مقاله تاریخ شاهان ایران از مادها تا عصر پهلوی

تحقیق و پروژه و پایان نامه و مقاله دانشجویی

عنوان :

مقاله  تاریخ شاهان ایران از مادها تا عصر پهلوی

تعداد صفحات : ۲۸

نوع فایل : ورد و قابل ویرایش

چکیده

در این مقاله درباره‌ی هر یک از سلسله‌ها و پادشاهان از مادها تا عصر پهلوی را بررسی می کنیم.

سلسله‌ی زندیه که ۱۴۶ سال در ایران حکومت کرد توسط یکی از بزرگترین پادشاهان ایران که نام شاه بر خود نگذاشت همواره خود را وکیل‌الرعایا نامید یعنی توسط کریم خان زند تأسیس شد.

وی ابتدا با علیمردان خان بختیاری و ابوالفتح خان در اصفهان حکومت سه گانه تشکیل داد و آنان نوه‌ی شاه سلطان حسین را به نام شاه اسماعیل سوم به سلطنت نشاندند. در نتیجه علیمردان خان نایب‌السلطنه کریم خان سردار سپاه و ابوالفتح‌خان حاکم اصفهان شد. اما علیمردان خان عهد و پیمان خود را شکست و ابوالفتح خان را کشت و خود نیز پس از چند جنگ ، از کریم‌خان شکست خورد و قدرت به دست کریم خان افتاد.

نام پادشاهان: کریم خان زند، جانشینان وی : ابوالفتح خان ، محمدعلی خان، زکی خان، ابوالفتح خان، صادق خان، علیمردان خان، جعفر خان و لطفعلی خان.

  کریم خان زند شیراز را پایتخت خویش قرار داد و در آن شهر بازارها ، مسجدها و بناهایی ساخت. سپس شورش حسینقلی خان قاجار را خواباند و بصره را فتح کرد و از چنگ عثمانیان بیرون آورد. کریم خان به سادگی می‌زیست و صفات اصلی خود را در زمان حکومت نیز از دست نداد سیاست داخلی وی ایجاد امنیت سیاسی و قضایی و برقراری آرامش بود.

با آن که خود از سواد بهره‌ای نداشت به علم و دانش ارج بسیاری نهاد. در سیاست خارجی کریم خان به برقراری و توسعه روابط بازرگانـی با دول بـــزرگ اهتمام ورزیــده طبق فرمانی به انگلیسی‌ها اجـازه داد در بوشهر نمایندگی بازرگانی دایر نمایند و در خلیج فارس به تجارت پردازند. در نتیجه بر رونق بازرگانی ایران با بریتانیا افزوده شد.

وکیل‌الرعایا با مردم به عدالت و انصاف رفتار می‌کرد و خطاکاران را جزا می‌داد. وی در برخی از شهرهای ایران بناهایی ساخت که هنوز معروفند.کریم خان در ۱۳ صفر سال ۱۱۹۳ هجری قمری در ۸۵ سالگی زندگی را بدرود گفت و او را در عمارت کلاه فرنگی در مقبره‌ای که به دستور او در شیراز ساخته شده بود به خاک سپردند.

واژه های کلیدی:سلسله مادها، سلسله ساسانیان، سلسله صفویان، سلسله عصر پهلوی

فهرست مطالب

۱ – مقدمه    ۳
۲ – سلسله مادها    ۳
۳ – سلسله هخامنشیان    ۳
۴ – کوروش کبیر    ۴
۵ – کمبوجیه    ۵
۶ – سلسله اشکانیان    ۵
۷ – سلسله ساسانیان    ۶
۸ – بهرام گور    ۷
۹ – سلسله سامانیان    ۸
۱۰ – سلسله غزنویان    ۸
۱۱ – سلسله سلجوقیان    ۸
۱۲ – سلسله خوارزم‌شاهیان    ۹
۱۳ – سلسله ایلخانیان    ۹
۱۴ – چنگیز مغول    ۱۰
۱۵ – سلسله صفویه    ۱۱
۱۶ – سلسله افشاریه    ۱۱
۱۷ – سلسله زندیه    ۱۲
۱۸ – سلسله قاجاریه    ۱۳
۱۹ – سلسله پهلوی    ۱۵

