پایان نامه آلودگی هوا در سیرجان

تحقیق و پروژه و پایان نامه و مقاله دانشجویی

عنوان :

پایان نامه آلودگی هوا در سیرجان

تعداد صفحات : ۹۱

نوع فایل : ورد و قابل ویرایش

چکیده:

آلودگی هوا، یکی از پدیده های زندگی مدرن امروزی و ناشی از پسماندهایی است که در اثر فعالیت های شبانه روزی بشر به وجود می آید.

این پسماندها ناشی از تولید مواد غذائی، صنعتی، کالاهای مختلف و انرژی است. شاید بتوان علل اصلی آلودگی هوا را در احتراق ناقص جستجو کرد که طی آن، بر اثر عدم سوخت رسانی کامل و یا نسبت نامناسب هوا و سوخت، پس از احتراق، موادی نظیر منوکسید کربن، اکسید سولفور، اکسید نیتروژن ، ذرات خاکستر و یا هیدروکربورهایی که سوخته نشده وارد هوا می شوند. از آن جایی که این مواد بروی کل حیات اثر سوء می گذارند به عنوان آلوده کننده هوا از آنها یاد می شود.

در کشور ما در دهه اخیر ایجاد مناطق ویژه اقتصادی مورد توجه برنامه ریزان قرار گرفته و ایجاد اینگونه مناطق در راس برنامه کار دولت می باشد.

مناطق ویژه اقتصادی از جمله منطقه ویژه اقتصادی سیرجان پس از شکل گیری به عنوان یک قطب بزرگ اقتصادی نقش های اساسی در نظام اقتصادی و اجتماعی، سیاسی و بازرگانی داخلی و خارجی ایفا می نماید.

ایجاد منطقه ویژه اقتصادی سیرجان سبب خواهد شد تا نه تنها زمینه های لازم جهت جذب صنایع مورد نیاز استان و سرمایه گذاری استانی و ایجاد اشتغال فراهم می شود بلکه این منطقه به دلیل شرایط خاص استراتژیکی بزرگترین بازار سرمایه های صنعتی کشور محسوب می شود.

منطقه ویژه اقتصادی در مسیر جهت وزش باد غالب شهرستان واقع شده مقدار زیادی از ذرات معلق و گازهای آلوده وارد هوای شهر شده و هوای شهر را آلوده می کند .

توسعه شهرستان سیرجان و افزایش جمعیت شهرکهای صنعتی هم مورد توجه کارفرمایان قرار گرفتند و در این راستا دو شهر صنعتی به وجود آمد که بیشتر صنایع مزاحم را در خود جای دادند که از آن جمله می توان به کارخانه های موزائیک زنی، بلوک زنی و سنگبریها اشاره نمود در کنار این واحد ها تعدادی صنایع تولیدی – غذایی هم به وجود آمد که نیازهای شهر را رفع می کردند.تعدادی از این واحدها از جمله سنگ بریها و موزائیک زنی ها اشاره کرد که علاوه بر آلودگی صوتی ، آلودگی هوا، (ورد ذرات سنگ) را نیز به دنبال داشتند.

