گزارش کارآموزی فرآیند تولید شکر و ارزیابی قسمت های مختلف کارخانه

تحقیق و پروژه و پایان نامه و مقاله دانشجویی

 عنوان :

گزارش کارآموزی فرآیند تولید شکر و ارزیابی قسمت های مختلف کارخانه

تعداد صفحات :۸۱

نوع فایل : ورد و قابل ویرایش

چکیده

شرکت کشت و صنعت نیشکر کارون در سال ۱۳۵۳ در منطقه شوشتر ـ جاده اختصاصی کشت و صنعت کارون دیمچه ـ ۱۷ کیلومتری غرب شوشتر و ۵۰ کیلومتری شرق دزفول تأسیس شد .

مقاله حاضر کارآموزی در شرکت کارون و شامل ۴ فصل می باشد. فصل اول شرکت کشت و صنعت کارون آشنا می شویم. فصل دوم ارزیابی بخش های مرتبط با مدیریت صنعتی را در سه بخش بیان می کند.

بخش ایمنی و حفاظت صنعتی : لازم است مدیران و کارفرمایان به اهمیت و ارزش حفاظت صنعتی پی ببرند. باید از زیانهای مادی ناشی از حوادث صنعتی (اعم از مستقیم و غیر مستقیم) آگاهی داشته باشند مضافا” از همه مهمتر به ارزش و منزلت عامل انسانی و سلامت او توجه کند. لازم است مدیریت بر تمام کارکنان و محیط کار تأثیر داشته باشد وعوامل ایمنی محیط را که در کم کردن حوادث مؤثرند به نحو مطلوب بشناسند و کوشش و توان خود را در حفظ و سلامت کارکنان و ماشین آلات به نحو مطلوب مصرف کند.

بخش کنترل کیفیت آماری : مدیریت کیفیت محصولات و تولیدات بویژه تولید صنعتی از مباحث اساسی و محوری در فناوری و فرآیند تولید محسوب می گردد . کنترل کیفیت عبارت است از انجام آزمایشات و محاسبات آماری روی داده ها برای دستیابی به محصولی با کیفیت بالا .

بخش سیستم های خرید و انبارداری : برنامه ریزی خرید در واقع مجموعه مطالعات ، بررسی ها ، عملیات و اقداماتی است که باید به منظور اجرای خرید به طرز صحیح و اصولی پیش از خرید صورت گیرد تا بدین صورت هدفهای خرید به بهترین نحو انجام گیرد و از منابع و امکانات مالی و انسانی سازمان استفاده بهینه به عمل آید .

بخش نگهداری و تعمیرات : فعالیتهای نگهداری و تعمیرات در هر بنگاه اقتصادی، سبب کاهش هزینه های ناشی از عدم فعالیت دستگاهها، هزینه های انجام اقدامات نگهداری و تعمیرات و هزینه سود از دست رفته خواهد شد. اما تاثیرات این فرآیند تنها محدود به هزینه نبوده و در سرعت ارائه محصول در کل زنجیره تامین، کیفیت محصول، قابلیت اطمینان، چابکی سازمان و عواملی از این دست نیز تاثیرات خاص خود را دارد. عدم مدیریت صحیح این فرآیند، خود سبب تحمیل هزینه‏های گاها گزافی به بنگاه خواهد شد. از این رو مطالعه و پژوهش در این حوزه و توسعه استراتژی های نگهداری و تعمیرات متناسب با مشخصات و ویژگی های هر بنگاهی از اهم فعالیت ها در فضای کنونی رقابت می‏باشد.

فصل سوم نتایج و پیشنهادات را بررسی می کند و فصل چهارم تصاویر مربوط به کارخانه را نشان می دهد.

