تحقیق اصول پرورش کرم ابریشم

تحقیق و پروژه و پایان نامه و مقاله دانشجویی

عنوان :

تحقیق  اصول پرورش کرم ابریشم

تعداد صفحات : ۸۰

نوع فایل : ورد و قابل ویرایش

چکیده

پایان نامه حاضر به بررسی اصول پرورش کرم ابریشم می پردازد. این پایان نامه شامل شش فصل می باشد. در فصل اول تاریخچه کرم ابریشم  و چگونگی پرورش کرم ابریشم در ایران و … و در فصل دوم  کلیاتی راجع به درخت توت و توتستان و … می پردازد. در فصل سوم  بررسی کرم ابریشم از نظر جانورشناسی و سیر تکامل آن و فصل چهارم تخم کرم ابریشم  و نگهداری و به کاربردن تخم کرم ابریشم    و… اشاره می کند.در فصل پنم پرورش کرم ابریشم ، مشخصات کرم ابریشم  و فصل پرورش و. … می پردازد. فصل ششم به بیماری های کرم ابریشم را بیان می کند.

بهترین فصل برای کرم ابریشم فصل بهار است که هوا مساعد بوده و برگ های توت هم ظریف و مغذی
می باشد . در فصول تابستان و پاییز از آن جهت که مواد سلولزی برگها بیشتر و مواد قابل هضم آنها کمتر است . غالباً پرورش کرم با سوء تغذیه و متعاقب آن با بروز بیماری های مختلف همراه می باشد . تغییرات جوی و هوا نیز در دو دوره تابستان و پاییز مؤثر بوده و ممکن است زمینه را برای فعالیت عوامل بیماریزای کرم ابریشم
فراهم نماید.

مشخصات کرم ابریشم

بعضی از مردم تصور می کنند درصورتی که تخم کرم ابریشم و برگ توت داشته باشند می توانند مبادرت به پرورش کرم ابریشم نمایند. ولی این اشتباه بزرگی است زیرا کرم ابریشم در طول هزاران سال به وسیله عده ای خاص شناخته و اهلی شده است بنابراین ، وقتی که مبادرت به پرورش کرم ابریشم می کنیم ، باید در ابتدا این مشخصات را شناخته و از پیش همه آنها را تشخیص دهیم. در زیر خلاصه ای از مشخصات کرم ابریشم شرح داده می شوند.

کرم ابریشم حشره ای از خانواده ( Bombycidac)  و راسته پولک داران ( Lepidoptera)  بوده و بنام ( Bombyx)   نامیده می شود که هزاران سال پیش به وسیله بشر پرورش داده شده و بعضی از مشخصات آن با توجه به شرایط طبیعی محیط زندگی اش به تدریج تغییر پیدا کرده و یا از بین رفته است و در حال حاضر ویژگیهای گونه وحشی را ندارد به این معنی که :

–    قدرت چسبندگی لارو ضعیف شده به طوری که به سختی می تواند به درخت بچسبد و حتی اگر بخواهیم آن را روی یک شاخه نازک و باریک قرار دهیم با یک نسیم ملایم بزمین می افتد بنابراین لارو کرم ابریشم نمی تواند از درخت توت صعود کرده و از برگهای توت که معمولاً در قسمت انتهایی درخت قرار دارند تغذیه نماید.

–    لارو قدرت خزندگی خود را از دست داده است لارو کرم ابریشم وحشی که در اطرافش برگ وجود نداشته باشد شروع به خزیدن می کند و تا مسافت زیادی در اطراف جستجو نموده و برگ برای خوردن پیدا می کند اما لارو کرم ابریشم اهلی فقط چندین سانتیمتر در اطراف خود می تواند گردش کند و در نتیجه گرسنه شده و در اثر نخوردن برگ تلف می شود.

–    لارو کرم ابریشم منحصراً از برگ توت تغذیه می کند حس بویایی اش ضعیف بوده و بوی برگ توت را که در فاصله یک متری اش قرار دارد نمی تواند احساس کند بنابراین فقط درصورتی که برگ توت در نزدیکی اش باشد از آن تغذیه می کند و در غیر اینصورت از گرسنگی می میرد.