واژه های کلیدی: سیرجان، آلودگی هوا، وسایل نقلیه، شهرک صنعتی، منطقه ویژه اقتصادی

فهرست مطالب

چکیده:    ۱
مقدمه:    ۲
فصل اول    ۴
طرح تحقیق    ۴
بیان موضوع و تشریح ابعاد آن:    ۶
۱- اهداف تحقیق:    ۷
۳-۱ اهمیت و ضرورت تحقیق    ۷
۴-۱ پیشینه تحقیق:    ۸
۵-۱ فرضیات تحقیق    ۱۶
۶-۱ تعاریف عملیاتی    ۱۶
۷-۱ موانع و مشکلات تحقیق:    ۱۷
فصل دوم    ۱۹
مبانی نظری تحقیق    ۱۹
۱-۲ هوا    ۲۰
۲-۲ مفهوم جامع آلودگی:    ۲۱
۳-۲ آلودگی هوا:    ۲۲
۴-۲ انواع منابع آلودگی هوا:    ۲۲
۱-۴-۲ منابع طبیعی آلودگی هوا:    ۲۲
۲-۴-۲ منابع انسانی آلودگی هوا    ۲۳
۵-۲ منابع آلودگی هوا در شهرها:    ۲۵
۶-۲ اثرات آلودگی هوا    ۲۶
۱-۶-۲ اثر آلودگی هوا بر روی انسان    ۲۷
۲-۶-۲ اثر آلودگی هوا بر گیاهان    ۲۷
۳-۶-۲ اثر آلودگی هوا بر شهرها    ۲۸
فصل سوم    ۳۰
خصوصیات اقلیمی  و طبیعی    ۳۰
شهرستان سیرجان    ۳۰
۳-۱پیشینه تاریخی سیرجان:    ۳۱
۲-۳ موقعیت، حدود و وسعت:    ۳۳
۳-۳ خصوصیات اقلیمی شهرستان سیرجان:    ۳۵
۱-۳-۳ باران    ۳۵
۳-۳-۳ باد    ۳۷
۳-۳-۳ دما    ۴۱
۴-۳-۳ رطوبت    ۴۵
۴-۳ مسایل کلی زمین شناسی (جنس خاک – زلزله)    ۴۷
۱-۴-۳ جنس خاک:    ۴۷
۲-۴-۳ زمین شناسی منطقه:    ۴۸
۳-۴-۴ لرزه خیزی و لرزه زمین ساخت    ۴۸
۵-۳ پوشش گیاهی:    ۴۹
فصل چهارم    ۵۰
آلودگی هوای شهر سیرجان    ۵۰
با تأکید بر شهرک صنعتی و منطقه ویژه اقتصادی    ۵۰
۱-۴ منابع آلاینده شهر سیرجان    ۵۱
فصل پنجم    ۸۱
نتیجه گیری و ارائه پیشنهادات    ۸۱
۱-۵-  بحث و نتیجه گیری    ۸۲
۲-۵فرضیات تحقیق    ۸۳
۵-۲ پیشنهادات    ۸۵
منابع وماخذ    ۸۶

منابع وماخذ

 ۱-اسدی-ساره-ارزیابی طرح توسعه وعمران سیرجان در سالهای ۶۸-۷۸-پایانامه کارشناسی-یزد. سال ۸۵

۲-امارنامه سازمان هواشناسی شهرستان سیرجان – سالهای ۷۵-۸۵

۳- بهرام سلطانی-کامبیز-مقدمه ای بر محیط زیست –انتشارات دانشگاه ازاد-سال نشر۶۵

۴–جغرافیای استان کرمان –دفترتدوین استان کرمان-سال ۸۴

۵-دبیری- مینو-آلودگی محیطزیست-انتشارات اتحاد-سال نشر ۷۹

۶-زارع اشکذری- محمد-معرفی آلاینده های شهر یزد پایانامه کارشناسی ارشد-یزد- سال۸۲

۷-سعیدنیا-احمد –کتاب سبز شهرداری ها –جلد ۹ –انتشارات شهرداری ها ودهیا ری ها- سال ۸۳

۸-سور علی-سودابه-مقاله اثرات آلودگی هوا بر آثا ر سنگی تخت جمشید – انتشارات دانشگاه شیراز – سال۷۹-

۹-عباسلو-رحمان-منطقه ویژه اقتصادی سیرجان واثر آن در توسعه این شهر –پایانامه کارشناسی ارشد-زاهدان –سال۸۲

۱۰-عباسلو-رحمان–منطقه ویژه اقتصادی سیرجان واثر آن در توسعه این شهر-پروژه درسی کارگاه وبرنامه ریزی شهری-یزد -سال ۷۹

