدیگر باز، شکم فراخ، رشد لگن خوب و برعکس سر کوچک، گردن طویل و باریک و سینه نیز باریک باشد.
بطوری که از روی شکل عمومی میتوان تا حد قابل توجهی به خاصیت شیردهی ماده گاو پی برد. تیپ گاوهای پرشیر باید دارای یک هیکل استخوانی باشد، رشد عضلات بدن زیاد نباشد و در عین حال سرحال باشد. موهایش نرم و سالم، پوستش نرم و بسیار قابل انعطاف است. چشمهایش درخشان و با حالت، شکمش فراخ است و منحیثالمجموع یک حالت اعتدال و آرامش خاصی در حیوان مشاهده میشود که که از سلامتی او حکایت میکند.
طبیعی است که هر حیوانی باید در آخر دورهی شیردهی و در موقعی که خشک میکند، تا حدی چاق و سرحال باشد. این چربی ذخیره در سه یا چهار هفتهی اول دورهی شیر از بین میرود و حیوان لاغر میشود. می توان گفت که هیچگاه در بهترین زمان دوره شیردهی، یک حیوان ممتاز و پرشیر، چاق نخواهد شد. حتی اگر مقدار جیرهی آن را بطور قابل توجهی اضافه کنند و یا به عبارت دیگر با هیچ نوع جیرهای نمیتوان حیوان را به حالت قبل از زایش از لحاظ چاقی رساند. چنین طبیعیت مخصوص گاوهای پرشیر میباشد و میتوان گفت که چنین حیوان پرشیر در موقع شیر دادن همیشه لاغر و استخوانی میباشد. جدوگاه آن برنده، مهرههای پشت قوی و برجسته و ناحیههایش و ران عاری از گوشت زائد است.
یک گاو پرشیر باید جهاز گوارش بسیار پر رشد باشد تا بتواند مقدار زیادی غذا را هضم، جذب و تبدیل به شیر کند. رشد این دستگاه باعث میشود که قسمت شکم یعنی قسمت دستگاه گوارش و سایر اندامهای منضم به آ را در خود جای دهد. هرگاه ظرفیت شکم به قدر کفایت نباشد، نمیتواند به قدر لازم از غذا استفاده کند، بدیهی است که سن حیوان در روی حجم شکم از لحاظ عمق و ابعاد دیگر، تا حدی موثر است و عمق شکم با افزایش سن زیاد میشود. دندهها باید پهن و کاملاً کمانی و از یکدیگر فاصله داشته باشند. گفته شده است که فاصله سه انگشت باز بین دندهها علامت خوبی حیوان از لحاظ شیر بشمار میرود.
پس از هضم و جذب غذا، باید تمام اندامها بتوانند به نحو شایستهای بوسیلهی دستگاه گردش خون تغذیه شود. بدیهی است که هر اندازه جریان خون بخصوص در پستان بهتر و شایستهتر انجام یابد، به همان اندازه ترشح شیر زیادتر خواهد بود. بنابراین، فعالیت شدید دستگاه گردش خون دارای اهمیت فراوانی در دامهای پرشیر میباشد.
در مورد جهاز گردش خون، ظرفیت قلب، ششها و سرخرگها مورد توجه قرار میگیرد. معمولاً یک قلب بزرگ نشانه زیاد بودن ظرفیت قلب و ششها میباشد. گفته شده است که نسبتی بین ابعاد بدن و تولید شیر موجود است.
نسبتی بین وزن زنده، طول بدن، پهنای بدن و محیط بدن با تولید شیر موجود میباشد. پوست نرم و قابل انعطاف، علامت خوبی گردش خون میباشد. چشمهای صاف و درخشان نیز نشانهی خوبی جریان گردش خون است. خرفتی و یا تنبلی حیوان به طور طبیعی یا در اثر بیماری، نشانه ضعف و یا بدی جریان خون میباشد. در این حالت، پوست سفت و خشک میشود، موهاسیخ میگردد و چشم درخشندگی خود را از دست میدهد.
