مقاله تراشکاری

تحقیق و پروژه و پایان نامه و مقاله دانشجویی

 عنوان :

مقاله تراشکاری

تعداد صفحات :۱۰۰

نوع فایل : ورد و قابل ویرایش

چکیده

در این مقاله درباره فرآیند کار شرکت، دستگاهها و تجهیزات  مکانیکی کارگاه، ماشین های تراش، رنده‌های تراشکاری، فرز کاری، نکات ایمنی وپیشگیری از سوانح در فرز کاری و … توضیح می دهد.

به وسیله فرز کاری می توان سطوح افقی، عمودی، مایل و همچنین سطوح فرم دار، شیار های مستقیم و مارپیچ و غیرو را با بهتر و دقت اندازه بیشتر نسبت به صفحه تراشی تولید نمود.

ابزاری که در این روش برای برداری مورد استفاده قرار می گیرد تیغه فرز نام دارد. تیغه فرزها دارای چند برنده می باشند که فرم اصلی هر یک از لبه های برنده آنها را یک گوه تشکیل داده و سایر زوایای اصلی را در اینجا نیز مشابه تمام ابزارهای براده برداری می توان تشخیص داد.

در فرز کاری حرکت اصلی را در یک حرکت دورانی می باشند، تیغه فرز انجام داده و حرکت پیشروی و بار، معمولا” به وسیله میز ماشین که قطعه کار روی آن بسته می شود تامین می گردد.

بر حسب آنکه از بدنه و یا پیشانی تیغه فرز برای براده برداری استفاده گردد می توان روشهای فرز کاری را به دو گروه زیر تقسیم نمود:

۱ـ فرز کاری غلطکی: در این روش محور تیغه فرز به موازات سطح تراش بوده و عمل براده برداری به کمک لبه های برنده ای که در سطح جانبی تیغه فرز قرار دارند، انجام می گیرد. براده هایی که در این روش از کار جدا می شوند به فرم «و» بوده و ممکن است که جهت حرکت پیشروی میز ماشین نسبت به جهت گردش تیغه فرز همراه و یا معکوس انتخاب شود.

۲ـ فرز کاری پیشانی: در این روش محور تیغه فرز عمود بر سطح کار بوده و عمل براده برداری فقط با لبه های برنده موجود در سطح جانبی آن صورت نگرفته بلکه لبه های موجود در پیشانی تیغه فرز نیز عمل براده برداری را انجام می دهند. در این حالت سطح مقطع براده یکنواخت بوده و به همین دلیل توان  براده برداری در این روش در حدود ۲۰ در صد بیشتر ا ز روش غلطکی خواهد بود. در فرز کاری پیشانی ممکن است که از ماشینهای فرز عمودی و یا افقی استفاده گردد.

واژه های کلیدی: تراشکاری، ماشین تراش، رنده تراش، فرزکاری،

فهرست مطالب

مقدمه    ۱
فرآیند کار شرکت    ۲
دستگاهها و تجهیزات  مکانیکی کارگاه    ۲
ماشین‌ های تراش    ۳
علائم اختصاری    ۱۶
رنده‌های تراشکاری    ۱۸
زوایای اصلی در رنده‌های تراشکاری    ۱۹
انواع رنده‌های  تراشکاری    ۲۱
زوایای فرعی رنده‌های تراشکاری    ۲۵
وسایل بستن ابزار( رنده تراشکاری )   ۲۷
بستن رنده های تراشکاری    ۲۹
کارهای تراشکاری    ۳۳
بستن افزارهای آج زنی و کار با آن    ۴۸
پیچ و مهره    ۵۵
سوراخ کاری    ۶۳
فرز کاری    ۶۵
انواع تیغه فرزها    ۸۲
لوازم بستن تیغه فرزها    ۹۰
نکات ایمنی وپیشگیری از سوانح در فرز کاری    ۹۴
ماشین‌ های مته وکارهای مربوط به آنها    ۹۴
ماشین‌های اره    ۹۹

مقدمه :

در تراشکاری، از روی قطعات گردنده بوسیله ابزاری براده برداری کرده و فرم آنها را تامین می نمایند. برای این منظور قطعه کار را به کمک وسیله مناسبی در امتداد محور کار ماشین تراش بسته و ضمن حرکت دورانی آن، رنده را بصورت خطی و در امتداد سطح مورد نظر هدایت می کنند. با این روش می توان قطعات متنوعی را که دارای سطح مقطع دایره ای می باشند با کیفیت سطح مختلف و با دقت اندازه تا۰۱/۰ میلیمتر تولید نمود. در شکل زیر نمونه‌هایی از قطعاتی را که به کمک تراشکاری  میتوان تولید نمود مشاهده می‌نمایید.