۱۱-عباسپور-مجید –مهندسی محیط زیست –اتشارات دانشگاه ازاد-سال۷۵

۱۲- کرباسی-عبدالرضا –انرژیومحیط زیست –انتشارات وزارت نیرو-سال نشر ۷۹-

۱۳- کریم پور-یونس-مسائل محیط زیست-انتشارات جهاد دانشگاهی ارومیه-سال نشر ۸۰

۱۴-کیوانی-ناصر-ضوابط واستاندارد های محیط زیست –انتشارات حفاظت محیط زیست-سال نشر ۷۶

۱۵-مجله دانستنیهای زیست محیطی(هوا)-مدیر مسئول فاطمه یاراحمدی-انتشارات سازمان حفاظت محیط زیست سیرجان-سال ۵ –شماره ۷۲ –آبان۸۵

۱۶-مفیدیان-سکینه-تاثیر الودگی بر اقلیم و شناخت منابع الوده کننده شهر یزد-تحقیق-یزد- سال ۷۹

۱۷-نوری-جعفر-فردوسی-سعید-شیمی محیط زیست –انتشارات دانشگاه ازاد-سال نشر ۷۹

مقدمه:

آلودگی هوایی که تنفس می کنیم از زمان های گذشته آغاز شده است. هر اندازه جمعیت و صنعت پیشرفت کند مقدار بیشتری از ذرات زغال سنگ و نفت مصرف شده از فضا باقی می ماند و در نتیجه میزان آلودگی هوا به سبب وجود این گونه مواد آلوده کننده جامد و بخار در هوا افزایش می یابد.

در سال های اخیر در همه نقاط جهان نسبت به این موضوع توجه زیادی مبذول می گردد و بیشتر دقت مسئولان امر مستقیماً متوجه منابع آلودگی می شود. لیکن با این حال نتوانسته اند تغییرات کافی در ترکیب جو هوا بدهند. منابع آلودگی بیشتر در هوای طبقه پایین است. محققاً بعضی از منابع فراوان مانند اتومبیل ها، اتوبوس ها و بارکش ها در مجاورت سطح زمین قرار گرفته است.

بیشتر لوله های خارج کننده مواد کارخانه های صنعتی در یک متری سطح زمین واقع شده اند. منابع مهمی که در بالای سطح محل زندگی انسان کشیده می شود، دودکش ها هستند ولی باید بگوییم حتی دودکش های خیلی بلند هم قادر به جلوگیری از ریختن مواد آلوده کننده به سطح زمین نمی باشند.

هر زمانی که سوالی درباره یک منبع اصلی آلودگی پیش می آید بایستی عوامل زیادی در نظر گرفته شود مثاً چه مقدار، از کدام ماده و به چه شکلی در هوا آزاد می شود. در کجا نسبت به اجتماع انسان و حیوان یا نبات آزاد می شود و از چه نوع موادی است، به علاوه در چه موقع و در چه شرایط جوی این مواد آلوده کننده در هوا آزاد شده است. مردم اغلب اوقات اتمسفر را به صورت سطل زباله ای به وسعت بی نهایت تصور می کنند.

در صورتی که واضح است این تصور اشتباه بزرگی است. طبقه مواد زائد را نباید به هیچ عنوان به صورت زباله دان زمین به حساب آورد. مقدار مواد آلوده کننده ای که می توانند به طوری بی خطر در هوا بماند منوط به مشخصات و خصوصیات اتمسفر در موقع آزاد شدن و پس از ان می باشد. در بعضی مواقع مقادیر زیادی دود ممکن است کم خطر باشد. در زمان دیگیری اضافه شدن مواد آلوده کننده بایستی قطعاً در حداقل نگاه داشته شود. برای حصول اطمینان از اینکه آیا آزاد شدن مقادیر زیاد مواد آلوده کننده خطرناک یا بی خطر است بایستی از خواص و مشخصات اتمسفر، وسعت، عمق و عرض و طول منطقه ای که این مواد در آن پخش و منتشر می شود اطلاع حاصل کرد.( مفیدیان -۷۹ ص۱)

مسأله آلودگی هوا در کشورهای در حال توسعه حادتر است و این امر بیشتر در شهرهای بزرگ و توسعه یافته آنها دیده می شود. شهرستان سیرجان هم از این مسأله مستثنی نیست.

