مقاله کودک آزاری

تحقیق و پروژه و پایان نامه و مقاله دانشجویی

عنوان :

مقاله کودک آزاری

تعداد صفحات : ۲۶

نوع فایل : ورد و قابل ویرایش

چکیده

کودک آزاری(child abuse) رفتاری است که در آن کودک مورد انواع آزارهای جسمی ، جنسی ، بی توجهی و سوء استفاده های عاطفی قرار می گیرد . کودک آزاری آسیب اجتماعی است و به عنوان یکی از اولویتهای مسائل اجتماعی و بهداشتی درمانی در کشورهای مختلف جهان مطرح است .

با توجه به مباحث ارائه شده بنظر می رسد روند فقر ، اعتیاد و شیوع اختلالات روانی به عنوان سه عامل مهم و اساسی موثر در بروز و شیوع آزار کودکان ، طی سالهای اخیر زمینه مساعد تری را برای اعمال آزار کودکان توسط والدین با یکی از نزدیکان کودکان فراهم آورده است . به این ترتیب اگر چه آمار شفاف و روشنی در مورد شیوع کودک آزاری در یک دوره زمانی مشخصی موجود نیست تا  بتوان روند این مشکل اجتماعی را نشان داد اما در عین حال رشد عوامل مهم زمینه ساز این آسیب می تواند نشان دهنده آن باشد که به احتمال زیاد روند شیوع و بروز آن طی سالهای گذشته رو به افزایش بوده است .

واژه های کلیدی: کودک آزاری، خانواده، درمان، اختلال روانی،

فهرست مطالب

مقدمه ۱
تعریف کودک آزاری ۲
انواع کودک آزاری ۳
الف- کودک آزاری جسمی ۳
ب- کودک آزاری جنسی ۴
ج- کودک آزاری عاطفی ۴
د- کودک آزاری ناشی از غفلت و مسامحه ۵
هـ- کودک آزاری تجاری ۶
۱-به منظور اعمال منافی عفت ۶
۲-به قصد تجارت اعضا بدن۸
تعریف بد رفتاری با کودک ۹
مصادیق و ویژگیهای بارز کودک آزاری ۹
راههای پیشگیری از کودک آزاری و مراقبتهای جنسی ۱۰
کودک آزاری در ایران ۱۱
سبب شناسی کودک آزاری ۱۴
اثرات سوء استفاده از آزار بر کودک۱۷
الف)عوارض جسمی ۱۷
ب)عوارض روحی – وانی ۱۷
نحوه درمان و بازپروری کودک آزاردیده ۱۹
اصول درمان ۱۹
درمان والدین ۱۹
استراتژی کلی درمان ۲۰
شیوع اختلالات روانی و آزار کودکان ۲۱
نتیجه گیری ۲۳
منابع ۲۴

منابع :

۱-   کودک آزاری و کنوانسیون حقوق کودک، هوشنگ آبروشن (قاضی دادگستری)

۲-   فصلنامه پژوهشی ، تحلیل و آموزشی(مجد)، جمعی از اساتید دانشگاه تهران

۳-   گزارش یک مورد سوء استفاده جنسی ، دکتر کتایون خوشایی

۴-   مجله حقوقی (مجد)

مقدمه

طبق آمار سازمان جهانی بهداشت در سال ۱۹۹۹ چهل میلیون کودک صفر تا چهار ساله در سراسر جهان در معرفی انواع کودک آزاریها قرار گرفته اند . کودک آزاری(child abuse) رفتاری است که در آن کودک مورد انواع آزارهای جسمی ، جنسی ، بی توجهی و سوء استفاده های عاطفی قرار می گیرد . کودک آزاری آسیب اجتماعی است و به عنوان یکی از اولویتهای مسائل اجتماعی و بهداشتی درمانی در کشورهای مختلف جهان مطرح است . آمارهای مختلف حتی در کشورهای پیشرفته بیشتر تخمینی است و موارد واقعی همیشه بیشتر از آمارهای رسمی است زیرا کودک آزاری از هر نوع (جسمی، جنسی، بی توجهی و غفلت عاطفی) در جوامع مختلف مذموم است و در بسیاری از کشورها جرم تلقی شده و برای مرتکب آن عواقب قانونی وجود دارد .

تعریف کودک

کودک به کسی اتلاق می شود که کمتر از هجده سال سن داشته باشد . این تعریف با عنایت به تناقضهای موجود در قوانین و مقررات ایران در مورد سن طفل و فرد بالغ انتخاب شده است . خاطر نشان می سازد که در قوانین جاری سن تکلیف برای دختران ۹ سال تمام و برای پسران ۱۵ سال تمام می باشد . از سوی دیگر ، حداقل سن برای شرکت در فعالیتهای سیاسی – اجتماعی از جمله رای دادن شانزده سال در نظر گرفته شده است.

