819 views
عنوان :
تعداد صفحات : ۹۸
نوع فایل : ورد و قابل ویرایش
گیاهان شبدر کوهی، علفگوسفندی، دم روباهی از اجزاء عمده تشکیل دهنده گیاهان مرتعی سبلان هستند (بهطوریکه علف گوسفندی در ده تیپ ، شبدر کوهی در چهار تیپ و دم روباهی در ۳ تیپ از ۱۵ تیپ غالب مراتع ۲۰۰ هزار هکتار سبلان را تشکیل میدهند طبیعی است که کاهش ارزش غذایی این گیاهان به ویژه پروتیین خام کل مراتع را تحت الشعاع خود قرار میدهند. و عدم همخوانی و تناسب مقدار مواد مغذی و ماده خشک قابل دسترس با تعداد دام موجود در مراتع سبلان که عمدتا از گوسفند و سپس بز تشکیل شدهاند و همچنین نیازهای تولیدی این دامها (شیردهی، آبستنی و رشد) ، باعث کاهش بهرهوری گلهداری در ییلاقهای مزبور خواهد بود. هدف از تحقیق حاضر تعیین ترکیبات شیمیایی، برآورد انرژی قابل متابولیسم و ارزیابی روند تجزیهپذیری مادهخشک، پروتیینخام ومادهآلی این گیاهان در مراحل گلدهی و دانهدهی با استفاده از روش کیسههای نایلونی بود. این مطالعه در مراتع ییلاقی سبلان با وسعت تقریبی۲۰۰هزار هکتار در شش منطقه که در آنها سه گیاه مرتعی علفگوسفندی، شبدرکوهی و دمروباهی به عنوان تیپ غالب منطقه هستند، صورت گرفت. در این آزمایش از سه راس گوسفند نر بالغ قزل هم سن، هم وزن و فیستولا گذاری شده استفاده شد. نتایج نشان داد که محتویات سلولی شبدر کوهی بیشترو دیواره سلولی این گیاه کمتر از دو گیاه مورد مطالعه دیگر بود. همچنین در آزمایش کیسههای نایلونی، تجزیه پذیری ماده خشک، ماده آلی ،و پروتیین خام شبدر کوهی بهتر از علف گوسفندی و دم روباهی بود. مقدار تجزیهپذیری این گیاهان در مرحله دانهدهی به ویژه گرامینهها و شروع تجزیه با تأخیر همراه است که آن هم متأثر از دیواره سلولی و دیواره سلولی بدون همیسلولز بالای گیاهان در این مراحل است (وجود فاز تأخیر) که دسترسی میکروبها به مواد مغذی این گیاهان را با تأخیر همراه میسازد که این کار هم در عملکرد حیوان و نرخ عبور غذا و مصرف اختیاری حیوان اثر منفی میگذارد. انرژی قابل متابولیسم گیاه شبدر کوهی نسبت به علف گوسفندی و دم روباهی بیشتر، همچنین بین مراحل چرایی، مرحله گلدهی هر سه گیاه مورد مطالعه بیشتر از دانهدهی است.