 فصل اول طرح تحقیق

بیان موضوع و تشریح ابعاد آن:

 امروزه دود ناشی از احتراق ناقص اتومبیل ها و فعالیت های کارخانه ای و مراکز تولیدی و خدماتی کوچک پراکنده در سطح شهرها، آلودگی های بی شمار صوتی، تنفسی و… سامان زندگی شهر نشینی را بر هم زده و انسان ها را بر آن داشته تا نیک تر و معتدل تر به مسئله بنگرند و خود را نجات داده و نسل آتی را از خطرهایی که امروزه برای آنان پیش می آید، مصون بدارند.

از این روست که به تدابیری چون توسعه پایدار، توسعه پایدار انسانی، طرح آسایش سرزمین، طرح کنترل آلودگی و… روی آورده اند.( زارع اشکذری –۸۲ ص۱)

سیرجان یکی از شهرستان های استان کرمان است که در جنوب غربی استان جای گرفته و دارای آب و هوایی خشک می باشد. ( اسدی-۸۵ص۱۷)

شهرستان با توجه به اینکه در مسیر راه ارتباطی جنوب (تهران – بندرعباس) قرار گرفته، مانند هر شهر گذرگاهی دیگری می تواند مراحل توسعه و رشد را طی کند و در حال طی کردن هم می باشد.

با توجه به توسعه فیزیکی و افقی شهر و افزایش جمعیت، استفاده از وسایل نقلیه موتوری و نیاز به صنایع کوچک تولیدی و خدماتی در سطح شهر بیشتر احساس-

می شود که این خود مقدمات آلودگی شهر را در هر مقطع فراهم می کند. به طوری که با توجه به جهت وزش باد غالب که شمال غربی – جنوب شرقی می باشد و با توجه به محل قرار گیری شهرک صنعتی (جنوب شرقی) و منطقه ویژه اقتصادی سیرجان (شمال غربی) که انواع صنایع غذایی – صنعتی را در خود جای داده است می توان گفت که انواع ذرات گرد و غبار ، دود و مواد شیمیایی را وارد هوا می کند.

این طرح پژوهشی تحت عنوان «منابع آلاینده هوای شهر سیرجان با تأکید بر شهرک صنعتی و منطقه ویژه اقتصادی سیرجان» به بیان بررسی این موضوع می پردازد و سعی دارد که در پایان بعد از شناسایی منابع، راهکارهای مناسبی را هم مطرح نماید.

بنابراین مسایل اساسی که در این تحقیق مورد بررسی قرار می گیرند عبارتند از:

۱٫  آیا موقعیت جغرافیایی شهرک صنعتی و منطقه ویژه اقتصادی در آلودگی هوای شهر سیرجان مؤثر است؟
۲٫      ایا جهت باد در الودگی شهر سیر جان موثر است؟
۳٫      آیا سم پاشی باغات منطقه زید آباد در آلودگی شهر مؤثر است؟

۱- اهداف تحقیق:

 -هداف اساسی که این تحقیق دنبال می کند عبارتند از:

– بررسی مواضع آلاینده محیط یک شهر در حال توسعه

-ارائه راهکارهای مناسب جهت سالم سازی محیط زیست شهری و حفظ سلامت ساکنان آن.

– توجه به جنبه های کیفی و کمی صنایع جهت جلوگیری از ورود مواد آلاینده (آلوده) در هوای شهر.

– حفظ محیط زیست شهر – بهبود بخشیدن به ارتباط صنایع و ساکنان شهر که برای بوجود آوردن و سازماندهی یک زندگی سالم شهری لازم و ضروری است.

این تحقیق به دنبال بررسی این موراد می باشد.