–    پروانه هر چند که بال دارد نمی تواند پرواز کند . پروانه ماده فقط چند سانتیمتر را با بال زدن می تواند طی کند و پروانه نر هر چند که فعالانه بال می زند ولی حتی یک سانتیمتر نیز نمی تواند به هوا بلند شود. در حقیقت این کار یک عمل غریزی است که در اثر احساس بوی پروانه ماده به وجود می آید. در کرم ابریشم این عمل غریزی بسیار ضعیفتر از آن است که در حشرات وحشی وجود دارد .اگر نر در فاصله دو متری پروانه ماده قرار بگیرد نمی تواند آن را پیدا کند . بنابراین پروانه های نر و ماده فقط در صورتی که در نزدیکی هم قرار بگیرند می توانند اقدام به جفت گیری کنند. به طور خلاصه بر اساس نتایجی که برای به دست آوردن محصول بهتر پیله و پرورش آسانتر حاصل شده کرم ابریشم مشخصات خود را تغییر داده است باید به این واقعیت توجه کرد که کرم ابریشم اهلی موجود بدون توجه و حمایت بیشتر در روی کره زمین در نهایت از بین خواهد رفت.

واژه های کلیدی: کرم ابریشم، درخت توت، فصل بهار، فصل پرورش

فهرست مطالب

  فصل اول
پیشگفتار
تاریخچه کرم ابریشم         ۱
وضعیت ابریشم در ایران           ۲
چگونگی پرورش کرم ابریشم در ایران          ۴
برخی مشکلات صنعت ابریشم در ایران          ۵
مراکز تهیه و توزیع ، تولید تخم نوغان تا مرحله ابریشم در ایران         ۷
فصل دوم
توتستان          ۶
کلیاتی راجع به درخت توت و توتستان         ۶
روشهای تولد نهال توت          ۸
بذر کاری            ۸
پیوند زنی          ۹
خوابانیدن شاخه          ۱۰
قلم چوب نرم          ۱۱
قلم چوب سخت         ۱۳
خزانه نهال          ۱۳
انتخاب نهالهای توت و روش انتقال آن         ۱۴
ایجاد توتستان        ۱۶
وضعیت هواشناسی         ۱۷
بررسی خاکشناسی          ۱۹
روش پیداکردن بیماریهای پوسیدگی و ریشه          ۲۰
انتخاب نهال توت          ۲۰
فاصله درختان          ۲۱
کاشت          ۲۱
روشهای داشت ، هرس و برداشت         ۲۲
روش بهره برداری از توتستان ویژه کرم جوان         ۲۳
نحوه برداشت از توتستان برای کرم بالغ         ۲۶
نگهداری توتستان          ۲۷
فصل سوم
بررسی کرم ابریشم از نظر جانورشناسی و سیر تکامل آن         ۲۸
لارو         ۲۸
مراحل رشد         ۳۰
اندامهای درونی کرم ابریشم         ۳۱
اعضای گوارشی          ۳۱
دستگاه گردش خون         ۳۱
دستگاه دفع کرم ابریشم        ۳۲
دستگاه تنفس         ۳۳
دستگاه عصبی         ۳۳
دستگاه تولید مثل        ۳۴
غده های ابریشم         ۳۵
فصل چهارم
کرم ابریشم
تخم کرم ابریشم       ۳۷
تعیین جنس          ۳۷
تولید تخم           ۳۹
نگهداری و به کاربردن تخم کرم ابریشم        ۴۱
تفریخ مصنوعی تخم کرم ابریشم        ۴۲
روش اجرایی تفریخ تخم       ۴۴

فصل پنجم
پرورش کرم ابریشم
مشخصات کرم ابریشم         ۴۵
فصل پرورش         ۴۹
آماده سازی پرورش         ۴۹
انتخاب واریته کرم ابریشم         ۵۰
ضد عفونی         ۵۰
آغاز پرورش          ۵۲
پرورش کرم جوان         ۵۳
پرورش کرم بالغ         ۵۶
پیله رفتن لارو       ۵۷
برداشت پیله و حمل آن       ۶۱
خشک کردن پیله           ۶۳
فصل ششم
بیماری های کرم ابریشم
بیماریهای های قارچی          ۶۷
بیماریهای فلاشری         ۷۰
بیماریهای پیرین         ۷۱
آفات کرم ابریشم          ۷۲
منابع          ۷۴

منابع

۱٫         کرم ابریشم و بیماریهای آن          از دکتر عزیز اصلانی

۲٫         پرورش کرم ابریشم                             ترجمه و تألیف بهرام رفعت نژاد
۳٫         نشریه صندوق مطالعاتی توسعه نوغان داری و صنایع ابریشم ایران
۴٫         نشریه سنبله مرداد ماه ۱۳۷۲
۵٫         اصول نوغان داری                                از مهندس اسماعیل اعتباری
۶٫    نحوه پرورش کرم ابریشم و بررسی آن در استان گیلان ـ خانم دکتر سهیلا عمرانی (پایان نامه)
مقاله از  دکتر راسخ افشار
۷٫         بیماریهای کرم ابریشم (بصورت جزوات و پلی کپی ) از دکتر عزیز اصلانی
Introduction to silk worm Rearing, The Japan silk Association , tokyo omara – ۱۹۶۷
Silk worm reaving Technics in the Tropics. Overseas technical coopration Agency – Tokyo – ۱۹۷۳
The silk worm : an important – Laboratory tool. Tazima , 1978 National institute Genetics. Mishima Japan
Watanabe 1928 Bull. Seric. Exp. Japan, 164
Tsujita M. 1972 . Jap .J. Gent,153

