مقاله ساوجبلاغ

تحقیق و پروژه و پایان نامه و مقاله دانشجویی

عنوان :

مقاله ساوجبلاغ

تعداد صفحات : ۱۹

نوع فایل : ورد و قابل ویرایش

چکیده

در این مقاله با وجه تسمیه ساوجبلاغ و جایگاه آن در متون تاریخی  ، جایگاه ساوجبلاغ در تقسیمات کشوری  و مروری بر آثار تاریخی- فرهنگی ساوجبلاغ  آشنا می شویم.

ساوجبلاغ که از شمال به استان مازندران،از جنوب به شهرستان نظر آباد و کرج و از شرق به شهرستان کرج و از سمت غرب به شهرستان آبیک و نظرآباد منتهی می گردد و شهر هشتگرد مرکز این شهرستان می باشد.

منطقه ی ساوجبلاغ بخاطر قرار گرفتن در مسیر ارتباطی غرب و شرق (جاده خراسان بزرگ)بعلت داشتن زمینهای مساعد و مرغوب و نیز‌آب و هوای مناسب مورد توجه اقوام مختلف قرار گرفته است. در منطقه ی دشت که قدیم ترین سکونت انسانی را شاهد هستیم . باکاوش محوطه باستانی موشه لان (اسماعیل آباد)خوروین و ……،آثاری از سکونت انسانی و همچنین داده های فرهنگی از قبیل ظروف سفالین فلزی و سنگی و …… بدست آمده است.و در آینده کاوشهای باستان شناسی است که می تواند به کمک بررسیهای روشمند علمی باستان شناختی اطلاعات  جامعی را در اختیارمان قرار دهد.ساوجبلاغ از کهن ترین مناطق سرزمین ایران بشمار می رود ذوق وسلیقه هنری ساکنان این منطقه باستانی را می توان از نقوش زیبایی که با مهارت چشم گیری بر سطح ظروف سفالی مربوط به هزاره پنجم و ششم پیش از میلاد نقش بسته مشاهده کرد. گورستان باستانی خوروین در بخش چندار ساوجبلاغ یکی از قدیم ترین گورستانهای اقوام مهاجر است که وارد فلات مرکزی ایران شده و در آنجاساکن شده اند. تاریخ ساوجبلاغ از حوادث زندگی اقوام مادها جدا نبوده است و مسکون بودن اقوام در منطقه بااستناد به حفاری ها ی باستانشناسی به اثبات رسیده است.

واژه های کلیدی: ساوجبلاغ،پیشینه تاریخی، آثار تاریخی- فرهنگی،

فهرست مطالب

جغرافیا    ۱
پیشینه تاریخی منطقه ی ساوجبلاغ:    ۵
۱-۲- وجه تسمیه ساوجبلاغ و جایگاه آن در متون تاریخی :    ۱۰
۲-۲-جایگاه ساوجبلاغ در تقسیمات کشوری:    ۱۳
مروری بر آثار تاریخی- فرهنگی ساوجبلاغ    ۱۴
منابع :    ۱۶

منابع :

مروری بر تاریخچه ساوجبلاغ                  نوشته ذکر الله زنجانی

خدمات رسانی و توسعه روستایی            نوشته قدیر حشم فیروز

کتابشناسی ساوجبلاغ                            نوشته حسین عسگری

جغرافیا

ساوجبلاغ با وسعتی معادل ۲۲۵۲ کیلومتر مربع بر شمال غربی استان تهران در عرض شمالی ۳۵/۴۵ الی ۳۶/۵۰ و طول شرقی ۳۵/۴۵ تا ۵/۵۵ قرار دارد که از شمال به استان مازندران،از جنوب به شهرستان نظر آباد و کرج و از شرق به شهرستان کرج و از سمت غرب به شهرستان آبیک و نظرآباد منتهی می گردد.شهر هشتگرد مرکز این شهرستان ۶۴ کیلومتر با تهران فاصله دارد. ساوجبلاغ  تقریباً ۱۲ درصد از مساحت استان را به خود اختصاص داده و در ارتفاع ۱۳۰۰ متری از سطح دریا قرار دارد.

 جلگه ای وسیع و حاصلخیزی که در جانب خاوری سرزمین قزوین در دنباله دشت قزوین و در شمال غربی تهران قرار دارد،بنام «ساوجبلاغ»معروف است که کوه طالقان آنرا از منطقه کوهستانی طالقان جدا می سازد،جلگه ی مزبور محله های «برغان»رانیز در بر می گیرد نواحی شمالی جلگه ساوجبلاغ بوسیله رودخانه کردان مشروب می گردد. در نتیجه جلگه مزبور از رطوبت لازم برخوردار است به علت همین شرایط مناسب است که از دیرباز و حدود هزاره چهارم پیش از میلاد این جلگه تا دامنه های جنوبی البرز محل استقرار تمدن بوده است. بیشتر روستاهای ساوجبلاغ در کنار رودخانه ها و چشمه ها قرار گرفته اند از جمله  رودخانه کردان که اصلی ترین عامل مایه حیات ،زندگی و اجتماع را در این شهرستان رقم زده است که چشمه ها را به طرف جنوبی و دشت ساوجبلاغ سرازیر می کند و  جنوب شهرستان علاوه برآن در دامنه های جنوبی رشته جبال  البرز دشت نسبتاً وسیعی وجود دارد که اقلیم خاص خود را داراست .

