مقاله بازیافت مواد پلاستیکی ، تولید نایلون از زباله های شهری

تحقیق و پروژه و پایان نامه و مقاله دانشجویی

 عنوان :

مقاله بازیافت مواد پلاستیکی ، تولید نایلون  از زباله های شهری

تعداد صفحات :۵۹

نوع فایل : ورد و قابل ویرایش

چکیده

امروزه مهمترین شاخص‌های زندگی بشر ، حفاظت از منابع تولید است. بشر دریافته است که تبعات و پیامدهای خسارت و زیانهایی که به طبیعت وارد می‌کند، بمراتب بیشتر از بهره‌ای است که از آلودن محیط زیست دریافت می‌کند. از این رو ، با بکار بستن امکانات عملی و علمی می‌کوشد کمترین زیان را به طبیعت وارد آورد. امروزه تولید زباله در شهرهای بزرگ مسئله آفرین شده است .
بازیافت به معنی استفاده از مواد مصرف شده برای تولید و ساخت مجدد همان کالا یا کالای قابل استفاده دیگر است . از فوائد بازیافت، صرفهجویی در مصرف انرژی است . اگر نگاهی گذرا به میزان تولید پسماندهای مواد مصرفی و تولیدات جوامع شهری داشته باشیم و نقش آن را در آلودگی شهری بشناسیم بیش از پیش به ضرورت اجرای این طرح پی خواهیم برد .
روزانه هزاران تن زباله برای دفع و امحاء به حاشیه شهرها انتقال داده می شود. این زباله ها شامل زباله خانگی، صنعتی، بیمارستانی و… می باشد که با انواع و اقسام خودروهای بزرگ و سنگین مجهز و فرسوده در این مکان خالی می شود و این برنامه چندین سال است که ادامه دارد و هنوز نتوانسته ایم برای خلاص شدن از مشکلات جانبی این اقدام خودمان را خلاص کنیم .
۳۰ درصد از پلاستیکهای تولید شده در بسته بندی به کار میروند. بنابراین با جلوگیری از بستهبندیهای زائد میتوان به مقدار زیادی از حجم زبالهها کاست .
یکی از مواد مصنوعی که تولید آن در انواع و کاربردهای مختلف روز به روز در حال افزایش است، پلاستیک و ترکیبات پلاستیکی است. پلاستیک که یکی از بهترین مصنوعات بشری محسوب می‌شود هم اکنون به معضل بزرگی برای محیط‌زیست و بشر امروزی تبدیل شده‌اند .
ازدیاد مصرف این ماده طی دو دهه اخیر به‌طور فزاینده‌ای در جهان محسوس است . مواد پلاستیکی دارای ارزش حرارتی بالایی بوده و از نظر بیولوژیکی تجزیه آنها به سختی انجام می‌گیرد، باکتریها به ندرت آنها را مورد حمله قرار می‌دهند به طوری که این مواد مدت بسیار طولانی بدون تغییر در کمپوست برجای مانده و به آسانی از بین نمی روند . در ایران از ۷ هزار تن زباله‌ی تولیدی در شهر تهران و دفن ۹۰ درصدی آن‌ها، تنها۱۰ درصد زباله‌ها تفکیک می‌شود که تنها دو درصد آن قابل بازیافت است. این در حالی است که در کشورهایی مانند ژاپن از زباله به عنوان «طلای کثیف» یاد می‌شود که صد در صد آن سود است . در این میان گفته می‌شود چنان چه سیاست بازیافت صحیح پسماندها به کشور انتقال داده شود و روش‌های نوین و کارآمد بازیافت همراه با تکنولوژی سازگار با پارامتر‌های جامعه به کشور راه یابد و حمایت دولت در این خصوص بارزتر شود، می‌توان به تأکید متخصصان زیست محیطی، در عین حالی که از این بازیافت به اشتغال زایی رسید .
بهره‌گیری مجدد زباله و بازیافت آن کار ساده‌ای نیست و نیاز به زیرساخت‌‌های علمی‌ و فنی و فرهنگی دارد .
امروزه، ژاپن به عنوان یکی از ثروتمندترین کشورهای جهان بخش قابل توجهی از دور ریزها و وسایل الکترونیکی و کامپیوتری را به طور جدی و با همکاری باورنکردنی مردم این کشور بازیافت می کند.
واژه های کلیدی: بازیافت، زباله، نایلون، چاپ

