مقاله بررسی تفاوت بلوغ عاطفی در بین دانشجویان خانم مجرد و متأهل

تحقیق و پروژه و پایان نامه و مقاله دانشجویی

عنوان :

مقاله بررسی تفاوت بلوغ عاطفی در بین دانشجویان خانم مجرد و متأهل

تعداد صفحات : ۷۳

نوع فایل : ورد و قابل ویرایش

چکیده

در شرایط حاضر نوجوانان و کودکان با مشکلات بسیار در زندگی خویش مواجه می شوند. این مشکلات موجب مسائل روان – تنی بسیاری چون اضطراب، تنش، ناکامی و آشفتگی عاطفی در زندگی روزمره می شوند. بنا بر این مطالعات حیات عاطفی بصورت یکی از علائم توصیفی مطرح می شود که قابل قیاس با علم تشریح  است. این عمل با تأثیر متقابل نیروهائی با کیفیت و کمیت گوناگون سر و کار دارد.

ون کارت می گوید: از آنجا که خودپذیری جنبه عمده ای از بلوغ است باید بعد از پذیرش از طرف دیگران بیاید. در واقع بلوغ عاطفی نه فقط از عوامل مؤثر در الگوی شخصیت است بلکه به کنترل رشد نوجوان کمک می کند.

مفهوم رفتار عاطفی «بالغ» در هر سطحی حاصل رشد طبیعی عاطفی است. شخصی قادر به کنترل عواطف خویش است که تأخیر در ارضاء را تحمل کند، بدون اینکه تأسف بخورد و رنج بکشد، هنوز ممکن است از لحاظ عاطفی چون کودکان یا سراسیمه باشد.

کودکی که از لحاظ عاطفی بالغ است توان سازگاری مؤثر با خود، اعضای خانواده، هم درسان، جامعه و فرهنگ خویش را داراست. اما بلوغ صرفاً به معنای قابلیت نگرش و عمل خاص نیست، بلکه توانائی لذت کامل از آنها را هم شامل می شود.

و اما کسانیکه هنوز به بلوغ عاطفی دست پیدا نکرده اند دارای خصوصیاتی به شرح زیر می­باشند:

او چون کودکان عمل می کند، در جستجوی همدلی است، او خودپسند است، اهل دعوا، رفتار کودکانه دارد، خود- محور و پرتوقع است و اگر در بازی ببازد عصبانی می شود.

در این میان دانشجویان بیشترین نقش را در سازندگی فردای جامعه دارند با این تعبیر، داشتن بلوغ عاطفی در افراد تا حدی ضروری می باشد با توجه به این مهم بر آن شدیم تا میزان بلوغ عاطفی افراد  دانشجوی خانم مجرد و متأهل بین ۱۸ تا ۳۰ سال دانشگاه سیستان و بلوچستان را بسنجیم . نمونه این پژوهش شامل ۱۶۰ نفر می باشد که ۸۰ نفر مجرد و ۸۰ نفر متأهل می باشد که به روش تصادفی انتخاب شده است.

ابراز تحقیق پرسشنامه مقیاس بلوغ عاطفی از بهارگاوا می باشد که مشتمل بر ۴۸ سؤال است بعد از اجرای پرسشنامه و تجزیه و تحلیل اطلاعات گردآوری شده با استفاده از آمار توصیفی شامل محاسبه جداول فراوانی و نمودارها می باشد و آمار استنباطی که شامل آزمون خی ۲ می­باشد پژوهش به صورت زیر بدست آمد:

«در بین دانشجویان خانم مجرد و متأهل دانشگاه سیستان و بلوچستان تفاوتی از نظر بلوغ عاطفی وجود ندارد و تفاوت بی معنی است»