هر چه از طرف شمال به جنوب حرکت کنیم از ارتفاع زمین کاسته می شود. به طوری که از ارتفاع حدود چهار هزار متری قله رشته کوه طالقان از سطح دریا به کمتر از هزار متر در نواحی جنوب      می رسد.

این اختلاف ارتفاع حدود۳ هزار متر تأثر چشمگیری در منطقه به جای گذاشته است. ساکنان دائمی ساوجبلاغ به کار کشاورز و دامداری و تعدادی نیز به پرورش زنبور عسل اشتغال دارند.

ساوجبلاغ با دارا بودن حدوداً ۳۹ هزار هکتار زمین مرغوب (قابل کشت)،درصد فراوانی از کل اراضی کشاورزی استان تهران را به خود اختصاص داده است. بطوریکه در ۶ سال گذشته مقام اول تولید گندم را در استان تهران به دست‌آورده است. دیگر محصولات زیر کشت شهرستان ذرت ‌،حبوبات، پنبه ،چغندر قند،سیب زمینی ،یونجه ‌،هندوانه ،توت فرنگی ،سیب ،گلابی ،انگور ،هلو،شلیل ،گیلاس ، آلبالو،توت،گردو،و سبزیجات است. اغلب ساکنان این شهرستان دارای زبان محلی هستند که در منطقه دشت ترکی و در ناحیه کوهسانی فارسی محلی (لهجه دار)یا سبک طالقانی می باشد. رشد جمعیت دراین شهرستان بسیار بالاست و دلیل آن مهاجرت بی رویه به این شهرستان می باشد که از دلایل عمده مهاجرت می توان به استعداد منطقه به لحاظ کشاورزی بودن (زمین های مرغوب)،وجود کارخانجات متعدد ،نزدیکی به تهران ،حد فاصل بودن بین استانهای غربی وشرقی ،گرانی و مسکن و هزینه زندگی در کرج و تهران را نام برد.

۱-۱-توپوگرافی:با توجه به وضعیت توپوگرافی (ناهمواریها )شهرستان ساوجبلاغ را می توان به سه ناحیه ی مجزا تقسیم کرد:

الف)ناحیه کوهستانی :بخش اعظم شهرستان را کوههای البرز و طالقان تشکیل می دهند که بلندترین قله آن بنام «کهار»حدود چهار هزار متر است.

ب)ناحیه ی کوهپایه ای:رودخانه های فصلی در دامنه جنوبی رشته کوه طالقان محیط نسبتاً مساعدی را برای باغدارای توام با دامداری بوجود آورده است.

ج)ناحیه ی دشت:هر چه از شمال  به سمت جنوب حرکت کنیم از ارتفاع زمین کاسته می شود.

این اختلاف ارتفاع،تاثیر چشمگیری درمنطقه برجای گذاشته است و زمینه مناسبی برای زراعت و باغداری ایجاد کرده است.

درجه حرارت و دما:ویژگیهای کلی درجه حرارت و دما در ساوجبلاغ عبارت است از:

الف- درجه حرارت متوسط سالیانه۳/۱۳ درجه سانتی گراد.

ب- فزونی مطلق درجه حرارت سالیانه ۵/۵٫درجه سانتی گرداد.

ج- کاستی مطلق درجه حرارت سالیانه ۵/۲۶ درجه سانتی گراد.

د- میانگین فزونی و کاستی درجه حرارت به ترتیب ۲۵ و ۵- درجه سانتی گراد.

20,000 ریال – خرید

جهت دریافت و خرید متن کامل مقاله و تحقیق و پایان نامه مربوطه بر روی گزینه خرید انتهای هر تحقیق و پروژه کلیک نمائید و پس از وارد نمودن مشخصات خود به درگاه بانک متصل شده که از طریق کلیه کارت های عضو شتاب قادر به پرداخت می باشید و بلافاصله بعد از پرداخت آنلاین به صورت خودکار  لینک دنلود مقاله و پایان نامه مربوطه فعال گردیده که قادر به دنلود فایل کامل آن می باشد .

مطالب پیشنهادی: برای ثبت نظر خود کلیک کنید ...

به راهنمایی نیاز دارید؟ کلیک کنید

جستجو پیشرفته

پیوندها

دسته‌ها

آخرین بروز رسانی

    جمعه, ۷ اردیبهشت , ۱۴۰۳
اولین پایگاه اینترنتی اشتراک و فروش فایلهای دیجیتال ایران
wpdesign Group طراحی و پشتیبانی سایت توسط digitaliran.ir صورت گرفته است
تمامی حقوق برایbankmaghaleh.irمحفوظ می باشد.