پستان عضو اصلی تولید شیر میباشد و آزمایش آن اهمیت به سزایی دارد. در آزمایش پستان، حجم، شکل، عروق، طرز اتصال پستانک و قرینه بودن قسمتهای چهارگانه آن توجه دامپرور را جلب مینماید. برای آزمایش پستان باید ابتدا از نیمرخ و بعد از عقب آن را بازرسی کرد.
این نکته مسلم است که هر اندازه پستان بزرگتر باشد، میتواند در خود شیر ذخیره کند. اما در عین حال باید به پستانهای گوشتی توجه کرد. به عبارت دیگر لازم است که با لمس غدد پستانی، ساختمان آن را احساس نمود، زیرا در صورتی که ازدیاد و نمو بافتهای همبند، باعث این رشد باشد، دام پرشیر نخواهد شد. این نوع پستان بین دامداران به پستان گوشتی معروف است. در این صورت حجم پستان پس از دوشیدن خیلی کم تغییر میکند. در ضمن با لمس کرد پستان، باید حالت ارتجاعی آن را در نظر گرفت و آن را از پستان گوشتی که قبلاً عنوان شد، تمیز داد. از سوی دیگر، باید در نظر داشت که حجم بزرگ پستان، در موقعی است که دام در دورهی شیردهی میباشد.
دامدارها برای شکل پستان اهمیت بخصوصی قایل هستند. پستان باید به شکل برآمدگی منظمی خود را بنمایاند، از طرف جلو باید با یک زاویه خیلی محو شده به سطح شکم متصل شود و از طرف عقب به وسیلهی یک خط محدب و منظمی به طرف بالا و به سمت پرینه امتداد یابد. این شکل در دامهای جوان در موقع ابتدای شیردهی دیده میشود و در دامهای پیر غالباً پستان میافتد و پستانکها نیز کلفت و افتاده میشوند. شکل پستان در این موقع به شکل بطری درمیآید، طول آن از بالا به پایین بیش از جلو به عقب برمیگردد.
پستانک کوچک باعث میشود که دوشیدن به سختی انجام پذیرد و پستانکهای بزرگ علامت زمختی و عدم ظرافت میباشد. بنابراین باید پستانکها متوسط باشد.
اتصال پستانکها اهمیت مخصوصی را داراست. از نیمرخ، پستانکهای راست باید کاملاً پستانکهای چپ را بپوشاند و از عقب باید پستانکهای عقبی بین پستانکهای جلویی با فاصله مساوی قرار گرفته باشد، بطوریکه ترسیم چهار پستانک در سطی افقی شبیه به ذوذنقهای شود که قاعده بزرگ آن در جلو واقع گردد.
بایستی با فشار متعادل در روی پستانکها اطمینان حاصل کرد که منفذ آنها طبیعی میباشد. در عین حال باید با این عمل کقدار کمی شیر در کف دست ریخته میشود، آن را از نظر رنگ، مزه، طعم و بو مورد آزمایش قرار داد.
گاهی در روی پستان، پستانکهای اضافی دیده میشود. این پستانکها در عقب پستانکهای خلفی و در بالای آن قرار گرفته است و در قاعده آن غده کوچکی قرار دارد که در اثر ممارست و ورزش ممکن است موفق شوند که از آن غدهها، شیر خارج نمایند.
پستان بوسیلهی یک سیستم شریان و ورید تغذیه میشود که خود از نظر فیزیولوژی باعث تولید شیر میگردد. هر اندازه این سیستم قویتر و بزرگتر باشد، از نظر فیزیولوژی بهتر میتواند عمل خود را انجام دهد.
جهت دریافت و خرید متن کامل مقاله و تحقیق و پایان نامه مربوطه بر روی گزینه خرید انتهای هر تحقیق و پروژه کلیک نمائید و پس از وارد نمودن مشخصات خود به درگاه بانک متصل شده که از طریق کلیه کارت های عضو شتاب قادر به پرداخت می باشید و بلافاصله بعد از پرداخت آنلاین به صورت خودکار لینک دنلود مقاله و پایان نامه مربوطه فعال گردیده که قادر به دنلود فایل کامل آن می باشد .