مقاله بررسی اثر قلیا برروی پنبه در محیط مایکروویوم

تحقیق و پروژه و پایان نامه و مقاله دانشجویی

عنوان :

مقاله بررسی اثر قلیا برروی پنبه در محیط مایکروویوم

تعداد صفحات : ۴۱

نوع فایل : ورد و قابل ویرایش

چکیده

امواج مایکروویو، جزء امواج الکترومغناطیس، در محدوده فرکانس MHZ 30000-300 و با طول موج‌های کوتاه m1- cm1 می‌باشند. مایکروویو، امروزها کاربرد بسیار فراوانی را در قسمتهای مختلف علوم و صنایع مانند: علم طب، صنایع مخابرات، صنایع غذایی، هوا فضا و صنایع نساجی و… دارد.

این امواج بسته به کاربرد آنها در فرکانسهای متفاوت مورد استفاده قرار می‌گیرند. برای مثال در صنایع نساجی بیشتر فرکانس MHZ 2450 کاربرد دارد و از این امواج جهت گرمایش سیستم به کار می‌رود. سیستم گرمایش مایکروویو از هیچ یک از سیستم‌های انتقال حرارت پیروی نمی‌کند. در این نوع گرمایش، ملکولهای جاذب امواج مایکروویو با همان فرکانس تشعشع به نوسان در آمده و با نوسان خود و در اثر اصطکاک با سایر ملکول‌ها، باعث اتلاف انرژی جذب شده به صورت گرما می شود. از آنجایی که الیاف نساجی اکثراً جاذب مایکروویو نمی‌باشند همراهی مواد جاذب مایکروویو مانند آب با آنها در طی فرایند‌ها الزامی است، در این سیستم مواد جاذب مایکروویو به طور مستقیم و بدون واسطه گرم می‌شود. که خیلی از مشکلات ناشی از وجود واسطه را حل می کند و به عملیات سرعت می بخشد. با کاربرد این روش در فرایندهای نساجی به نتایج خوبی از نظر یکنواختی، کاهش زمان عملیات، کاهش میزان مواد مصرفی و در نتیجه، دور ریز کمتر در سپاب‌های صنعتی، اقتصادی بدون روش نسبت به روشهای معمول حرارت دهی و… دست یافته‌اند.

در این مقاله به سفیدگری پنبه، رنگرزی پنبه، صابونی کردن پنبه و کاربرد مایکروویو درجداسازی پس‌ماندهای آلی «فضولات» حشره‌ها که به الیاف چسبیده‌اند توضیح داده شده است.

واژه های کلیدی: ماکروویو، پنبه، مرسریزاسیون، سفید گری پنبه،

فهرست مطالب

مرسریزه بدون کشش (Caustisizing)    ۱
مرسریزاسیون    ۵
مرسریزاسیون نخ    ۶
مرسریزاسیون پارچه    ۷
ماشین مرسریزه زنجیره‌ای    ۸
ماشین‌های مرسریزه غلتکی    ۹
چکیده:    ۱۱
مقدمه:    ۱۲
مواردی از کاربرد مایکروویو برای کالای پنبه ای:    ۱۵
سفیدگری پنبه:    ۱۵
سفیدگری پنبه:    ۱۶
صابونی کردن پنبه:    ۱۶
کاربرد مایکروویو درجداسازی پس‌ماندهای آلی «فضولات» حشره‌ها که به الیاف چسبیده‌اند    ۱۵
مراحل انجام عملیات:    ۱۸
گرمایش دی الکتریک:    ۱۹
گرمایش ریزموج:    ۲۰
واکنش بین ریزموج و ملکولها:    ۲۲
تأثیر مایکروویو بر بدن انسان    ۲۴
حساسیت فرکانسی بدن در مقابل امواج الکترومغناطیسی:    ۲۷
مزایا و معایب کاربرد مایکروویو:    ۲۸
مزایا:    ۲۸
معایب:    ۲۹
روش کار:    ۲۹
مشخصات فنی کالا    ۳۱
مشخصات فنی دستگاه    ۳۲
شرح جدول برای NaOH    ۳۴
شرح جدول برای KI    ۳۵
شرح جدول برای CaCO3    ۳۶
شرح جدول برای NH3    ۳۷
منابع:    ۳۸

منابع:

۱-   فرشته علی بخشی، کاربرد مایکروویو در فرایندهای نساجی، مقاله.

۲-   فرشته علی بخشی، تأثیر مایکروویو بر بدن انسان، مقاله.

۳-   دکتر توانایی، تکمیل کارهای نساجی.

