تحقیق بررسی عشق در جامعه امروزی

تحقیق و پروژه و پایان نامه و مقاله دانشجویی

عنوان :

تحقیق بررسی عشق در جامعه امروزی

تعداد صفحات : ۷۱

نوع فایل : ورد و قابل ویرایش

چکیده

عشق و علاقه معشوق به عاشق، خود مقدمه ای برای وصال تلقی می شود یا در حیاتی ترین پدیده روانی او این اجابت عملاً آتش عشق عاشق را تند و تیز تر می کند. اگر چه امید وصال هم در میان نباشد. شعله ور شدن اشتیاق عاشق ناشی از اجابت معشوق و شرکت او در موضوع عشق است. اما بدون اجابت معشوق، اشتیاق کسی که عشق می ورزد، آتشی است که در درون او برافروخته شده است. نکته دیگر که در این مورد قابل توجه است، این است که اجابت معشوق، در حقیقت حقارتی را که عاشق به طور ناخودآگاه در شخصیت خود احساس می کند را جبران می نماید.

زیبایی شمع و پروانه در ادبیات سمبلیک ما شرقیان نیز از همین قاعده سرچشمه می گیرد. با وجود این که پروانه در آتش می سوزد. اما کسی نمی بیند که شمع نیز از عشق پروانه می سوزد و قطره قطره آب می شود.

امام علی (ع) می فرمایند:

هر کس عاشق گردد و کتمان کند و نسبت به عشقش پاکدامنی بورزد و در همان حال بمیرد شهید مرده است.

سالت ابا عبدالله (ع) عن العشق؟

قال رسول الله (ص): «قلوب خلت عن ذکر الله فاذاقها الله حب غیره. من عشق فکتم و عف فمات فهو شهید»

و در جای دیگری می فرمایند: «من عشق و کتم و عف و صبر غفر الله له و ادخله الجنه

مسلماً کلمه عشق در روایات بالا عشق فرد به یک انسان دیگر است زیرا در عشق به خدا پاکدامنی معنایی ندارد و این عاشق و معشوق زمینی هستند که اگر با وجود شوق و اشتیاق شدید به هم در برابر غرایض ایستادگی نمایند و صبر خدا را پیشه کنند مسلماً از پاداش که همان «ادخله الجنه» است بهره مند خواهند شد.

عشق و محبت قطع نظر از این که معشوق زمینی باشد یا آسمانی، انسان را از خودی و خودپرستی بیرون می برد. خودپرستی محدودیت و حصار عشق است. عشق به غیر مطلقاً این حصار را می شکند. تا انسانی از خود بیرون نرفته است ضعیف است و ترسو و بخیل و حسود و بدخواه و کم صبر و خودپسند و متکبر، روحش برق و لعمان ندارد، نشاط و هیجان ندارد. همیشه سرد و خاموش اما همینکه از خود پا بیرون نهاد و حصار خودی را شکست این خصایل و صفات زشت نیز نابود می گردد. و این خود راهی را برای رسیدن به عشق حقیقی باز می کند

واژه های کلیدی: عشق، عشق حقیقی و  عشق مجازی

فهرست مطالب

بررسی عشق در جامعه امروزی:    ۱
ماهیت عشق:    ۵
تعریف عشق:    ۶
اقسام عشق:    ۸
تفاوت و شباهت عشق حقیقی و مجازی:    ۱۵
عشق از دیدگاه احادیث و قرآن:    ۱۸
راه رسیدن از عشق مجازی به عشق حقیقی:    ۲۰
قصه یوسف (ع) و زلیخا:    ۲۸
بررسی نظریه ابن سینا:    ۲۹
فضایل عشق:    ۳۲
بررسی نیروی عشق و محبت در اجتماع:    ۳۵
رابطه بین عشق و عفاف:    ۳۷
عشق، هوس:    ۴۱
زنگ خطر:    ۵۳
چرا باید عاشق شویم؟ چرا نباید عاشق شویم؟    ۵۷
آیا راستی سخن عشق را پایانی هست؟    ۶۶
منابع:    ۶۷

منابع:

قرآن کریم

نهج البلاغه

فاطمه، فاطمه است: دکتر شریعتی

داستان های زندگی حضرت زهرا (س): محمد روحانی

اندریه الطاهره: ابو بشر دولابی

تحلیل و تفسیر مثنوی معنوی: علامه محمد تقی جعفری

تاریخ تمدن: ویل دورانت

اخلاق جنسی در اسلام و جهان غرب: شهید مطهری

مساله حجاب: شهید مطهری

زناشویی و اخلاق: برتراندراسل

عشق از دیدگاه شهید مطهری: صالح اندیمشکی

تحلیل اجتماعی روابط دختر و پسر: محمد سعیدی

بررسی عشق در جامعه امروزی:

