مقاله بررسی رابطۀ بین میزان رضایت زناشویی والدین و افسردگی کودکان

تحقیق و پروژه و پایان نامه و مقاله دانشجویی

عنوان :

مقاله بررسی رابطۀ بین میزان رضایت زناشویی والدین و افسردگی کودکان

تعداد صفحات :۷۰

نوع فایل : ورد و قابل ویرایش

 چکیده

چکیده خانواده اولین نهاد اجتماعی است که بر اساس نیاز بشر بوجود آمده است، همچنین پایدارترین نهاد اجتماعی است که در طول تاریخ تحولات و تغییرات اجتماعی خود را حفظ کرده است. خانواده هنوز به عنوان یک نهاد آموزشی، اقتصادی، عاطفی و اجتماعی اهمیت فراوان دارد. خانواده مانند هر نظام دیگر اجتماعی دیگر نیازهایی دارد . از جمله این نیازها ، احساس امنیت، احساس صمیمیت و وابستگی ، نیاز به شادی و نیازهای روحی و معنوی دیگر است .
خانواده همچنین به پدر و مادری احتیاج دارد که به برقراری یک رابطه سالم با هم و فرزندان متعهد باشند و آنقدر احساس امنیت کنند تا بتوانند فرزندان خود را به دور از آسیبها بزرگ کنند. خانه و خانواده مکانی است که کودک با تمامی تجربه های دیگر لحظه های اجتماعی و زندگی خود بدان باز می گردد، آسایشگاهی که در آن جامعه افتخارات و موفقیّت هایش را به نمایش می گذارد.
کودک در خانواده به دنبال مداوا و مرهمی برای تألمات، شکست ها، جراحات و زخم های وارد بر خود می گردد تا آلام خود را تسکین دهد.
زن و شوهر به همان میزان که در خوشبختی یکدیگر مؤثرند، در آینده کودکان و رشد و بالندگی آنها و به دنبال آن پیشرفت جامعه ی خویش نیز تأثیر اساسی دارند. اگر محیط را محیطی امن و همراه با آسایش و رضایت زوجین قرار دهیم آنگاه شاهد پیشرفت روزافزون کودکان نیز خواهیم بود وگرنه هرگونه اختلال در نظام خانواده و ایجاد جو تشنج در روابط زن و شوهر موجب آسیب به اعضای آن می شود.
اساساً اگر رضامندی زناشویی که شامل، رضایت افراد از ازدواجشان ، رضایت از زندگی خانوادگی و رضایت کلی از زندگی حاصل شود ، نتیجه آن مبادله رفتارهای پاداش بخش است و عدم رضامندی فقط هنگامی خواهد بود که دو شریک از چیزی رنج ببرند.
افسردگی یکی از رایج ترین انواع ناراحتی های روانی به خصوص در بین نوجوانان و جوانان است. عوامل متعددی در ایجاد افسردگی نقش  ایفا می کنند که یکی از این عوامل خانواده می باشد . پژوهشها نشان می دهند با افزایش تعارض زناشویی ، عزت نفس کودکان کاهش می یابد. کاهش سطح عزت نفس و احساس حقارتی که در پی دارد، در انواع افسردگی مشترک است . با توجه به مطالب فوق در این پژوهش رابطه بین میزان رضایت زناشویی والدین و افسردگی فرزندان دختر آنها مورد بررسی قرار گرفت.
جامعۀ آماری این تحقیق، دانش آموزان دختر مقطع راهنمایی منطقه ۵ تهران و والدین آنها هستند. ۳۶ دانش آموز از بین مدارس راهنمایی منطقه ۵ تهران به روش نمونه گیری تصادفی انتخاب شده و به هر کدام پرسشنامه افسردگی کودکان و نوجوانان ارائه گردید و به والدین آنها نیز پرسشنامه رضایت زناشویی Enrich داده شده که پاسخ دادند. نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل ضریب همبستگی نشان داد که :
۱- بین رضایت زناشویی پدران و افسردگی فرزندان دختر آنها همبستگی منفی وجود دارد .
۲- بین رضایت زناشویی مادران و افسردگی فرزندان دختر آنها همبستگی منفی وجود دارد .
واژه های کلیدی: رضایت زناشویی، افسردگی کودکان، خانواده

فهرست مطالب

فصل اوّل ( کلیات پژوهش )
مقدمه     ۲
بیان مسئله     ۴
اهداف پژوهش     ۵
فرضیه پژوهش     ۵
تعاریف متغیرها     ۶

