تحقیق جایگاه اخلاق در حسابداری

تحقیق و پروژه و پایان نامه و مقاله دانشجویی

عنوان :

تحقیق جایگاه اخلاق در حسابداری

تعداد صفحات : ۴۳

نوع فایل : ورد و قابل ویرایش

چکیده

حرفه حسابداری و حسابرسی با یکی از حساس‌ترین موضوعات مرتبط با اشخاص جامعه یعنی مال و دارایی افراد در ارتباط است. حسابداران مانند پزشکان هستند که اعتماد شخص مقابل نقش اصلی را در شغل و حرفه آنان دارد. بی‌اعتمادی صاحبکار آفت سیستم‌های حسابداری و حرفه است.

اساتید باید به دانشجویان بفهمانند که شخصیت واقعی هر شخص در گرو اخلاق اوست. باید به او بفهمانند که یک حسابدار برتر در وهله اول شخصی است که اخلاق حرفه ای داشته باشد. بسیاری از اندیشمندان بر این باورند که رشد وتعالی جوامع بشری تنها به علم وتکنیک وپیشرفت های مادی نیست بلکه از عوامل مهم ترقی یا انحطاط ملت ها رعایت  موازین اخلاقی وخصلت های روحی است. ودیدیم که بی اخلاقی چه بلایی به روز انرون آورد.

((سید جمال الدین اسد آبادی)) در نقش حساس وتعیین کننده رذایل اخلاقی در نابودی وهلاکت جامعه می گوید : وقتی در امتی اوصاف رذیله رسوخ کرد، بنای جامعه آن امت می شکند واعضایش از هم جدا می شود، نفاق و فساد میان آنان پدید می آید بعد از این تزلزل وسستی طبیعت آن جامعه اقتضا می کند که نیرو های بیگانه بر آن جامعه تسلط یابد تا با جبر وقهر آن جامعه را بگیرد و افراد آن را با اجبار و اکراه وادار به زندگی نماید، زیرا زندگی انسان ها نیاز به وجود جامعه دارد وبقای جامعه هم با آن اوصاف ممکن نیست  پس قوه دیگری باید آن جامعه را تا حدودی که لازمه زندگی است اداره کند.

جوزف شومپتر می گوید:

«با محدوده نظام اخلاق مذهبی و قانون بوده است که اقتصاد توانسته برای خود موجودیت جداگانه‌ای بیابد و افرادی که در این رابطه کار کرده‌اند بیش از هر کس دیگری برازنده نام «پایه‌گذاران» اقتصاد علمی هستند.»

پس با این اوصاف نتیجه می گیریم که اگر در یک حرفه اخلاق حرفه ای باشد آن حرفه پیشرفت می کند وگرنه باید منتظر نابودی آن رشته بود.

واژه های کلیدی: حسابداری، اخلاق، اخلا‌ق و رفتار حرفه‌ای، احکام لا‌زم‌الا‌جرا

فهرست مطالب

مقدمه    ۴
نیاز به اخلاق و آئین رفتار حرفه ای    ۶
تعریف اخلاق    ۷
اخلاق در حسابداری    ۸
آموزش اخلاق    ۹
رسوایی های حسابداری    ۱۱
اصول در برابر قوانین    ۱۵
واکنش هایی در خصوص رسوایی ها    ۱۷
محیط اموزشی این موارد را پوشش می دهد    ۲۱
مشکلات اخلاق حرفهای حسابرسان انرون    ۲۷
اصول بنیادی حرفه حسابداری    ۳۰
عواملی که موجبات نقض و عدم رعایت اصول فوق می شود     ۳۲
احکاماصول بنیادی اخلاق و رفتار حرفهای    ۳۴
۱- احکام لازمالاجرا در مورد کلیه حسابداران حرفهای    ۳۴
۲- احکام لازمالاجرا توسط حسابداران حرفهای مستقل یا حسابداران رسمی    ۳۵
۳- احکام لازمالاجرا توسط حسابداران حرفهای شاغل در موسسات     ۳۵
استقلال    ۳۶
حمایت یا مخالفت    ۳۷
نتیجه گیری    ۳۹
منابع و مآخذ    ۴۲

