گزارش کارآموزی مطالعاتی در زمینه های حشره شناسی- آفات گیاهی و حشره کش ها

تحقیق و پروژه و پایان نامه و مقاله دانشجویی

 عنوان :

گزارش کارآموزی مطالعاتی در زمینه های حشره شناسی- آفات گیاهی و حشره کش ها

تعداد صفحات :۲۷۵

نوع فایل : ورد و قابل ویرایش

 

چکیده

تحقیق حاضر گزارش کارآموزی مؤسسه تحقیقات آفات و بیماری های گیاهی در ۹ فصل که فصل اول به معرفی مؤسسه تحقیقات آفات و بیماری های گیاهی، تاریخچه، وظایف و تشکیلات مؤسسه می پردازد.

در فصل دوم به معرفی محل کارآموزی، فصل سوم به کلیات ، فصل چهارم تهیه پرپاراسیون میکروسکوپی حشرات و اتاله کردن حشرات را توضیح می دهد.

در فصل پنجم آزمایشات انجام شده روی مگس سفید گلخانه، فصل ششم آزمایشات انجام شده روی سن گندم، فصل هفتم آزمایشات انجام شده روی مگس جالیز، فصل هشتم آزمایشات مربوط به تأثیر سموم مختلف روی درصد جوانه زنی بذر کلزا و فصل نهم کاربرد مخلوط آفتکش ها را توضیح می دهد.

نحوه اتاله کردن در مورد حشرات ریز کمی با حشرات دیگر متفاوت است. در مورد حشراتی که آنقدر ریز هستند که فرو بردن سنجاق در بدنشان ممکن نیست، می‌توان‌ آن‌ها را مستقیماً روی مقوا چسباند و به مقوا سنجاق زد. گاهی این حشرات را با سنجاق دو سر به طول ۵/۱ سانتی‌متر روی مقوا می‌چسبانند و یا در انتهای مقوای سه گوش قرار می‌دهند. می‌توان از سنجاق‌های ته گرد معمولی استفاده نمود ولی طول این سنجاق‌ها کم است و به علاوه زود زنگ می‌زنند. سنجاق‌های فولادی مخصوص نگه‌داری حشرات از نمره صفر تا هفت با ضخامت‌های مختلف وجود دارند که معمولاً برای سنجاق زدن به حشرات از آن‌ها استفاده می‌کنند. بسیاری از حشرات را که جثه متوسطی داشته و طول آن بین ۵/۰ تا ۳ سانتی‌متر است می‌توان بدون گسترش بال سنجاق زد. مگس‌ها، زنبورها، ملخ‌ها، سن‌ها و قاب بالان را می‌توان پس از جمع‌آوری و کشتن سنجاق زد. سنجاق را به طور عمود از پشت به داخل بدن حشره فرو می‌کنند. حشره در ارتفاع معینی که تقریباً یک سانتی‌متر از قسمت پهن و انتهایی سنجاق فاصله دارد قرار می‌گیرد. محل فرو کردن سنجاق در حشرات مختلف فرق می‌کند. به فاصله یک سانتی‌متر از سطح شکم حشره اتیکت مقوایی قرار می‌گیرد که با مرکب چین اطلاعات مربوط به محل و تاریخ جمع‌آوری کننده روی آن نوشته می‌شود. مثلاً‌ در صورتی که جمع‌آوری کننده، نام خانواده، جنس یا گونه حشره را می‌داند، این اطلاعات بر اتیکت (برچسب) دیگری که به فاصله نیم سانتی‌متر از اتیکت اول قرار می‌گیرد، نوشته می‌شود. برای آن که فاصله حشرات و اتیکت‌ها به طور یکنواختی روی سنجاق قرار گیرند، می‎توان از قطعه چوبی که مانند پله سه ارتفاع ۵/۲ و ۵/۱ و ۱ سانتی‌متر دارد و یا سه سوراخ به ارتفاعات مزبور در یک قطعه چوبی تهیه شده باشد، استفاده نمود.

حشرات سنجاق خورده را می‌توان در هر نوع جعبه که کف آن پوشش نرمی از قبیل چوب پنبه، سلوفان و غیره باشد قرار داد. علاوه بر جعبه‌های ساخته شده تجارتی می‌توان از جعبه‌های سیگار یا شیرینی برای این منظور استفاده کرد. در موزه‌های حشره‌شناسی از جعبه‌هایی به ابعاد ۳۰×۱۸ یا ۴۰×۱۸ و یا ۲۵×۸ سانتی‌متر استفاده می‌کنند. گاهی برای آنکه شکل مراحل مختلف زندگی حشره یا خسارت آن را به اشیاء مختلف و گیاهان نشان دهند، آن‌ها را در جعبه‌هایی که پوشش شیشه‌ای دارند قرار می‌دهند. درون جعبع‌های کلکسیون را می‌توان به قسمت‌های مختلف تقسیم کرد. در هر قسمت خانواده یا ژانرهای یک راسته از حشرات را قرار می‌دهند. معمولاً گونه‌های مختلف حشرات هر خانواده پهلو به پهلو در روی یک خط افقی قرار می‌گیرند.