فصل دوم ( گسترۀ نظری مسئله مورد بررسی و سوابق پژوهش )
خانواده     ۹
اهمیّت خانواده و ازدواج     ۱۱
عناصر و اهداف ازدواج     ۱۲
عامل اجتماعی ازدواج     ۱۲
عامل اقتصادی ازدواج     ۱۳
عامل جنسی ازدواج     ۱۳
عامل زیستی ازدواج     ۱۴
عامل روانی ازدواج     ۱۴
رضایت زناشویی     ۱۵
عوامل مؤثر در رضایت زناشویی     ۱۷
علل نارضایتی از زناشویی     ۲۱
تغییرات رضایت از زناشوئی در طول زمان     ۲۴
تأثیر رضایت زناشویی بر کودکان     ۲۵
انواع خانواده     ۲۷
افسردگی     ۲۸
تاریخچه     ۲۸
تعریف افسردگی     ۲۹
افسردگی نوجوانی     ۳۱
همه گیر شناسی     ۳۲
سبب شناسی     ۳۳
افسردگی کودکی و نوجوانی : مدل خانوادگی مناسب     ۳۵

فصل سوم : ( طرح کلی پژوهش )
روش های اجرایی طرح     ۴۰
جامعه آماری و روش نمونه گیری     ۴۰
ابزار پژوهش و روش اجرایی پژوهش     ۴۱
فصل چهارم ( ارائه نتایج و تحلیل های کمّی )
یافته های پژوهش     ۴۴
توصیف و تجزیه و تحلیل داده ها     ۴۷

فصل پنجم ( تحلی نهایی و نتیجه گیری )
فرضیه های پژوهش بر اساس تحلیل داده ها     ۵۰
محدودیت ها     ۵۵
پیشنهادات     ۵۵
منابع     ۵۷
ضمائم     ۶۳