منابع و مآخذ:

۱)اصول حسابرسی ۱ جمشید اسکندر

۲)اصول حسابداری ۲ ایرج نوروش

۳)اصول حسابرسی سازمان حسابرسی

۴)رهنمد های حسابرسی سازمان حسابرسی

۵)فلسفه اخلاق،استاد مطهری

۶)آیات اخلاقی قرآن، آیت اله مکارم شیرازی

۷)علل انحطاط وپیشرفت جامعه از دیدگاه امام علی (ع)

۸) مجله دنیای اقتصاد

۹)نهج البلاغه

۱۰)آشنایی با اسلام دکترخلیل رفاهی

۱۱)علل وعوامل ضعف وانحطاط مسلمین، سید احمدموثقی

۱۲)اصول وظوابط حسابداری وحسابرسی،سازمان حسابرسی

۱۳)احمد قراملکی،اخلاق حرفه ای

۱۴)آئین انظباطی و رفتار حرفه ای انجمن حسابداران خبره ایران

۱۵)اساسنامه جامعه حسابداران رسمی ایران

۱۶)آئین رفتار حرفه ای مصوب مجمع عمومی سازمان حسابرسی

۱۷)اساسنامه انجمن حسابدارن خبره ایران

مقدمه

تمامی حرفه های شناخته شده مانند پزشکی، حقوق، مهندسی برای خود یک آئین رفتار تهیه کرده اند. هدف اساسی از تهیه چنین آئین های رفتاری، ارائه رهنمود های عملی به اعضا برای داشتن طرز تفکر حرفه ای به گونه ای است که کیفیت ظوابط حرفه آنها را بهبود بخشد.آئین رفتارحرفه ای مهترین خط مشی های حرفه را مشخص نموده و ضامن بقای آن است. ونباید شامل ایده های ذهنی باشد، بلکه باید دارای هدفهای دست یافتنی و مقررات عملی و قابل اجرا برای کار باشد. وجود آئین رفتار حرفه ای، صاحبکاران وجامعه را مطمئن می سازد که حرفه می خواهد استاندارد عمل خوبی داشته باشد وهر یک از اعضا را به رعایت آن ملزم می کند.

حرفه حسابداری و حسابرسی با یکی از حساس‌ترین موضوعات مرتبط با اشخاص جامعه یعنی مال و دارایی افراد در ارتباط است. حسابداران مانند پزشکان هستند که اعتماد شخص مقابل نقش اصلی را در شغل و حرفه آنان دارد. بی‌اعتمادی صاحبکار آفت سیستم‌های حسابداری و حرفه است.

می‌دانیم که وجود حرفه‌ای بنام حسابداری و حسابرسی پیامد وجود فعالیت‌های اقتصادی و سرمایه‌گذاری است و بدون آن شکل نخواهد گرفت. صاحبان کار محرکان چرخه اقتصادی محسوب می‌شوند؛ بنابراین کسب اعتماد آنان در استفاده از حرفه حسابرسی و حسابداری، وظیفه همه حسابداران و شاغلان در این حرفه است تا آینده حرفه حسابداری تضمین شود. بنابر این آینده حرفه منوط به داشتن ارزش‌های درستکاری، صداقت و تخصص است. در شرایطی که حرفه حسابداری هنوز نتوانسته است جایگاهی در جامعه ایران و به ویژه در نزد دولتمردان به دست آورد افزایش بی‌اعتمادی به حسابداران به هر دلیل و علت نقش مخربی در توسعه پایدار حرفه خواهد داشت.

گفتیم که اعتماد نقش اساسی در توسعه حرفه حسابداری و حسابرسی دارد. پس چه باید کرد که جامعه نسبت به حسابداران وحسابرسان اعتماد پیدا کنند.((جواب واضح است؛ اخلاق وآئین رفتار حرفه ای)).

