مقاله سهراب سپهری

تحقیق و پروژه و پایان نامه و مقاله دانشجویی

عنوان :

مقاله سهراب سپهری

تعداد صفحات : ۳۰

نوع فایل : ورد و قابل ویرایش

چکیده

در این مقاله مختصری از زندگی سهراب سپهری، شاعر نقاش، شاعر در آغاز و پایان راه و … توضیح می دهد.

سهراب سپهری (۱۳۵۹-۱۳۰۷ ) هم شاعر بود هم نقاش ،اما قبل از انکه شعر بسراید بر بوم سپید رنگ نقش میزد ،وپیشتر از انکه به عنوان  شاعر شناخته شود در محافل هنری ومیان جماعت خاص اعیان به عنوان نقاش شناخته شده بود .با وجود این او شعر ونقاشی هایش را تقریبآ در یک زمان وبا فاصله اندک به میان جمع آورد . نخستین مجموعه شعرش را با عنوان مرگ در مهر ماه ۱۳۳۰ انتشار داد ،واز پاییز ۱۳۳۱ نقاشی هایش را با شرکت در چند نمایشگاه در تهران عرضه کرد .علاقه سپهری در مجموعه مرگ رنگ به نقاشی همان قدر آشکار است که حرکت قلم مو و رنگ در تابلوهای نخستینش از نقاشی شاعر خبر داده است .

سپهری همان قدر که شاعر بود نقاش هم بود ، وطبعا شاعری نبود که از سر تفنن نقاشی کند و در عین حال نقاشی هم نبود که برای تفریح ودر ( اوقات فراغت ) شعر بسراید . سپهری اساسا انسانی متفنن نبود او شاعر – نقاشی .شاعری حرفه ای بود .

اتاق آبی ،بخش نا تمام سر گذشت سهراب سپهری به قلم خود او ، ده سال پس از مرگ نا به هنکام شاعر منتشر شد . این کتاب کم حجم که سپهری در سالهای پایانی عمر خود به نگارش آن دست زد توصیف دوره های مختلف زندگی شخصی و هنری او است .

علاوه بر نقل احوالات دوره کودکی شاعر در این کتاب دیدگاههای او درباره مکتب های مختلف نقاشی و ویژگی های هنر خاور و باختر ، به صورت کوتاه و پرا کنده ،ارایه شده است .زبان کتاب شاعرانه وساده است ، وآمیخته به اصطلاحات عارفانه  و تلمیحات گوناگون ، و نیز اشارات نمادین به اسطوره های هندی و شرقی . برای خواننده ای که از این اصطلاحات و اشارات دریافت روشنی ندارد خواندن کتاب و دریافتن مضامین آن قدری دشوار ، ودر مواردی نا میسر ، خواهد بود .

در واقع اتاق آبی طبع آزمایی شاعر و نقاش در نثر نویسی و گونه ای حدیث نفس است که در حاشیه آن ، جا به جا ، ماخذی ذکر شده که علاقه و غوطه خوردن سپهری را نسبت به متون عرفانی و اندیشه های کهن شرقی و نام و آوازه نقاشان نام آور جهان نشان می دهد .

 واژه های کلیدی: سهراب سپهری، شاعر، نقاش، صدای پای آب، نشانی، اتاق آبی

فهرست مطالب

مقدمه         ۱
فشرده ای از زندگی سهراب سپهری         ۲
شاعر نقاش و نقاش شاعر         ۶
شاعر در آغاز و پایان راه         ۱۱
یک خاطره از روان شاد سهراب سپهری         ۱۴
قصه سهراب و نوشدارو         ۱۷
منابع         ۲۸

منابع :

۱- معرفی و شناخت سهراب سپهری ، نوشته شهناز مرادی کوچی

۲- شعر زمان   تالیف : محمد حقوقی   انتشارات نگاه    تهران ۱۳۷۱

۳-باغ تنهایی، به کوشش حمید سیاهپوش ، دفتر نشر پگاه ۱۳۸۲

۴- پیامبر سبز ، شرحی بر مجموعه ما هیچ ما نگاه  و چند شعر دیگر .۱۳۸۵

 ۵- کتاب حجم سبز- سوره تماشا- موسسه نشر البرز

۶- دنیای سخن ، شماره ۴۰ چاپ فروردین و اردیبهشت ۱۳۷۰

مقدمه :

  خانه دوست کجاست

سهراب سپهری،دست کم ،در این دو دهه ذهن کمتر کسی را که سر در کتاب دارد وبا تحولات نقاشی محشور است به خود مشغول نکرده است .مجموعه اشعار و منتخبی از تابلوهای نقاشی اش  بارها ودر تیراژ وسیع  منتشر شده    و تعداد  دوستداران  و علاقه مندان شعرها و  نقاشی های او از حد متعارف گذشته است .