منابع

۱- آزاد، حسین ( ۱۳۷۴ ) ، روان شناسان مرضی کودک، ( چاپ چهارم ) تهران : انتشارات پاژنگ .
۲- سعادتمند، نیّره السادات ( ۱۳۷۶ ) ، بررسی ارتباط بین کارایی خانواده و سلامت عمومی فرزندان آنها، پایان نامه کارشناسی ارشد چاپ نشده، دانشگاه آزاد اسلامی واحد رودهن .
۳- الیس، آلبرت ( ۱۳۷۵ ) ، زوج درمانی ( ترجمه جواد صالحی فدردی و امیرامین
یزدی ) .
۴- کاپلان، هلارولد ، ساواک ، بنیامین و گرب (۱۳۷۶ ) ، خلاصه روانپزشکی علوم رفتاری . روانپزشکی بالینی ( ج ۲ ) ( ترجمه نصرت الله پورافکاری ) چاپ دوم ، تهران: انتشارات ( تاریخ انتشار به زبان اصلی ۱۹۹۴ ) .
۵- سلیمانیان ، علی اکبر ( ۱۳۷۳ ) بررسی تأثیر تفکرات غیر منطقی ( بر اساس رویکرد شناختی ) بر نارضایتی زناشویی ، پایان نامه کارشناسی ارشد چاپ نشده دانشگاه تربیت معلم .
۶- احمدی و جمشید ( ۱۳۶۸ ) ، رفتاردرمانی ، ( چاپ سوم ) شیراز: انتشارات دانشگاه شیراز .
۷- فرجاد ، محمدحسین ( ۱۳۷۴ ) ، مشکلات و اختلالهای رفتاری – روانی در خانواده ، تهران : انتشارات بدر .
۸- بست ، جان دبیلو ( ۱۳۷۹ ) ، روشهای تحقیق در علوم تربیتی و رفتاری
( ترجمه حسن پاشا شریفی ) ، تهران : انتشارات رشد .
۹- پارسا ، محمد ( ۱۳۷۶ ) ، روان شناسی رشد کودک و نوجوان ، تهران : انتشارات رشد .
۱۰- تاجیک اسماعیلی، عزیز الله  ( ۱۳۷۷ ) ، تعادل و استحکام خانواده در
« جوان و تشکیل خانواده » ، تهران : انتشارات انجمن اولیاء و مربیان جمهوری اسلامی ایران .
۱۱- ساروخانی ، باقر ( ۱۳۷۰ ) ، مقدمه ای بر جامعه شناسی خانواده، تهران : انتشارات سروش .
۱۲- میلانی فر، بهروز ( ۱۳۷۶ ) ، بهداشت روانی ، تهران : نشر قومس .
۱۳- ساعتچی ، محمود ( ۱۳۶۵ ) ، عوامل مؤثر بر بقای خانواده ، نشریه روانشناسی شماره ۱۲  ، انتشارات بیمارستان رازی .
۱۴- دادستان ، پری رخ ( ۱۳۸۲ ) ، روان شناسی مرضی تحولی از کودکان تا بزرگسالان ، تهران : انتشارات سمت .
۱۵- شاملو، سعید ( ۱۳۷۶ ) ، آسیب شناسی روانی ، تهران : انتشارات رشد .
۱۶- محلوجی ( ۱۳۷۱ ) ، نهاد خانواده در اسلام ، تهران : انتشارات دانشگاه تربیت معلم. ۱۷- مشکینی ، علی ( ۱۳۵۹ ) ، ازدواج در اسلام ، قم : انتشارات یاسر.
۱۸- مصلحتی، حسین ( ۱۳۷۹ ) ، ازدواج و ازدواج درمانی ، تهران : نشر البرز.
۱۹- موسوی ، رقیه ( ۱۳۷۵ ) ، بررسی و مقایسه عوامل مؤثر بر رضامند در سه گروه پزشکان و کارمندان و کارگران شهر تهران ، پایان نامه کارشناسی ارشد ، دانشگاه تربیت معلم .
۲۰- نجاتی ، حسین ( ۱۳۷۶ ) ، روانشناسی زناشویی ، تهران : انتشارات بیکران.
۲۱- نوابی نژاد ، شکوه ( ۱۳۷۷ ) ، ویژگیها و شرایط لازم دختر و پسر برای ازدواج در « جوان و تشکیلات خانواده » ، انتشارات انجمن اولیاء و مربیان جمهوری اسلامی ایران .
۲۲- وکیلی ، افسانه ( ۱۳۶۸ ) ، رضایت زناشویی در زنان کارمند ، پایان نامه کارشناسی ارشد روان شناسی عمومی دانشگاه علامه طباطبایی .
۲۳- نادری ، عزت الله ، سیف نراقی ، مریم ( ۱۳۷۱ ) ، روشهای تحقیق و چگونگی ارزشیابی آن ، تهران : انتشارات بدر .
۲۴- آصفی ، آصفه ( ۱۳۷۵ ) ، زندگی در خانواده ، تهران : انتشارات انجمن اولیاء و مربیان .
۲۵- برادشاو ، جان (۱۳۷۲ ) ، خانواده تحلیلی سیستمی خانواده ( ترجمه مهدی قراچه داغی ) ، تهران : نشر البرز .
۲۶- بک ، آرون تی ( ۱۳۷۶ ) ، عشق هرگز کافی نیست ( ترجمه مهدی قراچه داغی ) ، تهران : نشر پیکان .
۲۷- بلاچ ، سیدنی ( ۱۳۷۰ ) ، مقدمه ای بر روان درمانی ، نظریه ها و روشهای رایج
( ترجمه مهدی قراچه داغی ) تهران : انتشارات رشد .
۲۸- ثنایی ، باقر ( ۱۳۷۹ ) ، مقیاس سنجش خانواده و ازدواج ، تهران : انتشارات بعثت .
۲۹- استافورد ، لورا و به یر ، چری ( ۱۳۷۷ ) ، تعامل والدین و کودکان
( ترجمه محّمد دهقانپور و مهرداد فراز چی ) ، تهران : انتشارات رشد .

مقدمه :

افسردگی یکی از اختلالات روانی است که بین کودکان و نوجوانان نیز شایع است. تشخیص افسردگی در کودکان و نوجوانان موضوعی بالنسبه تازه است.

طبق نظریه فروید و پیروان او، افسردگی مربوط است به کشمکش های وجدان اخلاقی (سوپرایگوی[۱]) رشد یافته و چون طبق نظریه آنها رشد ایگو تا نوجوانی کامل نیست، افسردگی واقعی در کودکان نمی تواند وجود داشته باشد.

چون کودکان همواره در حال رشد و تغییرات بدنی و روانی هستند ارزیابی مفهوم یا اثرات درازمدت رفتارهای افسردگی و سایر مسائل رفتاری مشکل است.

