مقاله کارگاه پرورش کرم خاکی

تحقیق و پروژه و پایان نامه و مقاله دانشجویی

عنوان :

مقاله کارگاه پرورش کرم خاکی

تعداد صفحات : ۱۷

نوع فایل : ورد و قابل ویرایش

چکیده

کرم خاکی جانوری است دو جنسی یعنی هم به تنهایی نر است و هم ماده و اندام‌های تناسلی همه در ناحیه شکم قرار گرفته‌اند.

روش‌های جفت‌گیری برای همه گونه‌ها یکسان نیست، کرم‌های خاکی در اکثر ماه‌های سال می‌توانند تولید مثل کنند و مخصوصاً در ماه‌هایی که رطوبت هوا زیادتر است، افزایش می‌یابد لقاح از نوع تقاطعی بوده و معمولاً ۲ تا ۳ ساعت طول می‌کشد در هنگام جفت‌گیری دو کرم طوری به یکدیگر می‌چسبند که سر هر یک مقابل دم دیگری و در جهت مخالف هم قرار می‌گیرد

هر کرم بعداً تشکیل تعدادی پیله (Cocoon) را می‌دهد که در داخل آنها تخم‌ها قرار دارند گونه E.Foetida در عرض ۳ تا ۵ روز می‌تواند میان ۲ تا ۱۰ عدد پیله که هر کدام دارای تعدادی تخم که از ۱ تا ۲۸ عدد تغییر می‌یابد، به وجود آورد اما اغلب فقط یک یا ۲ کرم زنده مانده و به دنیا می‌آید، اندازه و شکل پیله کـرم‌های خاکی با یکدیگر متفاوت است و در هنگام رده‌بندی یکی از معیارهای مورد استفـاده می‌بـاشد (شکل ۵). در داخل هر پیله چندین تخم به چشم می‌خورد که تنها یکی یا دو تا از آنها موفق به نمو کامل تا جانور بالغ می‌گردد یک کرم بالغ از گونه L.rubelus در هر ۷ تا ۱۰ روز یک تخم می‌گذارد که در حدود ۲ تا ۲۰ جنین در آن وجود دارد.

این جانور به صورت‌های مختلف و در جاهای متفاوت کاربرد دارد، لذا حسب کاربرد آن موضوع شرکت‌های مصرف کننده متفاوت خواهد شد. پودر کرم‌خاکی منبع خوبی جهت جایگزینی پودر ماهی در صنعت تولید غذای مصنوعی می‌باشد از اینرو کارخانه‌های تولید کننده غذای دام و آبزیان می‌توانند یکی از مصرف کننده‌های اصلی این فرآورده باشند، پروتئین استخراج شده از کرم‌های خاکی نیز در صنایع آرایشی و بهداشتی کاربرد فراوانی دارد. از کرم زنده نیز جهت تغذیه مستقیم آبزیان بخصوص ماهی قزل‌آلا می‌توان استفاده نمود، برخی گونه‌های کرم خاکی نیز جهت تقویت و اصلاح خاک‌های کشاورزی کاربرد دارند.

 در این مقاله درباره روش های جمع آوری کرم خاکی، پرورش با مواد عالی و فرآوری کرم خاکی و آزمایشات روی کرم خاکی توضیح داده می شود.

واژه های کلیدی: کرم خاکی، روش نور، روش الکتریکی، روش شیمیایی، بیولوژی تولید مثل، پرورش، تهیه پولک ، تهیه پودر کرم، چای کمپوست

فهرست مطالب

۱ـ روش‌های جمع‌آوری از طبیعت۱
ـ جمع‌آوری با مواد شیمیایی۲
ـ جمع‌آوری با کمک نور۳
۲ـ شناسایی کرم‌های خاکی ۴
۱ـ۲ـ فیکس کردن۴
۲ـ۲ـ مشاهده اندام‌های بیرونی۵
۳ـ سیکل زندگی و بیولوژی تولید مثل۷
۴ـ پرورش با مواد عالی مختلف۹
۱ـ۴ـ پرورش با مواد عالی گیاهی۹
۲ـ۴ـ پرورش بوسیله زباله ۱۰
۳ـ۴ـ پرورش بوسیله فضولات دامی۱۰
۵ـ فرآوری کرم خاکی۱۱
۱ـ۵ـ بررسی خصوصیات قطعات کرم‌ها۱۱
۲ـ۵ـ تهیه پولک از کرم‌ها۱۲
۳ـ۵ـ رفتار کرم‌ها در برودت۱۲
۴ـ۵ـ تهیه پودر کرم۱۳
۶ـ چای کمپوست۱۴