کلمات کلیدی: مرتع، سبلان، شبدرکوهی، علفگوسفندی، دم روباهی، کیسههای نایلونی
چکیده
مقدمه ۱
فصل اول بررسی منابع
۱-۱- ارزش و اهمیت اقتصادی مراتع ۵
۱-۲- ارزش غذا¬یی ۷
۱-۳- عوامل مؤثر بر ارزش غذایی علوفه¬های مرتعی ۸
۱-۳-۱- نوع گیاه و شرایط محیطی منطقه ۸
۱-۳-۲- مرحله رشد گیاهی ۹
۱-۳-۳- تغییرات ژنتیکی ۱۰
۱-۳-۴- شرایط آب و هوایی و دما ۱۱
۱-۳-۵- نوع و بافت خاک ۱۲
۱-۳-۶- مصرف کود ۱۲
۱-۳-۷- عوامل ضد مواد مغذی ۱۳
۱-۳-۸- مدیریت ۱۳
۱-۴- طبقه بندی مواد خوراکی ۱۳
۱-۴-۱- مواد خشبی ۱۴
۱-۵- مشخصات گیاه شناسی تیره¬های مورد مطالعه ۱۴
۱-۵-۱- تیره غلات ۱۴
۱-۵-۱-۱- گیاه دم روباهی ۱۵
۱-۵-۱-۲- علف گوسفندی ۱۶
۱-۵-۲- تیره حبوبات ۱۸
۱-۵-۲-۱-شبدر¬کوهی ۱۸
۱-۷- قابلیت هضم علوفه¬ها ۲۰
۱-۸- مقدارموادمغذی موجود درعلوفه ۲۰
۱-۹- روش¬های ارزیابی مواد خوراکی مورد استفاده در تغذیه دام ۲۱
۱-۹-۱- روش استفاده ازحیوان زنده ۲۲
۱-۹-۲- روش کیسههای نایلونی ۲۳
۱-۹-۳- روش گاز تست یا تولید گاز آزمایشگاه ۳۳
فصل دوم مواد و روش¬ها
۲-۱- مکان آزمایش ونمونه¬برداری ۳۶
۲-۲- نمونه¬های مرتعی مورد آزمایش و زمان نمونه¬برداری ۳۷
۲-۳- تعیین ترکیبات شیمیایی نمونه¬های آزمایشی ۳۸
۲-۴- تعیین خصوصیات تجزیه¬پذیری نمونه¬های آزمایشی ۳۸
۲-۴-۱- محاسبه مقدار ناپدید شدن ماده خشک ۳۹
۲-۴-۲- محاسبه مقدار ناپدید شدن ماده آلی ۳۹
۲-۴-۳- محاسبه مقدار پروتیین خام ناپدید شده ۴۰
۲-۵- محاسبه فرآسنجههای تجزیهپذیری ۴۰
۲-۶- تجزیه وتحلیل آماری اطلاعات ۴۱
فصل سوم نتایج و بحث
۳-۱- میانگین ترکیبات شیمیایی علوفههای مرتعی مورد آزمایش ۴۳
۳-۲- نتایج تجزیه¬پذیری شکمبه¬ای گیاه شبدر کوهی با روش کیسه¬های نایلونی ۴۷
۳-۳- نتایج تجزیه¬پذیری شکمبه¬ای گیاه علف¬گوسفندی با روش کیسه¬های نایلونی ۵۱
۳-۴- نتایج تجزیه¬پذیری شکمبه¬ای گیاه دم¬روباهی با روش کیسه¬های نایلونی ۵۵
۳-۵- مقایسه تجزیه¬پذیری شکمبه¬ای ماده خشک شبدر¬کوهی، علف¬گوسفندی، دم¬روباهی در دو مرحله چرایی ۵۸
۳-۶- مقایسه تجزیه¬پذیری شکمبه¬ای ماده¬آلی شبدر¬کوهی، علف¬گوسفندی، دم¬روباهی در دو مرحله چرایی ۶۱
۳-۷- مقایسه تجزیه¬پذیری شکمبه¬ای پروتیین شبدر¬کوهی، علف¬گوسفندی، دم¬روباهی در دو مرحله چرایی ۶۴
۳-۸- مقایسه تجزیه¬پذیری شکمبه¬ای ماده خشک، ماده¬آلی و پروتیین¬خام شبدرکوهی، علف¬گوسفندی ودم روباهی ۶۷
۳-۹- انرژی قابل متابولیسم با استفاده از روش کیسه های نایلونی ۷۱
نتیجه¬گیری کلی ۷۳
پیشنهادها ۷۴
پیوست¬ها ۷۵
منابع ۸۵
ابنعباسی، ع.، ف. قصریانی. ۱۳۸۰٫ شناسایی و تعیین ارزش غذایی منابع خوراک دام و طیور استان کردستان.گزارش نهایی طرح تحقیقاتی، مرکز تحقیقات کشاورزی ومنابع طبیعی کردستان.دفتر طرح و برنامه و هماهنگی امور پژوهشی.
اصغری، م. ۱۳۷۷٫ بررسی مقایسهای روشهای in vivo و in vitro جهت اندازه گیری ضرایب هضمی در برخی از خوراکهای دام در گوسفند. پایانامه کارشناسی ارشد رشته علوم دامی. دانشکده کشاورزی. دانشگاه تربیت مدرس.
افشار، ح.، م. کیانزاد، و ا. قنبری. ۱۳۷۷٫ بررسی وضعیت گلهداری استان اردبیل، گزارش نهایی طرح تحقیقاتی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی اردبیل.ص ۱- ۸۵ .