اکنون این توافق بالنسبه کلی وجود دارد که کودکان نیز ممکن ست مانند بزرگسالان افسرده شوند اکثر متخصصان بالینی نیز موافق اند که نشانه های افسردگی در گروههای سنی تغییر می کند. فرد ۶ تا ۸ ساله افسرده احساس غم، بیچاره گی و شاید ناامیدی می کند. خصوصیات فرد افسرده، ۸ تا ۱۵ ساله عبارت اند از افکار منفی درباره اعتماد به نفس و فرد ۱۳ تا ۱۵ ساله می تواند به عنوان کسی که احساس گناه
می کند توصیف شود (آزاد، ۱۳۷۴).

پژهشگران به رابطه بین افسردگی و عوامل زیستی، شناختی، اجتماعی و …
پی برده اند و یکی از مهمترین اینها رابطه بین خانواده و افسردگی فرزندان می باشد. خانواده نهادی است که همه ِ نهادهای دیگر با آن ارتباط دارد و به حق شایسته است که بیش از اینها درباره ی خانواده تحقیق کنیم.

براون و همکارانش (۱۹۷۸) معتقدند که میزان آسیب پذیری در مقابل افسردگی به عنوان بخشی از عوامل مرتبط با خانواده می باشد.

سعادتمند (۱۳۷۶) در پژوهش خود به وجود رابطه بین کارآیی خانواده و ابتلاء فرزندان به اضطراب، اختلال خام، کارکرد اجتماعی و افسردگی پی برده است. مشکلات خانواده شکلهای مختلفی دارد که یکی از این مشکلات نارضایتی زناشویی می باشد که به شکل تعارضات بین والدین خود را نشان می دهد.

کیفیت رابطه زناشویی والدین، عاملی مهم در ایجاد و تشدید اختلاف عاطفی یا رفتاری کودک است. بچه های والدین که ازدواج شان با نزاع، تنش، نارضایتی متقابل، انتقاد، خصومت و فقدان گرمی و صمیمت قرین باشد احتمالاً بیشتر آشفته و رنجیده خاطر می شوند. حقیقت این است که فرزندان والدین جدا شده از هم، به وضوح مسائل و آشفتگی های بیشتری دارند (هترینگتون، ۱۹۸۲).

برخی مطالعات نشان می دهد که موفقیت و همدلی در رابطه زناشویی ، لیاقت و کارآیی فرزندان را افزایش می دهد.

پژهشگر در پژوهش حاضر به دنبال یافتن رابطه بین رضایت زناشویی والدین و افسردگی فرزندان می باشد که اگر چنین رابطه ای موجود باشد امیدوارم در
پژوهش های دیگر عوامل مرتبط با رضایت زناشویی بررسی گردیده و از این طریق راهکارهایی برای رضامند کردن والدین ارائه گردد و در ضمن از میزان ابتلاء فرزندان به افسردگی کم شده و قدمی در جهت بهداشت روانی جامعه برداشته شود.

بیان مسئله :

افسردگی[۲] یکی از رایج ترین انواع ناراحتی های روانی است، به حدی این بیماری شایع است که می توان آن را با سرماخوردگی در میان ناراحتی جسمی مقایسه کرد. در هر لحظه از زمان پانزده تا بیست درصد افراد جامعه ممکن است عوارض و نشانه های مختلف افسردگی را از خود نشان دهند.

حداقل دوازده درصد از جمعیّت کشورهای پیشرفته در طی عمر خود برای معالجه علائم افسردگی به متخصصان روانی مراجعه می کنند (مهربان، ۱۳۷۳).

عوامل متعددی در ایجاد افسردگی نقش ایفاء می کنند که یکی از این عوامل خانواده می باشد. خانواده به عنوان اولین محیط شکل گیری شخصیت انسان از اهمیت زیادی برخوردار است، به خصوص اینکه رابطه والدین بر رشد سالم و متعالی عاطفی روانی تأثیر زیادی می توان داشته باشد.

چندین مقاله نظری و تعدد گزارش های روانی در زمینه ارتباط بین کارکرد خانواده و شروع اختلالات خلقی، بخصوص اختلالات افسردگی اساسی وجود دارد (کاپلان، ۱۹۹۴).