مقدمه:

  کشور بزرگ ایران گذشته‌ی مهمی داشته که دانستن آن برای همه‌ی اشخاص جامعه چه بزرگ و چه کوچک مهم و ضروری است. همه‌ی ما در دوره‌های ابتدائی و راهنمائی و دبیرستان و . . . با آن آشنا می‌شویم. در زیر، متن کوتاهی درباره‌ی هر یک از سلسله‌ها و پادشاهان از مادها تا عصر پهلوی می‌خوانیم که در شناختن کشورمان به ما کمک می‌کند.

 سلسله مادها:

  مادها اولین حکومت و دولت مستقل ایرانی را تشکیل دادند. این که به طور دقیق چه زمانی دولت مادها تشکیل شد معلوم نیست. اما آن چه مشخص شده آن است که در زمان اقتدار آشوریان مادها دولت تأسیس کردند. در ابتدا قبیله مادها شش تا بودند که از این میان « پارتاکن‌ها» جنگجو و دلیر بودند. شش قبیله مادها همواره در حال نزاع با یکدیگر بودند به همین علت آشوریها می‌توانستند به راحتی بر آن ها تسلط داشته باشند.

 مادها دامپرور و کشاورز بودند. این شش قبیله مادی تا زمانی که دیااکو پا به عرصه گذاشت همچنان اختلاف داشتند اما دیااکو آن‌ها را متحد کرد و مقام قضاوت آنها را بر عهده گرفت در واقع دیااکو اولین دولت مادها را بنیان نهاد.

  سرانجام پارسی‌ها به فرماندهی کوروش سپاه ایخ‌توویگو (آخرین پادشاه ماد) را شکست داد و بدین گونه حکومت مادها به پایان رسید و دوران پادشاهی هخامنشیان آغاز گردید.

پادشاهان ماد به شرح زیر هستند:

دیااکو، فرورتیش، هووخ شتر، ایخ‌توویگو

 سلسله‌ی هخامنشیان:

  هرودت، هخامنشیان را بنیانگذار این سلسله می‌داند سلسله‌ای که ۲۲۰ سال در ایران حکومت کرد اما از آن جایی که کوروش توانست پارسها را متحد کند و سلسله‌ی پادشاهی بزرگی را تأسیس کند او را مؤسس واقعی هخامنشیان می‌نامند. هخامنش رهبر طایفه پارسها بود و چون کوروش از نوادگان او بود این سلسله را هخامنشیان نامیدند.

   پارسها طایفه‌ای از اقوام هندواروپایی بودند که به فلات ایران کوچ کردند کم کم سرزمینی که پارسها در آن اقامت داشتند نام پارس را به خود گرفتند آن ها مردمی کشاورز و دامپرور بودند که به شش قبیله تقسیم می‌شدند که هخامنش سعی در متحد نمودن آن‌ها کرد.

 دولت بزرگ و با عظمتی که توسط پادشاهان هخامنشی ایجاد شد از قوی‌ترین و شاید بزرگترین دولت‌های جهان باستان بوده است. این پادشاهان زرتشتی بودند ولی مذهب خود را به دیگران تحمیل نمی‌کردند و هرکس دارای دیـن و آئیـن خـودش بـود در دوران هخامنشی ایران به اوج کمال خود رسید که دیگر هیچگاه چنین اقتداری تکرار نشد.

 خط دوران هخامنشی میخی بود که چهل و دو علامت داشت . هخامنشیان به ایجاد بناهای با عظمت بسیار اهمیت می‌دادند. از بناهای یادگار آن دوران پاسارگاد شوش و تخت جمشید را می‌توان نام برد.