اکبری قرائی، م. ۱۳۷۷٫ مقایسه روشهای مختلف پیش بینی قابلیت هضم در گوسفند، پایاننامه کارشناسی ارشد رشته علوم دامی، دانشکده کشاورزی دانشگاه تربیت مدرس.
بصیری، ش. ۱۳۸۶٫ عمل آوری و غنی سازی پس ماندههای فیبری در تغذیه دام. انتشارات دانشگاه آزد اسلامی واحد شبستر.
بینام. ۱۳۸۵٫ گزارش غیر رسمی اداره کل هواشناسی استان اردبیل.آمار بارندگی چند ساله.
پاشایی، ژ. ۱۳۸۹٫ تعیین ارزش غذایی و بر آورد انرژی قابل متابولیسم دو گونه مرتعی درمنه وپوآ موجود در ارتفاعات نئور. پایاننامه کارشناسی ارشد. دانشکده کشاورزی. دانشگاه محقق اردبیلی.
تقیزاده، ا.، ع. نیکخواه، و ح. فضائلی. ۱۳۷۵٫ تعیین قابلیت هضم و خصوصیات تجزیهپذیری بعضی مواد خوراکی به روش حیوان زنده، آزمایشگاهی و کیسه نایلونی. مجموعه مقالات اولین سمینار پژوهشی گوسفند و بز کشور، موسسه تحقیقات دامپروری کشور. ۲۸ الی ۲۹ بهمن.ص ۲۴۸ الی ۲۵۹٫
جوانشیر، ع. ۱۳۶۸٫ مطالعات پوششی گیاهی مراتع سبلان، اداره کل منابع طبیعی استان آذربایجانشرقی.ص ۵۲-۱۷۶.
دانشمسگران، م. ۱۳۸۳٫ ناپدید شدن شکمبه ای و قابلیت هضم رودهای پروتیین اقلام خوراکی نشخوارکنندگان با روش کیسههای نایلونی متحرک و روشهای آنزیمی. مجموعه مقالات اولین کنگره علوم دامی و آبزیان کشور. ۱۰ الی ۱۲ شهریور. دانشکدههای کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران،ص ۱۳-۱۰٫
شریفی، ج.۱۳۸۱٫ بررسی تاثیر قرق در وضعیت و گرایش مراتع طبیعی استان اردبیل (گزارش ۵ساله مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی اردبیل).ص ۴۵-۵۱٫
شریفی، ج. ۱۳۷۵٫ بررسی، شناخت و طبقهبندی چمنزارهای مراتع نیمه استپی اردبیل، رساله کارشناسی ارشد دانشکده علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان.ص۷۶-۸۰ .
صادقیان، ع. ۱۳۷۷٫ نقش ارزش غذایی گیاهان مرتعی در تعیین الگوی بهرهوری در مراتع ایران.گزارش منتشر نشده سازمان تحقیقات و آموزش کشاورزی.
صدیقی، ه. ۱۳۸۷٫ تعیین انرژی قابل متابولیسم و روند تجزیهپذیری ضایعات کارخانههای ماکارونی با استفاده از روش تولید گاز و کیسههای نایلونی در گوسفند. پایاننامه کارشناسی ارشد. دانشکده کشاورزی. دانشگاه آزاد اسلامی واحد شبستر.
صوفی سیاوش، ر، و و. جانمحمدی. ۱۳۷۹٫ تغذیه دام(ترجمه). انتشارات عمیدی. ویرایش جدید.
صیادی، ع. ج، و ب. نویدشاد. ۱۳۸۰٫ احتیاجات انرژی و پروتیین در نشخوارکنندگان. انتشارات حق شناس.
عزتپور، م.۱۳۸۲٫ پرورش گوسفند وبز بومی ایران، ص ۴۰-۳۹٫
قربانی، ا. ۱۳۷۷٫ بررسی خصوصیات اکولوژیکی گیاه فستوکا اوینا در استان اردبیل.
قنبری، ا.، م. موسوی.، ا. عباسی.، ا. ابرغانی، و م. کمالی. ۱۳۸۶٫ تعیین ارزش غذایی گیاهان مرتعی سبلان مرحله ۲: تعیین قابلیت هضم به روش آزمایشگاهی ،گزارش نهایی طرح تحقیقاتی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی اردبیل.ص ۸-۲۷٫
قنبری، ا. ۱۳۸۶. بررسی تغییرات مواد مغذی و انرژی قابل هضم گیاهان مرتعی غالب ییلاقات سبلان در سه مرحله چرایی مختلف (فستوکااونیا، آلوپکوروس تکستیلیس و شبدر کوهی). پایان نامه کارشناسی ارشد.دانشگاه آزاد اسلامی واحد شبستر.