با توجه به اینکه برای پیشگیری از ناراحتی های روانی بایستی عوامل وابسته به آن ناراحتی را شناسایی نمود و از آنجا که نتایج پژوهش های زیادی نشان می دهد که بسیاری از نارحتی های عاطفی و روانی فرزندان با کیفیت زناشویی مرتبط است لذا پژوهش حاضر در صدد بررسی ارتباط بین میزان رضایت زناشویی والدین و میزان افسردگی کودکان آنها است (ترجمه پورافکاری، ۱۳۷۶).

اهداف پژوهش:

با توجه به اینکه خانواده اولین پایه گذار شخصیت و ارزشهای معیارهای فکری است که نقش مهمی در تعیین سرنوشت و سبک و خط مشی زندگی آینده فرد را دارد و اخلاق و صحت و سلامتی روانی فرد تا حدود بسیار درگرو آن است و از آنجا که خانواده یک واحد اجتماعی است که ارزش ها و معیارهای اجتماعی از طریق آن به کودک منتقل می شود. هدف کلی این پژوهش بررسی رابطه بین میزان رضایت زناشویی والدین و افسردگی کودکان آنها در جامعه انتخابی دانش آموزان مقطع تحصیلی راهنمایی منطقه پنج تهران می باشد و اهداف جزئی آن نیز عبارتند از :

۱-   شناخت روابط بین میزان رضایت زناشویی پدران و میزان افسردگی فرزندان دختر مقطع راهنمایی آنها

۲-   شناخت روابط بین میزان رضایت زناشویی مادران و میزان افسردگی فرزندان دختر مقطع راهنمایی آنها

فرضیه پژوهش :

۱-   بین میزان رضایت زناشویی پدران و میزان افسردگی فرزندان دختر آنها رابطه ای وجود دارد.

۲-   بین میزان رضایت زناشویی مادران و میزان افسردگی فرزندان دختر آنها رابطه ای وجود دارد.

 تعیین متغیر

متغیر مستقل : میزان رضایت زناشویی

  متغیر وابسته : افسردگی کودکان

تعاریف متغیرها :

رضایت زناشویی :

از دیدگاههای مختلفی تعریف شده که با هم متفاوت هستند. سلیمانیان به نقل از وینچ و همکاران (۱۹۸۶) رضایت زناشوی را انطباق بین وضعیتی که وجود دارد و وضعیتی که مورد انتظار است تعریف می کند. بنابراین تعریف رضایت مندی از زناشویی بستگی زیادی به نوع تفکرات فرد دارد. یعنی رضایت مندی تابع نگرش ها و انتظارات فرد است.

سلیمانیان (۱۳۷۳) به نقل از هاکینز (۱۹۸۷) رضایت از زناشویی را چنین تعریف می کند: احساسات عینی از خشنودی، رضایت و لذت از تجربه توس زن یا شوهر موقعی که همه جنبه های ازدواج شان را در نظر می گیرند.

 

افسردگی :

افسردگی اصطلاحی است که به مجموعه رفتارهایی اطلاق می شود که عناصر مشخص آن کندی حرکت و کلام، گریه کردن، غمگینی، فقدان پاسخ های شاد، خود کم بینی ، فقدان علاقه ، کم ارزشی، بی خوابی، بی اشتهایی، خلق افسرده، بازداری از عمل و بازداری از تفکر است (احمدی، ۱۳۶۸).

تعریف عملیاتی متغیرها

در این پژوهش رضایت زناشویی به متغیر مستقل عبارت است از نمره حاصله از فرم ۴۷ سؤالی پرسشنامه رضایت زناشویی ENRICH.

افسردگی به عنوان متغیر وابسته عبارت است از نمره حاصله از پرسشنامه افسردگی کودکان و نوجوانان.

سابقه پژوهش :

خانواده : شاید بتوان ادعا کرد که خانواده اولین نهاد اجتماعی است که بر اساس نیاز بشر بوجود آمده است، همچنین پایدارترین نهاد اجتماعی است که در طول تاریخ تحولات و تغییرات اجتماعی خود را حفظ کرده است. خانواده هنوز به عنوان یک نهاد آموزشی، اقتصادی، عاطفی، اجتماعی، اهمیت خود را دارا می باشد(فرجاد، ۱۳۷۲).

خانواده مانند هر نظام اجتماعی دیگر نیازهای اولیه ای دارد. از جمله این نیازها می توان به این موارد اشاره کرد:

–        احساس امنیت فیزیکی

–        احساس صمیمیت و وابستگی

–        احساس مسئولیت

–        نیاز به انگیزه

–        نیاز به شادی

–        نیاز به تأیید و تصدیق و

–        نیازهای روحی و معنوی.