برای آنکه نام خانواده سنجاقک‌ها، ملخ‌ها، پروانگان و بسیاری از حشرات راسته‌های دیگر را بدانیم، کلیدهای شناسایی حشرات از طرز انشعاب رگبال‌های انواع مختلف آن‌ها استفاده می‌کند. از این رو هنگام سنجاقی زدن این حشرات مخصوصاً پروانگان لازم است بال آن‌ها را به صورت گسترده خشک کرد. برای گستراندن بال‌ها از اتالوار استفاده می‌کنند. اتالوار دو قطعه فیبر است که روی آن چوب پنبه یا سلفون قرار دارد. قطعات فیبر روی پایه چوبی به طور مایل قرار می‌گیرند. فاصله بین این دو قطعه به شکل شیاری است که قسمت اصلی بدن حشره در داخل آن قرار می‌گیرد و بال‌ها روی صفحه چوب پنبه گسترانده می‌شوند. عرض شیار ممکن است در یک طرف اتالوار کمتر و در طرف دیگر زیاد باشد تا بتوان بدن حشراتی را که قطر آن‌ها بین ۵ تا ۱۵ میلی‌متر باشد در داخل شیار قرار داد. بعضی اوقات دو قطعه چوب پنبه را در روی پایه طوری نصبت می‌کنند که فاصله آن‌ها را می‌توان نسبت به یکدیگر تغییر داد و حشرات با جثه کوچک یا بزرگ را در داخل شیار جای داد.

معمولاً وقتی قسمت تنه پروانه داخل شیار اتالوار قرار می‌گیرد شاخک‌ها و بال‌ها و پاها به طور نامنظم هستند. برای گسترداندن بال‌ها از دو نوار کاغذ که بال‌ها زیر آن قرار می‌گیرند، استفاده می‌شود. سنجاق‌های بعدی به ترتیب شاخک‌ها و پاها را به طور منظم مرتب می‌کند. اتالوار را می‌توان به سادگی با تعبیه شیاری روی سلوفان معمولی ساخت. در صورتی که به راحتی نشود پاها و شاخک پروانه‌ها را روی اتالوار مرتب نمود بهتر است قسمت برجسته انتهای سنجاق را در داخل سوراخی که روی سلوفان تهیه شده قرار داد.

به این ترتیب راحت‌تر می‌توان با قرار دادن نوار و به کمک سنجاق بال‌ها و ضمائم بدن پرانه را منظم نمود. می‌توان کلکسیونی از بال پروانه‌ها به صورت آلبوم تهیه نمود و برای شناسایی بال پولک‌داران یک منطقه به این آلبوم‌ها مراجعه کرد.

 

واژه های کلیدی: آفات و بیماری های گیاهی ، پرپاراسیون میکروسکوپی حشرات، اتاله کردن، مگس سفید گلخانه، سن گندم، مگس جالیز، آفتکش ها