امروز یکی از خلاهایی که در دنیای اروپا و آمریکا وجود دارد خلا عشق است. در کلمات دانشمندان اروپایی زیاد این نکته به چشم می خورد که اولین قربانی آزادی و بی بند و باری امروز زنان و مردان، عشق و شور و احساسات بسیار شدید و عالی است. در جسمانی امروز هرگز عشق هایی از نوع عشق های شرقی از قبیل عشق های مجنون و لیلی، و خسرو شیرین رشد و نمو نمی کند.

از این داستانها می توان فهمید که زن بر اثر دور نگه داشتن خود از دسترس مرد تا کجا پایه خود را بالا برده است و تا چه حد سرنیاز مرد را به آستان خود فرود آورده است! قطعاً درک زن این حقیقت را در تمایل او و به پوشش بدن خود و مخفی کردن خود به صورت یک راز تاثیر فراوان داشته است.

مولوی، عارف نازک اندیش و دوربین خودمان مثلی بسیار عالی در این زمینه می آورد. اول درباره تسلط معنوی زن بر مرد سخن می گوید، آن گاه راجع به تاثیر حریم و حائل میان زن و مرد در افزایش قدرت و معصومیت زن و در بالا بردن مقام او در گداختن مرد در آتش عشق و سوز مثل لطیفی می آورد: آن ها را به آب و آتش تشبیه می کند می گوید مثل مرد مثل آب است و مثل زن مثل آتش، اگر حائل از میان آب و آتش برداشته شود آب بر آتش غلبه می کند و آن را خاموش می سازد. اما اگر حائل و حاجبی میان آن دو برقرار باشد مثل این که آب را در دیگی قرار دهند و آتش در زیر آن دیگ روشن کنند آن وقت است که آتش آب را تحت تاثیر خود قرار می دهد. اندک اندک او را گرم می کند و احیاناً جوشش و غلیان در او به وجود می آورد، تا آن جا که سراسر وجود او را تبدیل به بخار می سازد.

مرد بر خلاف آن چه تصور می رود در عمق روح خویش از ابتذال زن و از تسلیم و رایگانی او متنفر است. مرد همیشه عزت و استغنا و بی اعتنای زن را نسبت به خود ستوده است.

به طور کلی رابطه ای است میان دست نارسی و فراق از یک طرف و عشق و سوز و گرانبهایی از طرف دیگر، یعنی عشق در زمینه فراق ها و دست نارسیها می شکفد و هنر و زیبایی در زمینه عشق رشد و نمو می یابد. نظامی می گوید:

چه خوش نازی است ناز خوبرویان

                     زدیده رانده را از دیده جویان.

همچنین داستانی را که عشق می سراید، مسیر خونین عشاق را بازگو می کند و قصه های معنوی را با ما در میان می گذارد. به این جهت عشقی که در اعماق جان آدمی طنین می اندازد کار هر بی سرو پایی نیست.

عشق کار نازکان نرم نیست

              عشق کار پهلوانان است ای پسر

سراغ گرفتن عشق از مردم امروزی که نه جان در درون دارند و نه آرمان در بیرون مانند آب پاشیدن به روی ماهی مرده ای است که مدت ها از آب بیرون افتاده است.

لذا در جامعه امروزی ما واژه عشق مانند بسیاری از کلمات و دیگر، به واژه ای غریب و ناآشنا مبدل گشته است. که این مسئله خود ریشه در مسائل دینی و اعتقادی افراد جامعه دارد. متاسفانه در جامعه کنونی ما تا کسی دم از عشق می زند به علت فرهنگ غلط رواج یافته در جامعه آن فرد مورد سرزنش و ملامت قرار گرفتند که این خود به علت پایین بودن سطح آگاهی مردم از عشق و نبود فرهنگ صحیح در این زمینه دارد. همچنانکه به علت هوسبازی و بی آلایشی مردم در جامعه می توان این نتیجه را گرفت که عشق دستخوش بی اعتمادی ها و سوء ظن ها و بد گمانی ها به دست مردم کور دل جامعه ما شود.