قنبری، ا.، ح. فضائلی.، م. موسوی.، ج. شریفی، و ج. سید اخلاقی.۱۳۸۲٫ تعیین ارزش غذایی گیاهان مرتعی سبلان مرحله ۱: تعیین ترکیبات شیمیایی و انرژی خام، گزارش نهایی طرح تحقیقاتی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی اردبیل. ص ۵-۱۱٫
قورچی، ت.، ع. قربانی.، م. بصیری. ۱۳۷۵٫ تعیین قابلیت هضم، تجزیهپذیری و ترکیبات شیمیایی سه گونه مرتعی اردستان. مجموعه مقالات دومین همایش ملی بیابان زدایی و روشهای مختلف بیابان زدایی.
قورچی، ت. ۱۳۷۴٫ تعیین ترکیبات شیمیایی و قابلیت هضم گیاهان غالب مراتع استان اصفهان. پایان نامه کارشناسی ارشد دانشکده کشاورزی دانشگاه صنعتی اصفهان.۹۰ ص.
قهرمان، ا. ۱۳۷۳٫ کورموفیتهای ایران(سیستماتیک گیاهی). دانشگاه تهران.
کروری، س، و ب. ملکپور. ۱۳۶۲٫ ترکیبات شیمیایی مهمترین نباتات مرتعی بومی و غیر بومی فاریاب در مراحل مختلف فنولوژی، نشریه ۲۷، موسسه جنگلها و مراتع. صفحه ۳۸٫
کریمی، ن.، م. دانشمسگران، و ا. گلیان. ۱۳۸۱٫ تعیین ضرایب تجزیه پذیری مواد خوراکی و مقایسه آن ها با ضرایب جداول استاندارد AFRC در تغذیه گاوهای شیرده هلشتاین. مجله علوم و صنایع کشاورزی، جلد ۱۶، شماره ۱، ص۴۳- ۳۵٫
نیکخواه، ع، و ع. محرری. ۱۳۷۵٫ تغذیه پروتیین در نشخوارکنندگان(ترجمه). موسسه انتشارات و چاپ دانشگاه تهران: ص ۱۹۰-۵۳٫
نیکخواه، ع، و ح. امانلو. ۱۳۷۱٫ اصول تغذیه و خوراک دادن دام(ترجمه). انتشارات جهاد دانشگاهی زنجان.
مبین، ص.۱۳۶۰٫ رستنیهای ایران جلد۱٫دانشگاه تهران.
منافیراثی، ح.، ی. روزبهان، و ح. نوروزیان. ۱۳۷۹٫ تعیین ارزش غذایی برخی از خوراکهای دام استان گیلان با استفاده از دو روش آزمایشگاهی و کیسه نایلونی. علوم کشاورزی مدرس. شماره ۳٫ ص ۱۱ الی ۲۱٫
منصوری، ه.، ع. نیکخواه.، م. رضائیان.، م. مرادی، و س. میرهادی. ۱۳۸۲٫ تعیین میزان تجزیهپذیری علوفه با استفاده از فن گازوکیسههای نایلونی. علوم کشاورزی ایران. شماره۲، جلد۳۴، ص ۴۹۵ الی۵۰۶٫
میرزایی، ا. ۱۳۸۵٫ تعیین ارزش غذایی دو رقم یونجه استان آذربایجان غربی در گوسفند قزل. پایان نامه کارشناسی ارشد علوم دامی. دانشکده کشاورزی دانشگاه آزاد اسلامی شبستر.
Abdulrazak, S. A., T. Fujihara, J. K. Ondiek, and E. R. Ørskov. 2000. Nutritive evaluation of some Acacia trees leaves from Kenya. Animal Feed Science and Technology 85:89-98.
Adesogan, A. T. 2002. what are feeds worth? A critical evaluation of selected nutritivevalue methods. Proceeding of 13th annual Florida ruminant nutrition sysmposium.pp33-47.
Karsli, M. A., and J. R. Russell. 2000. Prediction of the voluntary intake and digestibility of forage-based diet from chemical composition and ruminal degradation characteristics.Turk J. V. Anim. Sci., 26:246-255.