فهرست مطالب

فصل ۱: معرفی مؤسسه تحقیقات آفات و بیماری های گیاهی
مقدمه
تاریخچه مؤسسه تحقیقات آفات و بیماری های گیاهی
شرح وظایف اساسی مؤسسه
تشکیلات مؤسسه
بخش تحقیقات آفتکش ها
بخش تحقیقات حشرات زیان آور به گیاهان
بخش تحقیقات علف های هرز و انگل های گلدار
بخش تحقیقات سن گندم
بخش تحقیقات بیماری های گیاهی
بخش تحقیقات رده بندی حشرات
بخش تحقیقات جانورشناسی کشاورزی
بخش تحقیقات نماتولوژی گیاهی
بخش تحقیقات مبارزه بیولوژیک
بخش تحقیقات ویروس شناسی و بیماری های ویروسی گیاهان
بخش تحقیقات شناسایی رستنی ها
بخش تحقیقات بیولوژی مولکولی و بیوتکنولوژی
نیروی انسانی
طرح های تحقیقاتی
انتشارات
منابع فصل
فصل ۲: معرفی محل کارآموزی
معرفی محل کارآموزی
فصل ۳: کلیات
کلیات
فصل ۴: پرپاراسیون میکروسکوپی حشرات و اتاله کردن حشرات
تهیه پرپاراسیون میکروسکوپی از حشرات
نحوه پرپاراسیون
اتاله کردن حشرات
منابع فصل
فصل ۵: آزمایشات انجام شده روی مگس سفید گلخانه
زیر راسته جوربالان Homoptera
کلید تشخیص خانواده های راسته جوربالان
خانواده مگس های سفید (سفید بالک ها) Aleurodidae
سفید بالک ها Aleurodidae
مراحل رشدی
تخم
پوره خزنده (اولین مرحله پورگی)
سنین دوم و سوم پورگی
شفیره
بالغین
دموگرافی و دینامیسم جمعیت
آزمایشات انجام شده روی مگس سفید گلخانه
مگس سفید
عسلک پنبه
کنه دو نقطه ای (کنه تارعنکبوتی)
شپشک آرد آلود ساحلی
منابع فصل
فصل ۶: آزمایشات انجام شده روی سن گندم
راسته Hemiptera (ناجوربالان)
زیر راسته سن ها Heteroptera
کلید شناسایی خانواده های مهم سن ها
رده بندی سن ها Heteroptera
الف- زیر راسته سن های آبزی Cryptocerata
ب- زیر راسته سن های خاکزی (Gymnocerata یا Amphicorizae)
سن گندم
آزمایشات انجام شده روی سن گندم
اثر شبه هورمون جوانی «آدمیرال» بر کنترل پوره های سن معمولی گندم در شرایط مزرعه
نتیجه کلی و بحث
نتیجه بررسی ها
منابع فصل
فصل ۷: آزمایشات انجام شده روی مگس جالیز
راسته Diptera (دوبالان)
رده بندی دو بالان
مگس های شیار پیشانی دار سیکلورهافا، گروه ساده بال ها، مگس های بال رنگی
کلید شناسایی خانواده های مهم مگس های زیر راسته براکی سرا و سیکلورهافا
مگس قهوه ای جالیز
آزمایشات انجام شده روی مگس جالیز
مگس خربزه
سرخرطومی هندوانه (سرخرطومی جالیز)
منابع فصل
فصل ۸: آزمایشات مربوط به تأثیر سموم مختلف روی درصد جوانه زنی بذر کلزا
آزمایشات مربوط به تأثیر سموم مختلف روی درصد جوانه زنی بذر کلزا
فصل ۹: کاربرد مخلوط آفتکش ها
کاربرد مخلوط آفتکش ها
چگونگی چک نمودن ثبات و سازگاری ترکیب داخل تانک
روش های ترکیب کردن مواد شیمیایی و آزمایش ثبات و سازگاری
بعد از تست چه باید کرد؟
ترکیبات سموم آفتکش
ترکیبات سموم علف کش و حشره کش
ترکیبات سموم علف کش و قارچکش
ترکیبات سموم علف کش و حاصلخیز کننده یا بارور کننده مایع
ترکیبات سموم علف کش و حاصلخیز کننده خشک
متخصصان می گویند: سموم قارچکش همیشه اگر خوب ترکیب شوند، سودمند هستند

مفید بودن ثبات دهنده های حالت اسیدی در کاهش حمل سم در یک جریان شبیه سازی شده
منابع فصل
فصل ۱۰: منابع
منابع فارسی
منابع لاتین

منابع فارسی:

کتاب پنجاه و هشتمین سالگرد تاسیس مؤسسه تحقیقات آفات و بیماری های گیاهی از سال ۱۳۲۲ تا ۱۳۸۰، انتشارات مؤسسه تحقیقات آفات و بیماری های گیاهی.

نوری نوشهری، سارا، ۸۴-۱۳۸۳٫ گزارش کارآموزی. گروه گیاهپزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد ورامین- پیشوا.

حجت، سید حسین، ۱۳۷۵٫ حشرات (راهنمای جمع آوری و شناسایی). مؤسسه انتشارات امیرکبیر.

جرلینگ، دن، سفید بالک ها: بیواکولوژی، وضعیت آفتی و مدیریت آن ها. ترجمه پرویز شیشه بر، ۱۳۸۱٫ انتشارات دانشگاه شهید چمران اهواز.

میرکریمی، اسدالله، و اسماعیلی، مرتضی، و آزمایش فرد، پروانه، ۱۳۷۴٫ حشره شناسی کشاورزی: حشرات، کنه ها، جوندگان و نرم تنان زیان آور و مبارزه با آن ها. مؤسسه انتشارات و چاپ دانشگاه تهران.

بهداد، ابراهیم، ۱۳۸۱٫ حشره شناسی مقدماتی و آفات مهم گیاهی ایران. نشر یادبود.

