مقاله کشت گلخانه خیار و گوجه

تحقیق و پروژه و پایان نامه و مقاله دانشجویی

 عنوان :

مقاله کشت گلخانه خیار و گوجه

تعداد صفحات :۴۱

نوع فایل : ورد و قابل ویرایش

 

چکیده

در سالهای اخیر تقاضا برای میوه های خارج از فصل گلخانه ای بطور محوسی افزایش یافته است. به همین دلیل توجه برخی از تولید کنندگان سبزی و صیفی به این مسئله معطوف گشته و اقدام به تولید گلخانه ای و خارج از فصل بسیاری از سبزیهای مختلف از جمله گوجه فرنگی و خیار نموده اند.

کشت گلخانه ای موفقیت آمیزتر و پر درآمدتر از کشت باز بوده است. علت این موضوع را میتوان چنین دانست که در شرایط طبیعی عواملی چون آب و خاک را تا حدودی می توان از طریق آبیاری و کودپاشی تنظیم کرد ولی کنترل سایر عوامل مانند نور و حرارت فقط از طریق ساختمانهایی چون گلخانه شاسی و … امکان پذیر است.

زمان کاشت گوجه فرنگی در گلخانه توسط تولید کنندگان در ایران می‌تواند طی دو فصل انجام شود. از جمله برای رقم های شاخه باز و دیررس از اواسط تیر الی مردادماه، کاشت بذر برای تولید نشاء صورت گیرد که در این شرایط دوره رشد تا پایان برداشت ممکن است نزدیک به یک سال طول بکشد و برای رقم های شاخه متراکم و زودرس از اوایل زمستان تا پایان آن می تواند انجام گیرد که در این شرایط طول دوره برداشت کوتاهتر خواهد بود.

بوته های خیار را می توان یک ردیفه ویا دو ردیفه کاشت  ولی در تونلهای پلاستیکی کشت دو ردیفه متداولتر است .در خاکهای قوی یا کشت تا بستانه که شاخ وبرگ بیش از حد زمان تولید می شود تراکم می توان در کمی بیشتر باشد. فاکتور مهم دیگری که در تعین فاصله کاشت موثر می باشد نوع واریته به کار رفته است .

واژه های کلیدی: کشت گلخانه ای،پوشش گلخانه،مدیریت کاشت،خیار، گوجه، آفات

فهرست مطالب

مقدمه:   ۱
اهمیت اقتصادی کشت در گلخانه   ۲
گلخانه ها و تجهیزات آنها   ۴
محصولاتی که در گلخانه ها قابل تولید است:   ۵
انواع گلخانه ها :   ۵
پوشش گلخانه :   ۸
پوشش گلخانه ها در ایران عبارتند از :   ۸
سیستم های گرمایی   ۹
تهویه و خنک کردن گلخانه :   ۱۰
گوجه فرنگی   ۱۲
گیاه شناسی و منشاء   ۱۲
ارقام گوجه فرنگی   ۱۳
بسترهای کاشت:   ۱۷
تولید نشاء   ۱۹
مدیریت کاشت   ۲۰
روش های آبیاری   ۲۱
داشت   ۲۲
هرس بوته گوجه فرنگی   ۲۲
هدایت بوته ها   ۲۳
کوددهی   ۲۴
آفات   ۲۵
شته ها   ۲۵
بیماری ها   ۲۵
خیار :   ۲۷
مشخصات گیاه شناسی :   ۲۷
تلخ شدن خیار :   ۲۸
خط کشی وفواصل کاشت :   ۲۹
فواصل کاشت در آبیاری جوی وپشته ای   ۳۰
فواصل کاشت در آبیاری قطره ای   ۳۰
کاشت بذر   ۳۱
روشهای پیشگیری برای کاهش آفات وبیماری ها   ۳۲
مراقبت های بوته ها در زمان ۴ الی ۵ برگ   ۳۲
تربیت بوته   ۳۳
هرس   ۳۳
برای هرس:   ۳۵
برداشت   ۳۶
آفات و بیماریها   ۳۷
بیماریها عبارتند از:   ۳۷
منابع :   ۳۸

منابع :

اصول کشت خیار گلخانه ای – علی رضا نوری – ناشر مرکز بسیج دانشجویی – آذربایجان شرقی

خیار داربستی – مهندس غلامحسین نصوحی – نشر صنوبر – ۱۳۸۰

کشت گلخانه ای ( خیار- گوجه فرنگی – توت فرنگی ) سیروس بیدریغ – نشر علوم کشاورزی – ۱۳۷۸

گوجه فرنگی در گلخانه – مهندس غلامحسین نصوحی و مهندس محمد حسن کوشکی – انتشارات نصوح – زمستان ۸۱

مقدمه:

در سالهای اخیر تقاضا برای میوه های خارج از فصل گلخانه ای بطور محوسی افزایش یافته است. به همین دلیل توجه برخی از تولید کنندگان سبزی و صیفی به این مسئله معطوف گشته و اقدام به تولید گلخانه ای و خارج از فصل بسیاری از سبزیهای مختلف از جمله گوجه فرنگی و خیار نموده اند.