فرآیند کار شرکت:

این شرکت  در زمینه  ساخت و تولید انواع  قطعات صنعتی  مورد نیاز  شرکت  نفت  و حفاری  از  قبیل :

STON TRAP-3000,5000,10000 PSI

LINER HANGER-

BLIND FLANGER-WELDING NECU FLANGE

TZ CASING SPOOL-TUBING HEAD ADAPTED

WHTREE  CAP –WPTREE CAP

و ساخت  و تولید انواع شیر آلات صنعتی  و دیگر قطعات  درون  چاهی و  برون چاهی در  حال  فعالیت  می‌باشد.

 

دستگاهها  و تجهیزات مکانیکی کارگاه‌:

افزار این شرکت شامل:

۱ـ دو دستگاه  تراش سه  متری

۲ـ  یک دستگاه تراش دو متری

۳ـ  یک دستگاه  تراش ۸۰ سانتی متری

۴ـ  دو دستگاه  فرز یونیورسال

۵ـ  یک  دستگاه دریل رادیال

۶ـ  یک دستگاه اره  لنگ

۷ـ  یک دستگاه   پرس ۱۰ تنی

۸ـ وسایل اندازه  گیری شامل انواع کولیس ، انواع  میکرومتر و …

در مقایسه با سایر روشهای براده برداری، تراشکاری دارای اهمیت ویژه ای بوده و به دلایل زیر بیشترین کاربرد را در صنعت دارد.

۱ـ قسمت اعظم قطعات ماشین آلات را قطعاتی تشکیل می دهند که دارای مقاطع دایره ای می باشند.

۲ـ ابزارهای تراشکاری دارای فرم نسبتا” ساده ای بوده و قیمت آنها در مقایسه با ابزار سایر روشهای ماشینی ارزان می باشند.

۳ـ عمل براده برداری لاینقطع انجام شده و به این ترتیب می توان در یک زمان کوتاه براده های  زیادی را از سطح کار جدا نمود.

برای تولید قطعات تراشکاری، به ماشین تراش، وسایل بستن، ابزارهای براده برداری و وسایل اندازه گیری نیاز داریم.

  ماشین های تراش:

برای آنکه بتوان قطعات تراشکاری را با فرم و اندازه های مختلفی دارند به طور اقتصادی تولید نمود، ماشینهای تراش را در انواع مختلفی می سازند.

از بین ماشینهای فوق ماشین تراش مرغک دار بیشترین کاربرد را دارد که در زیر به شرح آن می پردازیم.

ماشین تراش مرغک دار- ماشینهای تراش مرغک دار برای کارهای متداول تراشکاری مانند طول تراشی، پیشانی تراشی، سوراخ کاری، مخروط تراشی، فرم تراشی و پیچ تراشی مورد استفاده قرار می گیرند. این ماشینها را با اندازه های اسمی متفاوتی ساخته و به بازار عرضه می کنند. منظور از اندازه اسمی، حداکثر طول«L » (فاصله بین دو مرغک) و شعاع کار گیر«H » آنها می باشد.

بستر ماشین- بستر این ماشینها شامل پایه‌ها، راهنماها و قسمتهایی می باشد که وظیفه حمل و هدایت جعبه دنده اصلی، جعبه دنده پیشروی، قوطی ماشین، دستگاه مرغک و میله های کشش، هادی و راه انداز را بعهده دارد.

جنس بستر ماشینها را معمولا” از چدن انتخاب کرده و سطح راهنماهای آنها را سنگ زده و در بعضی از ماشینها برای دوام بیشتر و همچنین جذب بهتر روغن، شابر می زنند.

جعبه دنده اصلی- جعبه دنده اصلی وظیفه انتقال حرکت از موتور محرک ماشین به محور کار و همچنین تامین عده دوران های لازم(بصورت پله ای و ای غیر پله ای) را بعهده دارد. بعلاوه به کمک این جعبه دنده می توان جهت حرکت را نیز در صورت لزوم تغییر داد.

محور کار در حقیقت محور خروجی جعبه دنده اصلی بوده و از یک میله تو خالی ای تشکیل شده است که سوراخ آن در قسمت جلو مخروطی بوده و از آن برای سوار کردن مرغک و یا وسایل دیگر کار گیری که دنباله مخروطی می باشند استفاده می گردد. قسمت خارجی سر محور کار بمنظور بستن وسایلی مانند سه نظام و غیرو پیچ شده است. جنس محور کار را از فولاد آبداده انتخاب می کنند.

جعبه دنده پیشرویی- این جعبه دنده که در قسمت پایین جعبه دنده اصلی نصب شده است حرکت خود را معمولا” از محور کار گرفته و وظیفه تامین مقدار پیشروی لازم را در ابزار بازاء هر دور گردش بعهده دارد.

