عنوان :
تعداد صفحات : ۴۵
نوع فایل : ورد و قابل ویرایش
در این مقاله درباره نان و اهمیت آن، فرایند تهیهی نان، انواع نان در ایران، اثرات مخرب جوششیرین، دلایل ایجاد ضایعات نان، چرا نان بیات می شود ، آداب نان و کیفر توهین به آن توضیح می دهیم.
به دلیل میزان مصرفی بالای نان در کشور ما، امروزه استفاده از جوششیرین در تولید نان به صورت قابل ملاحظهای افزایش یافته که این امر به سلامتی و تندرستی جامعه لطمه خواهد زد.
جوششیرین مادهای است به صورت گرد و بلوری با دانههای درشت و سفید که به عنوان یک منبع گاز با قیمت پایین شناخته شده است.
به دلیل پایین بودن قیمت، راحتی انتقال و بیطعمی نسبی، مورد استفاده قرار میگیرد.
جوششیرین مادهای شیمیایی بوده که تقریباً در هیچ کجای دنیا به نان اضافه نمیشود و یکی از دلایلی که نانهای امروزی طعم، بو و ماندگاری نانهای قدیم یا نانهای روستایی را ندارد افزودن جوششیرین به نان است. اگر ورآمدن خمیرنان به صورت تخمیر طبیعی انجام گیرد و از جوششیرین جهت ورآمدن استفاده نشود نان، طعم و بوی بهتری پیدا کرده و ماندگاری آن افزایش مییابد.
واژه های کلیدی: نان، نان لواش، نان بربری، جوش شیرین، آداب نان،
مقدمه ۱
نان و اهمیت آن ۴
فرایند تهیهی نان ۷
انواع نان در ایران ۱۲
اثرات مخرب جوششیرین ۱۹
مضرات جوششیرین در بدن انسان ۲۱
دلایل ایجاد ضایعات نان ۲۴
چرا نان بیات میشود؟ ۲۷
آداب نان ۲۹
کیفر توهین به نان ۳۰
منابع ۴۲
دنیای نان. محمد علی رخ، محمد رضا زارع بیدکی. انتشارات مفاخر.
تکنولوژی نان. دکتر ناصر رجبزاده. انتشارات سمت.
بروشور نان طلای کم ارزش. دانشگاه علوم پزشکی تهران.
«الحمدلله الذی خلق لنا الخبز»
«سپاس خدایی را که نان را برای ما آفرید»
ابر و باد ومه و خورشید و فلک در کارند
تا تو نانی بدست آری و به غفلت نخوری
به یقین، نان یکی از بزرگترین موهبتها و برکاتی است که خداوند عزیز و رزاق به بندگان خود، عطا نموده است.
دست قدرتمند الهی، بی هیچ نقصان و قصوری تمام شرایط را برای ایجاد و پرورش این نعمت بزرگ فراهم نموده است و زبان ستایش و شکر انسان را با هر ذوق و سلیقه و میزان درکی، باز و گویا کرده است.
اما ظاهراً آنچه به عنوان مهمترین عامل دربه ثمر نشاندن این همه تلاش و تدبیر الهی مطرح است، همان دقت و ظرافتی است که بشر در تهیهی محصولی به نام «نان» به کار میبرد و با بهرهبرداری از اندیشههای ناب و ابتکارات گرانقدر، نیز با به کارگیری پیشرفتهترین تجهیزات و فنآوری بر جلوههای ویژه این نعمت ارزشمند الهی افزوده و از اسراف آن جلوگیری نماید.
به منظور ترویج استفادهی بهینه از نان به عنوان یکی از بزرگترین نعم الهی مجموعهای را تحت عنوان «نان» به شیفتگان و مشتاقان فرهنگ ناب اسلامی تقدیم مینماییم.
امید آنکه خداوند بزرگ، توفیق شکرگزاری عملی و حقیقی از نعمتهای خود را به ما ارزانی دارد.