 نیاز به اخلاق و آئین رفتار حرفه ای

پژوهشهای انجام شده نشان می‌دهند که وجود سه عامل بنیادی در کنارهم، موجب تشکیل، رشد و گسترش حرفه‌های مختلف در طول تاریخ تمدن بشری بوده و راز ماندگاری آنها شناخته می‌شود. این سه عامل عبارتند از: فلسفه، مبانی نظری، اصول و استانداردهای حرفه‌ای.

با وجود سه عامل گفته شده در کنار هم، حرفه به قدرت لازم  برای استمرار فعالیت حرفه‌ای دست می‌یابد و ریشه‌ای عمیق در جامعه خواهد داشت و با تغییرات محیطی دستخوش تغییرات شدید نمی‌شود و حذف نخواهد شد.

برای تشریح و تبیین چیستی و چرایی یک حرفه و برای کسب شناخت  و تشریح پدیده‌های موجود و پیشبینی پدیده‌های مشابه حرفه‌ای، وجود عامل اول، ضروری است. بنابراین، ایده‌ها و عقاید ظاهراً مستقل و جدا از هم، در یک مجموعه مرتبط و متصل به هم، همچون پیکره یک دانش در قالب تئوری ارائه می‌شود. با مشاهده‌های تجربی، آزمونهای لا‌زم و استدلا‌ل منطقی، پدیده‌ها با تئوری مطرح شده تطبیق داده می‌شود تا قدرت آن سنجیده شود. جانسون (۱۹۷۶ Johnson) و بلستین  (۱۹۷۱  Bledstein) بر این باورند که دستیابی به تئوری، یکی از ویژگیهای اصلی هر فعالیت حرفه‌ای است. هاینز  مدعی است “با ادعای دستیابی به پیکره چنین دانشی، یک حرفه می‌تواند ماندگار شود و توسعه یابد.”

بدون وجود عامل اول، روشها و رویه‌های مورد استفاده، به قواعدی تبدیل می‌شوند که بیشتر بنابر عادت و سنت از آنها پیروی می‌شود تا پذیرش منطقی. همچنین بدون این عامل بنیادی، مشکل می‌توان بر مسائل حل و فصل نشده کنونی و آینده حرفه‌ای، فائق شد و برای آنها راهکارهای مناسب ارائه کرد.

صرف نظر از وجود عامل اول ودوم که در حوزه بحث من نیست، عامل سوم یعنی آئین رفتار حرفه ای و پایبندی به آن،عامل بنیادی بسیار با اهمیتی است که دوام وبقای حرفه سخت به آن وابسته است وجامعه بیشتر به این عامل توجه ویژه دارد.

قبل از وارد شدن به اصول واخلاق حرفه ای حسابداران بهتر است که ابتدا اخلاق را تعریف کرده وبعد ببینیم که اصلا بحث اخلاق در حسابداری وحسابرسی چه زمانی مورد توجه بیشتر قرار گرفت.

تعریف اخلاق

اخلاق علمی است که می گویدبرای اینکه با ارزش و مقدس ومتعالی زیست کرده باشیم چگونه باید زیست. پس  علم اخلاق علمی است که از چگونه بودن وچگونه زیستن صحبت می کند.پس باید یک منبع ویک راهنما را پیدا کرد که به ما چگون زیست و چگونه بودن را یاد دهد،چه منبه وراهنمایی بهتر از دین خدا.چه دینی بهتر از دین اسلام پیامبر خدا حضرت محمد مصطفی فرمودند ((انما بعثت لاتمم مکارم اخلاق))من مبعوث شدم برای تکمیل مکارم اخلاق،در آیه ای از قرآن مجید چنین آمده است:

((لقد من الله علی مومنین اذ بعث فیهم رسولا من انفسهم یتلوا علیهم ءایاته ویزکیهم یعلمهم الکتاب والحکمه وان کانوا من قبل لفی ضلال مبین)) (آل عمران -۱۶۴)

(خداوند بر مومنان منت نهاد[ونعمت بزرگی بخشید] هنگامی که در میان آنها،پیامبری از خودشان برانگیخت؛که آیات او را بر آنها بخواند، وآنان را پاک کند و کتاب و حکمت بیاموزد؛هر چند پیش از آن،در گمراهی آشکار بودند.)