واژه های کلیدی: بلوغ عاطفی، دانشجو، متاهل، مجرد

فهرست مطالب

چکیده۲
فصل اول: طرح تحقیق
۱-۱-مقدمه۳
۱-۲-بیان مسئله۴
۱-۳-اهمیت و ضرورت پژوهش۶
۱-۴-اهداف پژوهش۹
۱-۵-سؤالهای پژوهش۹
۱-۶-تعاریف نظری۱۰
۱-۷-تعاریف عملیاتی۱۱
فصل دوم: پیشینه تحقیق
۲-۱- پیشینه تحقیق
۲-۲ پیشینه نظری۱۲
تاریخچه روانشناسی بلوغ۱۳
مفهوم بلوغ و تفاوت آن با نوجوانی۱۳
عوامل مؤثر در بلوغ۱۴
بلوغ از دیدگاه روانشناسان۱۴
عاطفه چیست۱۷
جایگاه عاطفه در مغز از نظر زیستی۱۸
مراحل تشکیل هویت در جوانان دانشگاهی۱۹
الگوی تحور روانی- اجتماعی۱۹
تکالیف تحولی هویهورست برای نوجوانان۲۱
رشد و تکامل هیجانی- عاطفی۲۲
رشد هیجانی و عاطفی در نوجوانان۲۳
نیازهای عاطفی فرد و اهمیت آنها۲۴
رشد و تکامل اجتماعی۲۵
ترک خانه پدری۲۶
تأثیر روانی وارد شدن به دانشگاه۲۶
تعادل عاطفی روانی نوجوان۲۷
خودمحوری نوجوانان۲۸
خود پنداره و انواع خود۲۹
الگوی اریک اریکسون درباره هویت۳۱
آسیب پذیری و انعطاف پذیری در فرد۳۲
عوامل حفاظتی انعطاف پذیری۳۳
انواع هویت۳۴
بحرانهای دوره نوجوانی۳۸
۲-۳- پیشینه عملی۳۹
فصل سوم: اجرای تحقیق
۳-۱- جامعه آماری۴۲
۳-۲- نمونه آماری و روش نمونه گیری۴۲
۳-۳- ابزار گردآوری داده ها۴۳
۳-۴- روش گرد آوری داده ها۴۵
فصل چهارم: تجزیه و تحلیل یافته ها
۴-۱- تجزیه و تحلیل یافته ها۴۶
۴-۱-۱- اطلاعات مربوط به سؤال اول پژوهش۴۷
۴-۱-۲- اطلاعات مربوط به سؤالهای ۲ تا ۵ پژوهش۴۷
۴-۲- داده های جانبی                                                                 ۴۸
نمودار چند ضلعی فراوانی مشاهده شده    ۵۰
نمودار ستونی فراوانی مشاهده شده    ۵۱
فصل پنجم: بحث و نتیجه گیری
۵-۱- بحث و نتیجه گیری    ۵۲
۵-۲- محدودیت ها    ۵۵
۵-۳ پیشنهادات    ۵۵
پیوست
منابع و مآخذ

«منابع و مآخذ»

۱- قائمی، علی (۱۳۸۰) بلوغ. نشر اسپید

۲- آقا محمدیان، حمید رضا، حسینی، مهران، (۱۳۴۴ و ۱۳۸۴). روانشناسی بلوغ و نوجوانی رشد ۲

۳- محمدیان، محمد، (۱۳۶۹). بلوغ … تولدی دیگر واحد انتشارات انجمن اولیاء و مربیان.

۴- قاسم زاده، حبیب الله (۱۳۷۸). شناخت و عاطفه (جنبه های بالینی و اجتماعی)، انتشارات فرهنگیان.

۵- اکبرزاده، نسرین (۱۳۷۵). گذر از نوجوانی به پیری (روانشناسی رشد و تحول)، ناشر خود مؤلف.

۶- برک، لورا ای ترجمه سید محمدی یحیی، (۱۳۸۵). روانشناسی رشد (از نوجوانی تا پایان زندگی) نشر ارسباران.

۷- شعاری نژاد علی اکبر (۱۳۷۳). روان شناسی رشد، تهران، انتشارات اطلاعات.

۸- خسروپور یوسف، (۱۳۵۳). روانشناسی بلوغ و نوجوانی.

۹- دلاور، علی، کاربرد احتمالات و آمار در روانشناسی و علوم تربیتی.

۱۰- سرمد، زهره، حجاری، المد؛ بازرگان، عباس (۱۳۸۵). روشهای تحقیق در علوم رفتاری، مؤسسه انتشارات آگاه.

۱-۱- مقدمه

دوره بلوغ دورانی مبهم از نظر شناخت خصایص و دوران تمایلات متضاد است. با ورود کودک به دنیای نوجوانی و بلوغ، ولادتی تازه و مرحله ی ویژه و مستقل از دوره های قبل و بعد پدید می آید که آن را مرحله انتقال، مرحله نجات از کودکی دوران تحولات همراه با دگرگونی های سریع و غافلگیر کننده، مرحله طوفان حیات و مرحله نجات از طفیلی گری نیز می نامند.

افراد در این دوران احیاناً‌ با ترس و بیم هایی مواجه می گردند که رفع و تعدیل آن  نیازمند به حمایت از سوی والدین و مربیان است. (قائمی، ۱۳۸۰، ص ۲۲)

موارد زیر از جمله تغییرات دوران بلوغ است:

تحولی در اندام او ایجاد شده و شرایط جدید، تعادل اندامی او را بهم می زند.