مصلی نژاد، هادی، و نوروزیان، مریم، و محمدبیگی، احمد. فهرست آفات، بیماری های گیاهی، علف های هرز مهم و سموم توصیه شده. وزارت جهاد کشاورزی و حفظ نباتات.

نوروزیان، مریم، فهرست سموم مجاز کشور. انتشارات سازمان حفظ نباتات.

شیخی گرجان، عزیز، ۱۳۸۳٫ گزارش نهایی طرح ملی تحقیقاتی اثر شبه هورمون جوانی «آدمیرال» بر کنترل پوره های سن معمولی گندم. مؤسسه تحقیقات آفات و بیماری های گیاهی، سازمان تحقیقات آموزش کشاورزی، وزارت جهاد کشاورزی.

 

منابع لاتین:

 

Dhingra, -S; Sarup, -P ; 1981; Effect of some non-toxic chemicals in mixed formulations with different insecticides against the lindane- resistant strain of Tribolium castaneum (Herbst) (Coleoptera: Tenebrionidae); Journal-of- Entomological- Research. 1981, 5:1 ,1-11.

Cruger, -G; Kampe, -W; 1973; Methods of application for cabbage- fly control and seedling protection with transplanted and diret- sown cabbage; Biologisch Bundesanstalt for land- und forstwirtschaft 39th German plant protection congress of the state Institute for Agriculture and Forestry in Stuttgart, 1st– 5th October 1973. : 39. Deutsche Pflanzenschutz- Tagung der Biologischen Bundesanstall fur land- und Forstwirtschaft in Stuttgart , 1.-5. Oktober 1973. Mitteilungen- aus- der- Berlin- Dahlem. 1973, No. 151, 249.

Horn, -R ; Linke , -E; Grunert , -C; Motzka, -F; Zahn, -K; Greifenberg, -G; 1986; Increasing effectiveness of plant protection measures by combination with an ammonium nitrate- urea solution; Nachrichtenblatt- fur- den- Pflanzenschutz- in- der- DDR. 1986, 40:7, 151-154.

Feng, -HT; 1984; Joint action of insecticide- synergist Mixtures on the diamondback moth; Plant- Protection- Bulletin,- Taiwan. 1984, 26:4 , 401-412.

Taylor, -N; Matthews, -GA; 1986; Effect of different adjuvants on the rainfastness of bendiocarb applied to Brussels sprout plants; Crop-

۱۹۸۶, ۵:۴, ۲۵۰-۲۵۳٫

مقدمه:[۱]

آدمی از سپیده دم ظهور بر این کره خاکی و از آن هنگام که دوران شکارگری و گردآوری دانه ها و میوه ها را پشت سر گذاشت و برای تهیه غذای کافی به کشاورزی پرداخت، همواره درگیر نبردی بی امان با عواملی بوده است که بعضی تندرستی و بقای او را با ایجاد
بیماری های گوناگون به چالش طلبیده اند و برخی با نابودسازی قوت و غذای او قحطی و مرگ های ناشی از گرسنگی و بی غذایی را باعث شده اند.

کشتار بی رحمانه و گسترده بیماری های همه گیری همچون طاعون، وبا، مالاریا، تب زرد، سل و … در دوران های گذشته گهگاه نسل بشر را حتی تا آستانه نیستی و نابودی برده است و زیان های وسیع آفات و بیماری های گیاهی نظیر ملخ، سن، بیماری های قارچی و … با ایجاد قحطی های هولناک، مرگ های دسته جمعی ناشی از گرسنگی را به دنبال داشته است. در تاریخ بشری تلفیق زیان های این دو گروه کراراً دیده شده که فجایع سهمگینی آفریده است.

تا حدود یک قرن پیش، به واقع بشر پس مانده خوار سفره آفات و بیماری های گیاهی بود که حاصل دسترنج او را در کشتزارها و انبارها نابود می ساخت و تنها از اوایل قرن بیستم میلادی، بشر توانسته است به کمک دانش و فناوری، مبارزه مؤثری را با این عوامل آغاز کند.

تحقیقات گیاهپزشکی و جستجو برای یافتن راه حل های مؤثر در مبارزه با آفات کشاورزی زمانی ممکن شد که انسان برخلاف گذشته این عوامل را سرنوشت محتوم و گریز ناپذیر ندانست بلکه عوامل طبیعی به شمار آورد که می توان به کمک هوش و دانش بر آن ها چیره شود.

به واقع تحقیقات گیاهپزشکی حاصل تفکر نوین و نگرش جدید انسان به طبیعت پیرامونی است و گیاهپزشکان امروزه بخش مهمی از مسئولیت سنگین تأمین خوراک بیش از ۶ میلیارد نفوس بشری را بر دوش دارند.