واژه های کلیدی: شرکت کارون، کنترل کیفیت، ایمنی، تعمیر و نگهداری، سیستم خرید

فهرست مطالب

مقدمه    ۴

فصل اول : آشنایی کلی با شرکت کشت و صنعت کارون    ۶
تاریخچه نیشکر    ۷
نمودار سازمانی و تشکیلات    ۸
مزارع نیشکر    ۹
فعالیت های کشت و صنعت کارون    ۱۰
فرایند تولید شکر    ۱۵
برداشت و انبار کردن شکر    ۱۵
شستشوی نیشکر    ۱۶
واحد خام    ۲۱
تصفیه شربت شکر خام    ۲۵
تصفیه شکر خام    ۲۷
طباخی برای تولید شکر خام    ۳۲
طباخی برای تولید شکر سفید    ۳۴
فصل دوم : ارزیابی بخش های مرتبط با مدیریت صنعتی    ۳۵
بخش اول : ایمنی و حفاظت صنعتی    ۳۶
ایمنی    ۳۶
حوادث ناشی از کار    ۳۷
تعریف حادثه    ۳۷
دلایل ایجاد حوادث    ۳۸
انواع حوادث    ۳۸
انواع روش طبقه بندی حوادث    ۳۹
عوامل بروز حوادث    ۴۰
روش های پیشگیری از حوادث    ۴۰
آشنایی با کپسول آتش نشانی   ۴۱
بخش دوم : کنترل کیفیت آماری    ۴۸
تعریف کنترل کیفیت    ۴۸
مهندسی کنترل کیفیت    ۴۸
کنترل کیفیت ابزار کار    ۴۹
تشکیلات سازمانی بخش کنترل کیفیت    ۴۹
آموزش کنترل کیفیت    ۵۰
کنترل کیفیت در شرکت کشت و صنعت کارون    ۵۰
بخش سوم : سیستم های خرید و انبارداری    ۵۲
برنامه ریزی خرید    ۵۲
انواع نظام خرید    ۵۳
شناسایی انبار    ۵۵
اهم وظایف انبار    ۵۷
انبار در شرکت کشت و صنع کارون    ۵۸
بخش چهارم : نگهداری و تعمیرات    ۵۹
نگهداری و تعمیرات چیست ؟    ۵۹
استراتژیهای نگهداری و تعمیرات    ۶۱
انواع سیاست ها و روش های نگهداری و تعمیرات    ۶۲
نگهداری و تعمیرات در شرکت کشت و صنعت کارون    ۶۳
فصل سوم : نتایج و پیشنهادات    ۶۴
نتیجه گیری    ۶۵
پیشنهادات    ۶۶
پیشنهادات / بخش ایمنی    ۶۷
پیشنهادات / بخش کنترل کیفیت    ۶۸
پیشنهادات / نگهداری و تعمیرات    ۶۹
فصل چهارم : پیوست ها    ۶۹
عکس هایی مربوط به کارخانه کشت و صنعت کارون    ۷۰
فرم های مربوطه    ۷۵
فرم مربوط به آزمایشگاه و کنترل کیفیت    ۷۶
فرم مربوط به انبار داری   ۷۸
فرم مربوط به تعمیرات   ۸۱

مقدمه

شرکت کشت و صنعت نیشکر کارون بزرگترین واحد کشاورزی-صنعتی در سطح جهانی است که در جهت گسترش صنایع قند و به زیر کشت در آوردن  بخش دیگری از زمینهای خوزستان احداث گردید.

اولین قلمه نیشکر در تاریخ یکشنبه ۲۰ مهرماه ۱۳۵۴ پس ازاینکه ۲۰۰ روز از فعالیتهای تسطیح و عملیات خاکی سپری میگشت در خزانه کارون کشت گردید.

 محل انتخاب شده برای طرح عظیم کشت وصنعت کارون اراضی آبخور رودخانه های کارون و در واقع در محدوده ی دیمچه که در دوازده کیلومتری شوشتر و پنجاه کیلومتری دزفول است.

 آب مورد نیاز مزارع از شبکه های آبیاری گتوند (کارون) ودز تامین میگردد. هدف اصلی این طرح احداث مزارع نیشکر به وسعت ۲۵۰۰۰ هکتار و تولید  حدود  ۲۰۰۰۰۰  تن نیشکر ودر نهایت علاوه بر تامین تقریبی یک چهارم شکر مورد نیازمملکت (۲۵۰۰۰ تن شکر سفید ) در تولید محصولاتی مانند غذای دام- نئوپان – الکل سرکه – کاغذ – فورفورال نقش اساسی داشته باشد .