از اهداف اصلی بعثت پیامبر اسلام تزکیه نفوس وتربیت انسانها وپرورش اخلاق حسنه بوده حتی می توان گفت تلاوت آیات الهی وتعلیم کتاب وحکمت، مقدمه ای است برای مسئله تزکیه نفوس و تربیت انسانها؛همان چیزی که هدف اصلی علم اخلاق را تشکیل می دهد.

پس ما باید به عنوان یک بچه مسلمان وبه عنوان یک شخصیتی که در حکومت جمهوری اسلامی زندگی می کنیم تمامی احکام واصول لازم الاجرا را را از اسلام بگیریم.

اخلاق در حسابداری

موضوع اخلاق در حسابداری بیشتر از سال ۲۰۰۱ در پی فرو پاشی شرکت انرون مطرح شد. سقوط انرون یکی از بزرگترین فروپاشی های سده گذشته و سده اخیر است که منشأ اصلا‌حات بزرگی در موضوع حاکمیت شرکتی در سراسر جهان شده و تاثیر عمیقی بر حرفه حسابرسی داشته است. بررسی فروپاشی این شرکت حاوی نکات حائز اهمیتی است که یکی از اساسی‌ترین آنها ضعفهای کنترل داخلی و گزارشگری مالی است که حاصل  سقوط اخلا‌قی درون‌سازمان و حسابرسان شرکت است.

در سال ۲۰۰۱ فروپاشی انرون سراسر دنیا را بهت زده کرد و نگرانی به حدی بود که انرون زدگی به مثابه ویروسی مرگبار در سراسر جهان پخش شد و هر شرکت و نهاد سهامداری را آلوده ساخت، سهامداران جزء را نگران کرد و بازارهای مالی را تکان داد.

انرون یک شرکت فعال در بخش انرژی بود که  کنت لی در هوستون امریکا آن  را تاسیس کرد. این شرکت در سال ۱۹۸۵ با ادغام دو شرکت لوله‌گذاری گاز به وجود آمد و در یک دوره ۱۶ ساله از واحدی نسبتاً کوچک به یک شرکت بزرگ انرژی در سطح بین‌المللی تبدیل شد.

45,000 ریال – خرید

جهت دریافت و خرید متن کامل مقاله و تحقیق و پایان نامه مربوطه بر روی گزینه خرید انتهای هر تحقیق و پروژه کلیک نمائید و پس از وارد نمودن مشخصات خود به درگاه بانک متصل شده که از طریق کلیه کارت های عضو شتاب قادر به پرداخت می باشید و بلافاصله بعد از پرداخت آنلاین به صورت خودکار  لینک دنلود مقاله و پایان نامه مربوطه فعال گردیده که قادر به دنلود فایل کامل آن می باشد .

مطالب پیشنهادی:
  • مقاله علم اخلاق
  • مقاله حسابداری
  • مقاله تأثیر سازنده اینترنت بر اخلاق کاربران
  • مقاله بررسی رابطه بین سن و تحول قضاوت اخلاقی دانشجویان
  • مقاله اخلاق در قرآن
  • برچسب ها : , , , , , , , , , , , ,
    برای ثبت نظر خود کلیک کنید ...

    به راهنمایی نیاز دارید؟ کلیک کنید

    جستجو پیشرفته

    پیوندها

    دسته‌ها

    آخرین بروز رسانی

      دوشنبه, ۱۰ اردیبهشت , ۱۴۰۳
    اولین پایگاه اینترنتی اشتراک و فروش فایلهای دیجیتال ایران
    wpdesign Group طراحی و پشتیبانی سایت توسط digitaliran.ir صورت گرفته است
    تمامی حقوق برایbankmaghaleh.irمحفوظ می باشد.