اثر او اظهار نظرهای متفاوت و متنوعی بر انگیخته و به مقدار فراوان درباره

آن نقد وتحلیل نوشته شده است .سپهری وشعرهایش وحتی شماری از تابلو هایش از نظرگاه وجنبه های مختلف تاویل شده است ،وبی اقراق حجم نقد و  نظر درباره سپهری و آثارش بیش ازحجم مجموعه های شعرو اظهار نظرهای

خود او است . منتقدان او از هر زاویه ای به شعرهای اوپرداخته اند: از دیدگاه

اجتماعی  ، زیبایی شناختی ، عرفان و فلسفه شرق دور ، نسبت شعرهایش با

سوررئالیسم ، کافکا و بحران  هویتها و همچنین از منظر شاعری که مفاهیم ،

تصویر ولحظه های شفافی برای مخاطبان آثارش آفریده است ،یکی او را صنعتگر زبان  نامیده و دیگری خلاف این ، یکی دیگر برای  ایماژ  در شعر سپهری نقش مهمی قائل شده ودیگری بر عکس ، یکی هم اندیشه های او را

متاثر  از   عرفان و فلسفه خاور دور دانسته و برای  اثبات این  موضوع از شعرهای  سپهری  شاهد  مثال آورده ، و دیگری  هم  کوشیده  است  ک یفیت شعرهای او راحاصل وحدت فکر وتجربه ارزیابی کند . هر چه هست ،دست کم ،در دو دهه اخیر کمتر منتقدی است  که برای  ثبت  نظر خود  درباره  سپهری وآثارش دست در نیاورده باشد .چه آنها که شعرها و  نقاشیهای  سپهری را

 تحسین بر انگیز میدانند  چه آنها که ،  حداقل ،آثار او را  قابل  تامل  ارزیابی       می کنند  تلاش کرده اند نظر خود را درباره سپهری به دست دهند ،

فشرده ای از زندگی سهراب سپهری

 ۱۳۰۷     تولد در پانزدهم مهر ماه ۱۳۰۷ در کاشان .  پدرش اسدالله سپهری ،کارمند اداره پست و تلگراف به نقاشی و موسیقی علاقه داشت .مادرش ماه جبین (فروغ ایران ) سپهری .   او پساز فوت شوهرش فرزندانش را بزرگ کرد ،و درخرداد ماه   ۱۳۷۳ ،چهارده سال پس از مرگ دریغ آور سهراب سپهری چشم   از جان فرو بست .

خواهرهاو برادرها ،منوچهر ،همایون دخت ،پری دخت وپروانه .

۱۳۱۳ گذراندن دوره شش ساله آموزش ابتدایی در (( دبستان خیام )) کاشان ،علاقه به نقاشی  وخوشنویسی وبه تدریج شعر.

 از  شعرهای  دوره دبستان او :

 زجمعه تا سه شنبه خفته نالان

  نکردم هیچ یادی از دبستان

 زدرد دل شب و روزم گرفتار

 ندارم یک دمی از درد ،آرام .

۱۳۱۹     پایان دوره دبستان وآغاز دوره اول دبیرستان در کاشان .

۱۳۲۲ پایان دوره سیکل در کاشان در خرداد ماه و آغاز دوره دانش   سرای مقدماتی در تهران .

قوت گرفتن علاقه اش به نقاشی وشعر و حشر ونشر با اعضای        ( انجمن ادبی صبای کاشان ) .

۱۳۲۴     پایان دوره دو ساله دانشسرای مقدماتی تهران در خرداد ماه .

۱۳۲۵      استخدام در (( اداره فرهنگ کاشان )) ( اداره آموزش پرورش )    در آذر ماه وشرکت در امتحانات ششم ادبی .

۱۳۲۶     انتشار نخستین شعرهایش بانام (( در کنار چمن یا آرامگاه عشق ))  در کاشان با مقدمه دوستش ( عباس کی منش ) در ۲۶ صفحه .

۱۳۲۷     اخذ دیپلم کامل دوره دبیرستان واستعفا از اداره فرهنگ کاشان در شهریور ماه و استخدام در شرکت نفت تهران در مهر ماه همان سال.

۱۳۲۸     تحصیل در دانشکده هنرهای زیبای دانشگاه تهران در رشته نقاشی .