 

تاریخچه نیشکر

کشت نیشکر در خوزستان سابقه ای طولانی دارد و عقیده پاره ای از مورخان کلمه خوز یعنی نیشکر و خوزستان بمفهوم نیشکرستان میباشد این صنعت پس ازحمله اعراب به ایران هنوز رونق داشته است ولی بعدها بدلایل طبیعی و سیاسی کشت وکار نیشکر متروک شد اولین اقدام برای احیای مجدد این صنعت بین سالهای ۱۱۳۱۸-۱۳۱۶ صورت گرفت . درآن زمان  ۲۰۰ تن قلمه ازهندوستان ومصربه ایران آورده شد ودر خوزستان کشت گردید ولی شروع جنگ دوم جهانی موجب توقف این فعالیت گردید از سال ۱۳۲۹ تا سال ۱۳۳۶ درنهایت فعالیت توام وزرات کشاورزی وسازمان برنامه وموسسه خواروبار کشاورزی جهانی و شرکت عمران و منابع با توجه به شرایط اقلیمی خوزستان منجربه آغاز اولین دوره ای بهره برداری کارخانه نیشکر هفت تبه در سال ۱۳۴۰ گردید .

 

مزارع نیشکر

نیشکر گیاهی است دایمی ، دارای ساقه های بند بند و توپر که ارتفاع ساقه ها به ۳ و گاهی به ۴ متر نیز می رسد. این گیاه از خانواده گندمیان و از نژاد ساکاروم بوده و ۶ گونه از آن شناخته شده است. که ۳  گونه آن اهلی شده و  در تمام کشور های نیشکر خیز جهان گسترش یافته است که saccharum officinarum و s. barber  و s. sinense  از آن نمونه اند و ۳ گونه دیگر یعنی s. robustum   s. spontaneum  و s. edul  به صورت وحشی در نواحی مختلف پراکنده هستند. مزارع نیشکر به طور دائم تحت کنترل و مراقبت اداره تحقیقات هستند. بافت های گیاهی تمام مزارع به طور روزانه و هفتگی در آزمایشگاه تجزیه می شود . تا اطمینان حاصل شود که گیاه ، مواد غذایی و آب کافی در اختیار دارد و برابر استاندارد های معین رشد میکنند . علائم مشکوک بلافاصله تحت بررسی های علمی- فنی قرار گرفته و در صورت نامناسب بودن مرتفع گردند ، نظر به حساسیت نیشکر به شوری خاک ، نمونه خاک مزارع به طور مداوم و دقیق تحت آزمایش قرار میگیرد و سطح آبهای زیر زمینی اندازه گیری میشود و کلیه اطلاعات حاصله در پرونده و شناسنامه مزارع ثبت گشته و هر هفته توسط متخصصین مورد مطالعه و تبادل نظر قرار میگیرد . همچنین شیوه های جدید کشت – آبیاری – گونه های نیشکر – سموم – علف کش – میزان کود و نوع و دفعات مصرف از طریق تحقیقات تعین می گردد . در ضمن تمام اطلاعات هواشناسی بوسیله ۶ ایستگاه به طور منظم در هر شبانه روز ثبت و تحت استفاده قرار می گیرد.

فعالیت های کشت و صنعت کارون :

کشت و صنعت کارون شامل دو بخش  (فعالیت) میباشد که عبارتند از :

۱-    بخش کشاورزی شامل:

    عملیات تسطیح ، کاشت ، داشت ، برداشت

۲-    بخش صنعت ( کارخانه) شامل:

    فرایند تولید شکر

 

عملیات تسطیح اراضی

برای اینکه اراضی برای کشت نیشکر  آماده گردد پس از نقشه برداری عملیات خاک برداری و خاک ریزی صورت می پذیرد و همزمان با تسطیح نسبت به احداث شبکه های آبیاری و زهکشی جاده سازی اقدام می گردد . ضمناً برای اصلاح اراضی شور و پایین بردن سطح آب های زیر زمینی لوله های سفالی به منظور ایجاد زهکش در اعماق زمین قرار داده می شوند و آب های شور و زائد به وسیله زهکش های روباز به رودخانه هدایت می شوند . پس از تسطیح عملیات مکرر دیگری با دستگاه های گوناگون زمین را برای کاشت آماده می کند .