 تعریف کودک آزاری

کودک آزاری طبق تعریف سازمان بهداشت جهانی عبارت است از :

آسیب یا تهدید سلامت جسم و روان و یا سعادت و رفاه و بهزیستی کودک به دست والدین یا افرادی که نسبت به او مسئول هستند (آقابیگلولی،۱۴:۱۳۸۰)

اما در اصطلاح متخصصین امر ، هر گونه آسیب جسمی یا روانی و سوء استفاده جنسی یا بهره کشی و عدم رسیدگی به نیازهای اساسی افراد زیر ۱۸ سال توسط افراد دیگر ، کودک آزاری تلقی می شود . اگرچه در این تعریف تلاش شده تا همه وجوه و ابعاد آزار کودکان توضیح داده شده شود اما در هر حال بسیاری از مفاهیم مندرج در آن ، ممکن است در بین صاحب نظران اختلاف برانگیز باشد. در واقع ، تعاریف متعددی از آزار و خشونت با توجه به اهداف و کاربردهای متنوع آن ارائه شده است . چنانچه انجمن روانپزشکی آمریکا در چهارمین دفترچه راهنمای تشخیص و آماری اختلالات روانی(۱۹۹۴) در فصلی تحت عنوان سایر شرایطی که ممکن است مورد توجه بالینی قرار گیرد کودک آزاری را مشتمل بر آزار جسمی و جنسی ، بی توجهی به کودک آزار عاطفی می داند( مدنی ۲۰:۱۳۸۳) .

در هر حال ، کودک آزاری طیف وسیعی از رفتارهای آسیب رسان ، از قبیل عدم برآوردن نیازهای اولیه کودک ، غفلت از مراقبت های بهداشتی ، فقدان رشد کافی ، تنبیه و بد رفتاری فیزیکی ، سوء استفاده جنسی و سوء رفتار هیجانی و آزار روانی را شامل
می شود (موسوی بجنوردی ،۴۱:۱۳۸۶)

انواع کودک آزاری

الف)کودک آزاری جسمی

کودکی که یکبار یا به دفعات مورد ضرب و شتم ، آزار و شکنجه قرار می گیرد، که عبارت است از حمله فیزیکی که به کودک به طوری که می تواند موجب درد ، بریدگی ، کبودی ، شکستگی استخوانی و سایر جراحات و یا حتی مرگ کودک گردد .

اشکال مختلف کودک آزاری جسمی شامل : شلاق زدن ، بستن کودک ، کوبیدن به  دیوار ، سوزاندن با آب جوش یا مایعات داغ و تکان دادن شدید می باشد . حدود کودک آزاری از محروم ساختن کودک از غذا ، لباس ، سرپناه و محبت پدر و مادر تا مواردی که در آن کودکان از نظر جسمی توسط یک فرد بالغ مورد آزار و بدرفتاری قرار
می گیرد که آشکارا به صدمه دیدن و غالبا مرگ آنان منجر می شود  گسترده است . قانون حمایت از کودک مصوب ۱۹۸۸ آزار بدنی را چنین تعریف می کند . آسیب دیدن و صدمه  دیدگی کودک زیر ۱۸ سال توسط والدین یا سرپرست بلافصل وی که مسئول رفاه و آسایش اوست . به طوری که سلامت و ایمنی کودک طبق قوانین تدوین شده بوسیله وزارت بهداشت و خدمات اضافی به خطر افتاده است (آبروشن،۹۰:۱۳۸۴)

 ب) کودک آزاری جنسی

بکارگیری، استفاده و واداشتن کودک به درگیر شدن با هر گونه رفتار روشن جنسی یا نمایش رفتارهای جنسی ، تجاوز تماس جنسی، فحشا و هرگونه بهره برداری از کودکان جهت کسب لذایذ و ارضاء میل جنسی می باشد . سوء استفاده جنسی از کودکان ظالمانه ترین واهانت آمیزترین تجربه انسانی است . موضوع سوء استفاده جنسی کودکان توسط بزرگسالان در طول تاریخ بشر همواره مطرح بوده است . در این بین ارزش ها و هنجارهای اجتماعی نقش تعیین کننده ای در پذیرش یا نپذیرفتن این پدیده داشته اند (آقابیگلویی۱۴:۱۳۸۰)

تجاوز به خلوت کودک نیز سوء استفاده جنسی از اوست که از جمله دزدانه نگاه کردن به هنگام تعویض لباس یا حمام است . در این شرایط در حالی که هیچ کدام از این رفتارها در تعریف رسمی سوء استفاده جنسی قرار نمی گیرد ، قربانیان اغلب احساس تجاوز
می کنند و از بسیار از نشانه های روان شناسی مشابه قربانیان زنانی با محارم رنج می برند .(آبروشن۹۱:۱۳۸۴)

ج) کودک آزاری عاطفی

هر گونه رفتار نامناسبی که بر عملکرد رفتاری ، شناختی ، عاطفی و جسمی کودک تاثیر منفی داشته باشد همانند آزارهای کلامی و غیرکلامی ، سرزنش یا تحقیر، ناسزاگفتن، مسخره کردن ، دست انداختن ، مقررات و کنترل شدید و نامعقول ، ترساندن مکرر کودک از تنبیه سخت بدنی ، انتظارات و برخوردهای نامتناسب با سن کودک ، به خدمت گرفتن کودک در جهت ارضاء نیازهای عاطفی خود و پاسخ های رفتاری غیرقابل پیش بینی والدین که باعث بی ثباتی و دگرگونی شناختی کودک می شود .