گیاهپزشک ایرانی باید هم فون و فلور طبیعی ایران را مدنظر داشته باشد و هم گونه های وارداتی را که اکثراً بومی شده اند مورد بررسی قرار دهد و هم به موجودات زنده ای که مداوماً از مبادی ورودی رسمی و یا از مرزهای طولانی کشور به صورت غیرقانونی (از جمله آفات و بیماری ها و علف های هرز قرنطینه ای) وارد می شوند در چالش باشد. در مطالعه جانوران و حشرات و گیاهان و غیره هم باید فون و فلور Afrotropical و هم با منطقه Oriental و هم با منطقه پاله آرکتیک (که بخش اعظم سرزمین ایران در آن قرار دارد) آشنا باشد که عناصر فراوانی از هر سه منطقه اصلی جغرافیای جانوری (Zoo geography) در ایران وجود دارند توجه به این پیچیدگی ها، دشواری کار و مسئولیت سنگین گیاهپزشکان ایران را به خوبی نمایش می دهد.

تاریخچه مؤسسه تحقیقات آفات و بیماری های گیاهی:[۲]

تاریخچه گیاهپزشکی در ایران در واقع تاریخچه مؤسسه تحقیقات آفات و بیماری های گیاهی نیز هست. در ایران بررسی های گیاهپزشکی نسبت به سایر رشته های کشاورزی شروعی زود هنگام تر داشته است.

آغازگر این برسی ها در کشور، شادروان استاد جلال افشار بود که پس از پایان تحصیلات در روسیه در سال ۱۲۹۸ هجری شمسی به ایران بازگشت و شروع به تدریس در مدرسه برزگران (سلف دانشکده کشاورزی کرج) نمود.