 فهرست مطالب

مقدمه ۱
فصل اول : کلیات ۲
۱- تعریف موضوع ۳
۲- اهداف طرح ۶
۳- اهمیت و دلیل انتخاب موضوع ۷
۴- موانع و محدودیت ها ۹
۵- تعریف واژه ها و اصطلاحات کلیدی ۱۰
۶- تاریخچه موضوعی طرح ۱۲
فصل دوم : پیشینه موضوع ۱۶
۱- پیشینه اقتصادی ۱۷
۲- پیشینه اجتماعی ۲۱
۳- پیشینه فرهنگی ۲۴
فصل سوم : نیازهای طرح ۲۸
۱- نیازهای سازمانی ۲۹
۲- نیازهای غیر سازمانی ۳۱
¬
فصل چهارم : برآوردهای مالی ۳۵
برآوردهای طرح ۳۶
فصل پنجم : خلاصه – نتیجه گیری – پیشنهادات ۵۰
خلاصه ۵۱
نتیجه گیری ۵۳
پیشنهادت ۵۵

فصل اول

کلیات طرح

۱-   تعریف موضوع

در صنایع بازیافت با مفاهیم ویژه ای سروکار داریم که در این مجال به توضیح آنها می پردازیم.

زُباله یعنی پس‌مانده و باقیمانده از تولید یا تغییر شکل چیزهای دیگر و نیز آنچه که قبلا استفاده شده و دیگر به آن احتیاجی نیست .

امروزه مهمترین شاخص‌های زندگی بشر ، حفاظت از منابع تولید است. بشر دریافته است که تبعات و پیامدهای خسارت و زیانهایی که به طبیعت وارد می‌کند، بمراتب بیشتر از بهره‌ای است که از آلودن محیط زیست دریافت می‌کند. از این رو ، با بکار بستن امکانات عملی و علمی می‌کوشد کمترین زیان را به طبیعت وارد آورد. امروزه تولید زباله در شهرهای بزرگ مسئله آفرین شده است.

فرآیند تولید زباله که خود ناشی از فعالیت انسان شهرنشین مصرف‌کننده است و هر روز نیز او را به مصرف بیشتر ترغیب می‌کنند، جزء لاینفک زندگی است. بطوری که بطور متوسط هر انسان شهرنشین روزانه نیم کیلوگرم زباله تولید می‌کند و چنانچه جمعیت شهرنشین کشور را سی میلیون نفر تخمین زنیم، روزانه معادل پانزده هزار تن زباله تولید می‌شود که دفع این حجم عظیم زباله ، چنانچه بطور اصولی و بهداشتی انجام نشود، معضلات جبران ناپذیر زیست محیطی را بدنبال خواهد داشت.

از سوی دیگر چنانچه با دیدگاه مثبت به زباله بنگریم و عبارت طلای کثیف بر آن نهیم، زباله ماده‌ای است ارزشمند و قابل بازیافت.

 بازیافت چیست؟

بازیافت به معنی استفاده از مواد مصرف شده برای تولید و ساخت مجدد همان کالا یا کالای قابل استفاده دیگر است، مثل ساخت کاغذ تازه از کاغذهای باطله و غیر قابل استفاده.

فوائد بازیافت چیست؟

بازیافت زباله‌ها سه فایده مهم برای محیط زیست دارد. ما به کمک بازیافت زباله در مصرف منابع طبیعی صرفه‌جویی کرده‌ایم زیرا به جای استفاده از مواد خام برای تولید محصولات نو، از مواد بازیافتی استفاده می‌کنیم.

از دیگر فوائد بازیافت، صرفه‌جویی در مصرف انرژی است. البته برای بازیافت مواد زاید هم نیاز به مقداری انرژی است اما انرژی لازم برای بازیافت زباله خیلی کمتر از انرژی مورد نیاز برای تولید محصولات جدید از مواد خام است. برای مثال ساختن آلومینیوم از آلومینیوم بازیافت شده ۹۰ درصد انرژی کمتر از ساختن آن از سنگ معدن نیاز دارد. سومین فایده بازیافت نیاز به فضای کمتر برای دفن زباله‌هاست.

زباله های شهری

در نشریات و کتب از تعاریف و طبقه بندی‌های مختلفی برای توضیح اجزاء مواد زاید جامد شهری استفاده شده است. تعاریف ارائه شده در زیر می‌تواند به عنوان یک راهنما برای شناسایی اجزاء مواد زاید شهری مورد استفاده قرار گیرد .

