مقاله نخود

تحقیق و پروژه و پایان نامه و مقاله دانشجویی

عنوان :

مقاله نخود

تعداد صفحات : ۷۵

نوع فایل : ورد و قابل ویرایش

چکیده

حبوبات یکی از مهمترین منابع پروتئینی در رژیم غذایی بسیاری از مردم کشور ها در حال توسعه می باشد .میزان پروتئین حبوبات حدوداً دو برابر غلات است و منبع ارزان پروتئین با کیفیت مناسب می باشد که پروتئین غلات را تکمیل نموده و بنابر این در نقاطی که غلات غذای اصلی را تشکیل می دهند ارزش غذایی آن را افزایش می دهند .مقدار پروتئین نخود (مهمترین جزء نخود از لحاظ تغذیه ) متوسط ۷/۲۰ % ( ماده خشک ) کمتر از تمام لگومهای غذایی است .(هالس ۱۹۷۵ ) در مقایسه لپه هندی ,عدس , باقالا به ترتیب ۲۹,۲۸,۲۴ درصد پروتئین دارند ,نخود از این نظر که مکمل پروتئین غلات است مورد توجه بوده و تا آنجا که مقدور است باید ژنوتیپ های با پروتئین بالا گزینش شوند .

نخود Cicer arietinumگیاه دیپلوئید با ۱۶ کروموزم ( ۱۶= n2 =x2) می باشد این گیاه خود باور بوده و دگر گرده افشانی طبیعی  در آن بین ۰ تا ۱ درصد است .متخصصین اصلاح نباتات ، نخود را به دو تیپ عمده دسی و کابلی طبقه بندی کرده اند البته تیپ سومی هم به صورت حد واسط وجود دارد از دید گاه اصلاح نبات برخی از دلایل کاهش عملکرد و پتانسیل عملکرد پایین در ارقام کنونی نخود عبارتند از : حساسیت ارقام به بیماریها , خسارت آفات , و نماتد ها و عدم واکنش ارقام کنونی به مدیریت فشرده مثلاً استفاده از کود و آبیاری؛ از این رو عمده تلاش متخصصین اصلاح نبات معطوف به کشف راههای چگونگی افزایش پتانسیل ژنتیکی در عملکرد نخود می باشد .

در اصلاح نخود باید بیوماس و شاخص برداشت همزمان با هم افزایش یابند از دیگر اهداف عمده متخصصین به نژادی ، اصلاح برای کنترل بیماریها و آفات می باشد .علاوه بر این متخصصین در صدد تولید ارقامی به منظور کشت زمستانه در نواحی مدیترا نه و کشت دیر هستند .

مهمترین هدف در اصلاح نخود افزایش عملکرد می باشد که می توان با در نظر گرفتن اهداف کوتاه مدت و دراز مدت زیر به تدریج به آن دست یافت .

از دیگر اهداف اصلی برنامه های اصلاحی می توان به ایجاد مقاومت به بیماری ها ، تولید تیپ های پا بلند ،‌ متحمل خشکی اشاره کرد .

واژه های کلیدی: نخود، اصلاح نخود، شرایط محیطی، کشت  بافت گیاهی، دو رگ گیری، هیبر یداسیون، موتاسیون