در اواسط قرن ۱۷ میلادی ژاپنی ها موفق شدند بعضی از سبزیهای تابستانی را در زیر کاغذهای روشن که به وسیله ماده ای چرب شده بود و به آن کاغذ مقدس می گفتند پیش رس کنند.

بعد از اینکه تولید شیشه مسطح به اندازه و قطرهای مختلف شروع شد این ماده توانست پوشش مناسبی جهت گلخانهایی به شکل امروزی باشدو سالها رقیبی نداشت.

چنانچه در ساخت گلخانه های پلاستیکی دقت شود بیش از گلخانه های شیشه ای ارزش دارند و حتی گفته می شود که کیفیت محصولات در این گلخانه ها بالاتر است . این مطلب اگرچه ممکن است بطور مطلق صحیح نباشد اما آنچه مسلم است این است که در این گلخانه ها محصولاتی با کیفیت بالا  تولید می شود.

کشت گلخانه ای موفقیت آمیزتر و پر درآمدتر از کشت باز بوده است. علت این موضوع را میتوان چنین دانست که در شرایط طبیعی عواملی چون آب و خاک را تا حدودی می توان از طریق آبیاری و کودپاشی تنظیم کرد ولی کنترل سایر عوامل مانند نور و حرارت فقط از طریق ساختمانهایی چون گلخانه شاسی و … امکان پذیر است.

 

اهمیت اقتصادی کشت در گلخانه

دلایل اهمیت کشت در گلخانه عبارتند از:

با ایجاد گلخانه و بهره برداری فشرده و استفاده تکنیکهای جدید حتی کشاورزانی که اراضی کوچک مقدار محدودی آب در اختیار دارند، قادر به کسب درامد کافی خواهند شد که با افزایش عملکرد در واحد سطح منافع مکفی عاید آنها خواهد گردید.

زودرسی در بازار سبزی و صیفی عامل مهمی در کسب درآمد است که پرورش دهنده با تجهیزات به وجود آورده قادر شد حداقل یک ماه در اثر مناطق تولید زودرسی به وجود آورده و در پاره ای نواحی در هر زمان از سال که مایل باشد تولید را عرضه نماید.

کیفیت محصولات گلخانه ای به دلیل استفاده بذور خالص بسیار بالا بوده و در بساط فروشندگان بمثابه زمین درخشش دارد که خود به اهمیت اقتصادی این تولید کمک می کند.

صرفه جویی در آب به دلیل سیستمهای تحت فشار نیز از جمله امکانات مساعد تولید در گلخانه است.

نیروی انسانی مورد نیاز برای تولید ۲۰ تن محصول در گلخانه نسبت به تولید در هوای آزاد یک سوم کاهش می یابد.

امکانات صادرات برخی از این محصولات به خارج از کشور نیز وجود دارد.

 

واحد های تولیدی سبزیها در فضای آزاد، به علت پیشرس شدن سبزیها و طولانی تر شدن زمان برداشت محصول به خوبی در فصل پاییز در گلخانه های پلاستیکی، فعالتر می شود و کاشت در زیر تونلها موجب تقسیم بهتر و اجتناب از تراکم کار در زمان خاصی می شود. با توجه به قیمت ارزان پلاستیک می توان با هزینه کمتری سبزیهای پیشرس و خارج از فصل تولید کرد، به همین دلیل کشورهایی که از نظر مالی ضعیفند و در عوض دارای نیروی کار ارزانتر هستند، مبادرت به تولید سبزی در داخل تونلهای پلاستیکی می کنند ولی با وجود این، در کشورهای صنعتی روز به روز به سطح زیر کشت گلخانه های پلاستیکی افزوده می شود.

همچنین از نظر اقتصادی مصرف پلاستیک در سبزی کاری نه تنها در مناطقی که دارای آب و هوای مناسبند، مقرون به صرفه است، بلکه در مناطقی  که آب و هوا نامساعد است نیز می توان با بکار گرفتن پلاستیک برای سبزی کاری و کنترل عواملی مانند آب و نور، سبزیهای پیشرس با کیفیت عالی تولید کرد.