زایدات غذایی به قسمت فسادپذیر زباله که معمولا از زایدات گیاهی، تهیه و طبخ و یا انبار کردن مواد غذایی به دست می‌آید، اطلاق می‌شود. کمّیت پس مانده های غذایی در طول سال متغیر بوده و در ماه های تابستان، که مصرف میوه و سبزی بیشتر است، به حداکثر می‌رسد. پس مانده های غذایی مهمترین قسمت زباله است، چرا که از یک سو به دلیل تخمیر و فساد سریع، بوهای نامطبوع تولید کرده و محل مناسبی برای رشد و تکثیر مگس و سایر حشرات و جوندگان است و از سوی دیگر به دلیل قابلیت تهیه کود از آن (کمپوست) حائز اهمیت است. قابل ذکر است که میزان پس مانده های فسادپذیر در زباله های شهری ایران بین ۳۵ تا ۷۶ درصد گزارش شده است .

آشغال به قسمت فساد ناپذیر زباله به جز خاکستر گفته می‌شود. آشغال در زباله معمولا شامل کاغذ، پلاستیک، قطعات فلزی، شیشه، چوب و موادی از این قبیل می‌شود. آشغال را می‌توان به دو بخش قابل اشتعال و غیرقابل اشتعال تقسیم کرد .

خاکستر باقیمانده حاصل از سوزاندن زغال، چوب و دیگر مواد سوختنی که برای مقاصد صنعتی، پخت و پز و یا گرم کردن منازل بکار می‌رود گفته می‌شود .

زایدات ناشی از تخریب و ساختمان سازی به زایدات حاصل از تخریب ساختمان، تعمیر اماکن مسکونی، تجاری، صنعتی، و یا سایر فعالیت‌های ساختمان سازی اطلاق می‌شود .

زایدات ویژه این قسمت از زباله ها شامل مواد حاصل از جاروب کردن خیابان‌ها و معابر، برگ درختان، اجساد حیوانات مرده و موادی که از وسایل نقلیه به جای مانده است می‌شود .

 ۲-  اهداف طرح

–         استفاده از زباله های پلاستیکی جهت تولید نایلون های مواد دوم

–          تولید  پلاستیک زباله و چاپ بر روی آنها و توزیع در بین مصرف کنندگان .

–         ایجاد اشتغال در مناطق محروم

–         بکارگیری نیروهای خلاق ، جوان در زمینه های تولیدی

 ۳- اهمیت و دلیل انتخاب موضوع

اگر نگاهی گذرا به میزان تولید پسماندهای مواد مصرفی و تولیدات جوامع شهری داشته باشیم و نقش آن را در آلودگی شهری بشناسیم بیش از پیش به ضرورت اجرای این طرح پی خواهیم برد.

روزانه هزاران تن زباله برای دفع و امحاء به حاشیه شهرها انتقال داده می شود. این زباله ها شامل زباله خانگی، صنعتی، بیمارستانی و… می باشد که با انواع و اقسام خودروهای بزرگ و سنگین مجهز و فرسوده در این مکان خالی می شود و این برنامه چندین سال است که ادامه دارد و هنوز نتوانسته ایم برای خلاص شدن از مشکلات جانبی این اقدام خودمان را خلاص کنیم. زیرا مضرات ناشی از تردد کامیون های حمل زباله در خیابانها و سرریز شدن شیرابه های زباله ها و حتی ریختن بخشی از آنها به هنگام حرکت، موجبات فراهم آوردن انواع و اقسام بیماریها و همچنین کثیفی معابر عمومی شهر را به دنبال دارد.

–        بازیافت مواد، جلوگیری از اتلاف سرمایه‌های ملی

–        صرفه‌جویی در مصرف مواد اولیه و انرژی و نیز کاهش‌ ورود مواد آلاینده به محیط ‌زیست از فوائد بازیافت است

–        کیسه‌های نایلونی و پلاستیکی تجزیه‌پذیر نیستند، از مصرف بی‌رویه آنهاخودداری‌کنیم

–        بازیافت فرصتی برای محیط زیست و منابع محدود آن

–        بازیافت گامی حیاتی برای حفاظت از منابع طبیعی و محیط زیست

بازیافت پلاستیکها

–        پلاستیک‌ها از نفت که منبعی غیر قابل تجدیدند تهیه می‌شوند ولی به علت غیر قابل تجزیه بودن، از زباله‌های پایدار و آلوده کننده محیط زیست به شمار می‌آیند.