 ۳-۱ اهمیت و ضرورت تحقیق

 در قرن اخیر با پیشرفت هایی که در زمینه ی صنایع و وسایل نقلیه و گسترش آنها در شهرها و بسته شدن فضاهای شهری صورت گرفته، آلودگی مهم ترین مسئله ای است که امروزه در بیشتر محافل و مجامع علمی مطرح است که گاهی اوقات از آن به عنوان معضل یاد می کنند.

اهمیت این موضوع زمانی مشخص می شود که بدانیم شهرها مکانی برای زیستن انسان می بشاد و امروزه با از بین بردن محیط های طبیعی و فضای سبز و افزایش بلوک های ساختمانی و صنعتی در اطراف آنها امکان یک زندگی سالم از انسان ها گرفته شده که این آینده ی بسیار بدی را برای نسل آینده ایجاد می کند.

وضعیت بشر برای آینده نامعلوم خود که در هاله ای از دود و دم اتومبیل ها و کارخانه ها شکل گرفته، جای بسی تأمل دارد.

هم چنین با توجه به این که امروزه با افزایش گازهای گلخانه ای، لایه ازن نازک شده و در پی آن ذوب یخ های قطبی باعث به زیر آب رفتن بعضی از خشکی ها شده است، توجه و مطالعه آلودگی و ارائه راه حل هایی در طی این رابطه اهمیت بیشتری پیدا می کند. خصوصاً اینکه بسیاری از شهرهای کوچک نیز با ورود تکنولوژی به شهرهای آلوده مبدل شده اند. این تحقیق در نظر دارد با برررسی منابع آلودگی هوا به خصوص در شهر سیرجان ، راه حل هایی مناسب را برای حل این معضل مطرح کند.

 ۴-۱ پیشینه تحقیق:

 آلودگی هوا، یکی از پدیده های زندگی مدرن امروزی و ناشی از پسماندهایی است که در اثر فعالیت های شبانه روزی بشر به وجود می آید.

این پسماندها ناشی از تولید مواد غذائی، صنعتی، کالاهای مختلف و انرژی است. شاید بتوان علل اصلی آلودگی هوا را در احتراق ناقص جستجو کرد که طی آن، بر اثر عدم سوخت رسانی کامل و یا نسبت نامناسب هوا و سوخت، پس از احتراق، موادی نظیر منوکسید کربن، اکسید سولفور، اکسید نیتروژن ، ذرات خاکستر و یا هیدروکربورهایی که سوخته نشده وارد هوا می شوند. از آن جایی که این مواد بروی کل حیات اثر سوء می گذارند به عنوان آلوده کننده هوا از آنها یاد می شود.

آلودگی هوا تنها پدیده قرن حاضر نیست؛ بلکه در سال ۱۲۷۲ میلادی، ادوارد یکم پادشاه انگلیس سعی نمود با وضع قانون منع استفاده از زغال سنگ های نا مرغوب ، هوای دود زده و آلوده شهر لندن را سالم نماید.

در سال ۱۳۷۷ ریچارد سوم و بعد هانری پنجم (۲۲-۱۳۱۴) گام هایی در جهت تنظیم مقدار تی برای نحوه استفاده از زغال سنگ مولد انرژی برداشتند.

اولین مقاله در مورد آلودگی هوا، در سال ۱۶۶۱ میلادی توسط جان اولین به رشته تحریر در آمد و در این مقاله پیشنهادهایی در زمینه چگونگی مبارزه علیه آلودگی

هوا عنوان گردید.( عباسپور -۷۹ص۸)

ل.ر. یابکوک در سال ۱۹۷۰ طی مقاله ای که در ژورنال آلودگی هوا منتشر ساخت پیشنهاد نمود که باید میزان آلودگی در یک ضریب تصحیح ضرب شود تا بتوان اندازه واقعی اثر کل مواد آلوده کننده در محیط را بدست آورد.( عباسپور -۷۹ص۸۲)

– کتاب مسائل محیط زیست که نویسندگان آن E.KELLER , D.BOTKIN می باشند و در سال ۱۳۷۹ توسط مهندس یونس کریم پور عضو هیئت علمی دانشگاه ارومیه ترجمه شده است این کتاب که در سال ۱۹۹۸ توسط نویسندگانش به رشته تحریر در امده به بررسی علل و پیامدهای لایه ازن ، گرم شدن زمین و الودگی هوا می پردازد و پس راهکارهایی برای بهبود وضع موجود ارائه داده است. ضمن اینکه در پایان استانداردهای هوای سالم، آئین نامه هوای پاک و هزینه کنترل هوا نیز مطرح کرده است.