Akbarnia, A., and Koocheki. 1992. Investigation on effects of different harvesting stage on growth Productivity and quality of some bareley varieties. Journal of pejouhes and sazandegi. 15:40-43.
Alicia, L., J. Buergler, J. A. Fike, and R. Feldhake.2005.Botanical composition and forage production in an emulated Silvopasture.Published online june 17:1141-1146.
Ammar, H., M. J. Ranilla, J. Gonzalez, and S. Lopez.2001. Seasonal variation in the chemical composition and in vitro dry mattre digestibility of leaves and stems of two spanish browse legumes.Department of production animal. University Leon Spain.293-296.
امروزه با توجه به افزایش سریع جمعیت، تامین مواد خوراکی مورد نیاز برای دامها که منبع اصلی تامین کننده پروتیین مورد نیاز انسانها هستند لازم و ضروری میباشد. در شرایط کشور ایران به دلیل محدودیت بارندگی و کمبود منابع علوفهای مرغوب و تغذیه بیشترین سهم هزینهای را در تولیدات دامی دارد. در چنین شرایطی شناسایی منابع محلی خوراک دام و تعیین ارزش غذایی آنها به منظور استفاده بهینه در تغذیه دام امری ضروری میباشد. گیاهان مرتعی بهترین منابع تغذیه دامها به شما میآیند. علوفه مراتع برای جبران کمبود مواد غذایی مورد نیاز دامها در زمستان و تامین مواد از دست رفته بدن آنها با اهمیت است. متاسفانه تا به حال ارزش غذایی بسیاری از علوفههای مرتعی نا شناخته مانده است. همچنین کاهش علوفه قابل استفاده در مراتع بر اثر از بین رفتن گیاهان خوشخوراک وافزایش گیاهان مهاجم ایجاب میکند که در زمینه گیاهان خودروی منطقه مطالعات گستردهای صورت میگیرد.
تغذیه حیوانهای در حال چرا با حیوانهای نگهداری شده در جایگاه متفاوت میباشد. متغیر بودن جیره می تواند یکی از دلایل آن باشد. که ممکن است به دلیل تفاوت در نوع گیاهان و نیز تغییر ترکیب گیاهان در مراتع باشد. همچنین طبیعی است که تغییراتی طی زمان نیز وجود داشته و گونههای مختلف ممکن است در زمانهای مختلف از سال رشد کنند و حتی یک گونه خاص با رسیدن به بلوغ دچار تغییراتی در ترکیب و ارزش غذایی شود. حیوانهای چرا کننده علاوه بر نیازهای معمول، برای برداشت خوراکشان نیز انرژی صرف میکنند. بنابراین بایستی از نظر انرژی تامین شوند و این هنگامی میسر خواهد بود که کیفیت علوفه مرتعی بالا بود و حیوان زمانی از علوفه چرا کند که گیاه از نظر مواد مغذی در کیفیت مطلوبی باشد.
در بسیاری از شرایط چرا، علوفه مرتعی به سختی نیازهای نگهداری حیوان را تامین می کند. رسیدن به تغذیه مطلوب حیوانات چرا کننده چالشی همیشگی برای متخصصین تغذیه و مزرعهداران محسوب میشود. مطالعه فاکتورهای مربوط به گیاهان مورد تعلیف دام شامل غلظت مواد مغذی و انرژی قابل متابولیسم و نیز مقدار تجزیهپذیری اجزای آنها یکی از ضروریترین مباحث پرورش دام به صورت غیرمتمرکز است. در این راستا تغییرات فصلی در مراتع یکی از عواملی است که لزوم تخمین ارزش غذایی گیاهان غالب مراتع را در مراحل مختلف فیزیولوژیکی یا چرایی را مهمتر میکند چرا که دلیل کاهش غلطت مواد مغذی و انرژی قابل دسترس حیوان علاوه بر اثرات عوامل طبیعی مانند باد و باران و ریزش برگ و عوامل تأثیرگذار انسانی و دامی همانند لگد کردن و چرای مفرط، به تغییر غلظت مواد مغذی و ترکیب دیواره سلولی گیاه و محتویات سلولی گیاه نیز بستگی دارد. بنابراین لازم است مقدار مواد مغذی و انرژی قابل متابولیسم برای حیوان در مراحل مختلف چرایی در طول فصل چرا تعیین شود تا نیازهای فیزیولوژیکی حیوانات از گیاهان مرتعی تامین و یا در صورت لزوم اقدام به تغذیه تکمیلی کرد.