آن شادروان در سال ۱۳۰۲ هـ .ش، واحد کوچکی را در انستیتو پاستور ایران با نام «اداره تشخیص محلی آفات و مبارزه با آن ها» بنیان گذاشت و تحقیق پیرامون حشرات و جانوران زیان آور کشاورزی و بعضاً دامی و انسانی را آغاز نمود و این شروع رسمی تحقیقات گیاهپزشکی در ایران و نیز هسته اولیه و سنگ بنای مؤسسه تحقیقات آفات و بیماری های گیاهی امروزی بود. شادروان افشار در چند زمینه دیگر نیز پیشگام و بنیانگذار بود. از جمله اولین کسی بود که تدریس حشره شناسی و آفات گیاهی را پایه گذاری نمود، علاوه بر آن جمع آوری و شناسایی حشرات و جانوران از جمله عوامل بیماری زا در انسان و دام و به اصطلاح امروزی حشره شناسی و جانورشناسی پزشکی و دامپزشکی نیز با افشار آغاز شد و نیز او برخلاف برخی مدعیات، پایه گذار تحقیقات جانورشناسی و همچنین اولین موزه جانورشناسی و حشره شناسی در ایران بود. به هر حال اداره کوچکی که آن شادروان بنیان گذاشت، در سال ۱۳۰۶ از انستیتو پاستور ایران جدا شد و به اداره کل فلاحت در وزارت فواید عامه پیوست و در سال ۱۳۰۸ با احراز هر دو نقش مطالعاتی و اجرائی به «بنگاه دفع آفات» تغییر نام داد. شادروان افشار در طی این سال ها همچنان در مدرسه عالی فلاحت (دانشکده کشاورزی فعلی) نیز تدریس می کرد و نیز به تحقیق و تألیف مقالات و کتاب هایی می پرداخت که برای ایران جدید و بسیار سودمند بود، در همین سال ها موزه جانورشناسی دانشکده کشاورزی کرج را پایه گذاری نمود در واقع فعالیت و تلاش آن مرحوم در دو سمت و سو جریان داشت، از یک سو اداره کوچکی را در انستیتو پاستور تشکیل داد که منجر به مؤسسه تحقیقات آفات و بیماری های گیاهی امروزی شد و از طرف دیگر فعالیت های وی در دانشکده کشاورزی کرج، هسته اولیه گروه های گیاهپزشکی دانشگاه های ایران را پدید آورد. بنگاه دفع آفات فوق الاشاره تحت نظر افشار و به کمک شاگردان آن مرحوم که به تدریج از مدرسه عالی فلاحت فارغ التحصیل می شدند روز به روز توسعه می یافت به طوریکه در سال های ۱۳۱۳ و ۱۳۱۴ در شمال کشور اولین و شاید تنها مبارزه کاملاً موفق بیولوژیک را با وارد کردن کفشدوزک Rodalia cardinalis با شپشک استرالیایی انجام داد. این بنگاه به تدریج آفات مهم کشور را جمع آوری و شناسایی نمود و تحقیقات روی آن ها را آغاز کرد. در سال ۱۳۲۲ شادروان افشار آزمایشگاهی را با نام «آزمایشگاه حشره شناسی و دفع آفات نباتی» که ریاست آن را شخصاً عهده دار بود بنا نهاد، این آزمایشگاه زیر نظر مستقیم وزیر کشاورزی و در دو اطاق در محل وزرات کشاورزی آن زمان (محل فعلی فروشگاه شهر و روستا واقع در خیابان فردوسی تهران) فعالیت می کرد. با خاتمه جنگ جهانی دوم در سال ۱۳۲۴ چند متخصص شوروی سابق از جمله الکساندروف، چواخیم و کریوخین نیز در این آزمایشگاه مشغول به کار و تحقیق شدند. در همین سال چند نفر فارغ التحصیل جوان دانشکده کشاورزی کرج نظیر شادروان هایک میرزایانس نیز در این آزمایشگاه به فعالیت پرداختند. شادروان میرزایانس در همین زمان به جمع آوری حشرت ایران و تعیین نام آن ها پرداخت و در واقع سنگ بنای اولیه، مجموعه عظیم حشرات ایران در بخش تحقیقات رده بندی حشرات مؤسسه را که اکنون رسماً موزه حشرات مهندس هایک میرزایانس نام دارد بنیان گذاشت. باز هم در این سال قسمت تحقیقات قارچ شناسی و بیماریهای گیاهان، با آمدن شادروان دکتر اسفندیار اسفندیاری بنیانگذاراین نوع تحقیقات در ایران، و همچنین قسمت علفهای هرز با انتقال شادروان مهندس عین اله بهبودی شاهسون، بنیانگذار جمع آوری و تشخیص و تحقیق در این رشته به آزمایشگاه مذکور فعال گردید. با همت این دو شادروان، کار جمع آوری و تشخیص گیاهان نیز در همین سال آغاز گردید و این تلاش ها به همراه تشکیل بخش شناسایی و بررسی گیاهان کشور از سال ۱۳۲۷ بنیان اولیه هرباریوم بسیار ارزشمند و بزرگ بخش تحقیقات رستنی های مؤسسه به شمار
می رود. آزمایشگاه مذکور در سال ۱۳۲۶ مجدداً به اداره کل دفع آفات نباتی انتقال یافت. این آزمایشگاه که روز به روز برکمیت و کیفیت آن افزوده می شد در سال ۱۳۲۸ «اداره بررسی آفات» نام گرفت و به اداره کل بررسی ها در ساختمان آن زمان وزارت کشاورزی (واقع در نبش خیابان لاله زار نو و انقلاب) پیوست. در سال ۱۳۳۶ اداره بررسی آفات به سطح اداره کل ارتقاء یافت و به «اداره کل بررسی آفات نباتی و قرنطینه» تغییر نام داد و تحت نظارت و سرپرستی مدیریت کل دفع آفات نباتی قرار گرفت و محل آن نیز تغییر یافت و به یک ساختمان استیجاری واقع در خیابان سعدی مقابل شرکت بیمه ملی ایران منتقل گردید. هم در این زمان بعضی واحدهای شهرستانی آن در اهواز، اصفهان، تبریز و ورامین گشایش یافت.