تاریخچه کرم ابریشم

گونه اهلی کرم ابریشم که پرورش آن از آغاز تا به امروز متداول بوده و تقریباً در چهار هزار و ششصد سال پیش به طور اتفاقی توسط ملکه چین ( سی لینگ شی ) در هنگام قدم زدن در جنگلی با پیدا کردن پیله ای از روی درخت توت و تنیدن تارهای آن به دور انگشت خود کشف و بدین ترتیب رازی از طبیعت آشکار گردید.

در حقیقت این پدیده اتفاقی به تدریج پایه گذار صنعت پرورش و تهیه ابریشم در جهان شده و بعدها این شاهزاده خانم در تاریخ به الهه ابریشم ، ملقب گردید. تا مدتها پس از کشف ابریشم راز تهیه آن در انحصار چین بود امپراطوران چین در طی قرون متمادی همواره سعی کردند تا اسرار تهیه آن را از جهانیان پنهان دارند، حتی حکومت چین برای کسانی که می خواستند راز تهیه ابریشم را به خارج از کشور انتقال دهند مجازات مرگ تعیین کرده بودند . با وجود این سختگیریها تا نیم قرن ، چین تنها کشور تولید کننده ابریشم در جهان بود.

استقبال وسیع و همه جانبه مردم دنیا از ابریشم و سود آوری تجارت این کالا آن چنان مورد توجه واقع گردید که برای تجارت آن جاده ای ساخته شد که یازده هزار کیلومتر طول داشت و شهر هسیان چین را به رم شرقی متصل می کرد. این جاده از ترکستان ـ سمرقند گذشته و به مرزهای ایران می رسید و پس از عبور از طوس ، دامغان ، گرگان و ری به قزوین و از آنجا به شعباتی متصل می شد که شاخه ای از آن به ترکیه و بعد به اروپا متصل می گشت . در ضمن برای اینکه کاروان های حامل ابریشم به سلامت مسیر تا اروپا را طی نمایند مرتباً بین ایران و چین نمایندگانی در رفت و آمد بودند.

در تمام این مدت سختگیری های امپراطوران چین ، به منظور حفظ انحصار تهیه ابریشم زیادتر می شد و هر روز مقررات سخت تری وضع می کردند با وجود چنین سیاست وحشت و استتاری ، نوشته اند به سال ۴۱۹ میلادی شاهزاده خانم دیگری از چین که به ازدواج فرمانروای کشور ترکستان در آمده بود ، برای نشان دادن درجه محبت و فداکاری خود با استقبال از مرگ چندین عدد تخم نوغان را در لابلای موهای خود پنهان و به عنوان هدیه ای در ترکستان تقدیم همسرش کرد.

و بدین ترتیب تهیه ابریشم از انحصار چین خارج گردید .

در حال حاضر با گذشت قرن ها هنوز چین بزرگترین تولید کننده ابریشم در جهان است.

هندوستان دو مین کشور تولید کننده ابریشم بوده و ژاپن سومین کشور تولید کننده ابریشم و شوروی سابق مقام بعدی را در جهان دارا بوده است.

فرانسه نیز زمانی از تولید کنندگان عمده ابریشم جهان بود ولی پس از شیوع بیماری واگیردار پبرین در سال ۱۸۵۰ ، خسارات فراوانی به این صنعت وارد شد این بیماری چنان دامنه وسیعی پیدا کرد که ناپلئون سوم ، لویی پاستور را مأمور مطالعه روی این بیماری و پیدا کردن راههای مبارزه با آن نمود.

پس از چهار سال تحقیق پاستور ، دانشمند فرانسوی موفق به شناسایی و کشف عامل بیماری و راه مبارزه با آن گردید. با وجود این ، این توفیق تربیت و پرورش کرم ابریشم دیگر در فرانسه پا نگرفت ، زیرا واردات آن از کشورهای دیگر توسعه زیادی یافته بود.

وضعیت ابریشم در ایران

   تولید ابریشم ایران در حال حاضر ۴۰۰ تن در سال است طبق مدارک موجود میزان ابریشم تولیدی در گذشته در حدود ۳۰۰۰ تن در سال بوده حتی زمانی از ایران تخم نوغان جهت پرورش به کشورهای خارج بویژه اروپا صادر می شده است.