پرورش گوسفند و بز از منابع پایدار اقتصادی در ایران به شمار می روند و در صورتی این پایداری استمرار می یابد که دامها قسمتی از سال را به صورت آزاد در مراتع چرا کنند. بنابراین برای اجرای یک مدیریت صحیح با سیستم چرایی متناسب، شناخت مواد مغذی گیاهان مرتعی از اهمیت ویژهای برخوردار است.
استان اردبیل با موقعیت خاص جغرافیایی و شرایط اقلیمی منحصر به فرد یکی از مناطق مستعد پرورش دام به صورت متمرکز و غیرمتمرکز میباشد که پرورش دام به صورت ییلاقی و قشلاقی و کوچ رو، استفاده از مراتع ییلاقی در تابستان و قشلاقی در زمستان یکی از ظواهر اقتصادی پرورش دام مبتنی بر مراتع میباشد. این استان دارای۱۰۱۵۰۰۰ هکتار مراتع طبیعی میباشد که سهم مراتع سبلان ۲۰۰هزار هکتار میباشد و همه ساله پذیرای حدود یک میلیون واحد دامی در طول ۵-۴ ماه تابستان برای چرا میباشد. مراتع سبلان از قسمت شرق به اردبیل، غرب به سراب، شمال به مشکین شهر و جنوب به شهرستانهای نیر و سرعین منتهی است و متوسط بارش سالانه استان به ۳۲۰ میلی متر می رسد (بی نام، ۱۳۸۵).
جوانشیر (۱۳۶۸) وسعت مراتع سبلان را ۲۰۰ هزار هکتار گزارش کرد و ۱۵ تیپ گیاهی با ۴۷۱ گونه مرتعی شناسایی کرده که تنها ۲۱ گونه از نوع سمّی بوده و مورد تغذیه دام قرار نمیگیرد و مابقی از نظر خوشخوراکی جزوگونههای درجه ۱،۲،۳ شناسایی شده که ترکیب آنها در تیپهای مرتعی بسته به وضعیت مراتع متفاوت میباشد.
طبق مطالعه قنبری و همکاران (۱۳۸۲) متوسط برداشت علوفه خشک از هر هکتار از مراتع سبلان ۲۹۹ کیلوگرم در وضعیت چرا میباشد که از نظر مقدار علوفه مورد نیاز دام و همچنین مقدار پروتیین خام و عناصر معدنی برای یک میلیون واحد دامی کافی نمیباشد.
مطالعه انجام شده توسط شریفی (۱۳۸۱) نشان داد که ۷۰-۶۰ درصد پوشش گیاهی مراتع سبلان را گراسها، ۲۵- ۱۵ درصد فوربها و بقیه را گونههای بوتهای و غیره تشکیل میدهند. بنابراین طبیعی است که ارزش غذایی کل مراتع سبلان را گراسها تحت تاثیر قرار میدهند.
هدف از این پژوهش بررسی روند تغییرات در ترکیب شیمیایی تجزیهپذیری سه گونه غالب مراتع سبلان شامل علفگوسفندی (فستوکااوینا[۱])، شبدرکوهی (تریفولیومریپنس[۲]) و دمروباهی (آلوپکوروس آرونوفیناکینر[۳]) بااستفاده از روش کیسههای نایلونی میباشد.
استفاده از چراگاه در سیستمهای چرایی، با صرفهترین شیوه تولید کمی و کیفی غذای مورد نیاز دام برای نگه داری و تولید در سطح جهان میباشد. این امر از دو جنبه اهمیت پیدا میکند. نخست آنکه قیمت مواد و غذاهای دانهای و کنسانترهای درجهان بیشتر بوده و از این نظر رقابتی شدید بین انسان و دام وجود دارد. دوم آنکه حیوانهای نشخوارکننده قابلیت و کارایی بالایی در تبدیل این مواد و به ویژه علوفهها به گوشت و شیر و سایر فراوردههای دامی دارند. واقعیت این است که فعالیتهای دامپروری نیز در صورتی سودمند خواهند بود که هزینههای تغذیه تا حد امکان کاهش یابند. این فاکتورها اهمیت مراتع را درتأمین غذای ارزان قیمت بیشتر می کنند.