فهرست مطالب

فصل اول ( کلیات )    ۳
سیستماتیک نخود :‌    ۳
منشأ تاریخچه نخود :‌ ( ال . جی . جی . واندر میزن )    ۴
طبقه بندی غیر اختصاصی جنس Cicer :    ۶
طبقه بندی بر حسب عادات رشدی :    ۸
طبقه بندی بر حسب اندازه بذر :    ۹
وضعیت نخود و اهمیت جهانی آن :    ۱۰
فصل دوم ( زراعت نخود) :    ۱۳
شرایط محیطی کشت نخود :    ۱۴
کاشت نخود :    ۱۵
عملیات کاشت در زراعت نخود :    ۱۷
برداشت نخود :    ۱۷
فصل سوم ( سیتولوژی نخود ) :    ۱۸
تعداد کروموزومها :    ۱۸
مور فولوژی هسته :    ۱۹
پلی پلوئیدی  :    ۲۰
کشت  بافت گیاهی :    ۲۱
فصل چهارم ( اصلاح نخود ) :    ۲۳
اهداف اصلاحی نخود :    ۲۳
اهداف کوتاه مدت :    ۲۴
اهداف دراز مدت :    ۲۴
تاریخچه اصلاح نخود :    ۲۵
برنامه های منطقه ای و بین المللی :    ۲۶
آزاد سازی ارقام در دنیا :    ۲۷
گزینش بدون دو رگ گیری :    ۳۱
گزینش بعد از دو رگ گیری :    ۳۱
معرفی و گزینش گیاه :    ۳۳
معرفی گیاه از چند راه حاصل می شود :    ۳۳
(ب) انتخاب گیاه :    ۳۴
(ج) اداره مواد در حال تفکیک :    ۳۶
هیبر یداسیون :    ۳۶
(الف) انتخاب والدین :    ۳۷
(ب) تکنیک های تلاقی :    ۳۸
(ج) کاشت در خارج از فصل :    ۳۸
(د) روش های اصلاحی :    ۳۹
اصلاح با استفاده از موتاسیون :    ۳۹
مخلوط ارقام :    ۴۰
مقایسه روش های مختلف اصلاحی :    ۴۱
سازگاری و ثبات ارقام :    ۴۲
اصلاح برای کیفیت و بازار پسندی :    ۴۴
تیپ پابلند  :    ۴۹
خصوصیات دو غلافی و غلات چند بذری :    ۵۰
کاهش حساسیت به فتو پریود :    ۵۱
نر عقیمی :    ۵۲
تلاقی های بین گونه ای :    ۵۲
اینتروگرسیون دسی- کابلی :    ۵۳
ارقام حساس به کود  :     ۵۵
ارقام حساس به آبیاری  :    ۵۶
ارزیابی لاینها و آزاد سازی ارقام  :    ۵۷
مرحله  اول _ تک ردیفهای مشاهده ای :    ۵۷
مرحله دوم _ آزمایش عملکرد اولیه :    ۵۸
مرحله سوم _ آزمایش عملکرد مقدماتی    ۵۹
مرحله چهارم _آزمایش عملکرد پیشرفته  :    ۵۹
مرحله پنجم _ آزمایش سازگاری :    ۵۹
مرحله ششم : آزمایش مزرعه ای ( نمایشی ) :    ۶۰
مرحله هفتم – آزاد سازی رقم :    ۶۰
مرحله هشتم – ازدیاد بذر و توزیع :    ۶۱
نقش مرکز تحقیقات بین المللی گیاهان زراعی :‌    ۶۲
نتیجه گیری :    ۶۸
منابع و ماخذ :    ۷۰

منابع و ماخذ :

۱-باقری ، عبد الرضا ؛ ا ، زند و م ، پارسا . a 1376 . حبوبات ، تنگناها و راهبردها . جهاد دانشگاهی مشهد .

۲-باقری ، عبد الرضا ؛ ا ، نظامی ؛ a ، گنجی و م ، پارسا . b 1376 . زراعت و اصلاح نخود . جهاد دانشگاهی مشهد .

۳-کوچکی ، عوض و م ، بنایان اول . ۱۳۷۲ . زراعت حبوبات . جهاد دانشگاهی مشهد .

۴-مجنون حسینی ، ناصر . ۱۳۷۲ . حبوبات در ایران . جهاد دانشگاهی مشهد .

۵-فارسی ، محمد – باقری ، عبدالرضا . ۱۳۷۷ . اصول اصلاح نباتات ، انتشارات جهاد دانشگاهی مشهد .

۶-sing h . K . B  – باقری ، عبدالرضا ، ۱۳۷۷ . زراعت و اصلاح نخود . جهاد دانشگاهی مشهد .

مقدمه

نخود به خانواده بقولات تعلق دارد . بذور رسیده و خشک نخود دارای ارزش غذایی زیاد می باشد و یکی از مهمترین منابع غذایی سرشار از پروتئین ( ۱۸ تا ۲۳ درصد ) می باشد و نیز از قابلیت نگهداری و انبار داری خوبی برخوردار است .

علاوه بر اهمیت نخود به عنوان یک منبع غذایی مهم برای تغذیه انسان و دام، این گیاه می تواند در حاصلخیزی خاک ، بویژه در مناطق خشک موثر باشد . با توجه به اینکه این گیاه نسبت به سایر حبوبات سازگاری بیشتری با شرایط اقلیمی کشور دارد و می تواند بخشی از نیازهای پروتئینی کشور را تأمین کند، باید بیشتر مورد توجه کشاورزان و مسئولان کشور قرار گیرد .

ازدیاد جمعیت و نیاز روز افزون بشر به مواد غذایی از یک طرف و محدودیت منابع تولید از طرف دیگر اندیشه محققان و دولتمردان را در این راستا سوق داده که تنها راه دستیابی به خود کفایی کشاورزی ،به دلیل محدود بودن منابع آب و خاک هر کشور افزایش عملکرد در واحد سطح می باشد و این میسر نمی گردد مگر با تولید ارقام پر محصول که با بهره گیری از علم ژنتیک می توان به این مهم دست یافت .