۱ـ روش‌های جمع‌آوری از طبیعت

جهت نمونه‌برداری و جمع‌آوری کرم‌های خاکی روش‌های متعددی وجود دارد اما نکته مهم زمان و مکان نمونه‌برداری می‌باشد زیرا کرم‌های خاکی همیشه و همه جا پراکندگی یکسان ندارند. بهترین زمان جهت نمونه‌برداری هنگامی است که بر اثر بارندگی زیاد، کرم‌ها جهت تنفس به سطح خاک می‌آیند مانند فصل‌های معتدل و مرطوب سال.

همچنین مکان‌های نمونه‌برداری بسته به اینکه هدف از نمونه‌برداری چه باشد تفاوت دارد. بطور کلی می‌توان گفت، برای پیدا کردن کرم‌های خاکی که رنگ بدن آنها قرمز و از لحاظ جثه کوچک هستند، جنگل‌ها و مرغزارها جای مناسبی است و برای کرم‌های خاکی کرم و خاکستری رنگ، خاک‌هایی که مواد معدنی آنها زیاد است مکان مناسبی است و ….

نکته مهم دیگری که قبل از انجام نمونه‌برداری بایستی مورد توجه قرار گیرد. هدف از انجام نمونه‌برداری می‌باشد، زیرا پس از به دست آوردن کرم‌های خاکی جهت مراحل بعدی آزمایشات، کارهای مختلفی بر روی آن صورت می‌گیرد، معمولاً ۴ دلیل عمده برای نمونه‌برداری وجود دارد که عبارتند از:

الف ـ تشخیص و شناسایی کرم‌های خاکی یک منطقه

ب ـ تعیین جمعیت کرم‌های خاکی و بررسی میزان پراکندگی آنها در واحد سطح

ج ـ بدست آوردن تعداد زیادی کرم خاکی جهت کشت و پرورش

د ـ جمع‌آوری کرم‌های خاکی تکثیر شده در بسترهای مصنوعی جهت عرضه (تولید انبوه یا نیمه صنعتی)

از جمله روش‌های جمع‌آوری کرم‌های خاکی می‌توان به روش دستی، مکانیکی، الکتریکی و شیمیایی اشاره نمود که در ادامه هر یک از این روش‌ها را شرح خواهیم داد.

 ۱ـ۱ـ روش دستی

در این روش فقط احتیاج به یک بیل می‌باشد که توسط آن خاک‌های منطقه مورد نظر را زیرورو کرده و کرم‌های خاکی در میان خاکها را با دست جدا می‌نمائیم. از این روش برای اهداف الف و ج که در بالا یادشده استفاده می‌شود.

۲ـ۱ـ روش الکتریکی

بدین ترتیب می‌باشد که دو الکترود بطول ۷۵ سانتی‌متر و عرض ۸ تا ۱۰ میلی‌متر را در خاک محل مورد نظر فرو می‌کنیم و آنرا به جریان برق وصل می‌نمائیم هدایت الکتریکی خاک به رطوبت آن بستگی دارد. اما معمولاً نفوذ جریان برق به اعماق خاک سبب بالا آمدن کرمها از نقب‌های زیر زمینی خودشان می‌شود. گر چه اگر سطح خاک خشک باشد کرمها بر عکس به سطح زیرین و یا پائین حرکت خواهند کرد با این روش کرم‌هایی که در حدود ۲۰ سانتی‌متری تا یک متری الکترود هستند تحریک می‌شوند این روش برای نمونه‌برداری از کرم‌های خاکی که در مناطق عمیق خاک زیست می‌کنند استفاده می‌شود.