میله کشش که در رو تراشی مورد استفاده دارد و همچنین میله هادی که در پیچ بری حرکت پیشروی دنده را تامین می نماید، حرکت خود را از این جعبه دنده دریافت می کنند.

دستگاه حرکت پیشروی و بار- این دستگاه که بر روی راهنماهای بستر ماشین سوار شده است از دو قسمت اصلی متصل بهم به شرح زیر تشکیل شده است:

قسمت اول بالاتر از سطح راهنماهای بستر ماشین قرار دارد شامل راهنماهایی است که حرکات افقی و عمودی ابزار نسبت به محور کار را تامین می کند. این قسمت شامل سه راهنما می باشد که سوپرت اصلی، سوپرت عرضی، و سوپرت فوقانی بر روی آنها سوار شده اند.

در قسمت بالای سوپرت فوقانی پیچی قرار دارد که رنده گیر . یا وسایل مشابه دیگر را می توان در روی آن نصب نمود. حرکت سوپرت عرضی و فوقانی بوسیله پیچ و مهره تامین شده و مقدار پیشروی آنها را می توان به کمک درجه بندی حلقه تنظیمی که در روی آنها سوار شده است تشخیص داد. معمولا” در کنار درجه بندی حلقه های تنظیم، مقدار حرکت خطی سوپرت‌‌ها را بازاء هر یک از فواصل تقسیمات درج می کنند.

قسمت دوم که پایین تر از سطح راهنماهای بستر ماشین قرار دارد، شامل جعبه دنده ای است که به وسیله آن می توان حرکتهای میله کشش و یا میله هادی را به طور خودکار به قسمت تنظیم بار(سوپرت اصلی و یا عرضی) منتقل نمود. در روی این قسمت اهرمهایی نصب گردیده که به کمک آنها می توان مسیر را به سوپرت اصلی و یا سوپرت عرضی هدایت نمود. از طریق فلکه ای که روی این قسمت نصب گردیده است میتوان به کمک چرخ دنده ای که با یک شانه نصب شده در زیر قسمت راهنماهای بستر ماشین در گیر است حرکت دستی سوپرت اصلی را تامین نمود.

 دستگاه مرغک- این دستگاه در روی راهنماهای بستر ماشین سوار شده است و در امتداد آنها قابل حرکت می باشد. به کمک یک اهرم و یا یک پیچ و مهره می توان آنرا در امتداد طولی بستر و در جای دلخواه به وضع ثابتی در می آورد.

در قسمت بالای دستگاه مرغک قطعه استوانه ای تو خالی ای قرار دارد که در ابتدای آن سوراخی مخروطی جهت سوار کردن مرغک، و یا ابزارهایی دنباله مخروطی وجود داشته و در انتهای آن تعبیه شده است. در انتهای پیچ نیز فلکه ای برای به حرکت در آوردن آن پیش بینی شده است.

از دستگاه مرغک در تراشکاری قطعات با استفاده از مرغک، سوار کردن سایر ابزارهای براده برداری و همچنین تراشیدن مخروطهای طویل با شیب کم استفاده می کنند.

وسایل بستن قطعه کار به ماشین تراش- وسایل بستن به وسایلی اطلاق می شود که بستن و باز کردن سریع قطعات کار را به ماشین امکان پذیر نموده و حرکت اصلی را از محور ماشین به قطعه کار منتقل نمایند. از وسایلی که معمولا” برای این منظور به کار میروند می توان از سه نظام، چهار نظام و صفحه مرغک نام برد.

سه نظام و چهار نظام- برای بستن قطعات کوتاهتر، معمولا” از سه نظام و یا چهار نظامهایی استفاده می شود که فکهای (پارچه های) آنها با هم حرکت کرده و کار را در مرکز نگه می دارند.

در این بین سه نظام بیشترین کاربرد را دارد زیرا بوسیله آن می توان قطعات استوانه ای و همچنین قطعات منشوری (سه، شش و دوازده ضلعی) را نیز بدلیل تماس حتمی هر سه پارچه، بخوبی و با اطمینان بیشتر، هم مرکز با محور دوران بست.

مکانیزه حرکت توام پارچه های سه نظام و چهار نظامهایی که پارچه های آنها با هم حرکت می کنند مختلف بوده و ممکن است که از یک پیچ ارشمیدس (حلزونی) و یا از لقمه های دندانه داری که روی یک صفحه نصب گردیده اند استفاده گردد. با گرداندن صفحه هادی پارچه‌ها، میتوان بدلیل در گیری دندانه های پشت پارچه‌ها با پیچ ارشمیدس و یا لقمه های دندانه دار، آنها را بطور یکنواخت و همزمان، از مرکز و یا به آن نزدیک نمود.