– محیط زیست انسان و جلوگیری از آلودگی آن عنوان کتابی است از غلامعلی بنان که رد سال ۱۳۵۱ تألیف شده است.

در این کتاب به بررسی آلودگی های هوای تهران ، علت وجودی آن و

راهکارهایی برای حل آن ارائه شده است. مثلاً استفاده از سوخ گاز، آموزش افراد

و مردم در مقاطع مختلف، کنترل وسایل نقلیه و هم چنین اقدامات جنگلداری و مرتعداری در زمینه ثابت نگه داشتن ماسه های روان در مناطق بیابانی (مثل یزد) و کاشت بوته درخت در اطراف شهرها.

– کتاب مهندسی محیط زیست (جلد یک ) که توسط مجید عباس پور در سال ۱۳۷۱ به چاپ رسیده است. فصل اول این کتاب به آلودگی هوا – منابع آلوده کننده – وارونگی هوا – اثرات بارندگی بر الودگی هوا- کنترل آلودگی هوا و در نهایت پیشنهاداتی برای کاهش آلودگی هوا و طراحی سیستم های تهویه صنعتی مطرح می کند.

– کتاب انرژی و محیط زیست که توسط افرادی مثل عبدالرضا کرباسی، نسترن رحیمی، محمد علی عبدلی، بهمن جباریان، رضا صمدی، فرود آذری، دهکردی در سال ۷۲ نوشته شده است.

این کتاب درباره انرژی های محیط زیست و منابع آلوده کننده آن بحث می کند و در کنار دیگر مباحث، بخش هایی از کتاب ه موضوعاتی مثل الودگی هوا ناشی از بخش امنرژی ، منابع الودگی، تولید و حذف آلاینده های هوا، انواع آلاینده ها، جنبه های اقتصادی آلودگی هوا، اثرات آلودگی هوا بر سلامتی انسان اختصاص دارد.

85,000 ریال – خرید

جهت دریافت و خرید متن کامل مقاله و تحقیق و پایان نامه مربوطه بر روی گزینه خرید انتهای هر تحقیق و پروژه کلیک نمائید و پس از وارد نمودن مشخصات خود به درگاه بانک متصل شده که از طریق کلیه کارت های عضو شتاب قادر به پرداخت می باشید و بلافاصله بعد از پرداخت آنلاین به صورت خودکار  لینک دنلود مقاله و پایان نامه مربوطه فعال گردیده که قادر به دنلود فایل کامل آن می باشد .

مطالب پیشنهادی:
  • مقاله ترافیک و محیط زیست
  • مقاله آلودگی هوای تهران و آثار مخرب آن بر جامعه
  • مقاله آلودگی هوا
  • پایان نامه آلودگی هوا و نقش آن در محیط زیست
  • مقاله آلودگی آب آلودگی هوا
  • برچسب ها : , , , , , , , , , , , , , ,
    برای ثبت نظر خود کلیک کنید ...

    به راهنمایی نیاز دارید؟ کلیک کنید

    جستجو پیشرفته

    پیوندها

    دسته‌ها

    آخرین بروز رسانی

      یکشنبه, ۹ اردیبهشت , ۱۴۰۳
    اولین پایگاه اینترنتی اشتراک و فروش فایلهای دیجیتال ایران
    wpdesign Group طراحی و پشتیبانی سایت توسط digitaliran.ir صورت گرفته است
    تمامی حقوق برایbankmaghaleh.irمحفوظ می باشد.