 تعداد پادشاهان هخامنشیان را سیزده تن ذکر کرده‌اند که نام آنان چنین است:

 کوروش کبیر ، کمبوجیه، داریوش اول (بزرگ)، خشایارشاه، اردشیر اول(اردشیر درازدست)، داریوش دوم، اردشیر دوم، اردشیر سوم، ارشک، داریوش سوم.

 کوروش کبیر

  آریایی‌ها چند دسته بودند؛ مادها ، پارسها، پارت‌ها، مادها با هم متحد نبودند پادشاهان آن‌ها مانند بسیاری از پادشاهان دیگر هنگامی که به پیروزی می‌رسیدند به مردم ظلم و ستم می‌کردند مردم نیز از کمک به آنها خودداری می‌کردند. کوروش رهبر پارسها از این ضعف استفاده کرد و به جنگ با مادها پرداخت.

او پادشاه ماد را شکست داد و خود پادشاه ایران شد. کوروش هخامنشی را بنیان‌گذار پادشاهی ۲۵۰۰ ساله ایران می‌نامند که علاوه بر متحد کردن پارسها و مادها، کشورهای بزرگ زمان خود را از جمله « لیدی» و « بابل» فتح کرد و آن‌ها را تصرف نمود.

وی در مدت ۸ سال علاوه بر آن که مناطقی را به تصرف خود درآورد ، شهری نیز در کنار رود سیحون ساخت که آن را شهر کوروش نامید . همان شهری که در حمله اسکندر ویران شد. می‌گویند کوروش در نبرد با ماسگت‌ها که ساکن بین دریای خزر و کوه‌های آرال بودند، در سال ۵۲۹ قمری کشته شد.

گویا کوروش ملکه‌ی آن ها را خواستگاری کرد ولی مورد بی‌اعتنایی واقع شد پس با آنان جنگید و در آن جنگ زخمی و سپس کشته شد. سرداران او جنازه‌اش را به پارس منتقل کرده و در مقبره‌اش در (مشهد مرغاب) دفن نمودند. اروپاییان کوروش را سیروس نامیده و وی را بزرگترین پادشاه ایران باستان دانسته‌اند.

 کمبوجیه:

کمبوجیه پسر کوروش کبیر دومین پادشاه هخامنشی است. وی حکومت خوارزم و باختر و پارت و کرمان را داشت. از آن جا که مردم « بردیا» پسر دیگر کوروش را دوست می‌داشتند کمبوجیه بر او حسد برده قبل از عزیمت خود به مصر پنهانی او را کشت. باید دانست که این ماجرا در پنهانی رخ داد و جز سه تن از محارم شاه کس دیگری از آن با خبر نگردید.

30,000 ریال – خرید

جهت دریافت و خرید متن کامل مقاله و تحقیق و پایان نامه مربوطه بر روی گزینه خرید انتهای هر تحقیق و پروژه کلیک نمائید و پس از وارد نمودن مشخصات خود به درگاه بانک متصل شده که از طریق کلیه کارت های عضو شتاب قادر به پرداخت می باشید و بلافاصله بعد از پرداخت آنلاین به صورت خودکار  لینک دنلود مقاله و پایان نامه مربوطه فعال گردیده که قادر به دنلود فایل کامل آن می باشد .

مطالب پیشنهادی:
  • مقاله سلسله پهلوی و مسئله نفت
  • برچسب ها : , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
    برای ثبت نظر خود کلیک کنید ...

    به راهنمایی نیاز دارید؟ کلیک کنید

    جستجو پیشرفته

    پیوندها

    دسته‌ها

    آخرین بروز رسانی

      یکشنبه, ۹ اردیبهشت , ۱۴۰۳
    اولین پایگاه اینترنتی اشتراک و فروش فایلهای دیجیتال ایران
    wpdesign Group طراحی و پشتیبانی سایت توسط digitaliran.ir صورت گرفته است
    تمامی حقوق برایbankmaghaleh.irمحفوظ می باشد.