سال ۱۳۳۹ را باید اولین نقطه عطف در تاریخچه مؤسسه و نیز گیاهپزشکی کشور دانست، در این سال بر پایه تصویب نامه هیأت وزیران ۵۶۰۰۰ مترمربع از زمین های دولتی (خالصه) اوین برای ایجاد تأسیسات جدید در اختیار اداره کل بررسی آفات نباتی و قرنطینه قرار گرفت. بالاخره نقطه عطف بعدی در تاریخ مؤسسه پیش آمد، بدین معنی که در سال ۱۳۴۱ باز هم با تصویب هیئت وزیران اداره کل بررسی آفات نباتی و قرنطینه، به انستیتوی بررسی آفات و بیماری های گیاهی تغییر نام داد و به صورت سازمانی وابسته به وزارت کشاورزی، از امکانات، اختیاراتت و استقلال ویژه ای برخوردار شد، لیکن قسمت قرنطینه از آن جدا شد و به اداره کل دفع آفات نباتی (سازمان حفظ نباتات فعلی) پیوست. در این سال ها کار احداث ساختمان ها و آزمایشگاه های جدید در زمین واگذاری آغاز شد و ادامه یافت، در سال ۱۳۴۱، انستیتو توانست ۱۵ هکتار دیگر از اراضی اوین را برای احداث تأسیسات و مزارع و باغ های آزمایشی و خانه های سازمانی محققین بدست آورد، انستیتو در سال ۱۳۴۲ رسماً به ساختمان های تازه افتتاح شده در محل فعلی انتقال یافت و در سال ۱۳۴۳ حدود ۱۲ هکتار دیگر از زمین های خالصه را بدست آورد. در سال ۱۳۴۴ قانونی به نام «قانون تأسیس مؤسسه بررسی آفات و بیماری های گیاهی» از تصویب مجلسین وقت گذشت. در این قانون واژه انستیتو حذف و به جای آن واژه مؤسسه رسمیت یافت. در این سال ها مؤسسه توسط یک هیئت ۵ نفری مرکب از آقایان دکتر قوام الدین شریف، دکتر علی اکبر آگه، شادوران مهندس هایک میرزایانس، شادروان فیروز تقی زاده و دکتر مجید امیدوار اداره می شد که هر سال یکی از اعضای این هیئت وظیفه ریاست و یکی دیگر معاونت مؤسسه را به عهده می گرفت، با تصویب قانون مؤسسه، مدیریت چرخشی هیئت پنج نفره جای خود را به مدیریت ثابت داد و شادروان دکتر عباس دواچی ریاست مؤسسه را به عهده گرفت. در طول دهه های چهل و پنجاه مؤسسه دوران شکوفایی و پیشرفت چشمگیری را پشت سر گذاشت و موفقیت های فراوانی را با همت و کوشش کارکنان و مدیران متعهد و دلسوز خود بدست آورد. کادر تحقیقاتی مؤسسه پیش از این دوران از حدود ۱۰ نفر تجاوز نمی کرد و فضای آزمایشگاهی آن محدود به ۵ اطاق ۳۴ متری بود. مؤسسه با یک برنامه منظم توفیق یافت که تحصیل کردگان جوان و مستعد را با انجام آزمون های استخدامی بسیار دشوار به خدمت بگیرد و عده ای از آنان را برای تکمیل معلومات و تحصیلات به خارج از کشور گسیل دارد. در این دوران مؤسسه توانست چندین ساختمان بزرگ، گلخانه های متعدد و اطاق های حرارت ثابت و آزمایشگاه های مجهز تأسیس نماید و همچنین تعدادی منزل مسکونی برای اسکان محققین خود احداث کند، علاوه بر این ها واحدهای (آزمایشگاه های) استانی و شهرستانی خود را به ۱۵ واحد (تبریز، ارومیه، بندرانزلی، تنکابن، گرگان، مشهد،ورامین، کرج، اصفهان، شیراز، بندرعباس،رفسنجان، جیرفت،اهواز و کرمانشاه) برساند. از بعد تحقیقاتی نیز مؤسسه توانست با تلاش کادرهای تحقیقاتی و فنی جوان و هدایت پیشکسوتان خود، طرح های بسیاری در تمام زمینه های گیاهپزشکی و علوم وابسته اجرا کرده و به نتایج مهمی دست یابد. در این دوران ارتباطات تحقیقاتی و علمی و مبادله کتب و نشریات و اطلاعات و محقق و کارشناس با مراکز مهم تحقیقات گیاهپزشکی و دانشگاههای کشورهای پیشرفته، رشد چشمگیری یافت. همین تلاشها موجب شد که مؤسسه در سطح جهان با عنوان Plant Pest and Disease Research Institute و با سرواژگان PPDRI شناسایی و اعتبار بین المللی یابد. دهه های ۴۰ و۵۰ را به حق می توان دوران طلایی شکوفایی و توسعه مؤسسه دانست.

با تصویب «قانون تأسیس سازمان تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی» در سال ۱۳۵۲ مؤسسه و کلیه واحدهای آن در استان ها رسماً (و نه عملاً) زیر پوشش سازمان تحقیقات درآمد و نام آن با جایگزینی واژه تحقیقات به جای بررسی به «مؤسسه تحقیقات آفات و بیماری های گیاهی» تغییر یافت، اما مؤسسه به دلایلی عملاً تا پس از پیروزی شکوهمند انقلاب اسلامی مستقل ماند و عاقبت در اوایل دهه ۶۰ زیر نظارت کامل سازمان قرار گرفت و واحدهای استانی و شهرستانی آن نیز به صورت بخش های تحقیقاتی و با نام «بخش تحقیقات آفات و بیماری های گیاهی» در مراکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان ها ادغام شدند.