–         کیسه‌های نایلونی و پلاستیک به طور متوسط ۵۰۰ تا ۷۰۰ سال در طبیعت باقی می‌مانند.

–        ۳۰ درصد از پلاستیکهای تولید شده در بسته بندی به کار می‌روند. بنابراین با جلوگیری از بسته‌بندیهای زائد می‌توان به مقدار زیادی از حجم زباله‌ها کاست.

–         استفاده از بسته‌بندیهای قابل بازگشت و یا ساکهای پارچه‌ای به هنگام خرید، از راههای مؤثر در جهت کاهش میزان ورود زباله‌ها به طبیعت است.

–         به منظور کاهش حجم زباله‌ها می‌توان از کیسه‌های پلاستیک خشک و غیر آلوده چندین بار استفاده کرد و در پایان هم، از آنها برای جمع‌آوری زباله‌ها، استفاده نمود.

–         به همراه داشتن لیوان شخصی به جای استفاده از لیوان یک بار مصرف و به کار بردن ظروف قابل شستشو به جای ظروف یک بار مصرف در مراسم و مهمانی‌ها، از دیگر راههای کاهش ورود زباله‌های پلاستیکی به محیط زیست است.

 ۴- موانع و محدودیت ها

–        کمبود بودجه

–        نیاز به فضای زیاد جهت راه اندازی پروژه

–        نیاز به سرمایه بالا جهت خرید تجهیزات و اجرای پروژه

–        نگهداری پس از پس از تولید

۵- تعریف واژه ها و اصطلاحات کلیدی

–        بازیافت

بازیافت به معنی استفاده از مواد مصرف شده برای تولید و ساخت مجدد همان کالا یا کالای قابل استفاده دیگر است، مثل ساخت کاغذ تازه از کاغذهای باطله و غیر قابل استفاده

–        زباله

زُباله یعنی پس‌مانده و باقیمانده از تولید یا تغییر شکل چیزهای دیگر و نیز آنچه که قبلا استفاده شده و دیگر به آن احتیاجی نیست

–        نایلون

نخستین الیافی که ساخته‌ دست بشر بود، همین نایلون بود. خبر پیدایش آن درجهان به سال ۱۹۳۸ پخش گردیده بود.

نایلون از چهار عنصر معروف به دست می آید:

          ۱ –  کربن

          ۲ –  ئیدروژن

          ۳ –  نیتروژن

          ۴ –  اکسیژن

 –        چاپ

«چاپ» عبارت است از گرفتن اثر حرف یا لوحه ها، یا قالب ها یا استوانه های مرکب خورده روی سطح کاغذ یا پارچه یا مورد دیگر، برای انتقال آگاهیهای خواندنی به همگان یا تکثیر نقشهای هنری و…

نخستین نسخه چاپی موجود در جهان اثری است که در ایالت کانسو کشور چین بدست آمده است. این نسخه کار شخصی است بنام وانگ جیه که تاریخ چاپ آن را یازده مه ۸۶۸ میلادی نام برده است.

 ۶-  تاریخچه موضوعی طرح

جهت دریافت و خرید متن کامل مقاله و تحقیق و پایان نامه مربوطه بر روی گزینه خرید انتهای هر تحقیق و پروژه کلیک نمائید و پس از وارد نمودن مشخصات خود به درگاه بانک متصل شده که از طریق کلیه کارت های عضو شتاب قادر به پرداخت می باشید و بلافاصله بعد از پرداخت آنلاین به صورت خودکار  لینک دنلود مقاله و پایان نامه مربوطه فعال گردیده که قادر به دنلود فایل کامل آن می باشد .

مطالب پیشنهادی: برای ثبت نظر خود کلیک کنید ...

به راهنمایی نیاز دارید؟ کلیک کنید

جستجو پیشرفته

پیوندها

دسته‌ها

آخرین بروز رسانی

    یکشنبه, ۹ اردیبهشت , ۱۴۰۳
اولین پایگاه اینترنتی اشتراک و فروش فایلهای دیجیتال ایران
wpdesign Group طراحی و پشتیبانی سایت توسط digitaliran.ir صورت گرفته است
تمامی حقوق برایbankmaghaleh.irمحفوظ می باشد.