 

گلخانه ها و تجهیزات آنها

گلخانه ها معمولا متشکل از یک اسکلت فلزی یا چوبی است که محیط آن با شیشه یا نایلون شفاف برای عبور نور طبیعی لازم برای رشد و نموگیاهان پوشانیده شده است معمولا در احداث گلخانه مورد نظر گرفت:

الف) مکان: فضای انتخابی باید قطعه زمینی باشد که بتوان اندازه مورد نظر گلخانه را در آن پیش بینی کرد و در جوار آن بتوان ساختمانهای سرویس دهی را حداکثر تا ۱۳% کف گلخانه احداث نمود. هر چند با افزایش تعداد گلخانه ها می توان مساحت ساختمانهای سرویس دهی را تا ۵/۷% کاهش داد. همچنین باید دارای زهکشی مناسب و خاک متناسب با عملیات زهکشی باشد.

ب) آب و هوا: در جایی که دارای مه دائمی و یا عوامل نامساعد جوی دیگر مثل طوفان است و یا در مسیر سیل واقع شده باشد، احداث گلخانه اصلاً مناسب نمی باشد. ضمن اینکه موقعیت محل گلخانه نباید در دامنه شمالی ارتفاعات واقع شده باشد.

ج) نیروی کار آزموده: در منطقه مورد عمل نیروی مورد نیاز و کارآزموده وجود داشته باشد.

د) راهها و جاده ها: به راهها و جاده های مواصلاتی نزدیک بوده، سوخت و تجهیزات مورد نیاز در دسترس باشد.

هـ)منبع تامین آب:آب آبیاری از نظر کیفی در حد مطلوب شد

و: جهت گلخانه ها:در عرض های پایین تر از ۴۰ درجه شمالی جهت گلخانه ها از نظر طولی باید شمالی – جنوبی باشد . زیرا زاویه تابش نور خورشید به مراتب بیشتر است

ز: طرح گلخانه: اسکلت گلخانه به نحوی طراحی شده که نور به راحتی به گیاه برسد اتلاف انرژی گرمایی حداقل باشد وامکان استفاده ماشین آلات مورد نیاز در آن وجود داشته باشد .

 

محصولاتی که در گلخانه ها قابل تولید است:

بسته به اقلیم و بازار فصل می توان به راحتی برای تولید انواع سبزیجات و گیاهان اقدام نمود

خیار – گوجه فرنگی- فلفل – طالبی- توت فرنگی – تربچه – وبرخی از سبزیجات برگی وانواع گیاهان زینتی .

 

انواع گلخانه ها :

۱-گلخانه تونلی تک واحدی:

در این گونه تونل معمولاً به عرض ۱۹ الی ۱۴ متر و طول آن با توجه به میزان زمین موجود بین ۴۰ تا ۶۰ متر می توان در نظر گرفت البته انتخاب طول ها بر حسب موقعیت زمین وامکانات گلخانه  داران می تواند کمتر یا بیشتر باشد .

با لوله های ۶ متری وبا قطر حداقل ۲ اینچ بنا  می گردد حد اکثر ارتفاعی معادل ۲۰/۳ الی ۵/۴ متر خواهد داشت

برای احداث تعدادی از این گلخانه ها  رعایت فاصله حدود ۲ تا ۳ متر از یکدیگر و به طورموازی مناسب باشد .

محاسن این گلخانه ها و معایب آنها عبارتند از :

qجذب نور بیشتر از طریق سطوح سقف وتشعشع آن در سطح کمتر کف گلخانه

qتجهیزات سیستم حرارتی وتهویه برای هر واحد مجزا می باشد ولی چون شرایط اقلیمی آن با سرعت بیشتری تحت تا ثیر محیط بیرون قرار می گیرد هزینه گرمایی و تهویه آن بیشتر خواهد بود

qآفات و بیماری های گیاهی در صورت رعایت موارد احتیاطی به سایر گلخانه ها انتقال نمی یابد .

۲-گلخانه تونلی مرکب

کاربرداین سیستم گلخانه ها بخاطر صرفه جویی در استفاده از زمین می باشد در این روش سقف واحد های گلخانه ها بخاطر صرفه جویی در استفاده از زمین می باشد در این روش سقف واحدهای گلخانه به وسیله رابط های افقی وپایه ها ی فلزی به یکدیگر متصل می شوند و از همین نقاط با یکدیگر رابطه دارند از جمله محاسن این روش استفاده حداکثر از زمین می با شد وتا حدودی هم در مصرف پلاستیک صرفه جویی می‌شود ولی محاسن تک واحدی را ندارد و همچنین بارندگی اگر به صورت برف باشد تخلیه انها از سقف مخصوصاً بین واحدها با مشکلات فراوانی  مواجه ودر صورتی که بیش از حد سنگین شود امکان فروریختن اسکلت گلخانه وجود دارد .