خانواده همچنین به پدر و مادری احتیاج دارد که به برقراری یک رابطه سالم با هم و فرزندان متعهد باشند و آنقدر احساس امنیت کنند تا بتوانند فرزندان خود را به دور از  آسیبها بزرگ کنند (براد شاو، ترجمه قرچه داغی، ۱۳۷۲).

خانه و خانواده مکانی است که کودک با تمامی تجربه های دیگر لحظه های اجتماعی و زندگی خود بدان بازمی گردد، آسایشگاهی که در آن جامعه افتخارات و موفقیّت هایش را به نمایش می گذارد. در آنجا او به دنبال مداوا و مرهمی برای تألمات، شکست ها، جراحات و زخم های وارد برخود می گردد تا آلام خود را تسکین دهد (نوابی نژاد، ۱۳۷۷).

حساسیت روانی کودک، انعطاف او، مخصوصاً تجمع هر اثر خارجی که بر وی وارد می شود در جزء ناآگاه وجدانش اثر اولیه خانواده را پایاتر می سازد. در این زمینه باز هم آثار بسیاری پدید می آید که بر تأثیر تربیت در خانواده و مخصوصاً نقش حساس مادر دلالت دارد.

حتی کارلسون[۱]  خرسندی فرزندان را به هنگام ازدواج متأثر از خرسندی والدین آنان در خانواده می دانست. همچنان که درست در همین مضمون، کوترل[۲] و برگس [۳] سعادت فرزندان را در زندگی زناشویی از سعادت والدین در خانواده متأثر می دانند (ساروخانی، ۱۳۷۰).

اهمیّت خانواده در رشد و سلامت اعضاء بیشتر از آن چیزی که بتوان در این مختصر بیان نمود، لذا در این جا بطور اجمال به بررسی نقطه شروع خانواده یعنی ازدواج می پردازیم.

اهمیّت خانواده و ازدواج:

ازدواج عملی است که پیوند دو جنس مخالف را بر پایه روابط پایای جنسی، موجب می شود. بنابراین، رابطه دو فرد از یک جنس چه بطور موقت و چه به طور دایم ازدواج خوانده نمی شود. از سوی دیگر در تعریف ازدواج، روابط جسمانی بین دو انسان از دو جنس مخالف به خودی خود کافی به نظر نمی رسد، چه ازدواج مستلزم انعقاد قراردادی اجتماعی است که مشروعیت روابط جسمانی را موجب می گردد. به بیان دیگر، در راه تحقق ازدواج باید شاهد تصویب جامعه ینز باشیم (ساروخانی، ۱۳۷۰).

در تمام فرهنگ ها و ادیان، ازدواج و خانواده امری لازم و ضروری برای حفظ بقاء جامعه و حفظ تعادل روانی و سلامت افراد آن شمرده می شود. لذا هر گونه اختلال در نظام خانواده و ایجاد جو تشنج در روابط زن و شوهر موجب آسیب به اعضای آن می شود.

استون[۴] (۱۹۹۳) نشان داد کودکانی که در خانواده های دارای تعارض بزرگ شده اند، دارای نگرشهای منفی نسبت به تشکیل خانواده هستند. نلسون و الیسون [۵] (۱۹۹۲) طی یک بررسی به این نتیجه رسیدند که فرزندان خانواده های دارای تعارض در کسب صمیمیت و هویت در دوران جوانی و نوجوانی دچار اختلال می شوند. یافته های فوق بیانگر اهمیّت خانواده می باشد.

عناصر و اهداف ازدواج:

مصلحتی (۱۳۷۹) بیان می کند که عده از از روان شناسان از جمله فروید، معتقدند که ازدواج در گذشته متضمن پنج عصر یا عامل بوده است. این عوامل هنوز کم و بیش، بویژه در اجتماع ما، از جمله معیارهای اساسی زناشویی می باشند که این عوامل
عبارتند از :

۱- عامل اجتماعی ازدواج :

از آنجا که ازدواج یک پدیده اجتماعی است. بنابراین تنها اجتماع می تواند همواره بر آن نظارت نماید و مصالح مورد علاقه زن و مرد را که مورد تأیید مقررات اجتماعی و قانونی نیز هست را در هر ازدواجی در نظر بگیرد. بدون تردید اگر نظارت و کنترل جامعه نبود، زناشویی به تدریج جنبه فردی و خصوصی به خود می گرفت و تنها عنصر حکم فرمای آن، تمایلات غریزی و جنسی و میل طرفین می گردید.