ماهیت عشق:

پیچک عشق وقتی به پای عاشق پیچید او را بی قرار و شیدایش می کند و آن قدر می پیچد و می خراشد و می مکد و بالا می رود تا رمق حیات عاشق را بگیرد و هر چه شیره وجود آدمی را می گیرد و جسم مادی او را تضعیف می سازد به جان و روان مشتاق او باز پس می دهد و پروازیش می کند. آن گاه جان از جسم برآمده و رها شده، آزاد و سبکبال و بی قرار در عرصه زمین و زمان به جولان درمی آید و شهپر سعادت بخش عشق را به تمامی آفاق می گستراند. با چنین پیشینه ای، عشق به جان هر کس افتاد چون شعله زبانه کش، در آغوشش می گیرد و سینه اش را می گدازد و می سوزاند و صیقل می دهد. در این سوز و گذار عاشقانه همه چیز زیبا جلوه می کند و در همه حال جذبات شوق بر جناغ سینه عاشق می نشیند و پیوسته در هاله ای از ابر اشتیاق فرو می رود و هر چه جسم و تن خاکی رنجور تر و زردی چهره عاشق غالب تر می گردد، جان مشتاقش فربه تر و جذبه طلبش به سیر معنوی بیش تر می پردازد. عشق آتش گدازانی است که زبانه می کشد و رقص کنان به سرچشمه وصال رهسپار می گردد.

عشق میل مفرط است و اشتیاق عاشق و معشوق، از عشق است. و به معنی فرط حب و دوستی است. و نیز مشتق از عشقه است. و آن، گیاهی است که به دور درخت پیچد و آب آن را بخورد و رنگ آن را زرد کند و برگ آن بریزد و بعد از مدتی، خود درخت نیز خشک شود. عشق، چون به کمال خود رسد، قوا را ساقط می کند و حواس را از کار بیاندازد، و طبع را از غذا باز دارد و میان محب و خلق، ملال افکند و از صحبت غیر دوست ملول شود، یا بیماری بر او مستولی و یا دیوانه و هلاک گردد.

تعریف عشق:

عشق از نظر لغوی همانطور که پیش تر عرض کردم نام گیاهی در زبان عربی به نام «عشقه» است که در فارسی به آن پیچک می گویند که به هر چیز برسد دور آن می پیچد، مثلاً وقتی به یک گیاه دیگر می رسد دور آن چنان می پیچد که آن را تقریباً محدود و محصور می کند و در اختیار خودش قرار می دهد. یک چنین حالتی در انسان پیدا می شود و اثرش این است که (بر خلاف محبت عادی) انسان را از حال عادی خارج می کند، خواب و خوراک را از او می گیرد، تمام توجه را منحصر به همان معشوق می کند. یعنی یک نوع توحد و تاحد و یگانگی در او به وجود می آورد یعنی او را از همه چیز می برد و تنها به یک چیز متوجه می کند به طوری که همه چیز او می شود.

70,000 ریال – خرید

جهت دریافت و خرید متن کامل مقاله و تحقیق و پایان نامه مربوطه بر روی گزینه خرید انتهای هر تحقیق و پروژه کلیک نمائید و پس از وارد نمودن مشخصات خود به درگاه بانک متصل شده که از طریق کلیه کارت های عضو شتاب قادر به پرداخت می باشید و بلافاصله بعد از پرداخت آنلاین به صورت خودکار  لینک دنلود مقاله و پایان نامه مربوطه فعال گردیده که قادر به دنلود فایل کامل آن می باشد .

مطالب پیشنهادی:
  • مقاله عشق در ادبیات
  • تحقیق روانشناسی عشق
  • مقاله نقش عشق در آثار سهراب سپهری
  • تحقیق بررسی رابطه عشق مثلثی با رضایت زناشویی
  • پایان نامه بررسی رابطه ی بین عناصر سبکهای عشق ( صمیمیت ، شهوت ، تعهد ) و رضایت زناشویی
  • برچسب ها : , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
    برای ثبت نظر خود کلیک کنید ...

    به راهنمایی نیاز دارید؟ کلیک کنید

    جستجو پیشرفته

    پیوندها

    دسته‌ها

    آخرین بروز رسانی

      شنبه, ۱۵ اردیبهشت , ۱۴۰۳
    اولین پایگاه اینترنتی اشتراک و فروش فایلهای دیجیتال ایران
    wpdesign Group طراحی و پشتیبانی سایت توسط digitaliran.ir صورت گرفته است
    تمامی حقوق برایbankmaghaleh.irمحفوظ می باشد.