مقاله سویای علوفه ای

تحقیق و پروژه و پایان نامه و مقاله دانشجویی

عنوان :

مقاله سویای علوفه ای

تعداد صفحات : ۵۴

نوع فایل : ورد و قابل ویرایش

چکیده

ویا یکی از گیاهان دانه روغنی و علوفه ای که مبدا آنرا آسیای شرقی می دانند.. دانه سویا روغنی دارای حدود ۱۸% روغن خوراکی بسیار مرغوب، ۵۰- ۳۵% پروتئین می باشد. در آسیای شرقی آنرا به مناسبت زیادی پروتیئن گوشت مزارع نامیده اند. پروتئین سویا دارای ارزش بیولوژیکی زیادی بوده و دانه آن غنی از مواد غذایی قابل هضم، کلسیم زیاد، آهن و ویتامین های مختلف است.

بهترین خاک برای سویا خاکی است که ساختمان رسی شنی داشته باشد. سویا منطق گرم مرطوب مانند گیلان و مازندران را بر سایر منطق کشور ترجیح می دهد. چون سویا ریشه های نسبتاً عمیقی دارد، لذا زمین آن باید خاکی عمیق داشته باشد.

تهیه زمین سویا شامل شخم عمیق تا خیلی عمیق در پائیز با گاو آهن که شخم عمود بر شخم پاییزه در بهار، دیسک، دندانه، کود پاشی، بذرپاشی، ردیف کاری و آبیاری می باشد.

واژه های کلیدی: سویا، خاک، کنترل بیولوژیکی، کنترل زراعی، سیلو کردن

فهرست مطالب

مقدمه:    ۱
اهمیت اقتصادی سویا:    ۳
مشخصات گیاه شناسی:    ۴
ریشه:    ۵
برگ:    ۷
گل آذین:    ۸
دانه:    ۱۱
ارقام سویا:    ۱۲
تناوب:    ۱۲
اکو لوژی سویا:    ۱۲
خاک:    ۱۳
عملیات زراعی و تهیه بستر:    ۱۳
تاریخ کاشت:    ۱۴
انتخاب واریته    ۱۵
دوبارکشت در سال :    ۱۶
چند کشتی های رایج در آسیا:    ۱۸
مراحل رشد سویا:    ۱۹
آبیاری:    ۲۰
کود دهی:    ۲۱
بیماریهای قارچی:    ۲۱
۱) پوسیدگی قهوه ای ساقه:    ۲۱
۲) پژمردگی یا سوختگی فوزاریومی:    ۲۳
کنترل علف های هرز سویا :    ۲۵
خسارت ناشی از علف کش ها:    ۲۸
کنترل بیو لوژیکی :    ۳۰
کنترل زراعی :    ۳۱
کمبود مواد معدنی و مسمومیت ها    ۳۶
منگنز:    ۳۶
مولیبدن:    ۳۶
کمبود مس:    ۳۷
بور:    ۳۷
کبالت:    ۳۷
کلسیم:    ۳۸
آهن:    ۳۹
برداشت:    ۴۰
سیلو کردن سویا:    ۴۱
مزایای سیلو کردن سویا:    ۴۱
مفهوم کلی از سیلو کردن:    ۴۱
نحوه عمومی سیلو کردن:    ۴۳
منابع    ۵۰

منابع

۱٫خواجه پور.م/اصول ومبانی زراعت/دانشگاه اصفهان/۱۳۸۳

۲٫ رجبی.ا/بیماریهای سویا/نویسنده :جی بی “سینکر/دانشگاه تهران/۱۳۸۱ ۳٫کریمی.ه/گیاهان زراعی/دانشگا تهران /۱۳۷۰

۴٫مظاهری.د/زراعت مخلوط/دانشگاه تهران

۵٫مظاهری.دون مجنون حسینی/دانشگاه تهران/۱۳۸۳

۶٫میر کمالی.ح./ سازمان تحقیقات/آموزش و ترویج کشاورزی

۷٫ ن. لطیفی/  زراعت سویا

مقدمه:

کشاورزان نیمه شرقی چین شمالی در دوران حکومت سلسله شانگ (۱۱۰- ۱۷۰۰سال قبل از میلاد مسیح) یا احتمالاً مدت ها قبل از این تاریخ سویا، (L) Glycine max را اهلی کردند. چندین هزار سال است که مردم آسیای شرقی از سویا برای غذای انسان و دام و به عنوان دارو برای درمان برخی اختلال هایی که در بدن انسان رخ می دهد، استفاده می کنند.