آگاهی و اطلاع از نحوه عمل ژن در کنترل صفات، کمی و کیفی بودن صفات ‌تعداد ژن کنترل کننده ، نقشه کروموزومی و سایر اطلاعات ژنتیکی می تواند ما را در اهداف دورگ گیری یاری نماید . لازم به ذکر است که در چند سال اخیر دورگ گیری بر روی گیاه نخود تیپ کاملی با موفقیت در بخش تحقیقات حبوبات کرج و چند شهرستان از جمله گرگان آغاز گردیده است .

از دیدگاه اصلاح نبات برخی از دلایل کاهش عملکرد و پتانسیل عملکرد پایین در ارقام کنونی نخود عبارتند از : حساسیت ارقام به بیماریها ، خسارات آفات ‌و عدم واکنش ارقام کنونی به مدیریت فشرده مثلاً استفاده از کود ، آبیاری: از این رو عمده تلاش متخصصین اصلاح نباتات معطوف به کشف راههای چگونگی افزایش پتانسیل ژنتیکی در عملکرد نخود می باشد .

مطالعات نشان داده است که یکی از راههای افزایش عملکرد نخود ،‌ افزایش بیوماس و بهبود شاخص سطح برداشت می باشد . با انجام عملیاتی مانند تلاقی های بین گونه ای ، تلاقی بین دسی – کابلی، ایجاد تیپهای پا بلند و ارقام حساس به کود و آبیاری می توان بیوماس گیاه و در نتیجه شاخص برداشت آن را افزایش داد .

فصل اول ( کلیات )

سیستماتیک نخود :‌

نخود زراعی با نام علمی Cicer aritinum می باشد که به خانواده بقولات
( Fabaceae ) تعلق دارد و رده بندی گیاهی آن به صورت زیر است :

شاخه    Megnolio Phyta

رده   Megnolio Psida

زیر رده     Rosidae

رسته    Fabales

تیره   Fabaceae

زیر تیره  Faboideae

جنس  Cicer

گونه      C.arietinum

معرفی جنس Cicer ( توصیف کلی همراه با تأکید ویژه بر روی گونه C.arietinum ) .

جنس Cicer شامل گونه های یکساله مانند C.arietinum و گونه های دائمی است . گیاهان این جنس گاهی به صورت درختچه ای بوده ولی هرگز به اندازه یک درختچه یا بوته حقیقی رشد نمی کنند . این گیاهان دارای کرک بوده و کرکهای آنها ممکن است غده دار یا بدون غده باشند ،‌ساقه ها منشعب ،‌ راست یا خمیده ، بر روی زمین خوابیده یا ایستاده ، کم و بیش شیار دار می باشند . برگها جفت پری۱ و تک شانه ای۲ دارای پیچک و یا بدون پیچکند .

کاسه گل در قاعده منظم و در قسمت پشتی محدب است . جام گل سفید همراه با رگه های بنفش ،‌ آبی یا صورتی می باشند .

خامه نازک و نخ مانند ،‌ صاف و بی کرک است ،‌ ستون پرچمی و یا دلفوس
( ۱+۹ ) و شکل قرار گرفتن آنها در کاسه گل کمی اریب است

گل آذین جانبی دارای ۱-۵ گل ( گونه C.arietinum شامل یک یا ندرتاً دو گل ) هستند.

گلها منفرد یا خوشه ای روی دم گلهای محوری قرار دارند . نیام محتوی  ۱-۱۰ بذر (C.arietinum دارای یک تا سه بذر ) است .

منشأ تاریخچه نخود :‌ ( ال . جی . جی . واندر میزن )

نخود زراعی (C.arietinum ) یکی از اولین لگومهای دانه ای است که در دنیای قدیم اهلی شده است .

به احتمال زیاد نخود از نواحی جنوب شرقی ترکیه و مناطق مجاور آن در سوریه منشأ گرفته است در این منطقه سه گونه وحشی یکساله از جنس ( Cicer ) که ارتباط زیادی با نخود زراعی دارند پیدا شده است . این سه گونه عبارتند از :