 

 

کاشت

در عملیات کشت قلمه های۷۰ سانتیمتری و بند بند را که در هر بند یک جوانه دارند در درون شیاروبطور افقی در لستر اماده و کود پاشی شده می خوابانند و سپس با وسائل مکانیکی حدود ۴-۶ سانتیمترخاک روی انها ریخته می شود . پس از سمپاشی برای جلوگیری از رویش علفهای هرز بلافاصله ابیاری می گردد .

قلمه در اثر رطوبت و حرارت کافی شروع به روئیدن نموده و از محل هر جوانه یک ساقه اولیه و  بتدریج در کنار این ساقه ریشه های گیاه پدیدار می گردد و در حال رشد ساقه های جانبی دیگری به بوته اضافه می گردد . بهترین فصل کاشت نیشکر در شرایط خوزستان از اواسط مرداد ماه بمدت ۶۰ الی  ۷۰  روز می باشد .

نیشکر انواع مختلفی دارد، که انواع نیشکر باید خصوصیات زیر را داشته باشد:

۱-   مقاوم به سرما

۲-   زود رس

۳-    مقاوم در برابر آفتها

داشت

داشت به معنای آبیاری ، دفع آفات ، حذف علفهای هرز .

رشد نیشکر در هوای گرم تابستان بوده بطوریکه در اواسط تیر و مرداد روزانه ۲ تا ۳ سانتیمتر رشد می کنند . آبیاری مزارع نیشکربا توجه به نوع خاک هر ۴-۵ روز یکبار در تابستان انجام می گردد و هربار حدود ۱۱۰۰-۱۳۰۰ مترمکعب آب در هکتار به مزارع داده می شود. بطور متوسط برای تولیدیک کیلو شکر معادل ۳ مترمکعب آب به مزارع نیشکر داده می شود.در حین رشد اقدامات لازم دیگری از قبیل  مبارزه با افات -کنترل علفهای هرز  -مبارزه با امراض گیاهی و کنترل آنها- رفع کمبودهای مواد مختلف غذایی گیاه نیشکر بصورتی منظم عمل میشود .

 

 

برداشت

 

برداشت نیشکر در خوزستان با توجه به شرایط آب و هوایی خوزستان از اوایل آبانماه با کاهش درجه حرارت  محیط که باعث توقف در نیشکر و تسریع در عملیات قند سازی گیاه می شود آغاز می گردد .

قبل از درو مزعه را آتش می زنند تا برگهای خشک آن سوخته شود و سپس به طریق دستی یا بوسیله ماشینهای دروگر از سطح زمین درو کرده و در موقع بریدن سر برگهای ساته نیشکر که هیچگونه مواد قندی ندارد نیز جدا می گردد.

از هر هکتار زمین در شرایط طبیعی حدود ۹۰ الی۱۰۰ تن نیشکر تولید می شود

پس از برداشت نیشکر زمین مجددا” برای محصول سال بعد آماده می گردد .بدین ترتیب از یک کاشت نزدیک به ۵ الی ۶ بار محصول برداشت می گردد.

 

 

 

 

 

 

 

صنایع جانبی

باستثنای تولید شکر سفید بعنوان محصول اصلی نیشکر دارای دو محصول فرعی یا جانبی بنام باگاس (تفاله نیشکر ) و ملاس نهایی نیز می باشد که میزان تولید آنها در حد نهایی حدود ۷۵۰ هزار تن باگاس و حدود ۸۰ هزار تن ملاس بوده که تشکیل شرکتهای تولیدی زیر را موجب شده اند

۱ شرکت تهیه و تولید خوراک دام که ماده اولیه پیت باگاس وملاس بوده که سالانه نزدیک به ۱۵۰  هزار تن تولید خواهد داشت. که در سال ۱۲۶۰ تاسیس گردیده است.

۲ شرکت تولید نئوپان که با استفاده ازباگاس نیشکر کارون برای تهیه و تولید ۱۸-۲۰ هزار تن نئوپان تاسیس شده است

۳ – شرکت شیمی کارون برای استفاده از باگاس بمنظور تولید ۶۰۰۰ تن فورفورال در سال می باشد .