سویا خیلی دیر به آمریکای شمالی رسید. ساموئل باون، ملوانی که در کمپانی هند شرقی خدمت می کرد، برای نخستین بار این گیاه را در سال ۱۷۶۵ وارد کرد. باون سویا را از طریق لندن، از چین به ساوانا(واقع در مستعمرۀ جورجیا) برد. او از سویایی که در مزرعه اش کاشته بود، سس سویا تهیه و آنرا به لندن صادر کرد.

در سال ۱۸۵۱ دکتر بنجامین فرانکلین ادوارد سویا را به نیمه غربی ایالات متحده امریکا وارد کرد. او بذر سویا را از ماهیگیران ژاپنی اوکلند از دریا نجات داده شدند، به دست اورد. این کشتی شکر و کالاهای دیگری از هنگ گنگ به مقصد سانفرنسیسکو حمل می کرد. ادوارد بذر را به جان اچ. لی اهل آلتون در ایالت ایلینوی داد و او در تابستان ۱۸۵۱ آنرا در باغ خود کاشت. کشاورزان تا سال ۱۸۵۴، سویا را که در سال ۱۸۵۱ به ایلینوی آورده شده بود در سراسر ایالات متحده تکیر کردند و رواج و مورد ارزیابی قرار دادند.(۳)

سویا یکی از گیاهان دانه روغنی و علوفه ای که مبدا آنرا آسیای شرقی می دانند. سویا اسامی فارسی مختلفی دارد مانند: سوژا، لوبیا، پشم باقلا، کرد باقلا، لوبیا دانه روغنی بومی چین و منچوری می باشد. سویا متعلق به تیره پروانه آسا و جنس گلاسین  Glycine دارای ۴۰ گونه مختلف است. دانه سویا روغنی دارای حدود ۱۸% روغن خوراکی بسیار مرغوب، ۵۰- ۳۵% پروتئین می باشد. در آسیای شرقی آنرا به مناسبت زیادی پروتیئن گوشت مزارع نامیده اند. پروتئین سویا دارای ارزش بیولوژیکی زیادی بوده و دانه آن غنی از مواد غذایی قابل هضم، کلسیم زیاد، آهن و ویتامین های مختلف است.(۷)

 اهمیت اقتصادی سویا:

مسئله اقتصادی سویا بسیار پیچیده است. ولی اصولاً سه بازار عمده برای دانه، و کنجاله موجود است. کنجاله سویا به عنوان یک منبع پروتئین جهت اختلاط با سایر خوراک های دام و مرغ به شدت مورد تقاضا است. سویا جهت خوراک انسان به مواد متفاوت دیگر تبدیل می شود که البته مقدار ناچیز آن ناچیز است و تاثیر چندانی بر قیمت سویا ندارد. قیمت سویا در منطقه و جهان اساساً تحت تاثیر تقاضا برای روغن و کنجاله است.(۷)

ایالات متحده صادر کننده عمده سویا در بازار جهانی است و منبع ۸۰% دانه سویایی است که در تجارت بین المللی جریان دارد. حدود ۳۵% محصول سویا در ایالات متحده بصورت دانه عملاً از طریق بنادر خلیج گلف صادر می گردد و در کشورهای وارد کننده به فرآورده های ضروری تبدیل می شود. برزیل دومین تولید کننده بزرگ روغن سویا و سومین صادر کننده آنست. بیش از ۲/۱ صادرات دانه سویا به کشورهای اروپا ی غربی بخصوص هلند و آلمان صورت می گیرد. اما ژاپن بزرگترین مصرف کننده سویای ایالات متحده است. کنجاله سویا در تغذیه مرغ و دام به عنوان منبع پروتئینی مصرف می گردد. میانگین تولید کنجاله حدود۷۹% کل دانه سویا بوده که مقدار پروتئین آن حدود ۵۰% می باشد. کنجاله سویا به عنوان یک منبع پروتئینی مانند کنجاله پنبه دانه، آشغال گوشت، پودر ماهی و گلوتن آن حدود ۱۰% نیاز حیوان به پروتئین را تامین می کند.(۷)

از فرآورده های ترکیبی مانند آرد سویا با چربی و یا بی چربی، نبوده و در صورت نیاز طی پروسه ای طعم زدایی شوند. آرد سویا با چربی یا بی چربی، در قنادی مصرف می شود. کنستانترۀ پروتئین سویا به فرمهای مختلف جهت تهیه بعضی محصولات گوشتی و همچنین بصورت نوعی بافت در افزایش حجم گوشت به کار میروند. یسیتین که یک فسفاته است توسط حلال از روغن خام سویا استخراج شده و در مواد تثبیت کننده و مرطوب کننده مصرف می شود.(۷)