echinos permum

reticulatum

bijugum

دی کندول ( ۱۸۸۳ ) منشأ نخود را به منطقه جنوب قفقاز و شمال ایران نسبت داد و واویلوف ( ۱۹۵۰ ، ۱۹۴۹ ، ۱۹۲۶ ) دو مرکز اولیه ( مرکز تنوع فعلی ) جنوب غربی آسیا و مدیترانه و یک مرکز ثانویه ابتدایی را به عنوان مرکز منشا نخود معرفی نمود . وی گزارش کرد ککه مشابه دیگر لگومهای دانه ای ،‌ ارقام دانه درشت در حوزه دریای مدیترانه گسترش یافته است , در حالی که ارقام دانه ریز به سمت مشرق  گسترش پیدا کرده اند . شواهد نشان می دهد که نخود های دانه درشت و کرم رنگ از دو قرن پیش از طریق افغانستان به هندوستان وارد شده است کما اینکه نام هندی آن ( نخود کابلی )  را نسبت به پایتخت افغانستان
می برد . ارقام دانه ریز و سیاه رنگ نخود به نام دسی معروف هستند و هم اکنون این طبقه بندی به صورت گسترده ای به منظور تشخیص دو گروه اصلی از ارقام نخود استفاده می شود . نخود از طریق دست نوشته های قدیمی شناخته شده است . واژه هالورو۱ بدین نکته دلالت می کند که نخود از زمانهای بسیار گذشته ( بیش از سه هزار سال قبل از میلاد ) به عنوان یک ماده غذایی ثابت ،ولی کم اهمیت در بین النهرین مصرف می شده است .

نام Cicer دارای منشا لاتین ۲و احتمالاً از واژه Kickere در زبان هند و اروپایی اقوام اولیه یونان که در شمال یونان می زیسته اند مشتق شده است .

دان ( ۱۸۸۳) معتقد است که Cicer از واژه عبری Kikus به معنای کروی مشتق شده است .

گامز ( ۱۹۲۴) واژه Cicer را با واژه عبری Kelsech مقایسه کرده است . قدیمی ترین منبع لاتین در مورد اصلاح arietinum در کارهای کولومیلا مشاهده شده است , که احتمالاً به عنوان ترجمه واژه یونانی Krios میباشد . اسامی Ram و Chickpea نیز مربوط به حالت و شکل بذر است .

در ترکیه , رومانی , بلغارستان , ایران و نواحی مرزی شوروی سابق در این کشورها نخود تحت عنوان nakhut_nohutنامیده می شوند , که مشتق از واژه هایی مانند nut یا nohot است . ۱

طبقه بندی غیر اختصاصی جنس Cicer :

در جنس Cicer چهار بخش مشاهده می شود :

بخش اول : (Mono Cicer M.G.POPOV) جالب ترین بخش برای مختصصین اصلاح نباتات بوده و دارای گونه های یک ساله ,گلریز ,ساقه ایستاده تا خوابیده و برگهای تک شانه ای و یا دارای پیچک در انتهای محور اصلی برگ می باشد .

بخش دوم : (Chamae Cicer M.G.POPOV ) دارای گونه های بوته ای یکساله و یا چند ساله با شاخه های خزنده نازک که در هر برگ دارای سه تا هفت برگچه است .

بخش سوم : (Poly Cicer M.G.POPOV) دارای گونه های چند ساله است  و بیشتر گونه ها گل درشت و با برگهای تک شاخه ای بوده و در انتهای محور اصلی برگ دارای پیچک می باشد .

بخش چهارم : (Acantho Cicer M.G.POPOV) گونه های چند ساله با گلهای بزرگ و بادوام است و محور برگ کرک دار و دارای کاسبرگ دندانه ای و کرک دار  می باشد .

۱ Par ipinnate

۲ Imparipinnate

۱ Halluru

۲ Horace

۱ (مطالب این پاراگراف که عمدتاً مربوط به اسامی محلی این گیاه در کشورهای مختلف بوده خلاصه شده است .)

75,000 ریال – خرید

جهت دریافت و خرید متن کامل مقاله و تحقیق و پایان نامه مربوطه بر روی گزینه خرید انتهای هر تحقیق و پروژه کلیک نمائید و پس از وارد نمودن مشخصات خود به درگاه بانک متصل شده که از طریق کلیه کارت های عضو شتاب قادر به پرداخت می باشید و بلافاصله بعد از پرداخت آنلاین به صورت خودکار  لینک دنلود مقاله و پایان نامه مربوطه فعال گردیده که قادر به دنلود فایل کامل آن می باشد .

مطالب پیشنهادی:
  • مقاله اصلاح ژنتیکی نخود
  • برچسب ها : , , , , , , , , , , ,
    برای ثبت نظر خود کلیک کنید ...

    به راهنمایی نیاز دارید؟ کلیک کنید

    جستجو پیشرفته

    پیوندها

    دسته‌ها

    آخرین بروز رسانی

      یکشنبه, ۹ اردیبهشت , ۱۴۰۳
    اولین پایگاه اینترنتی اشتراک و فروش فایلهای دیجیتال ایران
    wpdesign Group طراحی و پشتیبانی سایت توسط digitaliran.ir صورت گرفته است
    تمامی حقوق برایbankmaghaleh.irمحفوظ می باشد.