اصول سیستمهای چرایی عبارت است از تغییر نوع گیاه که از یک سیستم چرایی حاصل می شود، که یا باید انبوهی گونههای مرغوب را افزایش دهد یا این که گونههای مرغوب را جایگزین گونههای نامرغوب کند. سیستمهای چرایی موقعی به تغییر در ترکیب گیاهی می انجامند که پوشش گیاهی شامل تعدادی از گندمیان و یا پهن برگان علفی چند ساله خوش خوراک باشد. اگر انواعی از گیاهان در یک جامعه گیاهی وجود داشته باشند، احتمالا یکی از گیاهان مرغوبتر به طور انتخابی چرا شده و تحت چرای مداوم از مرتع حذف میشود. در این حالت نوع سیستم چرایی مطلوب آن است که به گونه مرغوب استراحت مناسبی بدهد. در بسیاری موارد زمان شروع و طول دوره استراحت که مناسب رشد گیاهان مرغوب باشد، به درستی معلوم نشده است. سیستمهای چرایی تناوبی، برای گونههای چندساله وچرای مداوم، مناسب گیاهان یک ساله است. استقرار گونههای چند ساله مجدد انجام نمیشود لذا این گیاهان در مقابل فشار چرایی ناتوان هستند و برعکس گیاهان یک ساله که فشار چرا را در فصل خشک به صورت بذر تحمل میکنند، صدمهای نخواهند دید. مزایای یک سیستم چرایی وقتی مشهود است که چندین سال سپری شده باشد. استقرارگیاهان چند ساله فقط در سالهای پر باران است، لذا در سیستم چرایی استراحتی ممکن است برای چندین سال بارندگی مناسبی نباشد تا گیاهان چندساله مرغوب بتوانند بذری تولید کنند. به کارگیری سیستمهای چرایی مستلزم هزینه-های اضافی برای حصارکشی و یا دستمزد چوپانان جدید و توسعه منابع آب خواهد بود. بنابراین ارزش نهایی سیستمهای چرایی تحت تاثیر شرایط اقتصادی است. از آن جایی که سود حاصل از یک سیستم چرایی در حد متوسطی بوده و دوره مورد نیاز جهت حصول مزایای آن طولانی میباشد، لذا این سیستمها فقط در مراتع محدودی کاربرد دارند (دواتگری ۱۳۹۰).
ویژگیهای مطلوب اصلی برای گونه های مرتعی، قابلیت تولید، خوشخوراکی، ارزش غذایی و مطابقت آنها با شرایط محلی میباشد. قابلیت تولید یا محصول یک گونه یا یک رقم از یک گونه به عوامل مختلفی مثل خود گونه و شرایط محیطی بستگی دارد. ارزش غذایی گیاهان تحت تأثیرعوامل محیطی، به ویژه عوامل مربوط به خاک و همچنین ویژگیهای ذاتی گیاه است (جری و همکاران، ۱۹۸۹).
در اقلیمهای سرد و معتدل در فصل بهار که دمای خاک به ۶-۴ درجه سانتیگراد میرسد مرتع شروع به رشد مینماید. از این رو صرف نظر از گونه یا رقم، گیاهان مرتعی الگوی رشد بسیار مشابهای دارند. تولید برگ به سرعت انجام گرفته و به دنبال آن افزایش رشد ساقه و سپس گلدهی و نهایتا تشکیل دانه رخ میدهد. با رشد مرتع در بهار غلظت مادهخشک در محصول افزایش مییابد. این امر به کندی صورت گرفته سپس با رشد ساقه و ظهور خوشهها سریعتر شده و نهایتا با آغاز رسیدن خوشهها کند میشود. تخمین ارزش غذایی گونههای مرتعی بر اساس ارزیابی ترکیب شیمیایی و قابلیت هضم به روشهای مختلفی بیان میشود. میزان رطوبت، که مقدار آن در گیاهان بسیار جوان بیشتر بوده و معمولا ۸۵۰-۷۵۰ گرم در کیلوگرم است و با بلوغ گیاه به حدود ۶۵۰ گرم در کیلوگرم کاهش مییابد. همچنین آب و هوا به میزان زیادی رطوبت را تحت تأثیر قرار میدهد. ترکیب ماده خشک علوفه مراتع بسیار متغیر بوده و به مقادیر نسبی دیوارههای سلولی و محتویات سلولی بستگی دارد. دیوارههای سلولی از سلولز و همیسلولز تشکیل شده و به وسیله لیگنین مستحکم میشوند (گراتچو و همکاران، ۲۰۰۲).