براساس مصوبه بهمن ۱۳۷۱ شورای عالی اداری، قسمت تحقیقات منابع طبیعی از سازمان تحقیقات جدا شد و این سازمان با نام «سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی» عملاً وظایف سازمان های ترویج و آموزشی را نیز بر عهده گرفت، به تبع آن، مؤسسه تحقیقات آفات و بیماری های گیاهی هم جزو سازمان جدید قرار گرفت. سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی از بدو تأسیس تاکنون در تمامی استان های کشور (به جز استان قم) یک یا دو (استان های خوزستان، کرمان و سیستان و بلوچستان) مرکز تحقیقات کشاورزی ایجاد نموده و علاوه بر این مراکز، چند مؤسسه تحقیقات تک محصولی نیز به وجود آورده است، این مؤسسات تک محصولی عبارتند از: مؤسسه تحقیقات برنج کشور، مؤسسه تحقیقات پسته، مؤسسه تحقیقات خرما، مؤسسه تحقیقات پنبه کشور، مؤسسه تحقیقات مرکبات، مؤسسه تحقیقات کشاورزی دیم و مؤسسه تحقیقات چغندرقند. هر یک از این مؤسسات و نیز مراکز تحقیقات کشاورزی پیش گفته دارای بخشی به نام «بخش تحقیقات آفات و بیماری های گیاهی» یا «بخش تحقیقات گیاهپزشکی» هستند. مؤسسه تحقیقات آفات و بیماریهای گیاهی براساس شرح وظایف خود (که در ذیل خواهد آمد) موظف به هدایت و نظارت بر اجرای طرح های تحقیقاتی بخش های مذکور در مراکز تحقیقات کشاورزی استان ها و مؤسسات تک محصولی است. لیکن تداخل وظایف و روشن نبودن کامل حدود اختیارات، تفاوت بودجه و عدم استقلال کافی در ارتباط با مسائل مالی، اداری و تحقیقاتی باعث شده است که مؤسسه هنوز انسجام کامل دهه های چهل و پنجاه خود را بدست نیاورد.

در این جا به عنوان حسن ختامی بر تاریخچه مؤسسه، نام مدیران (رؤسای) آن از سال ۱۳۴۲ به بعد به شرح ذیل ارائه می گردد.

مرحوم مهندس فیروز تقی زاده

دکتر علی اکبر آگه

دکتر قوام الدین شریف

مرحوم مهندس هایک میرزایانس

مرحوم دکتر غلامعباس دواچی

مرحوم دکتر اسفندیار اسفندیاری

دکتر قوام الدین شریف

دکتر محمد صفوی

دکتر جعفر ارشاد

دکتر سید محمد اشکان

مهندس هوشنگ جوانمقدم

دکتر بهمن پارسی

دکتر محمد خیری

دکتر هوشنگ بیات اسدی

دکتر غلامعباس عبداللهی

شرح وظایف اساسی مؤسسه:

[۱] – برگرفته از پایان نامه تحصیلی مقطع کارشناسی، سارا نوری نوشهری، سال تحصیلی ۸۴-۱۳۸۳، دانشگاه آزاد اسلامی واحد ورامین-پیشوا، دانشکده کشاورزی، گروه گیاهپزشکی.

[۲] – برگرفته از کتاب پنجاه و هشتمین سالگرد تأسیس مؤسسه تحقیقات آفات و بیماری های گیاهی از سال ۱۳۲۲ تا ۱۳۸۰٫

 

110,000 ریال – خرید

جهت دریافت و خرید متن کامل مقاله و تحقیق و پایان نامه مربوطه بر روی گزینه خرید انتهای هر تحقیق و پروژه کلیک نمائید و پس از وارد نمودن مشخصات خود به درگاه بانک متصل شده که از طریق کلیه کارت های عضو شتاب قادر به پرداخت می باشید و بلافاصله بعد از پرداخت آنلاین به صورت خودکار  لینک دنلود مقاله و پایان نامه مربوطه فعال گردیده که قادر به دنلود فایل کامل آن می باشد .

مطالب پیشنهادی:
  • تحقیق حشره شناسی
  • برچسب ها : , , , , , , , , , ,
    برای ثبت نظر خود کلیک کنید ...

    به راهنمایی نیاز دارید؟ کلیک کنید

    جستجو پیشرفته

    پیوندها

    دسته‌ها

    آخرین بروز رسانی

      جمعه, ۷ اردیبهشت , ۱۴۰۳
    اولین پایگاه اینترنتی اشتراک و فروش فایلهای دیجیتال ایران
    wpdesign Group طراحی و پشتیبانی سایت توسط digitaliran.ir صورت گرفته است
    تمامی حقوق برایbankmaghaleh.irمحفوظ می باشد.