مرسریزه بدون کشش (Caustisizing)

پنبه در حالت آزاد در سود سوزآور جمع شده (آب رفته) و در نتیجه ارتجاعیت و حجم آن افزایش می‌یابد. این خاصیت سود سوزآور برای تولید پارچه‌های پنبه‌ای با ارتجاعیت مثل لباس ورزشی، جوراب و غیره مورد استفاده قرار می‌گیرد. مقدار جمع‌شدگی به غلظت سود سوزآور بستگی دارد بر اثر جمع‌شدگی پارچه، وزن در واحد سطح افزایش می‌یابد. مرسریزاسیون بدون کشش مقداری از جلای الیاف پنبه می‌کاهد ولی در عوض استحکام و میل جذبی آن برای رنگینه افزایش می‌یابد به علاوه پوشش الیاف پنبه نرسیده (مرده) در رنگرزی بهتر و رنگرزی یکنواخت‌تر می‌گردد. در انجام مرسریزاسیون بدون کشش، استفاده از مواد‌تر کننده مقاوم در مقابل قلیا، به یکنواخت‌تر نمودن و سریعتر کردن عمل کمک می‌کند (Leophen U). غلظت سود سوزآور و مدت زمان لازم برای مرسریزه بدون کشش به کیفیت پارچه بستگی دارد.

محلولهای غلیظ‌تر به زمان واکنش کوتاه‌تری احتیاج دارد. معمولاً برای مرسریزه‌ بدون کشش، از سود سوز‌آور با غلظت ۲۰ درجه بومه استفاده می‌گردد و زمان لازم با توجه به غلظت سود سوزآور حدود ۴۰ تا ۶۰ ثانیه می باشد. چنانچه به دلایل مکانیکی نتوان زمان واکنش را کم انتخاب نمود. لازم است که محلول سود سوزآور رقیق‌تر گردد (حدود ۱۵ درجه بومی).

ساده‌ترین روش مرسریزه بدون کشش، پد کردن پارچه پنبه‌ای با محلول سودسوزآور محتوی ترکننده مقاوم در مقابل قلیا می‌باشد. پس از پد شدن، کافی است به پارچه حدود ۳۰ تا ۹۰ ثانیه زمان داده می‌شود و سپس به کمک ماشین شستشوی مداوم، ابتدا گرم و سپس سرد آبکشی شود. غلتکهای فشار دهنده (فولارد) بین حمام‌ها، سود‌سوزآور را از پارچه جدا می‌کند. خنثی سازی سودسوزآور در آخرین حمام، مخصوصاً برای پارچه‌های ضخیم ضروری می‌باشد. مرسریزه‌ بدون کشش برای الیاف ویسکوز بایستی با دقت فراوان انجام گیرد چون سودسوزآور با غلظت حدود ۱۰ درجه بومه میل به حل ویسکوز دارد و از این رو برای انجام مرسریزه بدون کشش روی الیاف ویسکوز غلظت‌های پائین‌تر از ۸ درجه بومه توصیه می‌شود. خطر صدمه دیدن الیاف با اضافه کردن مقداری نمک طعام به محلول سود سوزآور کمتر می‌گردد. استفاده از هیدورکسید پتاسیم به جای سودسوزآور صدمه کمتری را به همراه داشته و بعلاوه زیردست پارچه هم نرمتر می باشد. ولی ازدیاد جذب رنگینه توسط الیاف چندان زیاد نیست. برای مرسریزه بدون کشش ویسکوز می‌توان از دستورهای ۹ و ۱۰ استفاده نمود. در دستور ۹ پارچه به مدت زمان کافی در محلول سودسوزآور قرار گرفته و سپس آبکشی و خنثی می‌گردد در صورتیکه در دستور ۱۰ پارچه بعد از پد شدن روی یک نوار نقاله قرار گرفته و پس از مدت زمان کافی آبکشی و خنثی می‌شود. این روش به Pad- Plait معروف می‌باشد.

مرسریزاسیون

این عمل بنام جان مرسر، که در سال ۱۸۴۴ اثر سود سوزآور را بر پنبه مطالعه می‌کرد نامگذاری شده است و منظور از آ‎ن قرارداد نخ و یا پارچه‌ پنبه در حالت کشش در محلول سودسوزآور قوی می‌باشد. بر اثر مرسریزاسیون جلای پنبه افزایش می‌یابد. معمولاً پارچه‌های مرغوب پنبه ای پیراهنی، رومیزی، ملحفه‌ای و همچنین نخهای قرقره مرسریزه می‌شود. جلای حاصل از مرسریزاسیون به نوع پنبه و شرایط مرسریزاسیون بستگی دارد. پارچه‌های تهیه شده از نخ پنبه‌ای شانه شده برای این فرایند مناسب‌تر می‌باشد. زیرا وجود انتهای آزاد الیاف در سطح نخ و پارچه از جلای کالا می‌کاهد. علت افزایش جلای پنبه بعد از مرسریزاسیون، ناپدید شدن پیچیدگی در طول پنبه و دایره‌ای شکل شدن سطح قاعده در نتیجه صاف شدن سطح ناهموار آن توضیح داده می‌شود. سطح صاف پنبه مرسریزه شده انعکاس نور را بیشتر و یکنواخت‌تر می‌نماید. علاوه بر افزایش جلاء بر اثر مرسریزاسیون استحکام پنبه هم افزونی می‌یابد. این افزایش ممکن است تا ۵۰ درصد استحکام اولیه برسد. ولی در عوض ارتجاعیت آن کاهش می‌یابد. افزایش استحکام بر اثر مرسریزاسیون را می توان چنین توضحیح داد  که بر اثر کشش در حالت تورم مواضع کریستالی الیاف در جهت محور لیف جهت‌گیری می‌کنند. بر اثر مرسریزاسیون قدرت تورم پنبه در آب افزونی می‌یابد. و این خود جذب رنگینه را برای الیاف آسان‌تر می‌سازد. بعنوان مثال رنگینه‌های خمی با سرعت بیشتری جذب پنبه مرسریزه شده و راندمان رنگی بالاتر می‌باشد. به عبارت دیگر پنبه مرسریزه شده بطور کلی در مقایسه با پنبه مرسریزه نشده، در شرایط رنگرزی مساوی پررنگ‌تر جلوه می‌کند. (مرسریزه بعد از رنگرزی هم عمق رنگ را افزایش می‌دهد.)