۱۳۳۰  انتشار نخستین دفتر شعر بانام (( مرگ رنگ )) ( در مهر ماه )   با مقدمه ای از امیر شاپور زندنیا ،خویشاوند با نفوذ و روزنامه نگارش   ( در ۷۱ صفحه  با ۲۲ قطعه شعر )

۱۳۳۱     شرکت در نمایشگاه پاییزی کانون مهرگان .

۱۳۳۲     پایان دوره آموزش نقاشی از دانشکده هنرهای زیبای داتشگاه تهران

 بارتبه اول ودریافت نشان درجه اول علمی . شرکت درچندن مایشگاه  نقاشی درتهران ( خرداد ماه ) وانتشار دومین دفتر اشعارش با عنوان  ( زندگی خوابها ) . ( در ۶۳ صفحه ) ،

   استخدام در سازمان همکاری بهداشت تهران ( خرداد ماه ) . اشتغال   به کار در ( اداره کل هنرهای زیبا ) در قسمت موز ه ها  ( آذر ماه ) وتدریس در هنرستانهای هنر های زیبا .

۱۳۳۳     ترجمه اشعار ژاپنی برای مجله ( سخن ) ( مهر ماه )

۱۳۳۶     نخستین سفر به اروپا ( پاریس و لندن ) در مرداد ماه وثبت نام در مدرسه هنرهای زیبای پاریس در رشته لیتوگرافی ( چاپ سنگی ) .

۱۳۳۷  سفر به ایتالیا ( فروردین ماه ) وشرکت در اولین بینال تهران .

 اشتغال در اداره کل اطلاعات وزارت کشاورزی با سمت سر پرستی سازمان سمعی وبصری ( خرداد ماه ) .

  شرکت در بینال ونیز . آماده سازی دفتر اشعار ( آوار آفتاب ) برای.چاپ .

۱۳۳۸     شرکت در بینال دوم تهران و دریافت جایزه بزرگ هنرهای زیبای  کشور ( فروردین ماه ) سفر به ژاپن ( مرداد ماه ) و آموزش فنون حکاکی روی چوب .

۱۳۳۹     دیدار از هند در راه بازگشت به ایران و تماشای ( آگره ) و ( تاج محل )   انتشار سومین دفتر شعر با نلم ( آوار آفتاب ) ( اردیبهشت ماه ) و  برگزاری نمایشگاه انفرادی نقاشی در تالار رضا عباسی تهران .انتشار چهارمین مجموعه اشعار با عنوان (شرق اندوه ) ( مهرماه )

۱۳۴۰     برگزاری نمایشگاه انفرادی در تالار فرهنگ

۱۳۴۱     شرکت در نمایشگاه نقاشی گروهی در گالری ( گیل گمش ) تهران و  برگزاری نمایشگاه انفرادی در ( کارگاه فیلم گلستان )در سالهای آشنایی با فروغ فرخ زاد ( تیر ماه ) .  سفر به برزیل  وشرکت در بینال سان پائولو ( تیرماه ). سفر به فرانسه  وشرکت در نمایشگاه گروهی هنر معاصر ایران وموزه بندر لوهاور   فرانسه ( تیر ماه ) باز گشت به ایران و شرکت در نمایشگاه گروهی   ( نیالا ) ی تهران و برگزاری نمایشگاه انفرادی در گالری صبای تهران ( تیر ماه ) .

۱۳۴۴ سفر به هندوستان ، پاکستان و افغانستان . سفر مجدد به هندوستان   تاثیذر شگرفی بر شاعر – نقاش می گذارد .

۱۳۴۴ شرکت در نمایشگاه گروهی در گالری بورگنر تهران و برگزاری  نمایشگاه انفرادی در همان گالری ( تیرماه ) انتشار منظومه بلند ( صدای پای آب ) در فصل نامه آرش ( آبان ماه ) .سفر به آلمان وانگلستان .

۱۳۴۵ سفر به فرانسه ،‌اسپانیا ،‌ هلند ،ایتالیا واتریش . تدریس در هنرکده  هنرهای تزئینی تهران ( مهرماه ) ،انتشار منظومه بلند ( مسافر ) در   فصل نامه آرش ( آبان ماه ) .

۱۳۴۶ انتشار دفتر شعر ( حجم سبز ) ( بهمن ماه ) .

۱۳۴۷ سفر به فرانسه .

۱۳۴۸ سفر مجدد به فرانسه .

۱۳۴۹ سفر به آمریکا.