در عواطف و احساسات او نیز تغییر پدید می آید و موجب دگرگونی هایی در خشم و ترس و محبت او و … می شود.

در جنبه‌ ذهن او نیز تحولات رو به رشدی ایجاد می گردد و هوش و عقل و اندیشه و تخیل او را دگرگون می سازد.

در جنبه روان او در عرصه های فطری و وجدانی،‌ آزادی خواهی و استقلال طلبی، ستایش و نیایش، حقیقت دوستی، و … دگرگونی هایی ایجاد می شود.

و بالاخره در غدد درونی جوش و خروش و دو غده جنسی شکفتگی و بیداری خاصی پدید می آید که موجد خواسته هایی در اقناع غریزی می گردد. (قائمی، ۱۳۸۰، ص ۲۸)

۱-۲- «بیان مسئله»‌

بسیاری از افراد در سنین جوانی و نوجوانی به بلوغ عاطفی دست پیدا نمی کنند  در صورتی که اکثر افراد به بلوغ جنسی و بلوغ تا سن زیر ۲۰ سال دست پیدا می کنند ولی یا به بلوغ عاطفی نمی رسند یا خیلی دیر به این بلوغ می رسند بلوغ عاطفی به این معناست که فرد به حدی از پختگی می رسد که می تواند راه حلهای پیچیده تری برای مشکلات روزمره عاطفی خود پیدا کند و از احساس خود به صورت پیچیده تری برای حل این مشکلات استفاده کند و توانایی کنترل نوسانات شدید آن را دارد این مسئله مهم است که آیا افراد ابتدا به یک بلوغ نسبی عاطفی دستی می یابند و بعد سعی می کنند به زندگی مشترک قدم گذارند یا وقتی ازدواج کردند و زندگی مشترکی را با فرد دیگری آغاز کردند این بلوغ در آن ها رشد می کند بسیاری از افراد معتقدند که فرد ابتدا باید از لحاظ اقتصادی و اجتماعی به یک استقلال دست پیدا کنند و بعد به نیازهای عاطفی خود توجه داشته باشند. امروزه در بین دختران مجرد افسردگی زیاد دیده می شود این که فردی نمی تواند عواطف خود را به درستی بشناسد و به طبع نحوه کنترل و ابراز آن ها را نمی داند حالا یا آن ها را به شکل نادرست ابراز می کند یا آن ها را سرکوب و انکار می کند و در نهایت مسئله اصلی این پژوهش که ما به بررسی آن می پردازیم این است آیا بین دانشجویان خانم مجرد و متأهل از لحاظ بلوغ عاطفی تفاوت معناداری وجود دارد یا نه؟ به عبارتی آیا ازدواج تأثیری در بلوغ عاطفی افراد می گذارد یا نه؟‌

مسئله بلوغ عاطفی مسئله ای است مهم که اگر افراد به آن توجه نکنند ممکن است در زندگی آینده و مشترکشان با فرد دیگری به مشکل برخورد کنند مسلماً‌ کسی که از نظر عاطفی به سطحی از رشد و بلوغ نرسیده است نمی تواند زندگی مسالمت آمیزی را با فرد دیگری داشته باشد زیرا که او هنوز تسلطی بر عواطف و احساسات خود ندارد و اینکه نمی داند چگونه آنها را کنترل کند؟ پس اگر ما بدانیم که فرد آینده شریک زندگیمان به بلوغ عاطفی رسیده و شرایط گرداندن یک زندگی را دارد می توانیم به او اطمینان کرده و در مشکلاتی که فراروی زوج قرار می گیرد را حل کنیم. لذا بدین منظور ارتباط بین دو متغییر بلوغ عاطفی و متأهل را مورد بررسی قرار می دهیم.

۱-۳- «اهمیت و ضرورت پژوهش»

دوران بلوغ و مراحل قبل و بعد از آن دورانی مهم و از نظر پایه گذاریها دورانی سرنوشت ساز است آغاز آن به هر گونه ای که باشد لاجرم فرجامی خواهد داشت که ممکن است بسیار تلخ یا شیرین داشته باشد. اکثریت افراد بعد از رسیدن به بلوغ نسبی فکری سعی در گرفتن مسئولیتهای اجتماعی می کنند که چنین چیزی را جامعه و خانواده به شدت از آن ها طلب می کند جوان سعی می کند از لحاظ اقتصادی و اجتماعی زندگی مستقلی برای خود داشته باشد در کنار این زندگی مستقل اجتماعی به روابط با جنس مخالف می پردازند چه به بلوغ عاطفی رسیده باشند چه نه. امر ازدواج خود عامل مهمی در ایجاد بلوغ عاطفی است هر شکست عاطفی خود باعث می شود فرد تلاش بیشتری در کنترل احساسات خود کند. بسیاری معتقدند که بلوغ عاطفی در میان زنان و مردان متأهل بیشتر از افراد مجرد دیده می شود و به رشد بیشتری رسیده است اگر رشد عاطفی و بلوغ عاطفی فرد با النسبه کامل باشد قابلیت انطباق او بالاست و تمایلات بازگشتی او کم است.