جامعه از ازدواج اهدافی مستحکم و منطقی را خواستار است، به عبارت دیگر خواستار تولیدمثل، بقای نسل، پرورش و تربیت نونهالان، ایجاد آرامش و تعادل روانی و کمال شخصیت و خلاصه خواستار تشکیل خانواده و سازمانی است که یار و مددکار افراد سالم جامعه فردا باشد(مصلحتی، ۱۳۷۹).


۲- عامل اقتصادی ازدواج:

یعنی قبول تأمین احتیاجات زن بوسیله شوهر، یا شوهر بوسیله زن. در جامعه ی ما عموماً چه از نظر حقوقی و چه از نظر عرف و عادت، تأمین معاش و زندگی زن، به عهده مرد است. خودداری مرد از پرداخت هزینه زندگی در فقه اسلامی و حقوق مدنی ما می تواند علت و دلیل کافی برای طلاق باشد. لیکن جوامعی نیز وجود دارند که در آنها تأمین معاش به عهده زن است.

۳- عامل جنسی ازدواج

یعنی اجازه داشتن روابط جنسی مرتب زن و مرد با یکدیگر. در حقیقت شاید بتوان گفت که بدون این عامل اساسی و ثابت زناشویی فاقد هرگونه مفهوم واقعی و زیستی است. انسان دارای مجموعه ای از نیازها و غرائز است که عدم ارضاء ویا نقص در ارضای هر کدام از این غرائز ایجاد تزلزل در شخصیت را موجب می گردد. یکی از نیرومندترین غرائز انسان غریزه جنسی است که در اثر ازدواج تأمین این نیاز در مسیر طبیعی و سالم قرار می گیرد و زن و مرد را از انحراف و گناه مصون می دارد. شاید به همین علت است که رسول خدا (ص) می فرماید: «هر کس که ازدواج کرد نصف دینش را حفظ کرد»(نوابی نژاد، ۱۳۷۷).

۴- عامل زیستی ازدواج :

یکی از موضوعات مهمی که در ازدواج دختر و پسر مطرح است و از ثمرات بزرگ ازدواج شمرده می شود مسئله تولید مثل و بقای نسل است که از اهداف اساسی ازدواج محسوب می شود. به بیان دیگر تولید انسان هایی که نیازمند تربیت و پرورش صحیح هستند. وجود فرزندان باعث گرمی، پویایی و صفای کانون خانوادگی و انگیزه ای برای دوام زندگی و احتمالاً تخفیف در درگیریهای زن وشوهر است. رسول خدا(ص) در همین زمینه می فرماید: « تزویج کنید تا صاحب فرزند شوید و بر شمار شما افزوده شود، زیرا من در قیامت با امت های دیگر به وسیله کثرت شما مباهات می کنم» (نوابی نژاد، ۱۳۷۷).

۵- عامل روانی ازدواج :

یعنی جلب رضایت و تمایل طرفین یا خانواده طرفین، که رکن اساسی هر زناشویی به شمار می رود. یکی دیگر از هدفهای ازدواج تکمیل و تکامل است. هیچ انسانی به تنهایی کامل نیست.

دختران و پسران جوان پس از دوران بلوغ و نوجوانی ضمن آنکه در صدد رسیدن به استقلال فکری هستند برای جبران نواقص خود و تأمین نیازهای بی شمار خویش به سوی ازدواج سوق داده می شوند وبا گزینش همسری شایسته موجبات رشد و تکامل خویش را فراهم می کنند. در زندگی زناشویی زن و مرد از تشویق ها و حمایت ها و رهنمودها و کمکهای یکدیگر بهره مند می گردند و در مسائل و مشکلات زندگی از تعاون و همکاریهای همسر خویش استمداد می جویند. پس از ازدواج برای انسان نوعی کمال محسوب می شود. (نوابی نژاد، ۱۳۷۷)

بعد از ازدواج دوام و سلامت خانواده به عوامل زیادی بستگی دارد و یکی از مهمترین عوامل رضایت زن و شوهر از زندگی زناشویی شان می باشد.