۱۳۵۱ سفر به پاریس .

۱۳۵۲ برگزاری نمایشگاه انفرادی در گالری سیحون تهران .

۱۳۵۳ سفر به یونان ومصر و شرکت در غرفه ایران در نخستین نمایشگاه  بین المللی تهران ( دی ماه )

۱۳۵۴ برگزاری نمایشگاه انفرادی در گالری سیحون تهران ( دی ماه )

۱۳۵۵ سفر  به سوئیس وشرکت در نمایشگاه هنر معاصر ایران در ( بازار هنر ) سوئیس ( خرداد ماه )

۱۳۵۶ انتشار مجموعه کامل اشعار در ( هشت کتاب ) ( خرداد ماه ) تحلیل   اشعار کتاب در برنامه ( کتابها و دید گاها )  توسط تورج رهنما ، بیژن جلالی ومنوچهر آتشی در تلویزیون ملی ایران .

۱۳۵۷ برگزاری نمایشگاه انفرادی در گالری سیحون تهران .

۱۳۵۸ سفر به انگلستان .

۱۳۵۹ مرگ در اول اردیبهشت ماه بر اثر سرطان خون در بیمارستان پارس   تهران . سپهری وصیت کرده بود که او را در روستای گلستانه به خاک  بسپارند ، اما دوستانش از بیم آنکه طغیان رودخانه مزارش را زیر آب  بگیرد اورادر صحن امام زاده سلطان علی در دهستان مشهد اردهال به خاک سپردند .

 شاعر نقاش و نقاش شاعر

سهراب سپهری (۱۳۵۹-۱۳۰۷ ) هم شاعر بود هم نقاش ،اما قبل از انکه شعر بسراید بر بوم سپید رنگ نقش میزد ،وپیشتر از انکه به عنوان  شاعر شناخته شود در محافل هنری ومیان جماعت خاص اعیان به عنوان نقاش شناخته شده بود .با وجود این او شعر ونقاشی هایش را تقریبآ در یک زمان وبا فاصله اندک به میان جمع آورد . نخستین مجموعه شعرش را با عنوان مرگ در مهر

ماه ۱۳۳۰ انتشار داد ،واز پاییز ۱۳۳۱ نقاشی هایش را با شرکت در چند نمایشگاه در تهران عرضه کرد .علاقه سپهری در مجموعه مرگ رنگ به نقاشی همان قدر آشکار است که حرکت قلم مو و رنگ در تابلوهای نخستینش

از نقاشی شاعر خبر داده است .

سپهری همان قدر که شاعر بود نقاش هم بود ، وطبعا شاعری نبود که از سر

تفنن نقاشی کند و در عین حال نقاشی هم نبود که برای تفریح ودر ( اوقات

فراغت ) شعر بسراید . سپهری اساسا انسانی متفنن نبود او شاعر – نقاشی .

شاعری حرفه ای بود ، که اگر لازم میشد از درآمد آثارش ـکه تسامحا میتوان

(( حق البوق )) تعبیر کرد ـ زندگی خود را می گذراند .

30,000 ریال – خرید

جهت دریافت و خرید متن کامل مقاله و تحقیق و پایان نامه مربوطه بر روی گزینه خرید انتهای هر تحقیق و پروژه کلیک نمائید و پس از وارد نمودن مشخصات خود به درگاه بانک متصل شده که از طریق کلیه کارت های عضو شتاب قادر به پرداخت می باشید و بلافاصله بعد از پرداخت آنلاین به صورت خودکار  لینک دنلود مقاله و پایان نامه مربوطه فعال گردیده که قادر به دنلود فایل کامل آن می باشد .

مطالب پیشنهادی:
  • مقاله نگاهی به آثار نقاشی سهراب سپهری
  • مقاله زندگی نامه سهراب سپهری
  • مقاله بررسی مشاهیر
  • مقاله نقش عشق در آثار سهراب سپهری
  • برچسب ها : , , , , , , , ,
    برای ثبت نظر خود کلیک کنید ...

    به راهنمایی نیاز دارید؟ کلیک کنید

    جستجو پیشرفته

    پیوندها

    دسته‌ها

    آخرین بروز رسانی

      چهارشنبه, ۱۲ اردیبهشت , ۱۴۰۳
    اولین پایگاه اینترنتی اشتراک و فروش فایلهای دیجیتال ایران
    wpdesign Group طراحی و پشتیبانی سایت توسط digitaliran.ir صورت گرفته است
    تمامی حقوق برایbankmaghaleh.irمحفوظ می باشد.