 ۳ـ۱ـ روش شیمیایی

از مواد شیمیایی مختلف که به صورت محلول در آمده‌اند جهت بالا آمدن کرم‌های خاکی از خاک استفاده می‌شود. به عنوان مثال محلول کلرید جیوه، فرمالین، آب‌نمک، پرمنگنات پتاسیم و …

اگر ۱۵ میلی‌لیتر محلول کلرید جیوه را در  لیتر آب حل نمائیم و آنرا بسطح خاک بریزیم کرم‌ها سریعاً به سطح خاک خواهند آمد و یا اگر ۵/۱ گرم پرمنگنات پتاسیم را در ۸/۶ لیتر آب حل نمائیم می‌توانیم برای یک مترمربع آنر مصرف نمائیم. ۲۵ میلی‌لیتر فرمالین ۴۰ درصد را در ۵۶/۴ لیتر آب حل نموده و سپس می‌توان در ۳۶/۰ مترمربع به کار گرفت که رایج‌ترین و سهل‌الوصول‌ترین روش می‌باشد ولی اگر کرمها را جهت پرورش و نگهداری بخواهیم بایستی بلافاصله آنها را بوسیله آب شستشو دهیم و اثر فرمالین را از بدنشان پاک نمائیم. اما مناسب‌ترین و بی‌ضررترین روش جهت بالا آمدن کرم‌های خاکی استفاده از آب نمک غلیظ (در حد اشباع) می‌باشد. در این روش کرم‌های خاکی بدست آمده آسیبی ندیده و می‌توان در کلیه اهداف نمونه‌برداری از آنها استفاده نمود.

 آزمایش: جمع‌آوری به وسیله مواد شیمیایی

۱ـ یک ظرف ۴ لیتری را از آب پرکنید، سپس به آن آنقدر نمک اضافه کنید تا حالت اشباع به خود بگیرد، آب نمک تهیه شده را بر روی زمینی به مساحت یک مترمربع m2 1×۱ بریزید. سپس صبر کنید تا کرم‌های خاکی شروع به بیرون آمدن نمایند. کرمها را جمع‌آوری و تعداد آنها را در یک برگه جدا یادداشت نمائید.

۲ـ یک ظرف ۴ لیتری از آب پرکنید سپس یک قاشق غذاخوری به آن پرمنگات سدیم بیفزاید و آنرا خوب هم بزنید. محلول مگنات سدیم را بر روی زمینی به مساحت یک متر مربع m2 1×۱ بریزید، سپس صبر کنید تا کرم‌های خاکی شروع به بیرون آمدن کنند، کرم‌ها را جمع‌آوری و تعداد آنها را یادداشت نمائید.

تعداد کرم‌های جمع‌آوری شده را با یکدیگر مقایسه کنید. کدام روش کرمها را بهتر جدا می‌کند؟

 ۲ـ۱ـ روش‌های مکانیکی

در این روش با استفاده از فاکتورهای فیزیکی مانند نور و گرما کرم‌های خاکی را از خاک محیط کشت جدا می‌سازنند. بدین ترتیب که در کارخانه‌های کشت و تکثیر جهت جمع‌آوری کرم‌های خاکی، بستر آنها را در محل‌های خاصی ریخته که چند رشته المنت در بالای آن به همراه یک دستگاه نوری قوی قرار داشته و از قسمت زیرین آن آب سرد در جریان می‌باشد، بدین ترتیب کرم‌های خاکی که از نور و گرما گریزان هستند به قسمت پائین رفته و عملاً خاک رویی فاقد کرم خاکی می‌شود به همین صورت هر چند دقیقه مقداری از خاک رو را بر برداشته تا زمانیکه فقط کرم‌های خاکی در ظرف باقی بمانند. سپس آنها را شسته و آماده مصرف می‌نمایند.

15,000 ریال – خرید

جهت دریافت و خرید متن کامل مقاله و تحقیق و پایان نامه مربوطه بر روی گزینه خرید انتهای هر تحقیق و پروژه کلیک نمائید و پس از وارد نمودن مشخصات خود به درگاه بانک متصل شده که از طریق کلیه کارت های عضو شتاب قادر به پرداخت می باشید و بلافاصله بعد از پرداخت آنلاین به صورت خودکار  لینک دنلود مقاله و پایان نامه مربوطه فعال گردیده که قادر به دنلود فایل کامل آن می باشد .

مطالب پیشنهادی: برای ثبت نظر خود کلیک کنید ...

به راهنمایی نیاز دارید؟ کلیک کنید

جستجو پیشرفته

پیوندها

دسته‌ها

آخرین بروز رسانی

    جمعه, ۷ اردیبهشت , ۱۴۰۳
اولین پایگاه اینترنتی اشتراک و فروش فایلهای دیجیتال ایران
wpdesign Group طراحی و پشتیبانی سایت توسط digitaliran.ir صورت گرفته است
تمامی حقوق برایbankmaghaleh.irمحفوظ می باشد.