غلظت سلولز در علوفهها بین۲۰ تا۳۰ درصد ماده خشک بوده در حالی که غلظت همیسلولز از۱۰ تا ۳۰ درصد متغیر است که با ازدیاد سن گیاه غلظت این دو پلیساکارید افزایش یافته و از قابلیت هضم گیاه میکاهند. محتویات سلولی، کربوهیدراتهای محلول در آب و بیشتر پروتیین را در بر میگیرد. مقدار پروتیینخام میتواند از ۳ درصد در علوفه مسن تا بیش از۳۰ درصد در علفهای جوانی که مقادیر زیادی کود در اختیار داشتهاند تغییر کند. مقدار الیافخام آنها نیز تا اندازهای بستگی معکوس به مقدار پروتیینخام داشته و میتواند از۲۰ درصد در علوفههای جوان تا۴۰ درصد در علوفههای خیلی مسن تغییر کند (گراتچو و همکاران، ۲۰۰۲).
لیپید موجود در علوفه مرتع که مقدار آن در بخش چربیخام تعیین میشود نسبتا کم بوده و بهندرت به بیشتر از ۴ درصد ماده خشک میرسد (ادسوگان، ۲۰۰۲). روغنهای استخراج شده از علوفه و گیاهان مورد استفاده در تغذیه دام غنی از اسیدهای چرب غیراشباع هستند. غلظت و درصد عناصر معدنی موجود در علوفه مراتع بسیار متغیر بوده و بستگی به گونه گیاه، نوع خاک، مرحله رشد، شرایط کشت و مصرف کود دارد (ون سوست، ۱۹۹۴).
ارزش غذایی اصطلاحی است که برای تعیین قابلیت دسترسی مواد مغذی مورد نیاز حیوان و برای پیش بینی بازده تولید حیوان مورد استفاده قرار می گیرد و متاثر از عوامل زیر است:
الف) تراکم مواد مغذی موجود در خوراک
ب) قابلیت هضم و جذب مواد مغذی توسط حیوان
پ) بازدهی مواد مغذی جذب شده توسط حیوان
ت) اثر اجزای تشکیل دهنده خوراک بر مصرف اختیاری خوراک
ارزش تغذیهای بصورت واحدهای استاندارد بیان میشود که در احتیاجهای تغذیهای حیوانات بکار میرود. در حال حاضر اکثر استانداردهای تغذیهای مواد مغذی مهم موجود در ماده خشک را در سیستم بریتانیایی و استرالیایی بر مبنای درصد پروتیین و مقدار انرژی قابل متابولیسم و در سیستمهای آمریکایی به صورت انرژی ویژه (مگاکالری در کیلوگرم) پیشنهاد کرده اند ( کولمن وهمکاران، ۲۰۰۲).
رشد و رسیدن گیاه به مرحله بلوغ در نواحی مختلف از نظر آب و هوایی متفاوت می باشد به طوری که در نواحی معتدل که دارای بارندگی یکنواختی میباشند به کندی صورت میگیرد. بنابراین تغییرات مواد مغذی آنها دارای شیب تندی نبوده و تغییرات به کندی صورت میگیرد. در صورتیکه در محیطهای گرمتر علوفهها زودتر به سن بلوغ رسیده و روند تغییرات در آنها شدید و فرآیند فیبری شدن با شدت بیشتری در زمان کمتر صورت گرفته و قابلیت هضم آنها زودتر کاهش مییابد (ون سوست، ۱۹۹۴).
[۱] – Festuca ovina
[۲] – Trifolium repens
[۳] – Alopecurus arunofinacenr
جهت دریافت و خرید متن کامل مقاله و تحقیق و پایان نامه مربوطه بر روی گزینه خرید انتهای هر تحقیق و پروژه کلیک نمائید و پس از وارد نمودن مشخصات خود به درگاه بانک متصل شده که از طریق کلیه کارت های عضو شتاب قادر به پرداخت می باشید و بلافاصله بعد از پرداخت آنلاین به صورت خودکار لینک دنلود مقاله و پایان نامه مربوطه فعال گردیده که قادر به دنلود فایل کامل آن می باشد .