در نگرش تاریخی به این رشته از کشاورزی وضعیت اولین اشاره در متون تاریخی مربوط به تولید ابریشم در مازندران است. در ضمن مارکوپولو نیز در سفرنامه خود به تولید فراوان ابریشم در طبرستان (مازندران) اشاره کرده است.

آنچه مسلم است در گذشته ایران یکی از کشورهای مهم تولید کننده و به ویژه در شهرهای طبرستان ، خاوران ری و حتی زابلستان تولید ابریشم رواج قابل توجهی داشته است . این وضعیت در زمان صفویه نیز به اوج شکوفایی خود رسیده بود.

متأسفانه دو اتفاق مهم صنعت پرورش کرم ابریشم را در دنیا مختل ساخت ، مسلماً تولید ابریشم ایران نیز از آن بی تأثیر نبود.

واقعه مهم نخست اپیدمی بیماری پبرین در فرانسه بود که همانند بیماری نیوکاسل طیور ، پرورش این کرم را در سطح بسیار گسترده ای از جهان در معرض نابودی قرار داد. بنا براین با سعی و تلاش دانشمند ارزنده فرانسوی « لویی پاستور » که عامل این بیماری را در سال ۱۸۷۰ شناسایی و راه پیشگیری از آن را به دنیا اعلام کرد بدون شک این صنعت با نابودی کامل روبرو می شد.

اتفاق دوم که در تاریخ حیات پرورش این کرم دخالت عمده ای دارد توفیق فردی به نام شاردونه در ساخت الیافی از مواد شیمیایی بود که شباهت بسیار زیادی به ابریشم داشت (در سال ۱۸۸۹ ) این کشف رکود عجیبی در بازار تجارت ابریشم جهان بوجود آورد.

با وجود این رویداد تولید ابریشم در ایران حتی در این دوره نیز رونق قابل توجهی داشته است چنانچه اگر دومین سفرنامه مظفرالدین شاه به فرنگ را مطالعه کنیم خواهیم دید که از رونق کرم ابریشم در ایران ، طی این سالها سخن به میان آمده است در حقیقت در این سالها ابریشم کالای عمده تجارت ایران بوده و در تجارت خارجی ، این کشور را قادر می ساخته تا بهای بخش قابل توجهی از واردات خود را با در آمد آن بپردازد . میزان تولید این محصول در سال ۱۳۴۳ در اوج خود بوده ولی از آن به بعد دچار آفت گشته و در نتیجه تغییر کیفیت ، قیمت آن نیز تنزل یافته است .

در سال های گذشته جهت احیای امر نوغان داری ، تشکیلات مستقلی به نام شرکت نوغان به وجود آمد و بدنبال آن کارخانه حریر بافی چالوس تاسیس گردید . متاسفانه پس از شروع کار کارخانه تولید ابریشم بر خلاف انتظار پایین آمد ، زیرا شرکت نوغان برای جبران هزینه های فراوان کارخانه مجبور به پایین آوردن نرخ خرید اجباری پیله بود . در طی این سالها بالاترین رقم تولید مربوط به سال ۱۳۵۱ بوده یعنی ۱۱۱ تن پیله بوده است .

80,000 ریال – خرید

جهت دریافت و خرید متن کامل مقاله و تحقیق و پایان نامه مربوطه بر روی گزینه خرید انتهای هر تحقیق و پروژه کلیک نمائید و پس از وارد نمودن مشخصات خود به درگاه بانک متصل شده که از طریق کلیه کارت های عضو شتاب قادر به پرداخت می باشید و بلافاصله بعد از پرداخت آنلاین به صورت خودکار  لینک دنلود مقاله و پایان نامه مربوطه فعال گردیده که قادر به دنلود فایل کامل آن می باشد .

مطالب پیشنهادی:
  • مقاله ابریشم بافی در استان گلستان
  • مقاله ابریشم و رنگرزی
  • برچسب ها : , , , , , , , , , ,
    برای ثبت نظر خود کلیک کنید ...

    به راهنمایی نیاز دارید؟ کلیک کنید

    جستجو پیشرفته

    پیوندها

    دسته‌ها

    آخرین بروز رسانی

      دوشنبه, ۱۰ اردیبهشت , ۱۴۰۳
    اولین پایگاه اینترنتی اشتراک و فروش فایلهای دیجیتال ایران
    wpdesign Group طراحی و پشتیبانی سایت توسط digitaliran.ir صورت گرفته است
    تمامی حقوق برایbankmaghaleh.irمحفوظ می باشد.