«ازدواج یک امر جهانی است که در تمام جوامع در طول تاریخ وجود داشته و به یک مجموعه از نیازهای اساسی انسان پاسخ می دهد بقای نسل و پرورش فرزندان تحقق آرزوی دیرین کودکی برای پدر و مادر بودن دستیابی به عالیترین سطح دوستی و صمیمیت  دوره جوانی و بزرگسالی ارتباط گرم و دو جانبه عاطفی و جنسی و تقسیم  کار و همکاری و همراهی در طول زندگی در شمار اساسی ترین کارکردهای خانواده است. موفقیت در ازدواج حاصل عوامل گوناگون است ازدواج به موقع، همانندیهای شخصیتی شیوه های مناسب ارتباط با یکدیگر، پافشاری بر تعهدات زندگی خانوادگی و برخورداری از امکانات شغلی و مالی و رفاهی را می توان از عوامل مهم به شمار آورد از طرف دیگر کم تجربگی و ناپختگی همسران جوان، مشکلات مربوط به پذیرش هویت متفاوت طرف مقابل، خصوصیات متفاوت در خانواده و دخالتهای بی مورد و انتظارات بیجای آنان از همسران جوان و کمبودهای مالی و شغلی و تدارک وسایل زندگی و مسکن بر مشکلات این جریان پیچیده می افزاید و شاید ناشی از عدم بلوغ عاطفی باشد.»

مفهوم رفتار عاطفی بالغ در هر سطحی حاصل رشد طبیعی عاطفی است شخصی قادر به کنترل عواطف خویش است که تأخیر در ارضا را تحمل کند بدون اینکه تأسف بخورد و رنج بکشد مورگان می گوید «یک نظر کارآمد درباره بلوغ باید تمام حیطه فردیت،‌ نیروها و توانایی لذت از این نیروها را در نظر بگیرد»

کاپلان و بارون خصوصیات شخصی را که از لحاظ عاطفی بالغ است بررسی کرده و می گوید «او قابلیت مقاومت در برابر تأخیر در ارضای نیازها را دارد او توان تحمل میزان معقول ناکامی را دارد او به طرح و نقشه درازمدت معتقد است و می تواند توقعات خویش را بر مبنای اقتضای موقعیت به تعویق اندازد یا در آن تجدید نظر نماید.

برجسته ترین علامت بلوغ عاطفی توانایی تحمل تنش است یک علامت دیگری بی تفاوتی، برخی از انواع محرکات است که بر نوجوانان و جوانان اثر می کند و او را بی حوصله یا دستخوش احساسات می نماید بعلاوه شخص بالغ از نظر عاطفی پیوسته دارای گنجایش شادی و تفریح است کول افرادی که از لحاظ عاطفی بالغ  هستند دارای خصوصیات زیرند: مایل به غیر همجنس، درک نگرش رفتار دیگران، میل به پذیرش نگرش ها و عادات دیگران و قابلیت تأخیر پاسخهای خود.

70,000 ریال – خرید

جهت دریافت و خرید متن کامل مقاله و تحقیق و پایان نامه مربوطه بر روی گزینه خرید انتهای هر تحقیق و پروژه کلیک نمائید و پس از وارد نمودن مشخصات خود به درگاه بانک متصل شده که از طریق کلیه کارت های عضو شتاب قادر به پرداخت می باشید و بلافاصله بعد از پرداخت آنلاین به صورت خودکار  لینک دنلود مقاله و پایان نامه مربوطه فعال گردیده که قادر به دنلود فایل کامل آن می باشد .

مطالب پیشنهادی:
برچسب ها : , , , , , , , , , , , ,
برای ثبت نظر خود کلیک کنید ...

به راهنمایی نیاز دارید؟ کلیک کنید

جستجو پیشرفته

پیوندها

دسته‌ها

آخرین بروز رسانی

    سه شنبه, ۱۱ اردیبهشت , ۱۴۰۳
اولین پایگاه اینترنتی اشتراک و فروش فایلهای دیجیتال ایران
wpdesign Group طراحی و پشتیبانی سایت توسط digitaliran.ir صورت گرفته است
تمامی حقوق برایbankmaghaleh.irمحفوظ می باشد.