آزارهای عاطفی گرچه برخلاف آزارهای جسمانی اثری قابل رویت بر جسم کودک بر جای نمی گذارد اما آثار آن ها به مراتب عمیق تر و فاجعه آمیزبار است و تا آخر عمر بر روح و روان فرد باقی خواهد ماند . پدر و مادری که دائما فرزند خود را تحقیر و سرزش می کنند و در مقام انتقاد از او بر می آیند وی را با همسالانش مقایسه می کنند والدینی که برای فرزند خود مقررات و کنترل های شدید در نظر می گیرند کسانی که انتظارات بیش از حد کودک خود دارند و از او می خوانند . مانند یک بزرگسال رفتار کند همگی کودک خود را در معرفی فشارهای روحی و روانی شدید قرار می دهند (آبروشن۹۱:۱۳۸۴)

د)کودک آزاری ناشی از غفلت و مسامعه

عبارت است از عدم مراقبت و علاقمندی به کودک شامل محرومیت از نیازهای اساسی همانند غذا، پوشاک و محرومیت از اقداماتی که جهت رشد طبیعی و نمو کودک نیازهست و یا کودک را در معرفی خطر قرار دادن می باشد . مسامعه یا غفلت بصورت عدم مراقبت کافی جسمانی بهداشتی و عدم تامین نیازهای روحی ، هیجانی و آموزش کودک، ترک طفل و به حال خود رها کردن کودک ، فقدان محبت کافی ، صحبت نکردن با کودک ، عدم رسیدگی به وضعیت تحصیلی و بی توجهی به ترک مدرسه و نیز کودک را در معرض خطراتی چون سرما و گرما قرار دادن می باشد . به طور کلی ناتوانی یا غافل ماندن والدین از توجه و رسیدگی به نیازهای هیجانی و عاطفی کودک مسامعه عاطفی نامیده می شود .

همچنین غفلت یا مسامعه ممکن است در خصوص عوامل جسمی و عدم رسیدگی به وضعیت تغذیه و بهداشت کودک باشد . خصوصیات بارز غفلت فیزیکی شامل علائم کمبود تغذیه ای همانند عفونتهای پوستی و درماتیت های ادراری قنداق بچه ، علائم کمبود ویتامینی بصورت بیماری بلاگرا و بری بری می باشد .

مسامحه و سهل انگاری معمولا همراه با گرسنگی شدید دیده می شود در این حالت عموما کودک بیش از ۴۰ درصد وزن خود را از دست می دهد و دچار اختلال تغذیه ای پروتئینی از نوع مرسموس یا کواشیورکور می شود بر اساس قانون در کشورهای توسعه یافته سهل انگاری والدین تخلف است و تحت پیگرد قانونی قرار می گیرند(آقابیگلولی۱۶:۱۳۸۰)

25,000 ریال – خرید

جهت دریافت و خرید متن کامل مقاله و تحقیق و پایان نامه مربوطه بر روی گزینه خرید انتهای هر تحقیق و پروژه کلیک نمائید و پس از وارد نمودن مشخصات خود به درگاه بانک متصل شده که از طریق کلیه کارت های عضو شتاب قادر به پرداخت می باشید و بلافاصله بعد از پرداخت آنلاین به صورت خودکار  لینک دنلود مقاله و پایان نامه مربوطه فعال گردیده که قادر به دنلود فایل کامل آن می باشد .

مطالب پیشنهادی:
  • مقاله بررسی حقوق کودک آزاری
  • پایان نامه حقوق کودک آزاری
  • مقاله نگاهی به پدیده کودک آزاری
  • تحقیق کودک آزاری
  • تحقیق بررسی علل اجتماعی و روانی کودک‌آزاری
  • برچسب ها : , , , , , , , , , , , , , ,
    برای ثبت نظر خود کلیک کنید ...

    به راهنمایی نیاز دارید؟ کلیک کنید

    جستجو پیشرفته

    پیوندها

    دسته‌ها

    آخرین بروز رسانی

      یکشنبه, ۹ اردیبهشت , ۱۴۰۳
    اولین پایگاه اینترنتی اشتراک و فروش فایلهای دیجیتال ایران
    wpdesign Group طراحی و پشتیبانی سایت توسط digitaliran.ir صورت گرفته است
    تمامی حقوق برایbankmaghaleh.irمحفوظ می باشد.