رضایت زناشویی:

الیس[۶](۱۹۸۲) به نقل از سلیمانیان (۱۳۷۳) می نویسد: طرق مختلفی برای تعریف رضایت زناشویی وجود دارد که یکی از بهترین تعاریف توسط هاکینز انجام گرفته. وی رضایت زناشویی را چنین تعریف می کند:« احساسات عینی از خشنودی، رضایت و لذت تجربه شده توسط زن یا شوهر موقعی که همه جنبه های ازدواجشان را در نظر
می گیرند». اساساً اگر رضامندی زناشویی حاصل مبادله رفتارهای پاداش بخش باشد، عدم رضامندی فقط هنگامی خواهد بود که دو شریک از چیزی رنج ببرند.

به نظر السون[۷] سه زمینه کلی رضایت مندی وجود دارد که با یکدیگر تداخل داشته و وابسته به یکدیگرند: رضایت افراد از ازدواجشان، رضایت از زندگی خانوادگی و رضایت کلی از زندگی بعضی از محققین (مانند واتین و لی یاد[۸] ، ۱۹۹۷؛ سیلورمن، ۱۹۷۸) معتقدند که هر گاه خانواده بتواند کارکردهایی را که از آن مورد انتظار است خوب انجام دهد، نشانگر رضایت اعضای آن می باشد. این کارکردها که در غالب وظایف اعضای خانواده مطرح می شود به شرح زیر است.

۱-   کنترل و تنظیم روابط جنسی و مشروعیت بخشیدن به آن

۲-   بقای نسل و تولید مثل

۳-   تأمین نیازهای جسمانی انسان مانند غذا، مسکن، لباس و غیره

۴-   تأمین نیازهای روانی و عاطفی افراد خانواده

۵-   مشارکت در تولید بهبود وضع اجتماعی و اقتصادی (محلوجی، ۱۳۷۱)

ساعتچی (۱۳۶۵) به نقل از «گانت و موئر»[۹] اظهار می دارد که برای بقاء خانواده و ایجاد رضایت از زندگی زناشویی شرایط زیر لازم است.

۱-   اعتقاد به اینکه ازدواج یک تعهد طولانی مدت و خانواده یک نهاد مقدس است.

۲-   داشتن گرایش یا طرز تلقی مثبت به همسر.

۳-   توافق در مورد هدف کلی زندگی.

از دهه ۱۹۵۰ پژوهشگران عوامل مؤثر بر رضایت زناشویی را بررسی کردند و هر کس با توجه با نگرش خاص خود و یا نتایج پژوهشهایش، عواملی را برای رضایت زناشویی بیان می کند. هم اکنون به بررسی مهمترین این عاملها می پردازیم.


[۱] – Karlsson

[۲] – Cotrel

[۳] – Bergess

[۴] – Oston

[۵] – Nelson and Alison

[۶] – Alis

[۷] – Olson

[۸] – Waitten and Liyad

[۹] – Ganet and Moehr

70,000 ریال – خرید

جهت دریافت و خرید متن کامل مقاله و تحقیق و پایان نامه مربوطه بر روی گزینه خرید انتهای هر تحقیق و پروژه کلیک نمائید و پس از وارد نمودن مشخصات خود به درگاه بانک متصل شده که از طریق کلیه کارت های عضو شتاب قادر به پرداخت می باشید و بلافاصله بعد از پرداخت آنلاین به صورت خودکار  لینک دنلود مقاله و پایان نامه مربوطه فعال گردیده که قادر به دنلود فایل کامل آن می باشد .

مطالب پیشنهادی:
  • مقاله ناسازگاری زن و شوهر
  • پایان نامه بررسی عوامل موثر بر ناسازگار‌ی خانوادگی زوجین
  • تحقیق رابطه بین شادکامی در بروز اختلالات روانی از جمله اضطراب ، استرس و افسردگی
  • مقاله میزان افسردگی بین مردان بازنشسته و شاغل
  • مقاله نقش ورزش در از بین بردن افسردگی
  • برچسب ها : , , , , , , , , , ,
    برای ثبت نظر خود کلیک کنید ...

    به راهنمایی نیاز دارید؟ کلیک کنید

    جستجو پیشرفته

    پیوندها

    دسته‌ها

    آخرین بروز رسانی

      دوشنبه, ۱۰ اردیبهشت , ۱۴۰۳
    اولین پایگاه اینترنتی اشتراک و فروش فایلهای دیجیتال ایران
    wpdesign Group طراحی و پشتیبانی سایت توسط digitaliran.ir صورت گرفته است
    تمامی حقوق برایbankmaghaleh.irمحفوظ می باشد.