قال النبی (ص): «اللهم بارک لنا فیالخبز و لا تفرق بیننا و بینه فلولا الخبز ما صمنا و لا صلینا و لا ادینا فرائض ربنا[۱]»
پیامبر اکرم (ص) فرمود: «خداوندا، نان را در زندگی ما چنان قرار ده که با کمترین مقدار از آن، بیشترین بهره و نیرو به ما برسد. خدایا، دستیابی به نان را برای ما مشکل مگردان چرا که اگر نان نباشد نمیتوانیم روزه بگیریم، نمیتوانیم نماز بخوانیم، بلکه نمیتوانیم هیچ یک از وظایف دینی خود را انجام دهیم».
قال النبی (ص): «خیر طعامکم الخبز»[۲]
پیامبر اکرم(ص) فرمود: «بهترین طعام و غذای شما نان میباشد».
امروزه در بسیاری از کشورهای جهان نان به عنوان غذای اصلی مردم میباشد و روزانه قسمت قابل توجه از انرژی پروتئین، املاح معدنی، ویتامینهای گروه B مورد نیاز انسان را تامین مینماید.
در ایران نیز ۸۰ درصد غذاها را نان تشکیل میدهد و قسمت اعظم نمک طعام مورد نیاز روزانهی مردم از خوردن نان تأمین میگردد.
متأسفانه در کشور ما با اضافه کردن جوششیرین به این غذای با ارزش آن را نهایتاً به غذایی با پیامدهای مضر تبدیل میکنند.
مادهی اولیهی نان «گندم» میباشد. از میزان خاکستر موجود در آرد گندم، آردها را طبقهبندی میکنند.
هر چه خاکستر آرد کمتر باشد آرد مرغوبتر است و هرچه پروتئین آرد گندم بالاتر باشد آرد قویتر میباشد.
نان از مخلوط کردن آرد، آب، نمک، مخمر یا خمیرترش پس از طی مراحل آمادهسازی خمیر، فرایند تخمیر و پخت به وجود میآید.
بهترین نان آن است که طبق اصول قدیم تهیه گردد و مواد محافظ نداشته باشد (چیزی برای حفاظت آرد و اینکه زود فاسد نشود به آرد اضافه نکرده باشند) و زیاد سفید نباشد.
ورآمدن خمیرنان با خمیر مایه[۱] باید باشد نه با جوششیرین. هم اکنون بهترین نان دنیا، نانهای ایرانی است که حرارت به همهی جای آن میرسد و تقریباً عاری از میکروب میشود[۲].
نانهای ایرانی به ۵ گروه تقسیم میشوند که عبارتند از:
نان لواش نانی است که میتوان آن را به مدت طولانی حتی ۶ ماه نگهداری نمود.
این نان سریع خشک میشود و در هنگام مصرف باید با آب مرطوب نموده تا نرم شود. در صورتیکه نام گرم در کیسهی پلاستیک قرار داده شود، میتوان تا چند روز آن را به راحتی مصرف نمود.
نانی است مخروطی شکل که روی ریگهای داغ پخته میشود. نان سنگک نسبت به سایر نانها بهتر، مطلوبتر و سالمتر بوده و درصد املاح، پروتئین و ویتامینهای آن بالاتر میباشد و در میان نانهای سنتی ایران تنها نانی است که با شعلهی نیمه مستقیم پخت میگردد.
گفته میشود این نان در زمان شاهعباس با تدبیر مرحوم شیخبهایی طرحریزی شده است.
تافتون نانی گرد و نازک، ضخیمتر از نان لواش و نازکتر از سنگک و بربری است. این نان دیرتر از سنگک و بربری بیات میشود.
[۱] . کافی ۶/۲۸۷
[۲] . مستدرک الوسایل ۱۶/۳۲۹
جهت دریافت و خرید متن کامل مقاله و تحقیق و پایان نامه مربوطه بر روی گزینه خرید انتهای هر تحقیق و پروژه کلیک نمائید و پس از وارد نمودن مشخصات خود به درگاه بانک متصل شده که از طریق کلیه کارت های عضو شتاب قادر به پرداخت می باشید و بلافاصله بعد از پرداخت آنلاین به صورت خودکار لینک دنلود مقاله و پایان نامه مربوطه فعال گردیده که قادر به دنلود فایل کامل آن می باشد .