برای آنکه بتوان دامنه کار گیر این وسایل را افزایش داد، معمولا” هر یک از آنها دارای دو دست پارچه بنام پارچه های وارو می باشند که از قوس کنار پله های آنها میتوان آنها را بخوبی تشخیص داد؛ زیرا انحناها بایستی با انحناء سطح کار مطابقت داشته باشند.

بایستی توجه داشت که چهار نظامهایی نیز یافت می شوند که حرکت فکهای آنها توام نبوده و هر کدام از آنها به تنهایی قابل حرکت می باشند. از این چهار نظامها برای بستن قطعاتی که شکل غیر منظمی دارند می توان استفاده کرد.

روی صفحه نظام این گونه چهار نظامها، شیارهای وجود دارند که در صورت لزوم می توان دو یا تمام پارچه‌ها را از روی آن خارج کرده و بوسیله پیچ و مهره از طریق شیارهای مذکور و به کمک گونیا و روبنده قطعه کار را به آن بست. در این حالت لازم است که جهت خنثی نمودن نیروی گریز از مرکز از وزنه های متعادل استفاده کننده ای در جهت مقابل آن استفاده کرد.

صفحه مرغک- از صفحه مرغک زمانی استفاده می شود که بخواهند قطعه کار نسبت به محور خود کاملا” دور بوده و بدون لنگی باشد. در این حالت صفحه مرغک بجای سه نظام روی محور کار ماشین بسته شده و در سوراخ مخروطی آن مرغک ثابتی نصب گردیده و قطعه کار بین دو مرغک سوار می گردد. برای انتقال حرکت از محور کار ماشین به قطعه کار معمولا” از گیره قلبی(نوک گیر) و یا وسیله مشابه دیگری استفاده می گردد که با صفحه مرغک در گیر می باشد.

در مواردی که بخواهند سطح قطعه کار در اثر در گیری با گیره قلبی صدمه نبیند، از بوش محافظی که جنس آن از فلزات نرم می باشد استفاده می گردد.

ابزارهای تراشکاری- برای جدا کردن براده از قطعات کار در روی ماشین تراش، ابزارهای مختلفی مانند رنده های تراشکاری، مته، مته خزینه، برقو و غیرو مورد استفاده قرار می گیرند.

سرعت برش و عده دوران در تراشکاری- سرعت محیطی قطعه کار را در هنگام تراشکاری، سرعت برش گویند. به عبارت دیگر سرعت برش معادل سرعتی است که براده با آن سرعت از روی سطح کار جدا می شود.

با توجه به تعریف سرعت برش و شکل فوق، رابطه سرعت برش در تراشکاری از رابطه زیر بدست خواهد آمد.

علائم اختصاری:

d = قطر قطعه کار بر حسب میلیمتر.

n = عده دوران قطعه کار در هر دقیقه.

v = سرعت برش بر حسب متر بر دقیقه.

مسئله نمونه- میله ای از جنس ۶۰ St به قطر ۳۵ میلیمتر با رنده ای از جنس فولاد تند بر با عده دوران    تراشیده خواهد شد، حساب کنید سرعت برش تراشکاری را.

حل:

انتخاب سرعت برش به عواملی مانند جنس قطعه کار، جنس ابزار برنده، سطح مقطع براده، مایع خنک کننده و توان ماشین بستگی دارد؛ که البته این یک قاعده کلی بوده و در تمام ماشینهای ابزار مصداق دارد.

110,000 ریال – خرید

جهت دریافت و خرید متن کامل مقاله و تحقیق و پایان نامه مربوطه بر روی گزینه خرید انتهای هر تحقیق و پروژه کلیک نمائید و پس از وارد نمودن مشخصات خود به درگاه بانک متصل شده که از طریق کلیه کارت های عضو شتاب قادر به پرداخت می باشید و بلافاصله بعد از پرداخت آنلاین به صورت خودکار  لینک دنلود مقاله و پایان نامه مربوطه فعال گردیده که قادر به دنلود فایل کامل آن می باشد .

مطالب پیشنهادی: برای ثبت نظر خود کلیک کنید ...

به راهنمایی نیاز دارید؟ کلیک کنید

جستجو پیشرفته

پیوندها

دسته‌ها

آخرین بروز رسانی

    پنج شنبه, ۱۳ اردیبهشت , ۱۴۰۳
اولین پایگاه اینترنتی اشتراک و فروش فایلهای دیجیتال ایران
wpdesign Group طراحی و پشتیبانی سایت توسط digitaliran.ir صورت گرفته است
تمامی حقوق برایbankmaghaleh.irمحفوظ می باشد.