۴- شرکت ماهی کارون بمنظور بهره برداری از بخشی از اراضی بلا استفاده شرکت  کشت وصنعت کارون جهت پرورش ماهی در سال ۱۳۶۱ شرکت ماهی کارون تاسیس گردید .

۵- طرح قند گیری از ملاس

۶- طرح تهیه پالپ کاغذ که از باگاس نیشکر کارون نزدیک به ۶۰ هزار تن پالپ در سال تولید و درکاغذ سازی بمصرف می رسد

کارخانه

پروانه تأسیس کارخانه شرکت کشت و صنعت کارون در تاریخ سوم مهرماه ۱۳۵۳ از وزارت کشاورزی و منابع طبیعی اخذ گردید . این کارخانه با دستگاه های کامپیوتر قابل کنترل است .

ساختمان و تجهیزات آن برای توسعه نیز پیش بینی شده است .

 

 

 

 

فرایند تولید شکر :

مراحل تولید شکر از نیشکر گرچه تا حدی مشابه مراحل تولید شکر از چغندر است، اما خوصوصیات این صنعت به گونه ای است که برای شناخت اصول آن نیاز به کتابی جداگانه است با این وجود، در این فصل به هدف آشنایی اولیه با صنعت مذکور به اختصار مطالبی بیان می شود . این صنعت را میتوان در دو بخش مورد مطالعه قرار داد:

-۱تولید شکر خام

-۲تصفیه شکر خام و تهیه شکر سفید از آن

 

برداشت و انبار کردن نیشکر

گیاه نیشکر (sugar cane)در مناطق گرمسیری کشت می شود، مقدار قند نیشکر اغلب در حد ۱۵-۱۰درصد و در مواردی تا ۱۷ درصد می باشد .برداشت نیشکر با روش دستی یا با دستگاههای مخصوص امکان پذیر است .در برخی موارد قبل از برداشت، برگهای نیشکر را می سوزانند .پس از برداشت، نیشکر به کارخانه حمل می شود بر خلاف چغندر قند، نیشکر قابل انبار کردن و ذخیره سازی در کارخانه نیست و مواد قندی آن سریعا”در اثر نگهداری دچار تجزیه می گردند و وزن نیشکر در اثر از دست دادن رطوبت کم می شود . هرچه نیشکر به صورت تازه تر به مصرف کارخانه برسد، بهتر خواهد بود، لذا معمولا”کارخانه ها محلی برای نگهداری نیشکر به منظور مصرف در روزهای بعد نداشته و نیشکر تحویلی، در همان روز به مصرف می رسد . نیشکر وارد شده به کارخانه پس از توزین، روی دستگاه تفاله مخصوص تخلیه می گردد و به سمت محل فرآیند انتقال می یابد .

شستشوی نیشکر

70,000 ریال – خرید

جهت دریافت و خرید متن کامل مقاله و تحقیق و پایان نامه مربوطه بر روی گزینه خرید انتهای هر تحقیق و پروژه کلیک نمائید و پس از وارد نمودن مشخصات خود به درگاه بانک متصل شده که از طریق کلیه کارت های عضو شتاب قادر به پرداخت می باشید و بلافاصله بعد از پرداخت آنلاین به صورت خودکار  لینک دنلود مقاله و پایان نامه مربوطه فعال گردیده که قادر به دنلود فایل کامل آن می باشد .

مطالب پیشنهادی:
برچسب ها : , , , , , , , , , ,
برای ثبت نظر خود کلیک کنید ...

به راهنمایی نیاز دارید؟ کلیک کنید

جستجو پیشرفته

پیوندها

دسته‌ها

آخرین بروز رسانی

    دوشنبه, ۱۰ اردیبهشت , ۱۴۰۳
اولین پایگاه اینترنتی اشتراک و فروش فایلهای دیجیتال ایران
wpdesign Group طراحی و پشتیبانی سایت توسط digitaliran.ir صورت گرفته است
تمامی حقوق برایbankmaghaleh.irمحفوظ می باشد.