شدت اثر مرسریزاسیون با درجه مرسریزاسیون نشان داده می‌شود که با تعدادی پیچیدگی باز شده لیف پنبه و یا نمره فعالیت باریم اندازه‌گیری می‌شود.

مرسریزاسیون نخ

جهت کسب جلای بیشتر، ابتدا نخ پرزسوزی و مرسریزه معمولاً بعد از پخت انجام می‌شود. چنانچه نخ قبل از پخت مرسریزه گردد، مرسریزه را خام گویند. در مرسریزه خام قلیا سریعاً کثیف می‌گردد. نخ را می توان بصورت مداوم و یا غیر مداوم مرسریزه نمود. در مرسریزه غیر مداوم نخ بصورت کلاف به دو گیره متصل می گردد یکی از دوگیره در جای خود ثابت و دیگری متحرک می باشد در شروع تماس کلاف نخ با قلیا که حدوداً ۶۰ تا ۱۸۰ ثانیه بطول می‌انجامد گیره‌ها از یکدیگر فاصله می گیرند. در نتیجه کلاف نخ کشیده می‌شود (گیره متحرک ممکن است چند دور چرخیده و کلاف را نیز تاب دهد). کشیدگی کلاف به مقدار ۳ تا ۵ درصد طول اولیه آن می‌باشد. ازدیاد کشش، جلای بیشتری را به همراه دارد ولی ازدیاد بیش از حد آن، از استحکام نخ می‌کاهد. غلظت مناسب سودسوزآور برای مرسریزاسیون نخ در حدود ۲۷ تا ۳۳ درجه بومی انتخاب می‌گردد و غلظت کمتر یا بیشتر از این مقدار اثر مرسریزاسیون را کاهش می دهد. با توجه به گرمازا بودن واکنش سلولز در مقابل قلیا لازم است که جهت سرد نگهداشتن حمام از محلول سودسوزآور سرد شده (حدود ۱۰ درجه سانتیگراد) استفاده گردد. بعد از اتمام زمان مرسریزاسیون کلافهای نخ دز حال کشش توسط آب گرم و سپس آب سردآبکشی می‌گردد. سود سوزآور باقیمانده روی الیاف به کمک محلول رقیق اسید استیک خنثی گردیده و در پایان هم آبکشی انجام می‌شود. در مرسریزه‌ مداوم نخها که به صورت دسته‌ای به موازات یکدیگر قرار گرفته‌اند قسمت به قسمت در محلول سودسوزآور فرورفته و سپس کشیده می‌شود. بعد از اتمام زمان مرسریزاسیون آبکشی نخ و خنثی سازی‌ آن انجام می‌شود.

40,000 ریال – خرید

جهت دریافت و خرید متن کامل مقاله و تحقیق و پایان نامه مربوطه بر روی گزینه خرید انتهای هر تحقیق و پروژه کلیک نمائید و پس از وارد نمودن مشخصات خود به درگاه بانک متصل شده که از طریق کلیه کارت های عضو شتاب قادر به پرداخت می باشید و بلافاصله بعد از پرداخت آنلاین به صورت خودکار  لینک دنلود مقاله و پایان نامه مربوطه فعال گردیده که قادر به دنلود فایل کامل آن می باشد .

مطالب پیشنهادی:
  • گزارش کارآموزی بررسی ارقام مختلف پنبه
  • مقاله کشت پنبه
  • مقاله بیماری پنبه
  • مقاله روشی زیست محیطی برای آماده سازی پنبه
  • برچسب ها : , , , , , , , , , , , ,
    برای ثبت نظر خود کلیک کنید ...

    به راهنمایی نیاز دارید؟ کلیک کنید

    جستجو پیشرفته

    پیوندها

    دسته‌ها

    آخرین بروز رسانی

      جمعه, ۷ اردیبهشت , ۱۴۰۳
    اولین پایگاه اینترنتی اشتراک و فروش فایلهای دیجیتال ایران
    wpdesign Group طراحی و پشتیبانی سایت توسط digitaliran.ir صورت گرفته است
    تمامی حقوق برایbankmaghaleh.irمحفوظ می باشد.