مشخصات گیاه شناسی:

سویا گیاهی است یکساله و بهاره دیپلوئید با ۴۲ کروموزوم و دارای گونه های متعدد که سویای روغنی جزو گروه Max و سویای علوفه ای و یا وحشی جزو گونه های ussuriensis است. گونه دیگر از سویا را می توان نام برد که حد واسط بین دوگونه فوق است و Glycin نام دارد.

گیاهی است خود گشن و کتر ممکن است دگر گشتی در آن صورت گیرد، سویا گیاهی است خود بارور و امکان دو رگ گیری را با سویای علوفه ای دارد.(۳)

اگر چه گوناگونی مورفولوژیک وجود دارد ولی معمولاً سویا دو دمبرگ اول آن ساده و متقابل و سایر برگهای آن متناوب و سه برگچه ای هستند. واریته ها از نظر عادت گلدهی به دو رگه دارای رشد محدود و رشد نامحدود تقسیم می شوند.(۷)

 ریشه:

ریشه های سویا راست و عمیق و انشعابات جانبی نسبتاً زیادی دارد. ریشه می تواند تا عمق cm 200 خاک نفوذ کند ولی عمدتاً در عمق cm  ۶۰ خاک تمرکز یافته اند. روی ریشه غده ها یا گره های تثبیت کننده ازت قرار دارند. گروههای تثبیت کننده ازت در سویا کوچک، کم و بیش کروی و در بعضی مواقع شکاف دار و سطح آن صاف و در صورت آغشته نمودن بذر با نژاد مخصوص باکتری سویا به نام Rhizobium japonicum   تعداد زیادی غده تولید خواهد شد.(۷)

رشد ریشه در مرحله رویشی سویا سریعتر از رشد قسمت های هوایی گیاه صورت می گیرد. عمق ریشه در زمان گلدهی تقریباً دو برابر قد ساقه می باشد و حتی اگر عمق ریشه در تمام طول فصل بیش از قد گیاه باشد وزن خشک قسمت های هوایی بوته بیش از وزن خشک ریشه است. رشد ریشه  تا زمان تشکیل دانه ادامه می یابد و سپس قبل از ورود دانه به مرحله بلوغ فیزیولوژی متوقف می شود.

گزارشات جدید اشاره بر این دارد که سیستم ریشه سویا دارای ریشه راست و عمیق مشخص نیست بلکه از یک ریشه اصلی تشکیل می شود که ریشه افقی حدود ۴۰ تا ۵۰ cm موازی سطح خاک رشد نموده و سپس به عمق خاک تا حدود cm 180پیش میروند.(۳)

راس ریشه از سه قسمت تشکیل شده است : پرومریستم، مریستم اولیه و مجموعه سلولهای اولیه و دائمی. پرومریسم و مریستم اولیه مجموعه ای از سلول های کامل تر و دائمی را بوجود می آورند.

55,000 ریال – خرید

جهت دریافت و خرید متن کامل مقاله و تحقیق و پایان نامه مربوطه بر روی گزینه خرید انتهای هر تحقیق و پروژه کلیک نمائید و پس از وارد نمودن مشخصات خود به درگاه بانک متصل شده که از طریق کلیه کارت های عضو شتاب قادر به پرداخت می باشید و بلافاصله بعد از پرداخت آنلاین به صورت خودکار  لینک دنلود مقاله و پایان نامه مربوطه فعال گردیده که قادر به دنلود فایل کامل آن می باشد .

مطالب پیشنهادی:
  • مقاله سویا
  • مقاله زراعت غلات
  • برچسب ها : , , , , , , , , , , , , ,
    برای ثبت نظر خود کلیک کنید ...

    به راهنمایی نیاز دارید؟ کلیک کنید

    جستجو پیشرفته

    پیوندها

    دسته‌ها

    آخرین بروز رسانی

      شنبه, ۱۵ اردیبهشت , ۱۴۰۳
    اولین پایگاه اینترنتی اشتراک و فروش فایلهای دیجیتال ایران
    wpdesign Group طراحی و پشتیبانی سایت توسط digitaliran.ir صورت گرفته است
    تمامی حقوق برایbankmaghaleh.irمحفوظ می باشد.