۳-گلخانه یک طرفه:

معمولا سقف شیب دار دارند و تر جیحاً شیب آن شمالی جنوبی است ویک طرف آن در طول از دیوار یا ساختمان مجاور استفاده می شود به نظر می رسد اگر برای ضلع شمالی آن منظور شود مناسب تر است وبیشتر برای پرورش گل استفاده می شود

گلخانه دو طرفه :

کاربرد گل خانه های دو طرفه برای تولیدات گل وگیاه بسیار بیشتر از یک طرفه می با شد زیرا سقف آن از یک اسکلت فلزی قوی و با شیشه پوشش داده می شود در نتیجه هزینه سرمایه گذاری اولیه آن بالا بوده و برای تولید سبزی و صیفی خیلی مناسب نمی باشد . از نظر ساختمان دیواره ها معمولا قسمت های پایینی آنها را بین  ۵۰ تا ۷۰  سانتی متر با آجرپایین می سازند .

گلخانه سنتی:

دارای اسکلت چوبی می باشند دارای پایه های چوبی – فاصله ۳  یا  ۴ متر از یکدیگر داخل ردیف و به فاصله سه متر بین ردیف ها می باشد

گلخانه اسکلت میلگرد :

بعضی از تولید کنندگان به صورت ابتکاری اسکلت های با سقف یک یا دو طرفه یا نیم دایره با استفاده از میلگرد با ابعادمختلف  احداث می کنند که ممکن است به دلیل عدم رعایت  استاندارد از استحکام لازم برخوردار نباشد ضمن اینکه در مواقع باد طوفان با تکان خوردن اسکلت به بوته ها  لطمه وارد  می گردد .

 

پوشش گلخانه :

یکی از مهمترین خصوصیت پوشش گلخانه  توانایی عبور  مقدار  نور و  حرارت آفتاب از آن می باشد در هیچ یک از انواع پوشش ها  انتقال نور و حرارت  صد در صد نیست زیرا در هر حال مقداری از نور جذب پوشش شده و یا منعکس می شود .

بین پوششهای مختلف شیشه از نظر عبور نور و پلاستیک از نظر نگهداری حرارت در مقام اول قرار دارند .

کیفیت و مرغوبیت شیشه و همچنین ابعاد آن در میزان عبور نور تاثیر دارد .

هرچه درصد آهن در شیشه بیشتر باشد کدرتر می شود  و نور کمتری  را از خود عبور می دهد . قطعات بزرگتر شیشه از نظر عبور نور بهتر از قطعات کوچک هستند

 

پوشش گلخانه ها در ایران عبارتند از :

شیشه که بیشتر در گلخانه های یکطرفه و یا دو طرفه مسطح استفاده می شود

پلی اتین (نایلون) که برای پوشش گلخانه های تونلی براحتی قابل استفاده است و انواع مختلف با دوام یک تا پنج ساله دارند .

ب: در سایر کشورها از پوشش دیگری مثل ۱- وینیل شفاف ۲- وینیل مات ۳- ورقه های پلی وینیل فلوراید (۱/۰ میلی متر ) ۱- صفحات اکریلیک ۵- صفحات پلی کربنات نیز استفاده می شود .

 

سیستم های گرمایی

 

35,000 ریال – خرید

جهت دریافت و خرید متن کامل مقاله و تحقیق و پایان نامه مربوطه بر روی گزینه خرید انتهای هر تحقیق و پروژه کلیک نمائید و پس از وارد نمودن مشخصات خود به درگاه بانک متصل شده که از طریق کلیه کارت های عضو شتاب قادر به پرداخت می باشید و بلافاصله بعد از پرداخت آنلاین به صورت خودکار  لینک دنلود مقاله و پایان نامه مربوطه فعال گردیده که قادر به دنلود فایل کامل آن می باشد .

مطالب پیشنهادی: برای ثبت نظر خود کلیک کنید ...

به راهنمایی نیاز دارید؟ کلیک کنید

جستجو پیشرفته

پیوندها

دسته‌ها

آخرین بروز رسانی

    جمعه, ۷ اردیبهشت , ۱۴۰۳
اولین پایگاه اینترنتی اشتراک و فروش فایلهای دیجیتال ایران
wpdesign Group طراحی و پشتیبانی سایت توسط digitaliran.ir صورت گرفته است
تمامی حقوق برایbankmaghaleh.irمحفوظ می باشد.